Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Rookkanaal

Auteur Bericht

avatar#6444
Spot
Berichten: 20
Reacties: 39

#0 Geplaatst: 2010-10-11 17:52:13

Hallo,

Wij willen een kachel op pellets plaatsen, maar door technische redenen zijn we verplicht 4 bochten van 30° te gebruiken in het rookkanaal om op de juiste plek door het dak te gaan. We waren van plan om met een geisoleerde inox buis te werken.

Nu hebben we met een kachelspecialist gepraat en die zei dat je in totaal maximum 90° aan bochten in de buis mag hebben en daar zitten wij met 4x30° dus over. Nu vernam ik via een andere draad dat er ook een flexibele buis bestaat die je in een bestaande schouw kunt plaatsen.

Mijn vraag is of je zo een flexibele buis kan gebruiken als rookkanaal zonder iets er omheen? Kan/mag dit?

We hebben geen schouw/rookkanaal, maar willen toch graag een kachel op pellets.

Alvast bedankt voor jullie reacties,

Ilse

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2010-10-11 17:58:44

Ilse,

 

bedankt voor het hier nogmaals plaatsen van je vragen.

 

De voornaamste vragen zijn dus:

 

1.)  Mag je deze flexibele buis enkel gebruiken in een bestaande schouw? Want we hebben momenteel geen schouw/rookkanaal.

2.)  door technische redenen zijn we verplicht 4 bochten van 30° te gebruiken om op de juiste plek door het dak te gaan.

3.) volgens een specialist mogen wij in totaal maximum 90° aan bochten in de buis hebben en daar zitten wij met 4x30° dus over. Als we echter zo'n flexibele buis zouden kunnen plaatsen dan hebben we dat probleem niet.

 

ad 1):  Natuurlijk mag je bij een nieuwe schoorsteen zowel een dubbelwandige stalen buis (binnenbuis, isolatie, buitenbuis) als een flexpijp met de nodige ombouw (liefst een gemetselde koker) toepassen.

Maar nooit (NOOIT) een kale flextube zonder iets erom heen. De pijp wordt namelijk behoorlijk warm en levert een acute brandgevaar op.

Voor details verwijs ik nogmaals naar de website van Poujolat.

Maar ik vraag me af of jullie daarmee zoveel winnen, want de gemetselde koker vergt ook behoorlijk plaats. En nogmaals: een kale flexpijp mag nooit!

 

ad 2+3):  De door jullie gevraagde kachelspecialist heeft gelijk: zo min mogelijk bochten, en elk bij voorkeur niet meer dan 30°. Maar of die bochten nu door kniestukken in een buis of buigingen in een flexpijp gevormd worden, dat maakt niets uit. Het gaat erom de stroming van de rookgassen zo min mogelijk te belemmeren, want de 'drijvende kracht', namelijk het verschil in soortelijk gewicht van rookgassen en omgevende lucht, is klein.

 

Ik zie drie oplossingen:

- Informeren of de palletkachel niet een ventilator heeft en daarom minder gevoelig is voor enige weerstand in de afvoerpijp.

- Door bouwkundige aanpassingen het aantal bochten verminderen.

- Door een andere plaatsing van de kachel tot een gunstiger verloop van de schoorsteen komen.

 

Christian von Klösterlein