Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Putjeslucht

Auteur Bericht

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#0 Geplaatst: 2010-10-24 14:57:19

Wij zijn net verhuisd en wederom, dit is ons derde huis "sur le territoire Français", overal heb je putjeslucht in de badkamer. Ook buiten daar waar de afvoer loopt. Ik ben geen loodgieter maar het enige wat ik weet is dat je een zwanehals moet hebben als waterslot. Doen ze dat niet hier? Fouten in de constructie?

Ingrid

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2010-10-24 20:27:19

Is het een oud huis Ingrid ? ouder dan twintig jaar bijvoorbeeld ?

Wat deden ze namelijk; men had een fosse septic in huis waar alles op aangesloten zat.

Vaak middels een stenen of asbest buis die onder een dunne laag beton onder de vloer ligt.

Hoe gong dat tewerk? In de vloer is en gat van een tegelgrote waarvandaan de buis naar de fosse loopt, het gat is dus eigenlijk een klein straatputje.

Toen ging men de douche ontdekken, en de douchebak kwam eigenlijk gewoon boven dat “straatputje” in de vloer te staan, en daar de douchebak een afvoer heeft (maar natuurlijk niet past op die asbestbuis) loopt dat ding gewoon in het “straatputje”.

De lucht komt dus niet direct via de sifon naar boven maar er gewoon langs op, middels kieren en gaten en wat dies meer.

In ons huis was zelfs de stenen buis lek, dus onder de plankenvloer lekt het heel langzaam stinkend afvoerwater wat de grond in loopt, maar de ranzige lucht trekt wel door de planken omhoog.

Ben nu ook bezig dit allemaal te veranderen, laatste klus onder de vloeren op dit adres.

Cees.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2010-10-24 20:57:24

Beste Ingrid, princesje,

het lokaliseren van de oorzaak van rioollucht is een van de meest moeilijke dingen, want er kan zo veel mis zijn:

-  geen stankafsluiter (zwanenhals, sifon) op bepaalde aansluitingen

-  ontbrekende beluchting (connection atmosphérique) van de hoofdafvoer, de standpijp

-  niet dichte verbindingen (slechte lijmvoegen van PVC-buis, gebarsten oude cement- of eternietbuizen)

-  sifons die regelmatig leeggetrokken worden als bijv. de badkuip leegloopt of de WC doorgetrokken wordt.

Ik ben ook heeel onbenullige dingen tegengekomen zoals een overstort van een boiler waar geen sifon geplaatst was!

En ook heel simpele:

de afvoer van een dakgoot was op dezelfde afvoer aangesloten als die van de badkamer, maar zonder sifon. Het stonk dus uit de regenwaterput.

Dus, Ingrid, ik gebruik weer een van mijn standaardzinnen:

Zonder precieze kennis van de situatie ter plaatse is geen zinnig antwoord te geven!

Helaas.

Ik moet toegeven dat de rioollucht lastig is, soms misselijkmakend.

Het enige wat ik je kan adviseren:

Neem een goede plombier in de arm!

Christian von Klösterlein

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#3 Geplaatst: 2010-10-24 21:18:30

Dank heren, ik ga natuurlijk verder kijken. Het huis is van 1996 en destijds was er inderdaad een fosse septique en sinds enkele jaren dus riool. En ja, zelf opsporen is moeilijk. Maar, een rijtje oorzaken zoals door jullie opgesomd is altijd handig. Met die artisans moet je wel weten waar je het over hebt en ik ga gewoon mijn lijstje 'differentiele diagnostiek' af (of is het in goed Nederlands differentiale diagnostiek, ik weet het niet meer. Ik denk namelijk dat differentieel een beetje anglicisme is).

De plombier van onze voormalige huurwoning is een uiterst betrouwbare en vakkundige man en die zullen we tzt inhuren. Nu nog even het raam open laten staan....

Ingrid

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#4 Geplaatst: 2010-10-24 21:35:27

Ingrid,

nog even de differentiële diagnostiek:

als je in de badkamer overal het water laat lopen zodat de sifons zeker gevuld zijn (WC, lavabo, bain, douche, en zeker in deze volgorde die van diepe naar vlakke sifons gaat) en lang en goed lucht, heb je dan nog putlucht?

Zo niet, trek dan de WC door en let er goed op of het in een van de andere afvoeren borrelt. Als dit het geval is ligt het hoogstwaarschijnlijk aan een ontbrekende beluchting van de standpijp.

Oplossingen kunnen zijn:

binnenbeluchter (weet niet hoe die in het Frans heten)

op een geschikte plaats nogal een buitenbeluchting plaatsen (de bekende pijpjes die boven het dak uitkomen en een hoedje hebben)

of de WC anders op het hoofdriool aansluiten.

Maar nogmaals: alles hangt van de situatie ter plekke af.

Dit is overigens geen specifiek Frans probleem en geen specifiek probleem van overgang fosse septique -> openbaar riool. Ik ben dit soort stomme fouten ook in NL tegengekomen.

Christian v.K.

edit:

ik wee tnu hoe die binnenbeluchters in het Frans heten: 

clapet anti-désiphonnage

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#5 Geplaatst: 2010-10-24 23:22:00

Christian,

Je opmerking: "Zo niet, trek dan de WC door en let er goed op of het in een van de andere afvoeren borrelt. Als dit het geval is ligt het hoogstwaarschijnlijk aan een ontbrekende beluchting van de standpijp."

En ja hoor ik ben dat dus ook al in NL tegen gekomen. Er bestonden overigens lang geleden zg. one-way ventielen voor bv. een badkamer, waarbij een sifon niet meer 'leeggetrokken' kon worden door bv. een toilet of een wasmachine in die ruimte, die teveel vacuum trekt door te snelle lozing. Dus een eenvoudige klep, die lucht uit die ruimte toelaat, maar afsluit tegen overdruk op een riool!

Ik weet evenmin hoe dat heet in't Frans, maar een gebrekkig functionerende standpijp in combi met de overige riolering is vrijwel altijd de oorzaak Ingrid.

Met een fosse septique, is dat probleem in LDF (met standpijp buiten het pand) vaker voorkomend dan in NL, lijkt me uit ervaring. ... De natuurkundige wet van de ((niet, of toch grapje :-)! ) niet zo best communicerende vaten toch?

Erik.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#6 Geplaatst: 2010-10-25 07:54:53

@Erik

de door jou genoemde one-way ventielen (binnenbeluchters) zijn steeds een noodoplossing. Een loodgieter die dat plaatst geeft toe dat hij bij de aanleg van de standpijp resp. de diverse aansluitingen hierop niet goed heeft nagedacht .

gebrekkig functionerende standpijp in combi met de overige riolering is vrijwel altijd de oorzaak

Ik wil benadrukken vriwel altijd.

Zoals in mijn eerdere posting genoemd kunnen er ook andere oorzaken zijn.

Zie je dat ik bij dit onderwerp vaak 'hoogstwaarschijnlijk' of 'vrijwel' zeg? Het is een complexe materie.

@Ingrid

Ik verwacht niet dat je mijn stuk onder wonen\klussen volledig doorpluist en alles begrijpt (ik weet, je bent vakman op een heel ander gebied) maar misschien vind je er de ene of andere hint die je bij je differentiële analyse kan helpen, of die je als argument bij de gesprekken met de plombier kan helpen. 

Christian v.K.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#7 Geplaatst: 2010-10-27 08:42:18

@Ingrid

De in eerdere bijdragen in deze daad genoemde binnenbeluchters heten in het Frans:

clapet anti-désiphonnage

Gewoon hier gevonden, punt 10 in min eigen stuk.

Christian von Klösterlein

avatar#8538
xychix
Berichten: 9
Reacties: 63

#8 Geplaatst: 2010-10-28 20:22:40

ik ken die lucht ook maar bij ons komt deze niet uit de septic maar uit de waterafvoer. Onze vorige bewoner heeft besloten enkel de wc op de sceptic aan te sluiten en de wastafeltjes /douche gewoon naar buiten af te voeren tot ver in de tuin.

Deze leiding stinkt veeeeel meer dan de sceptic. keukenwastafel heeft een leiding richting die plek die buiten even door een half open goot stroomt, hierdoor wel stank in de tuin op 'zware' dagen maar niet in de keuken.

In de badkamer heb ik overal  zwanehalzen geplaatst... probleem vrijwel opgelost.

avatar#7120
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650

#9 Geplaatst: 2010-11-02 23:13:09

Christian,

Ik deed niet aan over-simplificering van het probleem. Ik heb mijn buik meer dan vol van Franse 'loodgieters' en hun zg. goed uitgevoerde werkzaamheden voor vorige eigenaar en nog minder voor die imbeciele loodgieter die bij mij kwam in dept 23.

Ik vind gewoon, dat je nog steeds een uitstekend gedocumenteerd stuk hebt geschreven over aanleg van moderne septic installatie, die mits conform uitgevoerd wordt en ook goedgekeurd door SPANC, de toets van elke kritiek kan doorstaan.

Helaas is het zo, dat dan die binneninrichting dan niet 'aux normes' kan blijken te zijn. Dat was al zo voor de NL-aannemer, die ik werkzaamheden daar opdroeg naar openbaar riool én naar veelvuldig blijkt (bv. van zelfde problemen die mensen op het Frankrijkforum) nu ondervinden ivm de aanleg van fosse septique.

En tuurlijk is die binnenbeluchter een noodoplossing, maar die heb ik dan NL toendertijd zelf gevonden in een Brico, daar. Maar dus wél nadat ik het gekloot van die 'aannemer' van oneigenlijk uitgevoerd werk had moeten doorstaan.

Ik raad Princesje dan ook aan, om die putjeslucht nog maar ff. te trotseren, maar wél dus om via het bekende mond-op-mond circuit naar de beste loodgieter op zoek te gaan, als het probleem binnen hun pand ligt.

HGV,

Erik.