Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Gipsplaten tussen de balken

Auteur Bericht

avatar#8509
petitmas
Berichten: 1
Reacties: 0

#0 Geplaatst: 2010-10-16 13:54:08

Hallo

Ik wil tussen de eiken balken gipsplaten aanbrengen en die dan (laten) stuken.

Tussen de houten vloer en de gipsplaat komt dan nog isolatiemateriaal, isover.

Hoe maak ik dat vast?

Wat is beter voor de geluidsisolatie........zo dik mogelijke isover zoveel mogelijk samenpersen tusssen de gipsplaat en de vloer er boven of juist "heel luchtig" er tussen plaatsen?

Moet je soms een latje op de gewenste hoogte tegen de balk bevestigen en dan dwarslatjes onder die latjes bevestigen waar je isover dan "op ligt" en je gipsplaat er onder tegen aan schroeft?

Ik hoor graag

Dank

Petitmas

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2010-10-16 14:17:08

Petitmas,

even geen tijd, ik moet iets in de werkplaats afmaken.

Vraag is duidelijk, antwoord vanavond of morgen.

Ik stond voor hetzelfde probleem en heb twee oplossingen.

Christian v.K.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2010-10-16 22:58:05

Petitmas,

ten eerste hartelijk welkom op dit forum!

Hier dan mijn antwoorden op de vragen betreffende isolatie en bevestiging van de platen.

1.  Voor de bevestiging van gipskartonplaten tussen plafondbalken bestaan systemen van metalen profielen. Tegen de balken schroeft men L-profielen waarop de draagprofielen komen te liggen. Deze hebben ongeveer de vorm van een op zijn rug liggende C, afb.1. De afstand van deze profielen, die los op de L-profielen kunnen liggen, dient niet meer dan 40cm te zijn, wil men het doorbuigen van de platen voorkomen. Maar om het verschuiven tijdens het vastschroeven van de platen te voorkomen zet ik de C-profielen toch met een schroef (aan de bovenkant, in de holte van de C) aan de balken vast.

Vraag bij de brico naar les profils pour un plafond en placoplâtre.

2.  Voor de geluidsisolatie zijn twee dingen belangrijk:

De loopvloer en de gipsplaten moeten akoestisch van elkaar ontkoppeld zijn.

Dus niet een luchtige glas- of mineraalwolmat 'samenpersen' maar een mat voor isolation phonique tegen de vloer erboven leggen. En dan een luchtlaag tegen de gipsplaat. Men kan de isomat met speciale kunststofpennen aan de vloer bevestigen of draden eronder zigzag spannen.

Het tweede: Er is een verschil tussen matten voor isolation thermique en isolation phonique! De eerste is erg licht, bevat dus veel isolerende lucht, de tweede heeft een beetje meer massa.

3.  En als de planken op de vloer toch nieuw gelegd worden dan zou ik die op viltrepen zetten, dat ontkoppelt de loopvloer van de balken.

4. Verder letten op:

Als de eiken balken erg onregelmatig zijn is het vaak nuttig eerst een kartonnen mal te maken voor men de platen aan de kromme balken aanpast.

De gipsplaten plaatst men het beste met een lève-plaques, te huur bij de brico of een bedrijf dat LOU (van louer) of LOCA (van location) in zijn naam heeft.

Voor gebruik tussen balken moet men de lève-plaque een beetje aanpassen, zie mijn afbeelding 2.

Afb.1  L-profilen en liggers

Abb.2  De lève-plaques met opbouwkast, aan de balktussenruimte aangepast

Als er nog vragen zijn ...

... op dit forum zitten een aantal experts.

Christian von Klösterlein

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#3 Geplaatst: 2010-10-17 11:43:31

Petitmas,

ik heb nog even een oude tekening uit mijn archief bijgewerkt om de situatie met de geluidsisolatie duidelijk te maken.

1.  L-profielen tegen de balken geschroefd

2.  C-profielen op de L gelegd, met schroef 2a vastgezet

3.  Gipsplaat onder de C-profielen geschroefd

4.  Vloerplanken

5.  Geluidsdempende mat isolation phonique

6.  Kunststof bevestiging voor 5

- natuurlijk is de werkvolgorde 6-5-1-2-3

Christian von Klösterlein

avatar#6617
Dut
Berichten: 32
Reacties: 49

#4 Geplaatst: 2010-10-18 12:33:03

Petitmas,

Aan de complete uitleg van Christian wil ik mijn ervaring toevoegen. Ik heb zojuist ook gipsplaten tussen de (onregelmatige) balken geplaatst. Ik heb geen isolatie aangebracht, dit was niet nodig. IPV ijzeren L profielen heb ik balkjes 2,5x2,5 cm gespijkerd tegen de balken stukjes van 35 cm om de 40 cm aan weerszijden.

Als je met meer dan 1 persoon de gipsplaten gaat aanbrengen kan je ipv een lift huren, ook bij de praxis 2 stempels kopen (EUR 15,- per stuk) dit werkt prima. Voor het vastschroeven heb ik op marktplaats voor EUR 100,- een schroefautomaat van makita gekocht die ik straks weer verkoop als ook de woonkamer en de keuken is gedaan.

Veel succes!

Groet,

Robert

Plafond

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#5 Geplaatst: 2010-10-18 14:55:16

Robert,

mooi zo'n schroefautomaat. Helaas (of gelukkig?) heb ik al mijn gipsplaatwanden en -plafonds reeds geplaatst, anders had ik meteen een optie op je machientje genomen :-))

Nog even over het schroeven een alinea uit mijn archief:


Deze bits (afb.1) zijn uit een stuk en zij laten op de gipsplaat meestal een lelijke kring achter. Beter dan deze gratis bits zijn de tweedelige exemplaren, een metalen bit met een daarop draaiende ring; deze ring blijft op het plaatoppervlak rusten terwijl de bit nog even doordraait. Afb.2. met een metalen ring, afb.3 met kunststofring.

afb.1

afb.2

afb.3

Maar soms gebeurd het ook met deze bit dat de schroefkop nog niet helemaal 'onder niveau' is, dan helpt alleen nog een beetje met een gewone PZ-bit aandraaien.

Christian von Klösterlein

edit 26-10-2010:

nieuwe afbeelding toegevoegd

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#6 Geplaatst: 2010-10-18 19:26:02

Ik heb net een iets andere aanpak gekozen voor bevestiging van gipsplaten. Ik heb het op dit moment alleen in een deel van de toiletruimte uitgevoerd, maar het bevalt me zo dat ik er over denk om het ook in de rest van het huis te doen. Maar het staat nog wel achteraan mijn lijst. Bij mij staan de balken min of meer 35 centimeter uit elkaar. Dat scheelt overigens per baan wat centimeters. De balken (20 x 10) zijn niet kaarsrecht, maar ook niet echt krom. Ik wil de gipsplaten om zowel het geluid van boven naar beneden als omgekeerd wat te dempen, om op de eerste verdieping de kou van zolder tegen te houden en om de stof op te vangen die naar beneden dwarrelt tussen de vloerdelen die tevens plafonddelen zijn. Ook wil ik er elektrakabels in verbergen.

Ik heb daarom over de lengte van de balken een houten lijst op 12 cm van het plafond geschroefd. Daar leg ik de op maat gesneden gipsplaat op. Daartussen komt glaswol. Ik heb ze niet als Christian vastgezet, omdat ik het geluid beide kanten uit wil isoleren. Dan maakt het volgens mij niet veel uit of het ligt of hangt. De plaat heb ik gewoon dik in de juiste kleur muurverf gezet. Doordat ze los op de lijsten liggen, kan ik er altijd weer gemakkelijk bij, mocht dat nodig zijn. Zoals gezegd heb ik er niet zo’n haast mee, omdat het toch het aanzicht van die stoere balken wat aantast. En er zijn toch nog genoeg andere dingen te doen. Overigens, wat ik een ieder voor zijn eigenwaarde kan aanraden is om af en toe foto’s van het begin van je werkzaamheden aan je huis te leggen naast foto’s van de actuele situatie. Zo voelt gloeien van trots.

Frans

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#7 Geplaatst: 2010-10-20 11:45:18

Frans,

twee opmerkingen bij je verslag:

1. Ik heb de isomat tegen de bovenvloer vastgezet omdat ik vooral het loopgeluid (Trittschall) wilde dempen. Waar het om thermische isolatie tegen de zolder gaat leg ik de matten ook los.

2. Je maakt er een soort zelfgemaakt systeemplafond van, met daarboven een toegankelijk blijvende installatieruimte, vide technique. Ken je zeker van supermarkten, kantoren of werkplaatsen. Dan zijn de afmetingen van de platen inderdaad minder kritisch. Maar ik wilde de zichtbare lijsten om esthetische redenen niet. Zie mijn foto van de definitieve toestand. Kwestie van smaak.

Dit is overigens een van de foto’s uit een reeks voor - tijdens - na de werkzaamheden zoals door jou gesuggereerd. Vooral tijdens is vaak belangrijk om aan anderen de werkwijze te laten zien.

Maar ik ga toch nog mijn manier van 'platen op maat maken' uitleggen. Moet ik nog een paar tekeningen maken.

Christian von Klösterlein

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#8 Geplaatst: 2010-10-20 15:00:37

Christian,

Je hebt helemaal gelijk wat de smaak betreft. Als ik naar jouw foto's kijk, lijkt mijn bezwaar esthétique tegen gipsplaten tussen de balken minder gegrond. Echter, bij de foto van Robert is mijn bezwaar wel duidelijk zichtbaar. De balken daar zien er echt gehalveerd uit. Maar zie ik goed op jouw foto's dat jij eigenlijk helemaal geen loze ruimte tussen balken hebt voor isolatiemateriaal? 

En wat die foto's betreft, daar doelde ik niet zozeer op het bouwtechnische aspect, maar op het tevredendheidsgevoel dat je overvalt als je in één keer ziet wat je de afgelopen jaren allemaal hebt gedaan. Ik kreeg dat toen ik de foto's die ik bij de aankoop had gemaakt, naast die van afgelopen zomer legde. Trots is zelfs een zwakke uitdrukking in dit geval. 

Groet, Frans

Ooit de keuken

avatar#5076
de Mereltjes
Berichten: 14
Reacties: 170

#9 Geplaatst: 2010-10-20 15:20:38

Goedemiddag,

Het valt me op dat het kunnen toevoegen van de tekeningen en foto´s de postings zoveel beter leesbaar maken. Dat is een prima verbetering!

Vanuit een (zeer) oud huis à la campagne zou ik jullie de vraag willen voorleggen of jullie met de plafonds met tussenruimten nog speciale voorzorgsmaatregelen nemen tegen muizen en/of andere medebewoners die ook graag in zo´n mooie ruimte willen wonen c.q. overwinteren.

mvg, Jan Joost

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#10 Geplaatst: 2010-10-20 18:19:57

@Frans,

Foto's:

natuurlijk heb ik je toespeling op trots en tevredenheid begrepen ;-)). Daarom heb ik ook van ieder vertrek een file met originele toestand, een tijdens het werk en een met af. Maar omdat ik ook in bouwtechnieken geïnteresseerd ben fotografeer ik ook bij mij en anderen de tussenfasen.

 

Dan mijn plafond:

Ik wilde geen halve balken laten zien, ook omdat het om een 2,80m hooge kamer ging - daar leken mij halve balken een beetje lullig. Zie mijn foto van 11:45. Ik heb daarom, zoals je terecht opmerkt, de rails voor de gipsplaten zo hoog mogelijk gezet. Dan heb ik voor de zoldervloer een tussenconstructie gemaakt, hiertussen geïsoleerd, en daarop planken gelegd.

De tussenconstructie bestaat uit chevrons van 60x80mm, op klossen van eveneens 60x80. Zodoende had ik 160mm extra ruimte voor isolatie.

Omdat ik hiervan geen foto heb :-(( volgt hieronder een bewerkte van een iets andere situatie. Let op de viltrepen onder de planken!

 

 

Ik ben met het resultaat tevreden. En een beetje trots. Zoiets bedoelde je toch met foto's voor en na?

 

@Mereltje:

Hoe hebben wij het toch geleerd:

Die Zeichnung ist die Spache des Ingenieurs, international. Eine Zeichnung die viel Text erfordert ist eine schlechte Zeichnung, und international nicht brauchbar.

 

Christian von Klösterlein

 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#11 Geplaatst: 2010-10-21 16:36:16

Frans,

natuurlijk bestaan er een aantal andere oplossingen om de velden tussen de balken te bekleden, en ik ben ook niet principieel tegen latjes tegen de balken.

Hier twee houten plafonds die ik gelegd resp. gerestaureerd heb.

Hier gaat het om schrootjes die op profiellatjes gelegd zijn. Schrootjes, latjes en balken zijn glanzend geverfd.

Dit plafond bestaat uit planken van 30x220 tot 30x330mm zonder messing en groef. Onder deze kieren heb ik met de persluchttacker latjes gespijkerd. Balken en hollatjes glanzend, planken en kierlatjes mat geverfd.

Dit is een onbewerkt plafond, gewoon ruwe planken (gelukkig met messing en groef) op eveneens ruwe balken. Alles mat geverfd. Niet echt onogelijk.

Dus, voor elk wat wil's! En over smaak ...  De gustibus non est disputandum.

Christian von Klösterlein

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#12 Geplaatst: 2010-10-21 18:13:35

Mooi geïllustreerd Christian!

Vooral plaatje drie bevalt me wel. Op het plaatje van mijn vorige bijdrage aan deze discussie zie je dat we de balken een donkere kleur hebben gegeven dan het wit geschilderde hout ertussen (je moet wel even met je cursor over die foto van die vieze oude keuken gaan om het zichtbaar te maken).

Bij ons zit er geen messing en groef in de vloer- annex plafonddelen, bovendien hebben we alleen in de woonkamer het plafond geschilderd. De rest komt nog, althans de delen tussen de balken. De balken zelf laten we in de eetkamer, keuken en slaapkamers in hun donkerbruine eiken kleur. Omdat het boven redelijk schoon en stofvrij is gemaakt, valt het dwarrelen uit de kieren op de begane grond ook wel mee. Alleen de zolder, waar ik veel troep maak omdat ik er ook zaag, geeft af en toe een probleem dat op de eerste verdieping goed zichtbaar is. Op een of andere manier valt het zaagsel net naast het kleed dat ik voor de opvang heb uitgespreid en vervolgens tussen de kieren. Misschien dat ik er ooit eens een valse vloer opleg van plaatmateriaal, het is wel zo'n kleine 90 m2. Maar dat zit pas aan het eind van mijn tienjarenplan.

Groet,

Frans

En: De gustibus improbus est disputandum

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#13 Geplaatst: 2010-10-21 18:30:17

Frans,

even off-topic:

hoe doe je dat, foto's zo plaatsen dat de ene onder de andere tot voorschijn komt:

... met je cursor over die foto van die vieze oude keuken gaan om het zichtbaar te maken ...

Antwoord kan ook als privé-mail of in de rubriek forumskwesties.

Christian-digibeet

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#14 Geplaatst: 2010-10-22 00:32:41

Christian,

Jij kunt al de mooiste foto's bij je verhalen plaatsen. De rest is echt een eitje. Zet in het editmenu de foto op de gebruikelijke manier. Sluit niet af, maar kies dan in dat menu het tweede tabblad. Bepaal daar een mooi formaat voor de foto. Ga dan naar het derde tabblad en zet op dezelfde manier als in het eerste tabblad - maar dan voor twee afbeeldingen, de twee foto's die je wilt laten wisselen. De volgorde bepaalt welke foto overblijft als je met de cursor er op en er af gaat. Speel er een beetje mee. Het is een simpele mouse-overtechniek die door de techniek mooi in een menu is gevat. Het enige wat vervelend is, is dat je niet achteraf wat kleine dingen, bijvoorbeeld de volgorde, kan corrigeren. Je moet dan de hele plaat weghalen en weer opnieuw beginnen. Dat is niet heel rampzalig, want het is niet echt veel werk. Je kunt met deze techniek heel mooi laten zien hoe iets verandert - bijvoorbeeld een schakelaar aan en vervolgens uit. Je weet vast wel iets sensationeels te bedenken.

Groet,

F

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#15 Geplaatst: 2010-10-26 08:25:19

Bijdrage van 18-10 aangevuld met een foto van de gratis bit die ik dus niet aanbeveel.

CvK