Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Constructie Cave

Auteur Bericht

avatar#7822
hjoost
Berichten: 2
Reacties: 6

#0 Geplaatst: 2010-11-05 08:37:52

Beste mensen

Deels onder onze morvandese boederderij (stammend uit 1860/70) bevindt zich een cave voutee in goede staat van ong 6x6x1.80m. Recht daarboven bevinden zich op de rdc 2 kamers van ieder ong 6x3 meter. Tussen die kamers staat een enkelsteens (baksteen) muur (6x2.2m), precies boven het midden van de cave dus. Ik veronderstel dat die muur daar later is geplaatst. In de lengte over de muur loopt van voor naar achter een dikke > 6 m lange poutre die bovendien nog eens (asymetrisch) gestut wordt door een dito poutre. De stutende poutre is zichtbaar in de muur verwerkt.

Ik neem aan (!) dat deze muur geenszins dragend is en dat ik hem kan met enig beleid kan verwijderen zodat van de huidige 2 kamers 1 grote kamer ontstaat.

Ik wil in de ontstane grote kamer een piano en een houtkachel plaatsen. De houtkachel komt tegen de buitenmuur (natuursteen ong 0.5 meter) aan te staan. Hier is een afvoerkanaal die overigens begint in de cave. De piano komt ook tegen een dikke buitenmuur te staan.

Nu mijn vragen:

1. Aangezien ik geen flauw benul heb van de krachten die op een cave voutee kunnen worden uitgeoefend (piano + kachel zijn al gauw 500 kg) is mijn vraag: kan ik mijn bovenstaande plannetje ongestraft uitvoeren, m.a.w. zonder dat de cave in elkaar klapt?

2. Weet iemand waar ik een contructietekening kan vinden van een oude cave voutee? Liggen er bijv. ook nog balken over de cave heen?? 

alvast bedankt

Joost

avatar#3487
Michael
Berichten: 23
Reacties: 56

#1 Geplaatst: 2010-11-05 10:35:51

Misschien een stomme opmerking maar denk je niet dat het te vochtig is voor de piano daar beneden?

avatar#7822
hjoost
Berichten: 2
Reacties: 6

#2 Geplaatst: 2010-11-05 10:55:11

Klopt, het is inderdaad een vochtig huis, midden in het weiland. Echter de kamer(s) waar de piano komt te staan is/zijn de afgelopen 6 (?) jaar niet gestookt. Met de houtkachel moet de vochtigheid wel wat minder worden. Maar de piano zal er zeker niet beter van worden! Toch ik vind het ook zonde om hem weg te doen.

avatar#7822
hjoost
Berichten: 2
Reacties: 6

#3 Geplaatst: 2010-11-05 11:11:06

Hier nog even een situatieweergave.

Onder de cave en waar de luiken tegen elkaar komen, daar staat loodrecht de muur op tussen de kamers.

avatar#7221
Smartie
Berichten: 2
Reacties: 76

#4 Geplaatst: 2010-11-05 12:18:20

Als het een echte cave "voûtée" is, dan is deze dus rond. En rond is altijd sterk. Waarschijnlijk is de ruimte tussen de het gewelf en de vloer van de RDC ook volgestort met aarde, stenen etc.

Je kunt de cave beschouwen als een stuk fundering van het huis.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#5 Geplaatst: 2010-11-05 12:45:59

Joost,

zoals Linda reeds zei: de cave is niet het probleem.

En om te beoordelen of de muur op de kroon van de voûte de la cave een dragende is of niet moet je vooral kijken wat er boven deze muur is. Wat draagt de dikke > 6 m lange van voor naar achter lopende poutre? Hoe ziet de plafondconstructie boven deze poutre er uit? Als ik je afbeelding goed begrijp is dat de vloer tussen woon- en zolderverdieping (plafond van het ene, vloer van het andere).

Als je niet zeker van je zaak bent:

Hoe zou het zijn iemand uit de bouwbranche erna te laten kijken?

Christian von Klösterlein

avatar#7822
hjoost
Berichten: 2
Reacties: 6

#6 Geplaatst: 2010-11-05 16:00:33

Linda, goed te weten dat de cave het probleem niet is. Christian, wat betreft die balk de volgende afbeelding. De poutre die je over/door de zoldevloer ziet lopen ligt boven de bewuste enkelsteens muur. De balk is beneden ook nog eens gestut door een rechtopstaande balk. Als je de muur zou verwijderen zou de rechtopstaande balk dus in de kamer staan.

jullie alvast bedankt voor de adviezen

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#7 Geplaatst: 2010-11-05 18:10:00

Joost,

nu ik je zware (stenen) vloer zie heb ik mijn twijfels.

Ik geef je geen advies, want zonder alle details ter plekke gezien te hebben is het niet mogelijk de situatie goed te beoordelen.

Daarom:

Vraag een vakman ter plekke!

Christian von Klösterlein

avatar#4388
kuin
Berichten: 12
Reacties: 130

#8 Geplaatst: 2010-11-05 19:35:35

In de Morvan bestaat de plafondconstructie vrijwel altijd uit een paar dikke eiken balken van ongeveer 20x25 van muur tot muur met daartussen een woud van eiken balkjes van ongeveer 8x8. De afstand tussen de dikke balken is ongeveer 1,5 meter, soms 2. Bovenop die dunne wandjes legden ze meestal een veel dunnere balk, van hooguit 10x20 (BxH). Ik zou dus eens kijken hoe ver de dikke balken uit elkaar liggen, om te beginnen. Ervan uitgaand dat deze er zijn. Anders liggen er waarschijnlijk van de muur tot op die muurbalk een verzameling kleine balkjes waar de stenen van de zolder op liggen (al dan niet in een dubbele laag). In dat geval kun je die muur alleen weghalen als de balk op verschillende plaatsen gestut gaat worden.

De plafondconstructie in de Morvan bestaat verder uit platte bakstenen van balkje tot balkje, of eiken planken. Daarop werd meestal stro en leem gelegd en daarop nog een laag van die 3 à 4 cm dikke bakstenen.

Kortom, maak een gedegen studie van de plafondconstructie voor je aan het breken slaat. Normaal liggen er in een kamer van 6x6 in ieder geval twee zeer zware balken van muur tot muur. Het vreemde in jouw geval is dat de muurbalk in de diepte van het huis ligt, terwijl in de Morvan de dikke balken altijd in de breedte liggen, parallel aan de nokbalk. Of heb ik iets verkeerd geïnterpreteerd?

Dolf

avatar#7822
hjoost
Berichten: 2
Reacties: 6

#9 Geplaatst: 2010-11-06 08:03:32

Beste Christian & Dolf,

Jullie antwoord is helder: voordat ik aan het breken sla, er een expert bijhalen.

Dolf, volgens mij klopt jouw reconstructie van de vloer als een bus: Over de gehele lengte van het huis loopt in het midden een hele dikke jongen (ong 35x35. Wellicht zijn het er 3, want de rdc is uit 3 pieces opgebouwd. Er zijn dus totaal 2 dikke binnenmuren. 1 piece heeft men in tweeen verdeeld, dmv de bewuste wand. De( voorzover zichtbaar) enige iets minder dikke balk die over de diepte loopt, is de bewuste balk!

Boven die hele dikke jongens liggen inderdaad over de diepte van het huis de dunnere balken (van 10 bij ?).

Nog een vraagje voordat we de discussie wat mij betreft sluiten.  Ik begrijp dat de vloer van de zolder uit lagen is opgebouwd: zoals als  balken - planken - stro - leem - en daarboven nog eens tomettes.. Heb je enig idee van de dikte van de vloer? Het gewicht moet volgens mij enorm zijn!

Nogmaals bedankt - je begint in de kelder en eindigt op zolder(:-)), ook dat maak ldf leuk