Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Huis verhuren voor lange tijd

Auteur Bericht

avatar#8178
Nici
Berichten: 4
Reacties: 2

#0 Geplaatst: 2010-10-17 11:11:27

Hallo Wim en anderen,

Ik heb een huis verworven door een erfenis in de Anjou. Aangezien ik al een huis in de Dordogne heb, zal ik er zelf geen gebruik van gaan maken.

Ik kan het huis verkopen maar de markt is op het ogenblik niet zo best.

Alternatief is voor lange tijd verhuren (1 jaar met mogelijke verlenging). Ik heb geen idee wat de Franse regels daarvoor zijn. Kun je een contract afsluiten voor een bepaalde termijn en gaan de huurders er daarna dan ook echt uit? Door de huurbescherming is verhuur in Nederland vaak lastig.

Is het gebruikelijk om gemeubileerd te verhuren? Het interieur is dat van een vakantiehuis maar er is wel alles. Hoe vind je huurders? 

Alvast bedankt voor de reacties!

Nici

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2010-10-17 12:16:25

Wij verhuren onze huizen via de makelaar in de desbetreffende stad.

Zo heeft ieder z’n meutje en wij geen gezeur.

Als de huurder bijvoorbeeld klachten heeft kloppen ze bij de makelaar aan, niet bij ons.

In een huis wonen al meer dan zeven jaar dezelfde mensen en ze zijn reuze gelukkig.

De makelaar schreef ons een brief waarin hij stelde dat de mensen zich afvroegen of het mogelijk was de badkamer wat te vernieuwen en of er misschien parket in de kamers kon.

Voor de zekerheid deed meneer de makelaar er alvast een devis bij van een bedrijf in Roanne (daar staat dit huis) en vroeg ons wat we er van vonden, hij had nog niets overlegd met de mensen.

De badkamer ok, maar de vloeren waren nog goed dus het nut van parket zag ik niet zo zeer.

Deze boodschap kwam weer via de makelaar bij de huurders en deze boden de makelaar aan de kosten voor het parket zelf op zich te nemen, als de eigenaar dan voor de arbeid bijstaat.

Als ik in iedere toko zulke huurders had zou ik zeer gelukkig zijn.

De makelaar weet wat de huurprijzen zijn, en ook hij bemiddeld met wat je bijvoorbeeld met jouw meubels doet, zijn ze goed voor de verhuur of is het rommel waar een student nog van griezelt.

Je betaald een paar procent aan de makelaar maar je hebt ook wat.

Advies van mij, verkoop nooit of alleen in uiterste gevallen.

Verhuur werkt super in Frankrijk (mensen huren hier vaak liever dan kopen) en je hebt zo een mooie ouwe dag varken-met-gleuf-in-zijn-rug.

Veel jonge fransen beleggen hun oudedagvoorziening in de aankoop van huizen, appartementen, en zelfs garages, voor de verhuur.

Het is makkelijker aan te schaffen dan een Picasso of een Rembrandt en zeker niet te stelen.

Cees.

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#2 Geplaatst: 2010-10-17 15:48:56

Let op: er is fiscaal een verschil of je leeg of meuble verhuurt, vraag aan WvT.

Dit

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#3 Geplaatst: 2010-10-17 16:50:12

Weet wel dat de huurberscherming van ongemeubileerde huizen nog groter is dan in NL. Kwaadwillende huurders die de huur niet betalen, krijg je er in de meeste gevallen niet of pas met de grootste moeite uit je huis. Op internet zijn voorbeelden van huurcontracten te vinden. Gebruik op google.fr de zoekwoorden contrat de bail.

En lees op deze site de informatie over huren.

Wim

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#4 Geplaatst: 2010-10-17 18:33:39

Prachtig verhaal van Cees, helaas is de werkelijkheid vaak anders. Na 6 maanden huur betalen bestaat er in Frankrijk een strenge huurbescherming. Ook huurders die helemaal niets betalen kunnen slechts verwijderd worden na een uitspraak van het Tribunal (dat geldt niet alleen voor de wintermaanden zoasl wel eens word gedacht). Een beetje handige huurder weet dat op te rekken tot anderhalf jaar. Kosten voor de verhuurder: €10.000 aan advokaatskosten + gederfde huur over anderhalf jaar + schade aan het huis. Je mag maar 1 maand borg vragen en dat is niet voldoende voor al deze kosten.

Kortom, natuurlijk kun je verhuren in Frankrijk, maar doe dat dan aan oprechte en 100% eerlijke huurders. Alle anderen hebben de Franse wet aan hun kant staan, die extreem beschermend is voor huurders en dus verhuurders volledig in de kou laten staan. In Frankrijk wordt het woonrecht veel hoger geacht dan het eigendomsrecht...

Wim

avatar#4476
marise
Berichten: 2
Reacties: 19

#5 Geplaatst: 2011-05-02 23:38:57

Beste Wim,

Ik schrok van je verhaal. Ons huis staat een jaar te koop en Nederlanders die permanent in Frankrijk gaan wonen willen ons huis eerst huren en laten vastleggen dat zij wanneer hun huis in Nederland verkocht is  zij het huis van ons kopen en dan pas betalen.

Zijn deze huurders ook beschermd als zij zich ingeschreven hebben?

Doen wij er wel goed aan dit zo te doen..

Alvast bedankt voor je reactie en ev. ervaringen van anderen willen wij ook graag horen.

Marise

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#6 Geplaatst: 2011-05-03 17:04:49

Daarvoor bestaan veel betere mogelijkheden dan een gewone bail d'habitation.

Om te beginnen is er niets op tegen om een compromis de vente af te sluiten met een opschortende voorwaarde van verkoop van hun Nedelrandse huis. Dat wil zeggen dat uitsluitend als ze hun huis niet verkopen, ze onder de koop uit kunnen. En op den duur wordt natuurlijk elk huis verkocht. Ondertussen kan, als onderdeel van het compromis de vente een gebruiksovereenkomst worden getekend, die de kopers simpelweg het gebruiksrecht geven zolang ze zich aan de bepalingen van het compromis de vente houden. Dat wil zeggen, het huis in de verkoop houden. Zo niet, dan genieten ze geen huurbescherming. Indien de gebruiksvergoeding hoog genoeg wordt vastgesteld zullen de kopers een incentive hebben om toch vooral hard te proberen om het Nederlandse huis te verkopen.

Kortom, dit probleem is oplossbaar, zolang je een solide compromis de vente tekent.

avatar#4476
marise
Berichten: 2
Reacties: 19

#7 Geplaatst: 2011-05-09 00:45:11

Beste Wim ,

Dank voor je reactie. Wij hebben aan de ev. kopers gevraagd een garantie te geven dat hun financiele situatie zodanig is dat er of een aanbetaling gedaan kan worden en er aangetoond kan worden dat er een overwaarde is op het huis in Nederland dat het onderpand wordt van de koop. Zij willen een koopoptie en huren dan ons huis. Wij willen een compromis de vente met voorwaarden via onze franse notaris. Is dit volgens jou ook niet beter?

marise

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#8 Geplaatst: 2011-05-09 08:46:24

Huren met koopoptie is standaard in Frankrijk. Als je een huurcontract (bail d'habitation) tekent (de wettelijke minimum huurtermijn is dan 3 jaar), dan heeft de huurder automatisch het eerste recht van aankoop indien je het huis in de verkoop zet. Dat geldt overigens ook als je een ongeldige bail d'habitation tekent of zelf een contractje in elkaar knutselt in het Nederlands. Dus huren met koopoptie is in Frankijk precies hetzelfde als huren. Met drie maanden opzegtermijn kunnen de huurders te allen tijde vertrekken. de verhuurder kan niet eerder van het contract af dan na drie jaar, behalve als de huurders afzien van de koopotie en je een  andere koper vindt. en dan nog valt het niet mee om onwillige huurders eruit te krijgen. Er wie wil op deze manier een huis kopen met huurders erin?

Natuurlijk willen de huurders wat je schrijft, dat laat immers elke optie voor hen open terwijl ze toch volledige huurbescherming genieten. Jij als verkoopt verliest veel van je rechten. Of je hier op in wil gaan moet je natuurlijk zelf weten, maar bedenk dat deze koopotie jou geen enkele zekerheid biedt. Een compromis de vente biedt heel wat meer (maar geen absolute) zekerheid dat ze uiteindelijk het huis kopen.

Wim

PS: voordat er een misverstand ontstaat: in bovenstaande beschrijving doen de huurders niets verkeerd, ze gebruiken gewoon de Franse wet. Als ik hen zou moeten adviseren zou ik ze zonder verder nadenken een bauil d'habitation aanbevelen.