Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Taxe d habitation-avis d'imposition 2010: delen met oude eigenaren?

Auteur Bericht

avatar#7038
Emmetje
Berichten: 18
Reacties: 22

#0 Geplaatst: 2010-10-30 09:11:44

Ik heb een aanslag ontvangen van de oude eigenaren (Case d'habitation & contribution à l'audiovisuel public) voor het jaar 2010. Zij hebben het daarop vermelde bedrag reeds betaald.

Omdat de overdracht van het huis eind juni is geweest, willen we fifty-fifty doen. Alleen vraag ik me af of mijn woonsitutie (alleenstaand/zij met z'n tweetjes) en inkomen (van hen bijna het dubbele van het mijne) hierop nog van invloed is.

Zo ja: dat zou den betekenen dat voor de tweede helft van het jaar eigenlijk een lager bedrag in rekening gebracht zou moeten worden. Hoe/waar moet ik dat (laten) aanpassen?

avatar#7601
ludique
Berichten: 1
Reacties: 73

#1 Geplaatst: 2010-10-30 10:26:22

In onze beleving en ervaring worden dergelijke zaken bij overdracht door de notaris geregeld en worden partijen vervolgens geacht daarna niets meer van elkaar te vorderen te hebben. Zoiets.

Tax d'habitation wordt o.i. berekend op grond van de woonruimte en het comfort zoals het aantal kamers en voorzieningen als toilet, keuken en badkamer. Ook wellicht de vraag of het een hoofdverblijf of een vakantiewoning is. De bewoners zelf en/of het genoten inkomen spelen o.i. daarbij geen rol.

Enfin, we zijn geen fiscaal deskundigen

Max en Lief

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#2 Geplaatst: 2010-10-30 11:15:32

Niet echt een helder antwoord Max en Lief.

Jij en vragensteller hadden het antwoord kunnen vinden door even in het archief van het forum te zoeken:

Al eerder in dit forum uitgelegd door Rob van Schijndel

1) Tax foncière: verkopende partij betaalt alleen dat deel dat hij vanaf 1 januari schuldig is tot aan het moment van verkoop in dat jaar. Normaliter vastgelegd in de Promesse of Compromis de Vente.

2) Tax d´habitation: verkopende partij betaalt een volledig jaar, vanaf 1 januari, zonder dat de kopende partij een deel restitueert gedurende dat zelfde jaar. Normaliter eveneens vastgelegd in de Promesse de Vente.

Als aanvulling nog: bij de taxe foncière vindt dus verrekening plaats pro rata en bij de taxe d'habitation niet. De eigenaar/verkoper die elders in hetzelfde jaar een ander huis koopt, zal dus in dat jaar geen taxe d'habitation behoeven te betalen.

Wim

avatar#7038
Emmetje
Berichten: 18
Reacties: 22

#3 Geplaatst: 2010-10-30 11:37:51

Dank. De oud eigenaren zitten weer in Nederland, dus er is geen sprake van een nieuwe/andere woning in Frankrijk.

In het contract staat dit:

"L'ACQUEREUR acquittera à compter du jour de l'entrée en jouissance tous les impôts, contributions, taxes et charges de toute nature auxquels l'IMMEUBLE peut et pourra être assujetti, étant précisé à ce sujet:

a) que la taxe d'habitation de l'année en cours incombe en totalité à l'occupant au 1er janvier

b) que dès à présent l'ACQUEREUR s'engage à rembourser, prorata temporis, la fraction lui incombant de la taxe foncière et de la taxe d'enlèvement des ordures ménagères, à la première réquisition due VENDEUR, tant que l'avertissement correspondant ne lui sera pas adressé à son nom propre.

(De overdracht heeft plaatsgevonden 24 juni jl.)

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#4 Geplaatst: 2010-10-30 11:49:43

Het antwoord lijkt me simpel: je persoonlijke leefomstandigheden (één persoon, of twaalt personen en veertien katten) heeft geen enkele invloed op de hoogte van de taxe d'habitation.

Ten tweede de tax d'habitation 2010 wordt betaald door degene die op 1 januari 2010 gebruiker was van het pand

Probleem opgelost

Wim

avatar#7038
Emmetje
Berichten: 18
Reacties: 22

#5 Geplaatst: 2010-10-30 14:34:22

Bedankt!

avatar#4648
Rob van Schijndel
Berichten: 2
Reacties: 155

#6 Geplaatst: 2010-11-01 18:08:06

Het antwoord is inmiddels duidelijk, de verkoper moet gewoon de taxe d'habitation betalen.

Taxe fonciere ieder voor zijn/haar gedeelte. Het kan best zijn dat de omstandigheden van de koper eigenlijk zouden moeten leiden tot een lagere aanslag, maar daar wordt door de Franse belastingdienst geen rekening mee gehouden. Dat gebeurt pas volgend jaar, naar aanleiding van de gegevens in de belastingaangifte.

De taxe d'habitation en taxe fonciere zijn dan pas 100% gericht op je situatie (o.a. aantal personen en inkomen).

Groet, Rob van Schijndel