Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

muizen

Auteur Bericht

avatar#8297
Hans 63
Berichten: 1
Reacties: 7

#0 Geplaatst: 2010-11-05 14:53:03

Onze gasten zijn ruimhartige met hun voedsel en natuurlijk hebben de muizen dat snel door. Ik ben al bezig met doorgangen met hel fijn ijzer horrengaas dicht te purren, maar ben erg benieuwd naar nog meer ideeen. De isolatie die ik gebruik is al glaswol. Gif wil ik liever niet gebruiken ivm de aanwezigheid van honden en katten, die wellicht ook uitgeroeid worden.

Ultrasoon zou een optie zijn als het tenminste werkt, ook al is het lokaal in de gites.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#1 Geplaatst: 2010-11-05 23:57:32

Een beetje muis kan zich zo plat maken dat-ie door een spleet van 5mm kan komen. Ook wandelen ze met groot gemak zelfs tamelijk gladde muren op en laten ze zich niet door glaswol afschrikken. Muizen die ik had, knaagden overigens heerlijk aan uitgehard PUR-schuim, maakten ze nestjes mee.

Gif zit meestal in doosjes waar de muis wel in kan, maar katten en honden niet aan kunnen komen. Muizengif (bijvoorbeeld geïmpregneerd graan of maïs) kun je strooien waar de katten en honden niet bij kunnen maar die hebben daar toch geen zin in. Kleine kinderen overigens weer wel, net als die bovengenoemde doosjes, dus buiten hun bereik.

Ultrasoon werkt niet of nauwelijks. Muizenvallen weer wel, maar buiten bereik van honden en katten houden.

Aangezien ik het graan voor mijn kippen in een plastic vuilnisbak bewaar, heb ik er weleens muizen in gevonden die erin gevallen waren maar er niet meer uit konden omdat de wand te glad is.

Enig effectieve wapen bij ons: poezen!

Overigens, hoe erg zijn een paar muizen nu?

Steven

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#2 Geplaatst: 2010-11-06 10:24:36

Het probleem met gif is dat een vergiftigde muis kan worden opgegeten door een huisdier. Ik kan me voorstellen dat Fifi/Wodan en El Tigre daar niet zo goed tegen kunnen.

avatar#8064
ine81
Berichten: 3
Reacties: 12

#3 Geplaatst: 2010-11-06 11:42:04

Misschien je katten wat meer motiveren om muizen weg te jagen :)

Ik gebruik vallen met een klapdeurtje waarin de muis levend gevangen wordt(pindakaas aan het haakje werkt beter dan kaas)  en die werken vrij goed. Daarna worden ze per auto ver weg gebracht. Ze zijn prachtig met hun donkerbruine vachtje, maar ik heb ze toch lieven buiten. Kinderen kunnen hoogstens hun handje klemmen.  En verder bewaar ik voedsel en kleding en beddegoed ed in afgesloten plastic dozen.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#4 Geplaatst: 2010-11-06 11:59:56

Muizen met bouwkundige maatregelen weren is in oude huizen nagenoeg onmogelijk. Ik heb ervaringen met drie oude huizen (van 1830/40, 1843, en een relatief jonge van 1918, dus ook reeds pensionado).

Bij alles wat je vernieuwt kan je wel voor initiële kierendichtheid zorgen, of nodige openingen door gaas of roosters beveiligen. Maar een oud huis heeft nu eens op de meest onmogelijke plaatsen kieren en openingen, en wees er zeker van, de muizen vinden die. Denk er ook aan dat door houtkrimp of zettingsverschijnselen steeds weer nieuwe kieren ontstaan, ook in de nieuwe(re) constructies. En muizen ...  zie Steven.

Levensmiddelen goed beveiligd in gesloten blikken, dozen of kasten bewaren helpt een beetje, maar ergens liggen toch kruimels, en hoe is het met vogelpoep die ergens tussen dak en dakbeschot terecht komt? Trekt dat niet ook muizen aan?

Over de andere maatregelen (katten, vergif, vallen) weet ik niet zo veel. Bij ons tenminste doen zwerfkatten hun werk. 

Christian von Klösterlein

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#5 Geplaatst: 2010-11-06 12:40:51

Katten werken inderdaad het beste (en motiveren doe je door ze gewoon geen/weinig kattenvoer te geven), maar daar kun je weer last van hebben als je bv een moestuin hebt.

Er zijn ook hondenrassen die het goed doen tegen muizen, alleen moet je dan weer eens in de zoveel tijd je houten vloer kaalschuren want die beesten kunnen aardig sporen trekken ;-)

Bij mijn zus ging het een tijdje beter met de muizenplaag toen een grote bruine rat zijn intrek had genomen (alleen stommelde die een stapel pannen om in de kast en is sindsdien niet meer gezien), maar om nou te zeggen dat dat per saldo een vooruitgang is...

Het beste werkt denk ik een combinatie van maatregelen: (diervriendelijke) vallen, etenswaren opbergen en een paar (hongerige) katten.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#6 Geplaatst: 2010-11-06 18:34:52

Vergiftigde muizen sterven niet gelijk, worden eerst ziek en verschuilen zich om dood te gaan. Daarbij zal de gifdosis in het beestje dat minstens 100x minder weegt dan Minet of Bello niet voldoende zijn om hen naar de katte- of hondehemel te helpen. Als ze die muis al opeten....

Risicoberekening en risicoperceptie, mes ami(e)s. Ergens anders op het Forum er ook al over gehad.......

Steven

avatar#7517
wilm (46)
Berichten: 8
Reacties: 138

#7 Geplaatst: 2010-11-11 17:11:01

Twee jaar geleden wilden we voor enkele maanden terug naar NL. We waren bang om muizen in huis te krijgen en hebben daarom - tegen beter weten in, maar goed, we wilden het ook wel eens diervriendelijk doen  - een aantal ultrasoongeluid producerende apparaten aangeschaft.

Bij terugkomst zaten we met een muizenplaag. Voor ons de volgende keer dus gewoon weer een flinke berg korrels.

En wie belangstelling heeft voor die hightech apparaatjes .... gratis af te halen!

Wilm

avatar#8609
sas
Berichten: 0
Reacties: 8

#8 Geplaatst: 2010-11-14 09:35:54

Hier ook muisjes, maar ja dat hoort bij het plattelands leven ;o) We hebben zelfs in ons enorme kippenhok een muskesrat gehad, die leefde in hele goede harmoni met onze 6 kipjes... en onze schaapjes. Hij is uit ouderdom doodgegaan onze grote Wombat (we haddenen hem zelfs een naam gegeven)

Wat ook goed is tegen muisjes, kippen.... onze linda en toosje jagen muisjes (je wil het niet geloven maar echt waar)

Korrels zijnvolgens mij de beste methode.

avatar#7601
ludique
Berichten: 1
Reacties: 73

#9 Geplaatst: 2010-11-14 10:07:27

Muizen zijn overal en zeker op het platteland. Onze roverhoofdman Professor drs. P. alias Pudding en zijn bendeleden Eef, Max, Coco, Matisse en Lulu, de beide laatsten zijn nog in opleiding, houden de muizenpopulatie binnen de perken en buiten de bouwsels op het erf. Mevrouw Egel en meneer Pad worden met enige argwaan gedoogd. Het werkt heel goed. Onze koningin Moeder Sophie regeert, moedert en waakt over het geheel. Niks op dieet. Lief en ik voederen onze bonte menagerie normaal. Jagen doen ze instinctief. Opeten niet altijd. Binnen geen muis of andere ongenode gasten te bekennen. Nergens gif, muizenvallen of muizenissen. Nou ja, muizenissen zijn er vanzelfsprekend wel eens, maar dat heeft niets met enig kruip-, krabbel- en knaaggoed te maken.

Max en Lief

avatar#6375
hans63
Berichten: 11
Reacties: 93

#10 Geplaatst: 2010-11-14 14:27:58

Ik denk dat ik me er bij moet neerleggen dat in ons onze honden russells ze intoom houdt; vorige week 3 doden.

Voor de gites toch maar gif vlak voor het seizoen begint. Jammer dat ultrasoon niet werkt, was goed alternatief geweest.