Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

tijdelijke kachel (potkachel) de nacht door helpen

Auteur Bericht

avatar#8538
xychix
Berichten: 9
Reacties: 63

#0 Geplaatst: 2010-10-28 16:04:00

Ik heb een potkachel (etna sun 24) staan. Volgens mij van origine een kolen kachel.

Deze staat nu naast de openhaard die niet goed wil trekken (project op zich)

Achter de kolenkachel zit meeteen een 90 graden hoek, de pijp loopt 60 cm naar boven en dan haaks naar buiten door een openstaand raampje. Dit is weer opgevuld met cellen-beton (isoleerd goed en is zelfs met een gasbrander niet te verbranden)

De pijpdelen staan los op elkaar en zelfs met de wind op de kop van de pijp wilde het nog best aardig trekken, minimale rookontwikkeling. Enkel wat rook bij aansteken en opleggen van te natte/rotte blokken hout.

Ik slaap momenteel nog in de woonkamer :)

De etna sun 24 heeft een opening onderaan, onder een 'vangrekje' en een klepje bovenaan. Als er wat te veel gloeiende houtkooltjes of te veel blokken hout op liggen zet ik vaak het bovenste luikje iets open om ook daar zuurstof te leveren.

Al met al kan ik deze kachel zo heet krijgen dat het ronde bovendeksel roodgloeiend wordt!

Smoren wil ik / kan echter niet, dan gaat de boel roken..... (logisch)

Het probleem is dat ik echter ongeveer elk half uur een blokje moet bijleggen. Kan ik met een dergelijke noodoplossing op een of andere manier de nacht door?

De pijpdelen zitten nu los aan elkaar, ik wil eens kijken wat ik met vuurvaste kit en een vuurveter kan bereiken. Mogelijk kan ik dan kolen stoken om de nacht door te komen?

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#1 Geplaatst: 2010-10-28 16:28:12

Ik heb geen antwoord op je vragen, maar een goede CO(koolmonoxide)-melder lijkt me voor jou beslist een goede aanschaf.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#2 Geplaatst: 2010-10-28 18:59:48

Heb mijn grootvader verloren in 1962, tijdens een mistige dag in Overijssel. Zat rustig in zijn luie stoel. Leesbril opgevouwen op het tafeltje, naast zijn pijp. Hij was diabeet, dus dacht iedereen dat dat de oorzaak was. Tot mijn vader constateerde dat het kanariepietje met de pootjes omhoog lag.... het was koolmonoxyde-vergiftiging. Hij was 56 jaar.

In Frankrijk overlijden zon'n honderd mensen per jaar door koolmonoxyde-vergiftiging. Honderden redden het net in het ziekenhuis.

Ik ben geen deskundige op kachel-gebied maar:

- twee knikken van 90° vind ik wat veel

- hout verbrandt slechter dan steenkool en geeft meer risco op CO.

Een rookmelder, hoe goed bedoeld, is symptoombestrijding. Die kachel moet gewoon uit 's nachts. Zelfs met ventileren kom je er niet altijd want CO is zwaarder dan lucht. En laat de aansluiting nakijken.

Mocht je dit allemaal niet geloven, doe Opa de groeten van me!

Steven 

avatar#8538
xychix
Berichten: 9
Reacties: 63

#3 Geplaatst: 2010-10-28 19:56:51

ik geloof jullie helemaal!!! heb zelf daarom ook altijd een luik naar de kelder open staan (10*30), daarnaast heb ik een deur naar een lager gelegen vertrek zonder drempen met een tocht ruimte van 1cm.

Ik zal echter voor ik weer die kant op ga een melder kopen, rookmelder hangt al aan't plafond maar zal ook een CO melder onder t bed schuiven.

1 knik van 90 zit aan de kachel dus buigt de achteruitgang om naar omhoog. deze telt niet mee is mij altijd verteld. de vlammen komen hier ook voorbij.

Dan nog een knik om van de omhoog lopende pijp naar buiten door de muur te komen.

Ik zou het ook met 0 knikken kunnen doen gewoon horizontaal door de muur maar dan 'win' ik geen hoogte en kan ik de thermische stijging niet gebruiken om 'trek' te creeeren.

Geven kolen meer CO dan heet verbrand hout?

avatar#8538
xychix
Berichten: 9
Reacties: 63

#4 Geplaatst: 2010-10-28 19:58:51

de 'echte' kachel wordt natuurlijk perfect aangesloten alleen voor nu is er geen 'aansluiting' om na te laten kijken. We zitten in een klus situatie en ik moet gewoon de winter door (als ik er nog heen ga)

Alternatief is 's avonds de petroleum kachel aan te zetten maar gezien deze mobiel kachels helemaal geen afvoer hebben kan ik me niet voorstellen dat dit beter is...

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#5 Geplaatst: 2010-10-29 06:59:05

Xychix,

'overliggen' is alleen mogelijk bij een kachel met voldoende volume. Want het is de massa van as en gloeiend materiaal die de gloed moet houden (behalve dan de massa van de kachel zelf).

Dus het zou je niet lukken.

Afgezien daarvan: ik zou het bij een zo gebrekkige installatie nooit proberen.

Petroleumkachel (schoorsteenloos!) is ook geen alternatief, want die verbruikt de zuurstof uit je ademlucht.

Kijk eens welke veiligheidsmaatregelen Zibro, de meest bekende fabrikant van afvoerloze kachels, bij zijn kachels geeft, dan wet je genoeg. Ik had in mijn werkplaats ooit een schoorsteenloze gaz'kanon'. In de handleiding stond 'niet gebruiken in jongveestallen'.

Zijn jullie reeds aangesloten op elektriciteit? Zo ja, dan zou een elektrische kachel de beste oplossing zijn. Veiligheid boven alles!

Christian von Klösterlein

avatar#7573
Jeroen B 62
Berichten: 11
Reacties: 55

#6 Geplaatst: 2010-10-29 11:13:34

Xychix,

Sinds 10 jaar heb ik een potkachel Etna Palermo uit de jaren 50 die ik bijna ongebruikt op de kop kon tikken. Opbouw idem als die van jou. Ik begrijp alleen niet zo goed wat je met "het bovenste klepje" bedoelt. Mijn "bovenste klepje" is een deurtje met mica vensters. (dat ik absoluut nooit open zet als de kachel brandt. Lucht wordt bij mij van onderen aangevoerd).

Situatie bij mij: 1 knik van 90 graden direct achter de kachel. 4 pijpdelen omhoog in een oude schouw die verder is afgedicht. De totaal lengte aan pijp van ongeveer 3 meter levert bij mij een goede trek op.  Een en ander wacht op de definitieve verklussing maar is nu nog niet aan de beurt. De kachel wordt dan vervangen door een pelletkachel. Groot rendement en heel veilig!

Kachelkit om de aansluitingen tussen de pijpen te dichten heb ik niet gebruikt.  Rook in de kamer heb ik alleen bij het aansteken gedurende de periode dat de kachelpijp warm wordt, dat duurt bij mij nog geen minuut. Belangrijkste lijkt mij om op elk moment de trek te handhaven/garanderen.

Ik laat onze kachel 's winters doorbranden gedurende de nacht. Mijn ervaring is dat dat goed gaat wanneer je pakketten met briquetten koopt. (charbon of bruinkool; wel bijzonder milieu-onvriendelijk) In mijn kachel stop ik rond middernacht een 8 tot 10 tal briquetten en sluit het onderste klepje. De briquetten branden/gloeien dan door tot ongeveer 8 uur 's ochtends. 's ochtend hoef ik alleen maar een paar briquetten in de kachel te mikken en hij gaat weer branden. Aanmaakhoutjes zijn vanwege de resterende hoeveelheid gloeiende kooltjes niet eens nodig.

Je kunt proberen hoe lang jouw kachel blijft branden door deze methode eens 's ochtends te testen en te kijken hoe lang de kachel blijft branden/gloeien.

Mijn vrouw en ik en de kinderen slapen allemaal in andere vertrekken op redelijk grote afstand van de woonkamer. Koolmonoxide is zwaarder dan reguliere lucht, dus bij vrees is slapen op een bovenverdieping misschien geen slecht idee.

Op de wijze waarop Taciturne zijn grootvader verloor heb ik door een slecht functionerende douche-geyser een 6 jarig buurjongetje verloren. Bedwelmd en verdronken in 4 cm water in de douchbak.  Dus voorzichtigheid is absoluut geboden! Ik meen daaraan te voldoen door te allen tijde zeker te weten dat de kachel trekt. De afgelopen 10 jaar is dat probleemloos verlopen.

Als je de trek niet vertrouwt of niet kunt garanderen zou ik zeggen: kachel niet 's nachts laten branden en de oplossing kiezen die Christian voorstelt.

Succes met de afwegingen.

Jeroen B, 62

avatar#8538
xychix
Berichten: 9
Reacties: 63

#7 Geplaatst: 2010-10-29 17:53:27

Mijn angst voor CO is ook  groot, ik ga iig met een goed alarm die kant op. Het liefst wil ik er een die ook gewoon een 'waarde' aangeeft dan kan ik het eens in de gaten houden en mogelijk bewust een keer iets op laten lopen om te kijken hoe snel dat gaat.

We hebben nu nog een doorwaaiend huis. Een kat kan er van links naar rechts zo doorheen rennen vermoed ik :)

Tot nu toe hebben wel al nachten lang met de petroleum kachel aan geslapen, wel stond deze altijd naast het ventilatie gat naar de kelder. warmte stijgt, CO niet was daar mijn redenatie.

ik heb geen electra. Hout is echt de enige optie met iets van afvoer. De andere optie is in nederland te blijven en alleen bij mooi weer te gaan.

Ik ga het advies van Jeroen eens ter harte nemen en overdag met CO meter op de grond bij de kachel eens bruinkool / steenkool stoken.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#8 Geplaatst: 2010-10-29 19:04:43

Zonder stroom wordt het lastig! Die Etna zal geen problemen opleveren zo lang die lekker staat te gloeien. Voor nacht- of continue verwarming: je zou aan een extern geplaatste verwarming kunnen denken (kachel staat buiten leefruimte). Met een systeem om warme lucht in het huis te blazen. Of een houtkachel met CV-aansluiting.

Een oliekachel (fioul) binnenshuis met afvoer (die dingen lijken op de gaskachels waar we mee zijn opgegroeid), geeft m.i. minder risico's dan kolen- of houtkachels.

Voor eventuele circulatiepompen kan aan accu en zonnepanelen met evt. een omvormer gedacht worden.

Tenminste toch maar die CO-melder. Liefst twee, voor als er één niet werkt.

Leuke puzzel allemaal.

Steven

avatar#8538
xychix
Berichten: 9
Reacties: 63

#9 Geplaatst: 2010-10-29 20:19:33

zeker, mooie oplossingen. Maar voor nu zoek ik een tijdelijke oplossing. Ik zal nog een buis trekken door de bestaande schouw en hier een kachel op aansluiten. Ook hopen we tegen die tijd op een andere plek te slapen.

Hoe we de verwarming daar gaan doen weten we nog niet. Maar met een betere isolatie moeten we toch wat warmte vast kunnen houden.

avatar#5029
Spencer
Berichten: 1
Reacties: 3

#10 Geplaatst: 2010-11-01 17:21:19

Ook in Co-melders zijn kwaliteitsverschillen. Ik heb begrepen dat Ajax Kidde als best uit een test (Franse consumentenbond?) kwam. Geeft digitaal de hoeveelheid CO aan. Op hun website kun je lezen wat de verschillende waarden voor risico inhouden. Ik zelf heb er zelfs 3 voor het geval er eentje (of tweetje) faalt. Overigens loopt de afvoerpijp van mijn Godin ook via twee hoeken van 90 graden naar buiten. Ik houd de kachel (die normaal brandt op ouderwets antraciet en ontrookte eierkolen) altijd de nacht door door er twee briketten op te leggen.

avatar#8538
xychix
Berichten: 9
Reacties: 63

#11 Geplaatst: 2010-11-01 20:04:56

Ajax-Kidde 900-0146 CO melder

deze heeft een display, ik neem aan om een waarde 'hoeveelheid' CO te tonen.

eens kijken waar ik m kan vinden. Moet iets op batterijen zijn, heb geen electra.