Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Elektrische installatie: renovation en stopcontacten

Auteur Bericht

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#0 Geplaatst: 2010-10-17 16:05:00

Allereerst een felicitatie aan Christian, hij heeft de berichtenteller in deze rubriek tot de stand 10.000 weten te brengen. De volgende serie van tienduizend, ik word wat voorspelbaar, begin ik met een bericht over een gelukkig makkelijk op te lossen elektra renovatieprobleempje.

 

De electricien had al een half jaar niets meer van zich laten horen, dus daarom bood ik spontaan aan wat oude inbouw stopcontacten te vervangen bij iemand hier in de buurt door wat fraaiere eigentijdse types. Ik had nog het een en ander liggen aan schakelmateriaal, dus dat is zo gebeurd dacht ik. Waar ik wel op bedacht was, is dat er in de loop der tijd heel wat in formaat verschillende inbouwdozen op de Franse markt zijn geïntroduceerd: oudere types vaak met een buitendiameter van 57 of 60 mm, en tegenwoordig meestal de in veel andere Europese landen gebruikelijke 71 mm. Om nog maar te zwijgen van allerlei merkgebonden oplossingen, en verschillen voor wat betreft horizontale, dan wel vertikale inbouw van een rijtje dat je dan met een afdekplaatje netjes tot een eenheid omtovert. En wat ik ook wel wist is dat een paar jaar geleden het inbouwmateriaal met griffes (klemmetjes) niet meer NF conform is: tegenwoordig moet alles gelukkig met twee kleine boutjes vastgezet worden, stukken steviger. Wat ik me niet gerealiseerd had is dat de oudere Franse inbouwdozen alleen voor montage van schakelmateriaal met griffes bedoeld zijn. En dat zie je pas wanneer je het eerste stopcontact gedemonteerd hebt. Zou de bouwmaterialen handel, nu de griffes verboden zijn, dat soort inbouwmateriaal nog wel hebben vroeg ik me af. Het zou toch wel wat overdreven zijn om overal de oude inbouwdozen te moeten uithakken, en eerst nieuwe inbouwdozen te moeten monteren om wat nieuwe stopcontacten met ingebouwde kinderbeveiliging te kunnen monteren. Misschien toch niet zo'n klein klusje begon ik te denken, en kreeg al bijna spijt van mijn bon voisinage aanbod. Maar gelukkig lagen er van Schneider stopcontacten uit de serie ANYA in het schap, met als begeleidende tekst: Adapté à la rénovation. Fixation vis ou griffes. En voor een petix prix: slechts € 2,80. En dat voor een A-merk. Zag onlangs in Nederland nog een combi schakelaar/stopcontact liggen voor net iets onder de € 30, dus voor het elektramateriaal moet je in Frankrijk zijn. Maar bij de aankoop van inbouwmateriaal voor dit soort rénovation klusjes even opletten wat je in de bestaande inbouwdozen kunt monteren.

 

 

Rob van der Meulen

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#1 Geplaatst: 2010-10-18 08:51:00

Bonjour Rob,

Ik vind zelfs de nieuwste FR inbouwdozen eigenlijk maar gammele zooi (geen woord Frans bij, excuses ;-) vergeleken met die mooie stevige grijze inbouwdozen die ik vroeger in NL gebruikte (merk Attema geloof ik).

Het was voor mij dus een plezierige verrassing toen ik een aanbiedingsdoos inbouwstopcontacten van Legrand (type Neptune meen ik) openmaakte en ontdekte dat deze zowel over schroefjes als griffes voor inbouw beschikten, en dat beide systemen naast elkaar bruikbaar zijn!

Dus, inbouwstopcontacten met de gammele schroefjes in de gammele inbouwdozen gemonteerd (conform voorschrift) en toen als extra nog maar de griffes aangedraaid (zodat het nu ook echt vast zit).

Ik hoop dat Legrand nog heel lang doorgaat dit type stopcontacten te leveren!

Salutations, Jos

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2010-10-18 10:15:24

Rob en Jos,

ik vond inderdaad de inbouwdozen het enige waarin het Franse elektrische materiaal inferieur is. En dan alleen de inmetseldozen, de hollewanddozen vond ik steeds OK.

Moest ik toch net ingezette inbouwdozen weer uit de muur hakken omdat ik exemplaren die voor het boven elkaar plaatsen bedoeld waren naast elkaar gezet had! En ze waren toch allemaal van hetzelfde merk Legrand.

Mijn hoogachting voor Franse logica heeft toen een behoorlijke deuk gekregen. Je weet toch: Ce qui n'est pas logique n'est pas Français.

En waarom kennen de Fransen geen speciedeksels?

Toen ik voor de stukadoor mijn inbouwdozen met oude Attema-deksels afgedekt had en hij er zo overeen kon stuken was zijn reactie:

Géniaal ces Hollandais!

Het huidige naast elkaar van oude en nieuwe modellen en modellen vis ou griffes voor renovatie is wel een oplossing maar maakt het er niet makkelijker op, tenminste voor de incidentele klusser.

@Rob:

weer iets voor de update van het elektra-stuk :-))  

-  ik heb ook updates voor het water&riool stuk

Christian von Klösterlein