Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Gipskartonplaten aanpassen aan kromme muren en balken

Auteur Bericht

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#0 Geplaatst: 2010-10-21 19:03:37

Bij de discussie over het aanbrengen van gipsplaten tussen balken kwam het probleem van de aanpassing aan kromme balken ter sprake.

Ik doe het zo; anderen hebben zeker andere methodes, en Cees heeft mij eens een zeer ingenieuze methode uitgelegd.

Aanpassen van een wandplaat aan een natuurstenen muur.

Als men voor een muur een voorzetwand van gipsplaten zet en deze haaks op een natuurstenen muur staat dan is een beetje aanpassing nodig als men niet heeel brede kieren wil hebben. Begin dan met het beplaten bij de onregelmatige wand. Plaats de gipsplaat, die reeds op hoogte gesneden is, op klosjes tegen het plafond en schuif de plaat tegen de onregelmatige wand. 

Boor in een latje een gat dat op de grootste afstand tussen plaatrand en wand ligt (1). Teken hiermee op de plaat een lijn die precies parallel met de kromme wand ligt (2). Zaag de plaat op deze lijn af; dit is een uitzondering op de regel dat gipsplaten ingesneden en gebroken worden. Bewerk de gesneden rand desnoods met een rasp na.

Plaats de plaat weer op de klosjes en schuif deze tegen de onregelmatige muur (3). Bij het plaatsen van de staanders in het regelwerk (l'ossature) dient men er wel rekening mee te houden dat de breedte van de plaat ingekort is.

en hier het resultaat:

Gipsplaten tussen kromme plafondbalken plaatsen.

Bevestig een stuk karton provisorisch tegen de ene balk en teken de contouren ervan af zoals boven beschreven (1a). Doe hetzelfde met de andere balk (2a).

Snij de 'rafelkanten' volgens deze lijnen af en plaats de twee stukken karton tegen het plafond, maar nu goed passend (1b) (2b).

Markeer de onderlinge positie van de twee kartons duidelijk (3). Plaats de twee stukken karton op een gipsplaat, gebruik makend van de merktekens. Markeer en snij de gipsplaat volgens de 'rafellijnen'.

Na plaatsen blijven tussen de plaat en de balken alleen dunne spleten die met acrylaatkit (overschilderbaar!) afgevoegd kunnen worden.

Ik geef toe, het is een hoop werk, en er bestaan voor niet al te kromme balken ook simpelere methodes om die uit te meten. Maar mijn devies is:

Het kost je nu misschien een half uur extra, maar als het lelijk is erger je je er tien jaar aan.

Christian von Klösterlein

edit 22-10-2010:

plafondplaten toegevoegd

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#1 Geplaatst: 2010-10-21 19:34:08

Ik zou hieraan willen toevoegen dat er "dunne" gipsplaten bestaan van 10 mm , die zich gemakkelijker aanpassen aan ronde of onregelmatig gevorme muren.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2010-10-22 07:18:14

Jean-Pierre (JP32),

ik ging ervan uit dat de gipsplaten op een geraamte (ossature) geplaatst worden, dus plan zijn. Mijn genoemde aanpassingen zijn uitsluitend voor de zijkanten van de platen bestemd.

Christian v.K.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#3 Geplaatst: 2010-10-26 08:23:38

Bijdrage is aangevuld met een foto

CvK