Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Mulisch

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2010-10-31 18:55:01

Soms, heel soms voel ik Nederland als Frankrijk.

Vandaag heb ik dat met de dood van Mulisch.

Alles wat ik tot nu toe las over zijn dood en hem als schrijver ademt Frankrijk.

Trots, hoe is het mogelijk dat dat in Nederland kan bestaan.

Men is trots op een eigen schrijver. In Nederland.

Ik ben sprakeloos.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2010-10-31 19:38:52

Oei, hier dreigt een tamelijk immens verschil van opvattingen over het oeuvre van de verscheiden mens Mulisch, wie niet de eer te beurt is gevallen om de Nobelprijs te mogen ontvangen.

Hermans baatte als marketinginstrument zijn wederspannigheid en boosheid uit over vrijwel alles, Reve hanteerde als handelsmerk de ironie van de dubbele bodem en Mulisch meende te imponeren door encyclopedische wijsgerigheden als zelf bedachte verhaallijnen te presenteren.

De media afficheren hem als een groot schrijver, een arrogante, maar in kleine kring ook erg aardige man. Zijn grootheid was gebaseerd op, ja wat? Trots op Nederland, omdat het schrijverschap van Mulisch een Franse sfeer ademt? Een atmosfeer van Grandeur, meeslepenheid, universaliteit.....

Kom op, Frankrijk is zichzelf kwijt. Maar Mulisch kon onderhoudend en vermeend diepzinnig schrijven en koesterde zeker interessante denkbeelden. De gelegde link met Frankrijk is interessant, kortom, voer voor onze forumgebruikers.

Wim


avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#2 Geplaatst: 2010-10-31 20:38:32

'n Hollandse middelbare scholier die Céline of Proust of Houellebecq poogt te lezen in het Frans komt dezelfde problemen tegen als ieder ander bij het lezen van Mulisch.

In die zin is er wel 'n link met Frankrijk, ja.

Peter.

avatar#4388
kuin
Berichten: 12
Reacties: 130

#3 Geplaatst: 2010-11-05 19:50:32

Lees nog eens wat Waterman schrijft. Hij zegt helemaal niet dat Mulisch op z'n Frans schrijft of wat dan ook met Frankrijk te maken heeft. Hij schrijft dat de reacties op zijn dood Frans aandoen, doordat er bewondering uit spreekt, of zo je wil, bewieroking. Een enigszins zure, half negatieve reactie is gebruikelijker in NL, wil hij maar zeggen. Eigenlijk meer iets in de trant van wat Wim schrijft.

Dolf

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#4 Geplaatst: 2010-11-05 21:39:13

Dolf, ik zie eerlijk gezegd geen verschillen of tegenstrijdigheden in de bovenstaande reacties. Ook Wim zet hem op de juiste plaats weg.

Als ik aan Mulisch denk, dan is dat aan het Stenen Bruidsbed dat ik las voor mijn boekenlijst op de HBS. Als je 15 bent zie je de dubbele bodems niet maar het was wel lichtelijk gewaagd. 25 jaar later was de Ontdekking van de Hemel dat mij wat nachtrust heeft gekost want ik wilde maar weten hoe het afliep. De meeste andere boeken ook gelezen maar minder van blijven hangen.

Hij wist zichzelf op de kaart te zetten, een consistente pose, bijna een "merk".

Steven

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#5 Geplaatst: 2010-11-06 07:59:07

Niet zo streng Dolf, ik had Waterman gelezen èn begrepen. Straks wordt Harry naar Zorgvlied uitgevaren, de vorige keer dat 'n dergelijke gebeurtenis op grootse wijze plaatsvond was tien jaar geleden. Het betrof toen Sam Klepper.

Amsterdam eert zijn Schrijvers en Criminelen, op Franse wijze ?

Dan toch nog maar 'n opmerkinkje over 'Zijn Werk'. Steven was geboeid door De ontdekking van de hemel, ik ook. Aantoonbaar had de schrijver er tegen het eind genoeg van, er waren immers al zo'n negenhonderd gedrukte pagina's getypt. Hij had er 'n middeleeuwse deus ex machina voor nodig om het slot te construeren. Ik vond dat teleurstellend na al wat er aan voorafgegaan was, eigenlijk voelde ik me bekocht. Dat had ik bij M. wel vaker.

Ik beken : er waren de Grote Drie, jazeker, maar de grootste was WFH en de lolligste Reve.

Peter.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#6 Geplaatst: 2010-11-06 08:34:01

Eens met Peter over het eind van "Ontdekking van de Hemel".

Al zappend ben ik ooit eens in de film van "Ontdekking van de Hemel" gerold. Normaal gesproken heb ik de pest aan films na het lezen van het boek. Ik vond hem echter heel aardig, wellicht ook omdat Stephen Fry een sterke rol speelde.

Het "Grote Drie" gevoel heb ik nooit zo gehad. Voor een tamelijk klein land heeft Nederland aardig wat goede schrijvers, die er echter een sport van maken elkaar onderling voor rotte vis uit te maken en menen de wijsheid in pacht te hebben wat nu wel of niet literatuur is.  Gelukkig had ik een ruimhartige leraar Nederlands die ook "Ik Jan Cremer" en een boek van Ollie B. Bommel op mijn boekenlijst accepteerde.... zo een die me de zin in lezen heeft aangeleerd.

Met Mulisch is wel iemand weg die ik heel mijn leven als levende schrijver heb meegemaakt. Maar voor mij als literaire omnivoor blijven er nog genoeg over, ook buiten Nederland. Al ben ik nog steeds niet aan Proust begonnen......

Steven

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#7 Geplaatst: 2010-11-06 23:06:21

Maar de uitvaartsamenkomst in de Stadsschouwburg was wel weer mooi. We hebben hier in Frankrijk naar het Amsterdamse schouwspel zitten kijken en ervoeren mooie momenten. Vooral die regenboog was mooi geënsceneerd.

Ooit aan Proust begonnen, Steven, in het Frans en in Nederlandse vertaling. Slaapverwekkend gedateerd, dit soort wereldproza, verloren tijd. Ik ben aan de biografie van Reve begonnen. Prachtige non-fictie, om te lachen en te huiveren.

Wim

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#8 Geplaatst: 2010-11-06 23:14:31

Op Nederland 2 begint NU de herhaling van de film "Ontdekking van de Hemel".

Toch maar opnemen....

Steven