Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Sociale verzekeringen: nog geen Carte Vitale en ik wil naar de dokter...

Auteur Bericht

avatar#7038
Emmetje
Berichten: 18
Reacties: 22

#0 Geplaatst: 2010-10-11 19:49:17

Ik ben sinds 1 maand auto-entrepreneur, maar heb nog geen Carte Vitale. Nu wil ik eigenlijk naar de huisarts (één oor zit al sinds 6 weken potdicht) of specialist... kan dat dan gewoon? Moet ik dan direct afrekenen en krijg ik dat later terug?

Ook een vraag die hiermee in verband staat: ga je hier in Frankrijk voor vrouwenzaken (spiraaltje vervangen, uitstrijkje maken etc.) gewoon naar de huisarts, óf eerst naar de huisarts/dan naar gynaecoloog, óf meld je je meteen bij een gynaecoloog en sla je je huisarts dus over? En ook hier: hoe gaat het dan met betalen als je je Carte Vitale (nog) niet hebt?

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#1 Geplaatst: 2010-10-11 20:03:40

Heb je ook nog geen attestation ontvangen? Vaak versturen ze een brief waarop staat dat je verzekerd bent. Maar goed, als je nog niets hebt ontvangen en je bent officieel auto-entrepreneur dan zal de verzekering ook vanaf die datum beginnen dus geen zorgen. Voor vrouwenzaken ga je naar de gynecoloog. Dus uitstrijkjes en spiraaltjes. Je hebt vrij toegang, daar heb je geen verwijzer voor nodig. Voor huisarts en gynecoloog reken je dan contant af en zij geven jou een 'feuille de soins' die je later op moet sturen naar de, voor jou RSI denk ik, of anders CPAM. Bewaar ook de stickertjes van medicijnen. de apotheek geeft je ook een feuille de soins.

PS voor verstopte oren hebben ze hier speciale druppeltjes om het cerumen op te lossen. Daar begin je eerst mee. Ze zijn hier niet zo uitspuiterig als in Nederland. Die druppels kun je gewoon bij de apotheek kopen. Cerulyse heet het.

Ingrid

avatar#7221
Smartie
Berichten: 2
Reacties: 76

#2 Geplaatst: 2010-10-12 08:16:45

Nog een kleine aanvulling: alle feuilles pas opsturen als je je "attestation" hebt ontvangen en OVERAL kopieën van maken en bewaren, je stuurt de originelen op en die willen ze nog wel eens kwijtraken :(

Vervolgens kan het wel een maand duren voordat je wordt terug betaald. Oja, en de eerste keer een RIB meesturen, voor het geval ze je bankrekening nummer nog niet hebben.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2010-10-12 09:30:12

Ga voor de zekerheid eens langs op het RSI kantoor dicht bij jou in de buurt, misschien hebben ze die kaart al wel maar vergeten ze hem op te sturen.

(niet alle fransen zijn snel van handelen)

Bij de huisarts moet je vrijwel altijd betalen, of je krijgt in geval van langdurige ziektes een brief van de RSI dat je longterm patiënt bent, dan gaat de betaling direct via de carte vitale.

Je betaald 22 euro voor de arts, en je geeft je kaart aan hem die hij in de computer stopt zodat men ziet dat jij er bent geweest, en dan krijg je later dat geld, althans een deel ervan, terug gestort op jouw rekening.

De aanvullende legt de rest bij als je tenminste een aanvullende hebt.

Altijd je kaart laten zien zodra het om gezondheid gaat, als ze hem niet nodig hebben zeggen ze het wel. (dus ook in de pharmacy)

Bij elke drogist/pharmacy/apotheek staat een apparaatje waar je om de zoveel tijd de kaart in steekt, deze wordt dan ge-update.

Normaal gesproken heb je bij inschrijving bij de RSI al een rib gegeven, dus de betaling komt automatisch goed.

Ik heb zelf de ervaring, dat er maandelijks afgerekend wordt, dus niets lange wachttijden.

Cees.

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#4 Geplaatst: 2010-10-13 10:14:02

Probeer van de RSI, of je assurantie maatschappij, een attestation papier te krijgen dat je verzekerd bent. Lukt dit niet, richt je dan tot de mediateur van de RSI. Dat laatste werkte bij mij heel goed. In alle gevallen duurt het in orde maken van de carte vitale zo 8 weken. Maar eerst moet je dan bericht hebben dat ze hem gaan maken. Dat duurde bij mij bijna 3 jaar, doorgaans neemt dat 1 a 1,5 jaar. Je krijgt overigens alles waar je recht op hebt wel vergoed, achteraf. De kosten van specialisten zijn in FR beduidend lager dan in NL. Voor een uitgebreid oog-onderzoek bij de specialist betaal je in FR 48 euro, in NL kost dat 200 euro. Succes, Dit