Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Bliksems, aardlekken en schakelaars

Auteur Bericht

avatar#3149
Henri Toutvent
Berichten: 25
Reacties: 40

#0 Geplaatst: 2010-11-16 14:34:25

Net terug van een weekje Nederland: de aardlekschakelaar staat uit en de kelder vol water.

Mijn meterkast is kennelijk erg gevoelig voor inductiestromen. In de verte een flits, bij mij de boel plat. 't Is meestal alleen de hoofdschakelaar die uitslaat. Als je thuis bent een kwestie van weer aan zetten.

Maar als je niet thuis bent? In mijn kelder bevindt zich een gemetselde put van ongeveer 3/4 m3 om insijpelend regenwater op te vangen, met daarin een dompelpomp. Af en toe gaat die aan en wordt de put leeggepompt.

Werkt prima als je stroom hebt.

Ik las op het forum over 'parafoudre' exemplaren, maar kan het juiste ding niet vinden. Wat ik nodig heb is een bescherming tegen het onnodig uitslaan van de hoofdschakelaar en zoals dit keer, de aardlekschakelaar. Dat mag wel kortdurig maar niet, zoals nu, wachtend op de menselijke hand.

Doe-het-zelf of toch iets voor mijn elektrciën?

Henk

avatar#8064
ine81
Berichten: 3
Reacties: 12

#1 Geplaatst: 2010-11-16 14:41:46

Op boten gebruiken ze een lenspomp (met vlotter schakelaar) op 12V om de kiel leeg te pompen. Dan moet er natuurlijk wel een acculader aan de accu, maar die kan eventueel op een zonnepaneel. Bovendien gaat het niet meteen bij de eerste storing fout, maar pas als de accu leeg is. Dit alles is te koop bij de watersporthandel.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#2 Geplaatst: 2010-11-16 16:31:21

Henk,

  Ter lezing aanbevolen dit verhaal van Hager, in pdf aldaar te downloaden. Ook Schneider heeft een korte inleiding op de website staan. Een paar andere links onderaan dit artikeltje voor de Engelse bezitters van een huis in Frankrijk. Waarvan die van Promotelec sinds de introductie van de nieuwe website - alle leuke artikeltjes zijn zowat payant geworden - niet meer werkt, en het grote parafoudre verhaal van Schneider ook uit de vaart lijkt te zijn genomen. Een parafoudre module dient in de groepenkast gemonteerd te worden, onmiddellijk na de hoofdschakelaar, en met een zo kort mogelijk stuk draad (max 30 à 50 cm) verbonden te worden met het centrale aardpunt. En voor een goede werking is een zo laag mogelijke aardingsweerstand van groot belang. Lees deze Promotelec info. Hoe makkelijker een binnenkomende spanningspiek naar aarde kan worden afgevoerd, des te kleiner is het risico dat die binnenshuis een eigen leven gaat leiden en slachtoffers zoekt, dan wel hindersabotage pleegt zoals in jouw geval.

Rob van der Meulen

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#3 Geplaatst: 2010-11-16 16:44:40

Maar als die parafoudre een keer een dreun moet opvangen, dan wordt de stroom toch ook uitgeschakeld en is het probleem van Henk toch niet opgelost?

Bij mij zitten in de parafoudre volgens mij elementen die ik moet vervangen als de parafoudre een keer een bliksem moet opvangen.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#4 Geplaatst: 2010-11-16 17:06:56

Jean-Paul, Henk,

Over de varistors die meestal in de parafoudre modules gebruikt worden schreef ik in de hierboven al vermelde Engelse link het volgende:

So they are relatively slow, and also age. Their performance declines gradually after absorbing minor and major hits. If the producer wants to do a better job, he adds a faster reacting TVD, a diode to suppress voltage spikes........The more professional solutions are modules in the consumerbox, or very close to it. They have been designed to react extremely fast using special zener-diodes, or use a more conventional approach in combining varistors and e.g. some sort of spark gap (gas tube suppressor).

Bij een directe voltreffer kan zo'n module  meteen de geest geven, maar zijn opofferingsgezindheid heeft dan waarschijnlijk grotere schade elders voorkomen. Maar meestal gaan ze vele jaren mee. Lees ook wat de firma Hager hier over te vertellen heeft. En voordat hier misverstanden over ontstaan: zo'n parafoudre module schakelt de stroom niet uit, maar geleidt de overspanning als het goed is razendsnel door naar aarde. En voorkomt daarmee dat elders in de elektrische installatie aardlekstromen ontstaan die de hoofdschakelaar laten uitslaan, om maar even bij het probleem van Henk te blijven. Maar dat doet die pas bij 500 mA, dus wat ik me begin af te vragen is of er bij Henk wel aardlekschakelaars van 30 mA zijn gemonteerd. Dat levert selectiviteit op: een foutstroom die ergens in een groep ontstaat wordt dan bij die waarde uitgeschakeld, en daarmee wordt voorkomen dat de aardlekbeveiliging van de disjoncteur de branchement in werking treedt. En dan maar hopen dat dit niet de groep is waar die dompelpomp op is aangesloten.

Rob van der Meulen

avatar#3149
Henri Toutvent
Berichten: 25
Reacties: 40

#5 Geplaatst: 2010-11-16 18:07:11

Rob,

De aardlekbeveiliging is wel degelijk 30 mA, de hoofdschakelaar 500mA.

Het gebeurde al eerder dat in een andere kast de aardlek bij een bliksem in de buurt afsloeg. Inductie lijkt de boosdoener. Meestal gaat de hoofdschakelaar uit en is dus het hele huis zonder stroom.

Ine81, het idee van een 12V pompje spreekt me aan, maar dan gaat wel de koelkast plat.

Ik zal eens kijken of ik er zo'n parafoudre tussen kan zetten om zo de piekstroom af te leiden. Baat het niet, dan kan zo'n 12V pompje de ergste narigheid verhelpen.

Henk

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#6 Geplaatst: 2010-11-16 20:19:52

Henk,  

  Nog een nagekomen bericht. Wanneer je een parafoudre zou monteren, in sommige streken van Frankrijk verplicht, dan wordt daarvoor aanbevolen dat te doen in combinatie met een disjoncteur de branchement type "S". Die S staat voor sélectif, en houdt in dat hij iets trager reageert. Dus minder kans op al te snel uitslaan. Kijk eens op je hoofdschakelaar of je daar misschien ergens op de type aanduiding een S tegenkomt. Zo niet, dan zou je nog een stapsgewijze aanpak kunnen overwegen: eerst die hoofdschakelaar laten vervangen door een S type en zien of dat al (iets) zou helpen.

Rob van der Meulen

avatar#3149
Henri Toutvent
Berichten: 25
Reacties: 40

#7 Geplaatst: 2010-11-18 10:59:44

Rob, inderdaad ontbreken de S'jes op de disjoncteurs. Ik las met plezier het artikel van Hager,klik hier om het PDF bestand te downloaden "La protection du matériel électrique et électronique contre les effets de la foudre".

Duidelijke uitleg en met een woordenboek in de hand, leesbaar. Ik ga die schakelaars vervangen en kijken of dat helpt.

Bedankt.

Henk

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#8 Geplaatst: 2010-11-18 11:44:46

Misschien (hoogstwaarschijnlijk) zit ik nu onzin te praten, maar heb eens met een jongen vh EDF staan te babbelen.

Bij ons in de buurt schakelt de (binnenkomende) stroom ook wel eens uit bij bliksem, om vrij snel daarna weer aan te gaan. Volgens die jongen moesten ze 'vroeger' dan met een autootje op pad om dingen weer aan te zetten c.q. te repareren, tegenwoordig zijn dat schakelingen die zelf weer 'goedkomen' (de combinatie van niet 100% Frans praten + geen klap van stroomtoestanden begrijpen werd mij daar fataal!).

Zou iets dergelijks niet te krijgen zijn als particulier? Zeker als je langere tijd afwezig bent kan stroomuitval nare gevolgen hebben...

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#9 Geplaatst: 2010-11-18 17:13:25

Richard,

Dat soort "zelfherstellende " aardlekschakelaars bestaat. Met een fraaie volzin heet dat dan: interrupteurs différentiel à réarmement automatique (ook wel: réenclenchement automatique). De installatie in woonhuizen is evenwel sinds ruim een jaar verboden, het mag alleen nog maar in installations non surveillées mais qui nécessitent une continuité de service. Denk aan een steunzender voor mobiele telefonie of een televisie zendmast. In woonhuizen speelt immers de veiligheid van personen een grote rol. Wanneer je op de badkamervloer zou liggen bij te komen van een elektrische schok, zou je niet willen dat je twintig seconden later wederom aan een zelfde prikkelende ervaring wordt blootgesteld. Zo'n aardlekschakelaar zit er juist om dat soort ellende te voorkomen. En om die reden komen we dus ook geen "zelfherstellende" hoofdschakelaar tegen. Voor disjoncteurs gaat hetzelfde verhaal op: (brand)veiligheid voorop. De overspanningsbeveiliging die de EDF in zijn verdeelstations gebruikt is tegenwoordig automatisch zoals jou in rap Frans werd duidelijk gemaakt door die monteurs: om schade aan het netwerk en bij de klanten te voorkomen wordt alles eventjes losgekoppeld, de bekende black-outs bij onweer.

Rob van der Meulen

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#10 Geplaatst: 2010-11-18 17:22:26

Bonjour Rob,

Ik begrijp de redenering zoals je die schetst rond de interrupteurs différentiel à réarmement automatique. Wel zie ik een mogelijkheid voor dergelijke dingen met een lange resettijd, dus niet twintig seconden zoals in jouw voorbeeld, maar bijvoorbeeld 24 uur. Lang genoeg om van de badkamervloer op te staan en versuft weg te wandelen, en om smeulende kortsluitingsvuurtjes weer te laten doven; maar voldoende om gedurende lange afwezigheid de inhoud van de vriezer intact te laten en de dompelpomp en het alarm te laten werken. Jammer dat dit soort oplossingen niet mogelijk lijkt. 

Salutations, Jos

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#11 Geplaatst: 2010-11-18 17:53:47

Dag Jos,

Als na 24 uur de schade waardoor het elektra uit is gevallen, niet is hersteld, heeft zo’n auto-reset weinig zin en zou zelfs tot grotere schade kunnen leiden. Denk bijvoorbeeld aan kortsluiting door lekkage of een knaagplaag. Er is niettemin een oplossing voor je probleem die luistert naar de term voisiner.

Mijn buurman kijkt of alles nog draait bij mij als daar volgens hem aanleiding voor is, bijvoorbeeld na een heftig onweer. Onder een apero heb ik wel eens voorgesteld het systeem te verfijnen door een buitenlamp met een bewegingsdetector te installeren, zodat hij eenvoudig kan controleren of het elektra er uit ligt, maar dat is als overbodige stroomconsumptie afgewezen.

In sommige delen van Frankrijk is dit overigens ook een dienst van mensen die je huis tegen betaling ‘bij houden’. 

Frans

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#12 Geplaatst: 2010-11-18 19:06:21

Dank voor de uitleg! Is mijn Frans toch nog niet zo slecht als gedacht ;-)

Eigenlijk zou iedereen zo'n voisinier moeten hebben ...Ik ken inderdaad iemand die dat soort diensten aanbiedt (en niet duur is). Gelukkig is ons huis nooit zo heel lang onbemand en hebben we geen kelder annex put.

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#13 Geplaatst: 2010-11-18 20:38:37

Makkelijk toch...  Een simpel, continu brandend, (spaar) lampje achter het zolderraam of voor mijn part op het dak. Door de buurman(vrouw) indien donker te begluren.

Is het lampje uit gaat die buur weer even weer de aardlek inschakelen.

Rob.

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#14 Geplaatst: 2010-11-19 00:31:29

Tja Rob, zo’n lampje werd in mijn geval als overdadig beschouwd, vandaar dat ik er een bewegingsmelder tussen wilde plaatsen. Maar ook dat was te uitbundig.

Het Nederlandse woord voor voisinier is overigens geburen, het als goede buren met elkaar omgaan. Het verbaast me geheel niet dat dit woord door nog maar weinig mensen wordt gebruikt - we geburen nog maar zelden. Het woord nabuurschap (voisinage) is iets meer bekend, maar komt meestal in de Nedersaksische variant naoberschap voor. Alsof ze alleen in het oosten van Nederland behulpzaam zijn.

Groet,

Frans

avatar#8064
ine81
Berichten: 3
Reacties: 12

#15 Geplaatst: 2010-11-19 11:18:56

Ik denk dat het verstandig is een soort risico-analyse te doen. Hoe erg is het dat de kelder volloopt of de koelkast uitgaat tegenover de schade die kan ontstaan met een beveiliging die zichzelf uitschakelt (brand b.v.).

Bij ons gaan de buren even kijken of onze koelkast het nog doet, als ze zelf een stroomstoring hebben gehad of na een noodweer. Ze kijken dan gelijk of alle pannen nog op het dak liggen. Wij boffen natuurlijk wel met zulke buren.

Maar het leven is vol verrassingen. Wij schakelen de meeste stroom uit als we vertrekken.  Laatst kwamen we thuis en bleek de koelkast uit. Tsja, na een reorganisatie van de stoppenkast,  de verkeerde schakelaar uit gedaan toen we vertrokken. Maar met wat zeepsop en een paar schoteltjes natrium bicarbonaat (als geurvreter) was het leed wel weer geleden.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#16 Geplaatst: 2010-11-19 13:44:17

Bonjour Frans ea,

Tsja, natuurlijk heb je gelijk, een automatische her-inschakeling kan ook na langere tijd problemen geven. Maar na een paar weken vakantie een ontdooide vriezer met bedorven inhoud aantreffen maakt ook niet gelukkig.

Aan de truuk met de lamp voor de buren heb ik ook gedacht maar dat is bij mij wat lastig. Ik woon echt in de middle of nowhere en buren kunnen mijn huis niet direct zien, ze moeten dus echt gaan kijken. En om ze dat nu bij elke afwezigheid mijnerzijds te gaan vragen vind ik toch wel een aanslag op hun welwillendheid.

Dus zit ik nog steeds met een uitdaging.

Nu bestaan er alarminstallaties, voorzien van een centrale controle-eenheid met battery-backup, die via GSM een SMS bericht kunnen sturen als er iets uit de haak is. Misschien kan ik iets dergelijks realiseren dat mij een SMSje stuurt als de stroom is uitgevallen; en wellicht ook als deze weer terugkomt. Aldus gewaarschuwd zou ik dan 1 van mijn kennissen in de omgeving kunnen bellen om te vragen eens poolshoogte te gaan nemen.

Ik brainstorm en zoek nog even verder.

Salutations, Jos

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#17 Geplaatst: 2010-11-19 14:02:27

Idee: sluit een antwoordapparaat aan dat je op afstand, bijvoorbeeld wekelijks,  kunt afluisteren. Als ie het dan niet doet kan het zijn dat er geen stroom is.

Eventueel kun je ook een webcam aansluiten, zodat je kunt zien hoe hoog de waterstand is in je kelder.

Een en ander gaat uit van continue beschikbaarheid van telefoon- en/of internetverbinding.