Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Dreigend ontslag

Auteur Bericht

avatar#8539
jbos
Berichten: 1
Reacties: 5

#0 Geplaatst: 2010-10-27 13:37:24

Hallo,

Recent ben ik geschorst vanwege 'grove fouten' en ik zal daar binnenkort in een vergadering van op de hoogte worden gesteld. In deze vergadering mag ik ook nog iemand anders uitnodigen. Is het een goed idee om daarvan gebruik te maken? Wat kan daarvan het nut zijn?

Nu is de vraag wat dit concreet betekent. Ik vraag me bovendien af of een schorsing eigenlijk wel wordt doorbetaald (anders kan een bedrijf nl. iemand schorsen wanneer ze hun planning niet helemaal op orde hebben).

Ik heb begrepen dat er redelijk veel bescherming is in Frankrijk en zo is er een opzegtermijn van tenminste 3 maanden opgenomen in mijn specifieke contract voor onbepaalde tijd (CDI).

Ik heb meer dan 18 maanden voor dit bedrijf gewerkt en ik zou graag willen weten wat mijn rechten zijn (bijv. uitkering, en zo ja, hoe lang?). In de tussentijd zal ik proberen zelf zoveel mogelijk informatie in te winnen natuurlijk (kijken of er een rechtswinkel in de buurt is, etc.).

Ik zou bovendien willen weten wat 'persoonlijke redenen' zijn voor ontslag in een juridische context. De situatie is in het kort dat het bedrijf in redelijk zwaar weer zit, er wat slechte beslissingen door het management zijn gedaan, waarvan ik hun van te voren heb verteld dat dit nogal slechte beslissingen waren, maar waarna ik dat gemeld had, mijn werk volgens die beslissingen heb gedaan (dus er is niet zoiets als werkweigering, etc.). In het bedrijf ben ik gek genoeg de meest gekwalificeerde persoon en is het gewoon een kwestie dat ze me zat zijn, omdat ik, denk ik, in hun ogen, betweterig ben. Ze zoeken nu dus gewoon een zondebok, maar volgens mij is dat geen juridische reden tot ontslag.

Is het bijv. een goed idee om een juridische strijd aan te gaan, hoe gaat zoiets in zijn werk en hoeveel kost zoiets me en hoeveel kan het me opleveren? Is er iets door de overheid geregeld voor dit soort gevallen? Ik heb geen rechtsbijstandverzekering, maar ik heb wel redelijk diepe zakken. Mag je bijv. ook jezelf verdedigen in Frankrijk (in Nederland moet je soms een advocaat hebben, zelfs al ben je zelf advocaat)? 

Voor de duidelijkheid, ik ben me zelf niet bewust van enige grove fouten die ik zou hebben gemaakt in mijn werk.

Alle advies is welkom.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2010-10-27 15:45:36

Beste J,

Ik heb zelf ooit iemand huilend aan de deur gehad die zijn baas tien procent moest betalen vanwege een arbeidsakkefietje en de daarbij gekregen ontslag.

Sommigen bazen in Frankrijk zijn behoorlijk onbeschoft en door hun enorme status die men heeft van hun personeel zijn ze er redelijk zeker van dat hun personeel het allemaal slikt.
ik was er van overtuigd dat de jongen misschien ontslag zou kunnen krijgen, en daar had de jongen ook geen bezwaar tegen, maar dat ze hem dan ook nog eens tien procent uit zijn zak kloppen was onjuist.

Wij hebben getracht de baas op andere gedachten te brengen wat onmogelijk was, en hebben toen de zaak besproken bij de inspecteur du travail.

Die heeft alles keurig geregeld.

Nu was dit wel een bedrijf met technische uitlating, ik weet dus niet of voor iedere bedrijfsvorm de inspection du travail kan worden ingeschakeld.

Een echte vraag voor meneer van Teeffelen. www.ondernemen-frankrijk.nl

Cees.

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#2 Geplaatst: 2010-10-27 17:52:21

Jan, de allereerste vraag is of u bij uw huidige werkgever wilt blijven werken of niet.

Indien de verhoudingen dermate verstoord zijn dat voortgang niet wenselijk of mogelijk is, is daar het Conseil de Prud'hommes, 'n soort lekenrechtbank voor arbeidsconflicten waarin werkgevers en werknemers kif kif zijn vertegenwoordigd.

Als u iets verweten wordt, zou ik me zeker laten bijstaan door 'n ter zake kundige.

Peter.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#3 Geplaatst: 2010-10-27 19:08:34

Jan, ontslagbeschrming is fors in Frankrijk.

Er is een hiërarchie in fouten: faute grave, faute lourde, faute inexcusable (de laatste met de bedoeling om het bedrijf te beschadigen). Voor één "faute grave" kun je niet op straat gezet worden.

Je zult ongetwijfeld een uitnodiging voor een "entretien préalable au licenciement" hebben gehad, of iets van gelijke strekking. Meestal wordt daar niet in verteld waarvoor, dat is ook niet verplicht. Daarbij wordt aangegeven dat je je door iemand van het bedrijf of door een "conseiller" kunt laten bijstaan waarvan een lijst beschikbaar is op de Mairie.

Laat je bijstaan, hoor aan wat ze te zeggen hebben. Je kunt best in discussie gaan over de juistheid van aantijgingen maar doe geen enkele toezegging over hoe en voor hoeveel eventueel het dienstverband te verbreken. Teken niets.

Reageer, indien de aantijgingen onjuist of overdreven zijn, per brief (RC/AR) in overleg met bijvoorbeeld een "syndicaliste" (elk syndicaat heeft wel een "antenne" waar je beroep op kunt doen).

Als er genoeg "fautes" zijn om je te ontslaan, hoeft een opzegtermijn niet in acht te worden genomen. Wel heb je recht op WW, zelfs als het ontslag je eigen schuld is.

Een in jouw ogen onterecht ontslag kan worden aangevochten bij de Prud'hommes (zie boven). Reken op een termijn van één of twee jaar.

Steven

avatar#8539
jbos
Berichten: 1
Reacties: 5

#4 Geplaatst: 2010-10-27 22:24:22

@martinicees:

Bedankt voor de waarschuwing al zul je meer hiervan meekrijgen als je een eigen bedrijf hebt. Ik heb overigens ook respect voor een paar posts die je recent hebt gemaakt over de Franse stakingsmentaliteit.

@P’Homme de la Terre: Ik heb wel over deze vraag nagedacht. Qua juridische ondersteuning is het denk ik zo goed als onmogelijk om gegarandeerd een betrouwbare advocaat te vinden, omdat ik in deze regio niemand ken die ooit deze diensten nodig heeft gehad. In NL is dat een stuk makkelijker. Voor mij zou het een kwestie zijn van "Pages Jaunes" + willekeurige selectie gesorteerd op locatie + zoeken naar precedenten, maar daar kan ook een hoop tijd in gaat zitten.  De kans dat mijn contacten in NL ervaring hebben met de advocaten hier in een straal van 100km lijkt me minimaal.


@Taciturne:

 Het doet me goed om te horen dat er een hiërarchie bestaat. Ik heb inderdaad een dergelijke uitnodiging gehad en ik zal proberen een "conseiller" te regelen (ik was al bij de Marie geweest, maar ze waren al gesloten).

Wat bedoelt u precies met de afkortingen RC/AR? Ik neem aan dat dingen iets betekenen als aangetekend verzenden of iets dergelijks, maar meer kon ik daar niet van maken.

Hoe worden die "fautes" dan precies geteld en hoe wordt beslist wie er dan fout is?


Ik heb mijn contract er net nog even bijgepakt, maar ik zag geen referentie naar een syndicat daar staan. Ik werk(te?) in de IT sector. Wel zijn de voorwaarden van SYNTEC (syntec.fr) van toepassing, maar dat is volgens mij geen Syndicat zoals u bedoelt. 

Ik was enigszins verbaasd dat ze de opzegtermijn kunnen nullificeren. Als ze dat kunnen dan zou ik verwachten dat er voor mij ook bepaalde methodes zijn om dit te doen. In mijn contract dat overigens wel mogelijk verwijst naar de bepalingen waar u naar refereert zou dat kunnen staan, lijken er gewoon symmetrische voorwaarden in te staan.

Verder ben ik het eens met uw suggesties en bedank ik u voor uw reactie.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#5 Geplaatst: 2010-10-27 23:13:06

Overigens welkom in dit forum, Jan.

RC/AR betekent inderdaad "recommandé avec avis de réception". je krijgt dus een kaartje terug dat de brief bezorgd is bij de afzender.

Syntec is geen syndicat bij mijn weten maar een "branche professionnelle" met een eigen CAO. Je zult dus op zoek moeten naar lokale vestigingen van de landelijke syndicaten: CGT, CFDT, FO etc. De syndicats die bij Syntec betreokken zijn: Fieci/CGC et CFDT/F3c. Daar zit altijd iemand die je verder kan helpen, al is de kwaliteit zeer wisselend. Een advocaat uit de Gele Gids prikken is zeer af te raden. Hun kwaliteiten zijn nog bedroevender en onvoorspelbaarder dan die van de Nederlandse. Je moet het van "bouche à oreilles" hebben.

Het tellen van "fautes" is uiteindelijk aan de Prud'hommes of de Chambre Sociale van de rechtbank. Er is geen echte optelsom, hangt van de omstandigheden af.

Jij kunt de opzegtermijn niet verkorten.je kunt wel een ontbinding van de arbeidsovereenkomst vragen aan de Rechtbank voor zwaarwegende motieven maar dat duurt lang.

Wacht eerst maar af wat ze te zeggen hebben.

Steven

avatar#4835
felix
Berichten: 9
Reacties: 111

#6 Geplaatst: 2010-10-28 08:02:05

In het bedrijf ben ik gek genoeg de meest gekwalificeerde persoon en is het gewoon een kwestie dat ze me zat zijn, omdat ik, denk ik, in hun ogen, betweterig ben.

 

Tot mijn 28ste hetzelfde in 't leven mee moeten maken. 4 keer ontslagen. Uiteindelijk maar voor mezelf begonnen. De belangrijkste tip die ik je geven kan, is dat je zo veel mogelijk bewijs materiaal "spaart" voor:

De situatie is in het kort dat het bedrijf in redelijk zwaar weer zit, er wat slechte beslissingen door het management zijn gedaan, waarvan ik hun van te voren heb verteld dat dit nogal slechte beslissingen waren, maar waarna ik dat gemeld had, mijn werk volgens die beslissingen heb gedaan

 

Hier ga je dan mee naar de bazen van je bazen of de aandeelhouders. Verhaal gaat uiteraard niet op, als je direkte bazen ook de aandeelhouders zijn. Je begrijpt, ik heb niet veel vrienden gemaakt gedurende mijn korte werknemerservaringen. Wel een heel hoop geleerd om hoe niet met je personeel om te gaan.

Succes!

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#7 Geplaatst: 2010-10-29 20:40:07

Franse bedrijven zitten over het algemeen niet te wachten op mondige werknemers die niet onder de indruk zijn van hiërarchische verhoudingen.

De cultuurverschillen tussen Franse en Nederlandse bedrijven zijn groot al lijkt dat niet zo aan de buitenkant.

Steven

avatar#8539
jbos
Berichten: 1
Reacties: 5

#8 Geplaatst: 2010-11-11 17:30:33

Ik heb ongeveer een week geleden nu gehoord wat ik allemaal verkeerd zou hebben gedaan. Ik heb aangegeven het niet eens te zijn met alle aanteigingen en ik moet nu binnen 5 werkdagen een brief ontvangen met het uiteindelijke besluit (volgens een of andere wet). Ik heb deze brief nog niet ontvangen, maar daar is nog ongeveer 1 dag voor (ik weet niet precies hoe er wordt geteld).

Nu is het ook zo dat ik al sinds zeker een paar weken niet meer betaald wordt, terwijl ik op zijn minst wel recht heb op een uitkering, maar aangezien ik nog niet volledig ontslagen ben, kan ik die uitkering ook niet aanvragen, tenminste dat denk ik. Sowieso weet ik eigenlijk niet bij welke organisatie ik moet zijn daarvoor (ik denk pole d'emploi, maar ik weet niet of dat een beschermde titel is (als in een overheidsinstantie)), omdat ik ervan uit ging dat de persoon die bij het gesprek mij moest bijstaan me dat zou vertellen op een afspraak die ze nooit is nagekomen.

Ik zou ook graag willen weten of mijn recht op een uitkering ook blijft gelden in het geval ik verhuis naar een ander Europees land (dus niet noodzakelijk Nederland).

Van de zogenaamde werknemersbescherming heb ik in ieder geval tot nu toe weinig gemerkt, anders dan dat het een hele lange procedure is (maar dat helpt mij natuurlijk niets).

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#9 Geplaatst: 2010-11-11 20:08:19

Jan,

Een uitkering kan je alleen pas aanvragen als je ook je ontslagbrief binnen hebt, niet eerder.

Bij ontslag krijg je achterstallig loon + vakantiedagen in de regel uitbetaald ("solde de tout compte") en eventueel een compensatie voor de opzegtermijn.

Met de ontslagbrief ga je naar Pôle Emploi, die schrijft je in als werkzoekende en regelt WW.

Bij Pôle Emploi kunnen ze ook antwoord geven op evt. recht op WW in het buitenland maar ik denk dat je daar geen recht op hebt.

Als je het niet eens bent met de redenen van het ontslag en het ontslag zelf, kun je dit aanvechten bij het Conseil de Prud'hommes. Dit duurt al gauw één of twee jaar.

Omdat je verder geen details geeft over de ontslagredenen, kan ik je ook niet verder helpen. Ik heb in algemene termen de procedure aangegeven. Wellicht is het raadzaam om toch maar eens met een advocaat te gaan praten die je meer op de situatie toegesneden advies kan geven.

Steven

avatar#8609
sas
Berichten: 0
Reacties: 8

#10 Geplaatst: 2010-11-13 20:14:40

Stomme vraag, maar hebben ze je een aangetekend brief verzonden met de daarin vermelde fouten ? want normaal gesproken kun je niet na een fout zomaar op straat worden gezet.

Ze moeten je eerst schriftelijk een aangetekend schrijven sturen (AR) Ik denk zelfs dat in sommige gevallen zelfs pas na 3 van zulk soort brieven ontslagen kan worden, tenzij.. het een groffe fout is, maar dan nog.. dat zouden ze schriftelijk moeten doen.

Advocaat lijkt me niet meteen een oplossing. Ik zou zelf eerst contat opnemen met de werk inspectie (inspection du travaille) en daar eens inlichtingen vragen, want die zijn er voor jouw hé, niet voor het bedrijf. En wel prud'hommes, zelfs al duurt het een beetje lang.. helemaal niets doen is voor mij een teken van je fout bekennen.. niet echt de goede oplossing in frankrijk.

Is er bij jullie geen delegue du personelles ?  die hoort jouw te vertegenwoordigen in dit sort situaties en te verwijzen naar een bekwaam persoon.

avatar#8539
jbos
Berichten: 1
Reacties: 5

#11 Geplaatst: 2010-11-13 21:40:28

@sas: Ik heb een aangetekende ontslagbrief ontvangen (waarvoor ik moest betalen voor ontvangst! (vanwege omstandigheden dat maar wel geaccepteerd)), maar hierin staan vooral zeer vage punten van kritiek die verwijzen naar een stukje papier dat ik nooit heb ontvangen, maar die wel zijn besproken tijdens l'entretien. Het zijn geen dingen als het stelen van dingen, etc. De 'conseiller' heeft me verteld dat dingen als 'het niet goed kunnen opschieten met mij' totaal geen juridische waarde hebben bij de prud'hommes. Misschien dat ik op een later moment meer details hier neerzet.

De 'conseiller' aangeraden door de vakbond die ook aanwezig was bij het gesprek heeft me verteld wat de opties zijn en de volgende stap voor mij is om een een brief te schrijven waarin ik aangeef het ontslag niet te zullen accepteren en een advocaat te zoeken. De persoon mag mij vanwege belangenverstrengeling geen advocaat aanraden, wat wel te begrijpen is, maar niet echt handig is. De kosten voor een advocaat in combinatie met een syndicat lijken erg mee te vallen.

De laatste keer dat ik bij de inspection du travaille was, waren ze aan het staken, maar dat is nu inderdaad afgelopen, dus ik zou daar nog een keertje langs kunnen gaan, om te zien of ze iets kunnen betekenen, maar ik denk dat we al voorbij dat stadium zijn.

Het bedrijf heeft me dus oneervol ontslagen zonder enige vorm van ontslagvergoeding en breekt ook het contract doordat er een opzegtermijn is van 3 maanden (maar ze claimen dat er een uitzondering zit in de wet waardoor ze me sowieso nog kunnen ontslaan) . Ze willen gewoon op de goedkoopste manier van me af, en omdat ik een buitenlander ben, verwachten ze dat ik dat zomaar accepteer, althans dat verwacht ik.

Over de 'delegue du personelles'. Ik weet wel iets van een verkiezing die is gehouden (dit jaar of vorig jaar), zodat je in een vertegenwoordiging kunt zitten (die denk ik ook een rol speelt in prud'hommes (de helft van de mensen)). Het kan zijn dat je het daarover hebt. Ik heb geen idee wie dat is, als we al zo'n persoon hebben. Hoe kan ik daar achter komen? Is er een lijst ergens die dat bevat? Ik ben overigens tot nu toe tevreden met de 'conseiller'.

P.S. Het is overigens niet allemaal slecht nieuws, aangezien ik nog nooit zoveel Frans heb gesproken. De 'conseiller' is nl. niet zo meertalig. De 'conseiller' vertelde me ook dat mijn Frans goed genoeg was om met een advocaat te spreken, wat ook wel weer een beetje een mijlpaal is (en natuurlijk ook wel zo praktisch).

Bestaan er in Nederland eigenlijk ook 'conseillers'? Ik heb het in NL. gelukkig nooit nodig gehad, en dat hoop ik ook niet in toekomst, maar ik ben toch blij dat ze er in FR zijn.

avatar#8539
jbos
Berichten: 1
Reacties: 5

#12 Geplaatst: 2010-11-13 22:17:11

Weet iemand toevallig een plaats waar ik een voorbeeld bezwaarbrief kan vinden (in het Frans)? Ik had gedacht dat het Internet daarvan wel vol zou staan, maar er lijken vooral een hoop voorbeelden van ontslagbrieven te zijn en niet zo zeer hoe je precies moet zeggen het niet eens te zijn met de gang van zaken. Moet ik bijv. meteen de prud'hommes noemen in mijn brief?


Als het echt moet kan ik wel vanaf niets een brief schrijven, maar dat kost me waarschijnlijk wel een halve dag, wil ik het enigszins foutloos doen, en dan weet ik nog steeds niet of ik wel op de juiste juridische termen heb gebruikt.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#13 Geplaatst: 2010-11-14 09:11:39

@sas: het is niet nodig en zelfs niet gebruikelijk dat in de brief waarin iemand is uitgenodigd voor een "entretien préalable au licenciement" (of term van gelijke strekking) de verwijten worden gemeld. Die motieven worden in de ontslagbrief vermeld.

In elk bedrijf moeten er "délégués du personnel" zijn. Hun namen ometen zelfs ergens vermeld worden (prikbord o.i.d.) en anders vraag je ernaar bij collega's.

Jan: jouw zaak vraagt niet om een standaardbrief. Je juridisch Frans is onvoldoende. Je probeert teveel zelf te doen. Twee mensen hebben je geholpen. Die moeten je toch verder kunnen helpen of verwijzen.

Verwacht niet teveel van de Inspection du travail. Die komt pas in het geweer als er grove zaken zoals "harcèlement moral" aan de hand zijn.

In een brief kun je zeker aankondigen dat je het ontslag zult aanvechten bij het Conseil de Prud'hommes" indien het niet teruggedraaid wordt.

Steven

avatar#8609
sas
Berichten: 0
Reacties: 8

#14 Geplaatst: 2010-11-14 09:13:08

De site Prud'hommes vind je standaard brieven die je kunt gebruiken. Misschien kan dat je helpen.

http://prudhommesisere.free.fr/prudhommesisere/?page_id=334

Sorry, hele lap text maar ja...... moet maar hé ;o) Je moet maar even kijken welke van de brieven voor jouw het meest geschikt is, en als je nog vragen hebt kom je maar even terug.

Nom - Prénom
Votre adresse
N° de tel
adresse E mail

A (lieu de votre domicile) ... Le ...... 200

Objet : contestation licenciement
LRAR


A l'attention de Monsieur le Directeur de l'entreprise X ...............,

Monsieur le Directeur,

J'accuse réception de votre courrier du ............... (date) par lequel vous me notifiez mon licenciement pour le motif suivant :

" (recopier textuellement le(s) motif(s) invoqué(s) par votre employeur) ............................................."

A ce point vous avez à nouveau deux familles de contestation :
La contestation de la cause réelle de licenciement : autrement dit vous dites que le motif n'a jamais existé .
exemples :
Si le licenciement est économique vous dites que l'entreprise n'a strictement aucune difficulté , si l'on vous accuse de vol , vous dites que vous n'avez jamais rien dérobé.
La contestation de la cause sérieuse de licenciement : ce n'est pas que vous contestez qu'il y ait eu un problème mais vous estimez que cela ne justifiait pas un licenciement .
exemples:
L'employeur vous licencie pour faute grave , pour vous c'est une simple erreur éventuellement sans aucune conséquence sur l'entreprise voir la méthode d'analyse chronologique des faits marquants

Nous allons vous donner deux exemples de paragraphe correspondant à l'un et l'autre cas , pour un licenciement sans cause réelle et sans cause sérieuse , il faut reprendre les deux paragraphes dans votre courrier.

Pour un licenciement sans cause réelle :
licenciement pour cause personnelle
"Lors de l'entretien préalable , vous n'avez pu établir la réalité des faits que vous me reprochez ,"
licenciement économique
"Lors de l'entretien préalable vous n'avez pu établir la réalité des difficultés économiques de l'entreprise",

"je considère donc le licenciement que vous prononcez comme abusif et entends faire valoir mes droits auprès des Prud'hommes."

Pour un licenciement sans cause sérieuse :
Pour une cause personnelle de licenciement
"Je constate que je suis employé dans votre entreprise depuis le ............................ , que vous n'avez formulé aucun reproche à mon encontre jusqu'à la date du ................ (notez la date du fait générateur du licenciement).
Il s'avère en outre que l'erreur qui de votre point de vue justifie mon licenciement pour faute grave et dont je ne conteste pas l'existence n'a pas le caractère de gravité que vous lui donnez .
en effet , ............................ (précisez les raisons qui en font une erreur mineure)"

"Je conteste donc le caractère sérieux de mon licenciement et entends faire valoir mes droits auprès des Prudh'ommes."
Pour un motif économique de licenciement
"Je conteste le caractère sérieux de mon licenciement économique , car j'estime que les difficultés économiques dont vous faites mention sont largement surévaluée et j'entends faire valoir mes droits à réparation auprès des Prud'hommes".

Vous n'ignorez pas que je peux prétendre aux indemnités suivantes :
-( lister toutes les sommes auxquelles vous avez droit)

Nous vous conseillons de relire attentivement les articles suivants:
- obligation de la motivation du licenciement
- obligation d'un cause réelle et sérieuse de licenciement
- preuves de la cause réelle et sérieuse de licenciement
- indemnisation du licenciement sans cause réelle et sérieuse


Si vous souhaitez signer une transaction , vous pouvez ajouter la mention suivante :

"Je vous propose donc avant d'entamer une procédure prud'homale une dernière réunion pour discuter d'une transaction qui tiendrait compte de l'intérêt de l'entreprise et du mien , je serais accompagné d'un conseil."

Vous souhaitant bonne réception de la présente et dans l'attente de ce rendez-vous , veuillez agréer , Monsieur le Directeur mes salutations distinguées.

MJG


procédure irrégulière

Nom - Prénom
Votre adresse
N° de tel
adresse E mail

A (lieu de votre domicile) ... Le ...... 200

Objet : procédure irrégulière de licenciement
LRAR


A l'attention de Monsieur le Directeur de l'entreprise X ...............,

Monsieur le Directeur,

Vous avez entamé à mon encontre une procédure de licenciement. J'attire votre attention sur le fait que vous n'avez pas respecté le(s) point(s) suivant(s) de la procédure de licenciement ce qui me cause un préjudice :
- non respect ...............
- non respect ............... (lister précisément les points qui n'ont pas été respectés)
Revoir avant la rédaction du paragraphe précédent les points suivants :
- mise à pied
- convocation à entretien préalable au licenciement
- assistance du salarié lors de l'entretien préalable à licenciement
- entretien préalable à licenciement
- lettre de licenciement

- obligation de la motivation du licenciement
- sanction de la procédure irrégulière de licenciement

Le licenciement que vous prononcez va par conséquent être entaché d'irrégularité , j'entends donc faire valoir mes droits auprès des Prud'hommes.

Vous n'ignorez pas que je peux prétendre aux indemnités suivantes :
-( lister toutes les sommes auxquelles vous avez droit)

Je vous demande donc de reconsidérer votre décision de licenciement (si vous souhaitez reprendre normalement le travail)

Si vous souhaitez signer une transaction , vous pouvez ajouter la mention suivante :

"Je vous propose donc avant d'entamer une procédure prud'homale une dernière réunion pour discuter d'une transaction qui tiendrait compte de l'intérêt de l'entreprise et du mien , je serais accompagné d'un conseil."

Vous souhaitant bonne réception de la présente et dans l'attente de ce rendez-vous , veuillez agréer , Monsieur le Directeur mes salutations distinguées.

MJG


report entretien préalable

Nom - Prénom
Votre adresse
N° de tel
adresse E mail

A (lieu de votre domicile) ... Le ...... 200

Objet :report entretien préalable
LRAR


Monsieur le Directeur,

Par lettre recommandée du ---, vous m'avez convoqué pour le ---, à l'entretien préalable à une mesure de licenciement que vous envisagez à mon égard.

Je suis dans l'impossibilité de me rendre à votre convocation du fait de ----- (1).

En conséquence, je sollicite le report de la date de cet entretien à la fin de mon empêchement, c'est-à -dire à partir du --- (2), si vous le voulez bien.

Dans l'attente d'une réponse, que j'espère favorable, je vous prie d'agréer, Monsieur le Directeur, l'expression de mes sentiments distingués.

Signature

1. Indiquer la raison de l'empêchement ; le plus souvent : maladie dont l'arrêt de travail vous a été communiqué le --- et pendant lequel mes sorties sont interdites.
2. Indiquer ici par exemple la date de fin de l'arrêt de travail mentionné plus

avatar#8609
sas
Berichten: 0
Reacties: 8

#15 Geplaatst: 2010-11-16 20:38:15

In elk bedrijf moeten er "délégués du personnel" zijn. Hun namen ometen zelfs ergens vermeld worden (prikbord o.i.d.) en anders vraag je ernaar bij collega's.

Niet altijd, hangt af van de grote van het bedrijf. (aantal personeelsleden) want wij hebben pas 8 maanden een gemeenteraad.

avatar#8609
sas
Berichten: 0
Reacties: 8

#16 Geplaatst: 2010-11-16 20:38:55

gemeenteraad... ik bedoel personeelsraad, beleid etc

avatar#8539
jbos
Berichten: 1
Reacties: 5

#17 Geplaatst: 2010-11-19 00:37:30

Hoeveel kun je eigenlijk als ontslagvergoeding krijgen bij prud'homme of is daar geen maximum voor? Dit puur om te beslissen of het wel de moeite waard is om het aan te vechten.

Ik heb met een advocaat gesproken en die kwam zelf met de samenvatting van mijn zaak als het zoeken naar een aanleiding om me uit het bedrijf te trappen, wat ik natuurlijk al wist, maar het is beter dat de advocaat dit zelf verzint, omdat dan een andere partij die indruk ook mogelijk sneller zal hebben.

De advocaat kwam ook aanzetten met bepaalde punten die ik zelf al had ontdekt over de Franse wet, waarvan mijn werkgever me niet op de hoogte had gesteld, terwijl dit wel moet volgens de Franse wet, dus er was zeker de intentie van de advocaat om me te helpen (vertrouwen gaat nogal lastig wanneer er geen sociaal netwerk is als lijm en dit is voor een advocaat natuurlijk belangrijk). Ik heb verder niet echt iets nieuws gehoord, en ik was dus wel vergeten te vragen naar de maximale ontslagvergoeding. 

Ik heb nl. ook iets gelezen dat er een maximum is van 4000 euro, maar dat lijkt me niet echt de moeite en andere bronnen vertellen me weer dat er mensen zijn die meer hebben ontvangen, dus echt duidelijk is het niet.

avatar#8609
sas
Berichten: 0
Reacties: 8

#18 Geplaatst: 2010-11-21 17:33:42

Alles hangt van de manier af en de reden waarom je bent of wordt ontslagen. Daarna komt ook nog kijken in hoeverre jij fouten hebt begaan.

Persoonlijk denk ik dat het niet de moeite is om dit aan te vechten gezien de kosten van de advocaat etc.

Er is volgens mij in de wet geen minimum bedrag vastgesteld. In frankrijk bij ontslag (volgens mij niet bij een ontslag voor "faut grave".. krijg je 1 maandsalaris per gewerkt jaar mee, dus ja... dat zet ook niet echt zoden aan de dijk.

Zelfs als is het vervelend om het erbij te laten.. ik zou als ik jouw was een soort "eervol onstslag" aanvragen of zien te krijgen met 1 maand salaris en dus je vakantiedagen laten uitbetalen en een aanbevelingsbrief vragen.....

Ben bang dat dit een heel getouw trek wordt voor niet echt veel....

Het belangrijkste is nu dat je nieuw werkt vind en kunt aantonen dat je daar "correct" weg bent gegaan. Enfin... dat is mijn mening, want de franse wet wat betreft werknemers is redelijk lamentable :/