Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Opzetten cabinet psychologische hulpverlening

Auteur Bericht

avatar#4170
Marije van Driem
Berichten: 2
Reacties: 0

#0 Geplaatst: 2010-11-16 13:03:06

Hallo,

Ik heb momenteel als autoentrepeneur een klein massage cabinet en wil deze uitbreiden in samenwerking met een maatschappelijk werkster (woonachtig in Frankrijk) en een psychotherapeut (woonachtig in Nederland) tot een cabinet voor psychologische hulpverlening voor nederlanders in de regio.

Mijn vraag is; wie heeft ervaring met het opzetten van zo'n praktijk. Wat is de regelgeving? Wat is de meest gewenste bedrijfsvorm?.

Alvast dank voor de reactie.

Groeten,

Marije

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#1 Geplaatst: 2010-11-16 13:57:57

Een massage salon is niet toegestaan onder het statuut van auto-entrepreneur. Alleen indien je die inschrijving al had voor 1 april 2010, kun je een uitzondering krijgen, indien je (bij controle) kunt laten zien dat je beschikt over een Frans diploma als masseuse, of een daarmee gelijk gesteld diploma. De meeste Nederlandse diploma's op dit gebied worden niet erkend in Frankrijk, omdat de opleidingseisen in Frankrijk aanzienlijk hoger zijn dan in Nederland. Je loopt dus een kans als je massages uitvoerd zonder een bewijs dat je Nederlandse diploma in Frankrijk is geaccepteerd en dat staat gelijk aan het illegaal uitoefenen van ene paramedische beroep. Gezien de sancties die daar op staan kun je dat beter niet doen.

Een cabinet voor psychologische hulpverlening vereist om te beginnen een goedkeuring van alle drie de diploma's (indien het gaat om niet-Franse diploma's). De beoordeling daarvan hangt af van het niveau (universitair, hoger of middelbaar) en wordt gedaan door het Ministère de Santé in Parijs of door het Agence Regionale de Santé. Bij dat agentschap in je departement waar je woont, moet vervolgens een dossier worden ingeleverd met o.a. het vertaalde diploma. Pas na goedkeuring kun je je vrij vestigen. Dat kan het beste in de vorm van een maatschap (een SCP)  en vereist een inschrijvingsprocedure via de CFE van de URSSAF.

Het feit dta je alleen Nederlandse klanten zou behandleen doet niet ter zake. Als het cabinet in Frankrijk is gevestigd, moet het voldoen aan de Franse wet.

Wim