Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Aanschaf tableau prééquipé

Auteur Bericht

avatar#6495
Eric Gerth
Berichten: 12
Reacties: 18

#0 Geplaatst: 2010-10-17 17:48:46

Dit onderwerp is mogelijk al eens aan de orde geweest maar wij zijn nu bij onze verbouwing in het stadium om de electra te gaan inrichten. Wat op valt zijn de grote prijsverschillen tussen bijvoorbeeld Nalto en Legrand met eenzelfde configuratie. Dit prijsverschil loopt op naar bijna € 200 terwijl beiden voldoen aan dezelfde norm, NF en C15-100. Heeft iemand ervaring met deze merken en kan het verschil aangeven in kwaliteit of bijvoorbeeld aansluitgemak.

Eric Gerth

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2010-10-17 18:21:21

Eric Gerth,

  Er zijn A-merken met als bekendste hier in Frankrijk leGrand, Schneider, Merlingerin, Hager en ook ABB. Daarna volgen met andere letters van het alfabet merken als Debflex en Nalto. Ik heb zelf geen onderzoek gedaan naar levensduur en betrouwbaarheid van de b, c, en d merken, maar op internet roepen heel wat Franse internauten op grond van teleurstellende ervaringen elkaar toe vooral toch goede merken te monteren. Goedkoop kan duurkoop worden. Met de A-merken heb ik zelf goede ervaringen, die andere merken mijd ik. Een interrupteur différentiel en een disjoncteur zijn stukjes precisiemechaniek, en je wilt dat die heel lang goed blijven functioneren. Van belang voor veiligheid en gebruikscomfort. Bij het aansluitgemak zou je kunnen kijken of je disjoncteurs wilt installeren met een snelbevestiging voor de draden naar de daarop aangesloten groep, of een traditioneel schroefsysteem. Lijkt me meer van belang voor een groot installatiebedrijf dat met de chronometer bijhoudt hoe lang de installatie van een groepenkast duurt, dan voor een bricoleur. Een ander subtiel verschil is nog hoe je de interrupteur différentiel verbindt met de daarop aangesloten disjoncteurs, hangt van de plek af waar de alimentation binnenkomt, en waar de départ is. Is die laatste aan de bovenkant, dan kun je alles gelijk met een paar aansluitstrippen doorverbinden, anders moet je nog een paar stukjes 6 mm2 draad op maat knippen. Ik ga er verder vanuit dat je het over de gewone groepenkasten hebt, met DIN-rail. Er zijn ook duurdere oplossingen met een zogenaamd bus-systeem, waarbij het aansluiten nog makkelijker wordt gemaakt. Kijk verder eens - wanneer je daar de tijd voor zou hebben - wat er bij de diverse grote bouwmarkten als speciale aanbieding van de maand wordt aangeboden. Soms zitten daar messcherpe offres speciales bij van zeer respectabele merken.

Rob van der Meulen

avatar#6073
Sjefke
Berichten: 18
Reacties: 159

#2 Geplaatst: 2010-10-17 19:57:42

Heb 2 jaar geleden ook de complete elektrische installatie vervangen. Niet moeilijk als je van tevoren alles goed hebt uitgedokterd en uitgetekend.

Heb gekozen voor het merk LeGrand, een 3 range kast en volledig voorbekabeld. Heb er ivm de elektrische verwarming nog 4 automatische zekeringen bijgevoegd.

Deze keuze is mij goed bevallen; gemakkelijk te installeren en een goede kwaliteit aardlekschakelaars en automatische zekeringen. Was wel zo'n € 100,-- duurder van  de 'concurrenten'.

Heb de elektra door doorgetrokken naar de schuur en daar een Nalto kast (was in de aanbieding) geïnstalleerd. Maar da's beduidend mindere kwaliteit ook al voldoet ook die kast aan de NF norm. Heb er eigenlijk een beetje spijt van; ook omdat ik in de schuur 2 appartementen wil maken (met eigen badkamer/WC).

Dus mijn advies: bespaar niet op op kosten voor de elektra, LeGrand !

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#3 Geplaatst: 2010-10-17 22:43:14

Heb voor mijn huis een paar jaar geleden voor ABB gekozen vanwege de prijs. Maar ABB is niet dezelfde klasse als Legrand, en dan heb ik het over fysieke kwaliteit, da's het enige dat ik kan beoordelen. Er brak bij montage bij ABB makkelijk iets af, aanschroeven van draden is minder robuust/zeker (een te losse draad deed de hoofdschakelaar smelten, oei, liep goed af zonder problemen). Een of 2 componenten bij dergelijke installatie issues vervangen door Legrand (leve E-bay), duidelijk veel beter spul. Legrand A-merk, ABB B-merk, Nalto C-merk?

avatar#6495
Eric Gerth
Berichten: 12
Reacties: 18

#4 Geplaatst: 2010-10-19 20:46:57

Heren,

hartelijk voor jullie reactie. Hieruit blijkt wel dat goedkoop in dit geval ook weer duurkoop is. Ik zal komende week, als er tenminste branstof te verkrijgen is in Frankrijk, op de door jullie aangegeven details letten. Ik vind Legrand er zowiezo goed uitzien en vind een goede constructie en goede werking van de diverse componenten erg belangrijk.

Eric Gerth