Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

wereldinkomen

Auteur Bericht

avatar#8546
Gouda
Berichten: 2
Reacties: 2

#0 Geplaatst: 2010-10-29 14:16:49

Bonjour mede-francofielen,

Toen wij vorig jaar ons maison principale verkochten, hebben wij besloten eerst maar eens af te wachten hoe de immo-markt zich zou ontwikkelen en ondertussen even te huren. De opbrengst van de verkoop is veilig op een Nederlandse spaarrekening gezet. Omdat de huizenprijzen in de regio stabiliseren, en huren ronduit niet bevalt, zijn we sinds een paar maanden weer actief op zoek naar een nieuwe coup de coeur, maar hebben tot nu toe nog niets gevonden dat binnen ons budget valt.

Onlangs viel het formulier opgaaf wereldinkomen in de bus.
Onder punt 4 moet het voordeel uit sparen en beleggen worden opgegeven. Valt daar de tijdelijk op een bankrekening geplaatste opbrengst van de verkoop onder ? Het is de bedoeling dit geld weer in een huis te investeren. De huur is hoger dan de renteopbrengst. Als ik het goed begrepen heb, dient de opgaaf wereldinkomen ook voor berekening van de CVZ premie. Vandaar mijn vraag.

Bien cordialement

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2010-10-29 16:53:49

Beste Gouda,

dat is een van de bijzonderheden van de Nederlandse belastingwetgeving:

Het belaste voordeel van sparen en beleggen hangt niet af van de opbrengst. Er wordt ervan uit gegaan dat je spaar- of beleggingsrendement gemiddeld 4% is en daarover betaal je 30% belasting, dus 1,2% over je spaartegoed. En het maakt zeker niet uit of het spaargeld nu voor de aankoop van een huis, het gokken op de aandelenmarkt of voor je oudedag bedoeld is.

Je moet je spaartegoed (het gemiddelde tussen begin en einde van het jaar) dus bij de belasting opgeven.

Christian von Klösterlein

avatar#8546
Gouda
Berichten: 2
Reacties: 2

#2 Geplaatst: 2010-10-30 13:50:53

Bonjour Christian,

Hartelijk dank voor je inhoudelijke reactie. Je bevestigt mijn vermoeden. Dit pakt wel erg onvoordelig uit.

Door de korte spaarperiode en de lage rentevergoeding levert deze rekenmethodiek een belasting op die, zelfs na middeling van het saldo van de spaarrekening, hoger is dan de in werkelijkheid  ontvangen rente.

Heeft de wetgever met deze mogelijkheid rekening gehouden ? M.a.w. is er een maximum percentage aan verbonden ?

Bien cordialement

Gouda

avatar#3137
voogdj
Berichten: 16
Reacties: 580

#3 Geplaatst: 2010-11-15 14:05:48

Gouda

Neen. Het is zoals le Bricoleur schreef: er wordt uitgegaan van forfaitair rendement van 4% over je vermogen (in box 3), zij het met een heffingsvrije voet voor  die box 3. vrije verdeling van het vermogen tussen partners en overdracht van de heffingsvrije voet is mogelijk. Zie ook de toelichting op het Ninbiformulier als te vinden op www.belastingdienst.nl .

Het inkomen in box 3 is voor de berekening van de verdragsbijdrage van CvZ van betrekkelijk belang, namelijk omdat daaruit beinvloeding van de hoogte van aftrekposten, via het verzamelinkomen, en van sommige heffingskortingen mogelijk is, en daardoor dus invloed op dat wereldinkomen box 1 . De laatste is de eigenlijke inkomensgrondslag voro de AWBZcomponent in de bijdrage.

Het inkomen in box 3 is ook van belang voor het recht op zorgtoeslag. 

avatar#4648
Rob van Schijndel
Berichten: 2
Reacties: 155

#4 Geplaatst: 2010-11-16 09:34:01

Als het (pensioen) inkomen in "box 1" al hoger is dan € 33.000, dan betaal je geen extra CvZ premies over vermogen. Dan zit je namelijk al aan het maximum bedrag.

OVerigens dient het formulier wereldinkomen alleen voor de juiste berekening van de CvZ premies en eventuele toeslagen (zorgtoeslag). Het formulier is geen inkomstenbelasting-formulier.

Indien jullie in Frankrijk woonachtig zijn, is er geen cent box 3 heffing verschuldigd. Dat is alleen het geval als jullie nog onroerend goed in Nederland hebben (en dan zou je een C-biljet moeten invullen), maar dat is blijkbaar niet het geval.

Wel dient de ontvangen rente in Frankrijk opgegeven te worden (jaarlijks in mei), ook al staat het saldo op een Nederlandse bankrekening.  

Succes met de zoektocht naar een nieuw stekje!

Groete, Rob van Schijndel 

avatar#3137
voogdj
Berichten: 16
Reacties: 580

#5 Geplaatst: 2010-11-16 10:54:55

"Als het (pensioen) inkomen in "box 1" al hoger is dan € 33.000, dan betaal je geen extra CvZ premies over vermogen. Dan zit je namelijk al aan het maximum bedrag."

Je betaalt aan CvZ helemaal geen bijdrage over het vermogen, ook niet als je inkomen in box 1 lager is dan het maximum (zijnde maximum tweede schijf ib als geldend voor maximale premieheffing AWBZ in de Nederlandse systematiek. Merk darabij terzijde op dat in 2011 voor het eerst voor bepaalde 65plussers een verschil in maximum voor de ib en de premies v.v. zal gaan gelden. Dat voor de premieheffing zal hoger zijn. Veel emigranten zullen er niets van merken , namelijk indien ze niet inkomstenbelastingplichtig zijn aan Nederland).

Zoals gezegd dient dat inkomen in box 3 in het kader van Ninbi formulier en verdragsbijdrage slechts indirect ter vaststelling van het wereldinkomen in box 1 (en i.v.m. het recht op zorgtoeslag).