Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Huizen kopen

Huizen kopen

Hoe om te gaan met de makelaars, notarissen, de bouwers en de Franse ambtenaren (vergunningen).

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

SCI of niet?

Auteur Bericht

avatar#4176
MartijnD
Berichten: 8
Reacties: 2

#0 Geplaatst: 2010-11-06 07:57:15

Wij zijn voornemens een huis te gaan kopen in Frankrijk waarvoor we in eerste instantie geld wilden lenen van mijn ouders, die dat geld zelf niet nodig hebben. We willen echter ook de mogelijkheid van een SCI overwegen, maar met alle informatie die hierover op internet te vinden is, duizelt het mij een beetje.

 

Ik realiseer me dat een aantal zaken ook al uitgebreid op site en forum vermeld staat. Dit gaat echter vaak over ouders die in Frankrijk gaan wonen of daar een tweede huis hebben, terwijl de kinderen in Nederland blijven. Waarschijnlijk werken een aantal dingen in ons geval anders. Wij zijn overigens ongehuwd, maar gezien verschillende berichten op websites en fora lijkt het me handig wel te trouwen of tenminste een samenlevingscontract of PACS te sluiten alvorens een huis te kopen in Frankrijk.

 

Als we een SCI opzetten om onroerend goed aan te schaffen, zal de verhouding qua eerste inbreng zo’n 90% ouders en 10% kinderen zijn. Daarna zouden we het eigendom langzaam willen overnemen van mijn ouders, door aandelen van ze te kopen of eventueel door middel van schenkingen. Wij zouden ons in Frankrijk vestigen (in die woning) en mijn ouders blijven in Nederland wonen.

 

De vragen die ik heb:

 

1)      1. Overname aandelen

 

Als wij aandelen overnemen, zeg eens per jaar 15.000 euro, dan gaat dat naar ik heb begrepen via de kamer van koophandel. Normaal zouden we daar dan 5,09% overdrachtsbelasting over betalen. Begrijp ik het goed dat als wij het geld voor de aankoop lenen aan de SCI, je in feite geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen omdat je de waarde van het onroerend goed vermindert met de schulden van de SCI en daar belasting over betaalt?

 

2)      2. Schenking aandelen

 

In La Maison staat aangegeven Elke ouder mag elke zes jaar ruim € 151.950 belastingvrij schenken. De overdrachtsbelasting bedraagt 5,09% (0% als de overdracht plaatsvindt binnen drie jaar na de oprichting van de SCI)’. Geldt dit ook in ons geval waar ouders in NL wonen en kinderen in Frankrijk? Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, dus misschien zit er een adder onder het gras. In dat geval, wat zijn dan in ons geval de mogelijkheden om eventueel fiscaal gunstig te schenken?

 

3)      3. Erfrecht

 

Mochten mijn beide ouders overlijden, dan valt de vererving van de aandelen als ik het goed begrepen heb onder het Nederlands erfrecht, de erflater(s) hadden immers daar hun laatste woonplaats. Wat zou hiervan het voordeel zijn ten opzichte van de toepassing van het Franse erfrecht?

 

4)      4. Klopt het overigens dat de aandelen van mijn in Nederland wonende ouders door hen opgegeven kunnen worden in box 3?

 

Ik vind het maar ingewikkelde materie, zelfs na het 3 of 4 keer lezen van artikelen. Waarschijnlijk schuilt er geen juridisch wonder in mij. Wellicht kan iemand me helpen!

 

Martijn

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#1 Geplaatst: 2010-11-06 09:00:34

Dat zijn nogal wat vragen....

Bedenk dat een SCI voor iemand die getrouwd of gepacst is en in Frankrijk woont in de meeste gevallen nauwelijks zin heeft. Het zijn vooral adviseurs, advokaten en notarissen die rijk worden van een SCI, niet de aandeelhouders.....In jullie geval kunnen je ouders je gewoon het bedrag lenen. Maak een contractje op (gewoon in het nederlands) en spreek een kleine rente en een terugbetalingsschema af. Desgewenst kan terugbetaling worden verrekend met schenkingen. Dat is verreweg de simpelste oplossing.

Dan je vragen:

1) Nee je betaalt geen overdrachtsbelasting op overname van aandelen. wel kosten. Elke verandering in het aandeelhouderschap moet worden geregistreerd en kost geld. Ook voor de persoon (bv notaris) die de acte opomaakt.

2) Als je ouders in NL wonen, moeten eventuele schenkingen worden afgewikkeld via het Nederlands recht.

3) Bij overlijden van je ouders wordt het restant van de lening verrekend met de erfenis. in NL, volgens het testament van je ouders (of de Nederlandse wet bij ontbreken van een testament). Simpel.

4). Het klopt dat de aandelen van een SCI van Nederlandse belastingplichtigen in box 3 vallen, maar een persoonlijke lening aan hun kinderen ook.

Wim

avatar#4648
Rob van Schijndel
Berichten: 2
Reacties: 155

#2 Geplaatst: 2010-11-08 07:58:47

Trouwen of PACS is inderdaad meestal stap 1 als je het een en ander fiscaal goed geregeld wil hebben.

Een leningsovereenkomst met je ouders zou ook mijn voorkeur hebben. Veel minder kosten dan een SCI en veel eenvoudiger te realiseren. Inderdaad wel een overeenkomst opstellen, waarin wordt opgenomen dat je ouders het huis kunnen verkopen (waarmee de schuld moet worden afgelost) als jullie de rente niet meer betalen etc.

Afhankelijk van de omstandigheden is het wellicht ook mogelijk om in Frankrijk een gedeeltelijke renteloze lening te krijgen. Vanaf 1 januari 2011 worden die bedragen flink verhoogd. 

Omdat je ouders in Nederland wonen, blijft inderdaad het Nederlandse schenkingsrecht van toepassing op de schenkingen die zij verrichten.

Groet, Rob

avatar#4176
MartijnD
Berichten: 8
Reacties: 2

#3 Geplaatst: 2010-11-15 09:24:31

Bedankt voor de reacties! Duidelijk advies om geen SCI op te richten vanwege de rompslomp. Ouders die geld lenen aan hun kinderen moeten in Nederland een marktconforme rente berekenen, omdat het anders een verkapte schenking zou zijn. Op diverse websites lees je dat de belastingdienst daarbij uitgaat van 6%, belachelijk natuurlijk gezien de huidige rentestand. Ik dacht dat het opzetten van een SCI een mogelijkheid zou zijn om hieraan te ontkomen, maar zie ook de nadelen ervan. Iemand toevallig ervaring met lenen van geld aan kinderen tegen een bescheiden rentepercentage en de houding van de Nederlandse belastingdienst daarbij?

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2010-11-15 12:18:16

Ik heb, woonachtig in Frankrijk en aldaar belastingplichtig, een 5tal jaren geleden een bedrag van mijn ouders , woonachtig in Nederland en aldaar belastingplichtig, geleend tegen de rente, die zij er bij de bank voor kregen als ze het langere tijd wegzetten. Aldus waren zij tevreden, want ze kregen er even veel voor als bij de bank. In een ondershands contractje hebben we dat geregeld. Telkenmale als de bank de rente aanpaste van de spaarrekening, werd die bij mij evenzo aangepast. Nooit iets vernomen dat de belastingdienst er een probleem mee had.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2011-04-07 17:11:52

Bij het doorploegen van de informatie op dit Forum vond ik ook deze draad.

SCI of NIET?

Daarover heb ik het een en ander geschreven in een andere draad getiteld "SCHENKEN of SCI" die zit onder GELDZAKEN.

Vandaar dat ik hier de Racourci erheen neerzet.

Er is een reactie op gekomen van Wim van Teffelen en die laat niets aan duidelijkheid over.

Het is wel zo dat ik nog steeds zoek naar de wijze waarop ik nu moet SCHENKEN, AFLOSSEN etc etc. Zware fiscale vragen die ik volgens Wim van Teeffelen niet gehad zou hebben als ik er niet aan begonnen was. Dat had me ook 3450 euro gescheeld