Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Waterleiding vernieuwen -> flexibel

Auteur Bericht

avatar#7860
Karel21
Berichten: 2
Reacties: 2

#0 Geplaatst: 2010-10-11 12:00:43

In ons pas bemachtigde huisje in LDF ligt reeds een waterleidingnetwerk. Hierin zijn oude en wat nieuwere leidingen (en netwerken) met elkaar verbonden. Gezien de staat en het toekomstige gebruik (vermogen) lijkt het mij verstandig dit te vernieuwen. De mooiste en goedkoopste oplossing lijkt mij een nieuw netwerk te maken van flexibele buizen, PER. Als ik naar de aansluitingen hiervan kijk in de Franse bouwmarkten, zie ik dat bij een buis met een (buiten)diameter van 16 mm (binnen 13 mm), er een uiteindelijke doorvoer (binnen) overblijft van ongeveer 8 mm. Dit mbv knel-koppelingen (raccord a compression). De maximale buisdikte die in de brico's verkrijgbaar zijn, zijn 20 mm. Dit zal een binnenmaat opleveren van ongeveer 12 mm.

Het lijkt mij niet dat je hiermee een netwerk kunt ontwerpen wat voldoende vermogen oplevert, gezien het overzicht op deze site bij het onderwerp <Wonen/Klussen/Water en riool>. Zie ik mischien iets over het hoofd of is het aanleggen met dit type leidingen geheel anders???

Ik ben erg benieuw naar jullie reacties.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2010-10-11 18:31:38

Karel,

ik heb in ons huis erg weinig met PER-leidingen gewerkt (eigenlijk alleen in stal en tuin), nadat ik die ook voor mijn nieuwe badkamers als optie bekeken maar verworpen had.

Ik heb dus weinig praktische ervaringen, maar uit de geraadpleegde tips en handleidingen en een nauwkeurig gevolgde verbouwing twee dorpen verder weet ik:

De grote radiën waarmee PER-leidingen gebogen moeten worden vergen een iets andere aanpak.  Overgang van vloer naar muur ongeveer zo:

leiding in de vloer dmv een grote bocht dicht bij de muur brengen, dan in het vlak van de muur een bocht naar boven leggen.

Voor de knelkoppelingen van PER-leidingen is meer ruimte nodig dan voor de soldeerverbindingen van koperen leidingen. Dus goed nadenken waar men deze legt (achter voorzetwanden?).

En natuurlijk gelden alle regels voor diameters die in het door jou geciteerde stuk staan. Ik zou me overigens niet zo druk maken over de iets geringere doorlaat in de koppelingen, het gaat uiteindelijk om heel korte stukken, eerder een paar mm dan cm. Ga dus gerust uit van 16/13 en 20/17mm (buiten/binnen). Misschien een aantal verbruiksruimtes separaat met elk een 20mm-leiding vanuit de nourisse verzorgen.

En denk eraan:

Bij het vernieuwen van waterleidingen moet vaak ook de riolering aangepast worden, en dat doe ik eerst, voor ik de waterleidingen leg, zie de argumentatie in wonen\klussen\water+riool.

Succes met je verbouwing!

Christian von Klösterlein

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#2 Geplaatst: 2010-10-12 17:11:10

In mijn huis met 7 badkamers hebben we deels met PER en deels met koper gewerkt.

De aanvoer vanaf de meter in drieën met 25 mm zwarte PER waterleiding en vervolgens verdeelunits naar de badkamers en toiletten.

Een groot voordeel van PER is het niet hoeven plaatsen van allerlei bochten enzovoort; bij voldoende ruimte tussen muren, plafonds en dergelijke kun je van de verdeelunit tot aan de kraan of douche komen.

Bekijk van te voren goed voor welk systeem je gaat kiezen. de vakmensen hier maken vaak gebruik van koppelingen, die vast worden gezet met een speciale boormachine. De koppelingen zijn veel goedkoper en kleiner dan de gebruikelijke knelfittingen.

Ik heb alles gekocht bij een echte groothandel, waar je dus tussen de loodgieters (in dit geval plastic-trekkers) loopt. Ik  heb daar heel veel advies gekregen (en dezelfde korting als de meeste loodgieters), ook al omdat ik alles direct afrekende. En het assortiment is oneindig veel groter als bij zaken als bricodepot etc.

Bij het aanleggen van de verwarming zijn we overigens tegen een probleem opgelopen. De (in NL gekochte) radiatoren van een bekend belgisch merk waren geschikt voor 14 en 16 mm PER. De 14 en 16 mm in België en NL zijn echter anders dan in FR. Gelukkig wist de fabrikant mij per direct passende nippels te leveren, waardoor we alsnog de zaak snel en goed waterdicht konden krijgen.

Ook in het geval van de verwarming, met tientallen radiatoren, gewerkt met dubbel aanvoersysteem van 25 mm; verdeelunits (met kranen) geplaatst en vandaar in één keer door naar de radiatoren.

avatar#7860
Karel21
Berichten: 2
Reacties: 2

#3 Geplaatst: 2010-10-14 18:27:41

Bedankt voor jullie reactie.

Christian, wat bedoel je met de korte stukken mbt de doorlaat in de koppelingen? Je debiet is toch zoveel als de kleinste doorlaat?

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#4 Geplaatst: 2010-10-14 21:50:09

Karel,

even een kleine uitleg over stromingsweerstand en debiet.

De hoeveelheid die een waterleiding levert is afhankelijk van de voordruk en de weerstand in het leidingsysteem. Deze weerstand is de optelsom van alle weerstanden:

- lange leidingen,

- bochten en T-stukken,

- restricties, bijv. in koppelingen en kranen.

En de stromingsweerstand van een van deze elementen is - een beetje kort door de bocht - afhankelijk van de leidingdiameter en de lengte ervan. Een erg lange leiding van 15mm kan dus meer weerstand betekenen dan een korte restrictie van 8mm of zoiets.

Het debiet is dus niet bepaald door de kleinste doorlaat maar door de optelsom van alle stromingsweerstanden. Daarom kan een restrictie van 8mm onbeduidend zijn als de overige leidingsweerstanden door de kleine diameters groot zijn.

Ik hoop dat dit voor een leek duidelijk is, niet voor niets worden hier op de technische universiteiten hele colleges aan gewijd. Ik was niet bijzonder goed in stromingsleer, maar in de praktijk heb ik moeten ervaren hoe belangrijk de wetten van de stromingsleer zijn :-))

Christian von Klösterlein

avatar#7860
Karel21
Berichten: 2
Reacties: 2

#5 Geplaatst: 2010-10-23 14:54:19

Bedankt Christian,

Dat schept weer eens wat meer zekerheden. Ik ga me dan nu ook maar eens bezig houden met de praktijk en verwacht nu qua debiet uit de voeten te kunnen. Nu hopen dat die #@$brico's alle nodige materialen in huis hebben.

avatar#8297
Hans 63
Berichten: 1
Reacties: 7

#6 Geplaatst: 2010-11-05 12:42:48

Wat ik in jullie reacties eigenlijk mis is het temeratuurbereik van PER-leidingen. Tot voor kort dacht ik dat je alleen PEX of APEX voor verwarmingspijpen mocht gebruiken. Zijn die voor PER veranderd/aangepast; ik dacht dat ze maar tot kortstondig 80graden gebruikt mochten worden. Kan iemand duidelijkheid geven?

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#7 Geplaatst: 2010-11-05 13:12:10

Naar mijn bescheiden mening is het warmtebereik van PER voor verwarming en sanitair geschikt tot 60 graden. 

80 graden voor sanitair lijkt mij om verschillende redenen uit den boze; ik moet er niet aan denken dat je een warme kraan (zonder thermostaat) openzet. 

Boilers en andere apparaten worden meestal afgesteld op temperaturen van minder dan 50 gr C.

 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#8 Geplaatst: 2010-11-05 13:19:25

Hans,

een korte zoektocht per Google heeft opgeleverd dat PE-leidingen voor warmwater goed zijn voor permanent 70° en kortstondig (bijv. thermische desinfectie van ziekenhuisinstallaties) 90°.

De temperatuurbestendige leidingen worden aangeduid als PE-X of PE-R, in de wandeling ook PER genoemd.

Christian von Klösterlein

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#9 Geplaatst: 2010-11-05 13:20:45

.......Boilers en andere apparaten worden meestal afgesteld op temperaturen van minder dan 50 gr C.........

Bij mij is alles PER, staat de boiler op 60 graden afgesteld en geeft één keer per week een boost naar 80 graden ivm legionella. Nooit problemen. Ja....overal thermostaatkranen op douches en baden. Door professional aangelegt.

avatar#8297
Hans 63
Berichten: 1
Reacties: 7

#10 Geplaatst: 2010-11-05 14:49:13

Bedankt voor jullie reacties; het bevestigde mijn vermoedens; aangezien het voor onze gites gaat zal ik toch maar APEX blijven gebruiken, want mijn boilers staan hoger afgesteld ivm capaciteit bij 4 personen.

1 x problemen, dan heb ik ze goed, want ze worden in de vloer gelegd.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#11 Geplaatst: 2010-11-05 16:16:37

Ik draai 4 badkamers en de keuken via een permanente ringleiding (heb je snel warm water) vanuit een 300L boiler die verwarmd wordt vanuit de CV-ketel (warmtewisselaar). Nooit een warmwaterprobleem bij 60 graden, ook niet met meerdere douchers.

Wel voldoende debiet en druk verzorgen anders gaat het nooit natuurlijk. Hoofdleidingen (warm EN koud) tot de verdelers 25 mm, daarna 16 mm en 12 mm naar de wastafelkranen. Retour voor ringleiding warmwater is 16mm. Druk bij verbruik rond de 3 ato.

avatar#8297
Hans 63
Berichten: 1
Reacties: 7

#12 Geplaatst: 2010-11-05 16:21:45

waterman, hoe zit je met je verliezen in het buitenseizoen en hoe lang zijn je leidingen. Probleem van mij is geen CV-installatie dus electrische boilers en eigen electroniche hydrofoor van gardena uit watertank van 3000 liter. Dit om te voorkomen dat ik een pijp van 10cm als aanvoer nodig heb.