Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

patrimoine culturel

Auteur Bericht

avatar#8622
Truc Machin
Berichten: 37
Reacties: 97

#0 Geplaatst: 2010-11-16 20:44:56

Een bericht van AP doorgegeven door Nouvelle Obs

Le "repas gastronomique des Français", mais aussi le flamenco espagnol ou encore l'acupuncture chinoise ont été inscrits mardi sur la liste représentative du patrimoine culturel et immatériel de l'humanité, gérée par l'Organisation des Nations unies pour l'éducation, la science et la culture.

Hier klopt iets niet. Van de twee andere voorbeelden, de flamenco en de acupunctuur, kun je nog zeggen dat ze een zekere mondiale betekenis hebben. Niet dat ik dans of me met met naalden laat vol zetten, maar een flamenco is inderdaad typisch Spaans en het wordt buiten Spanje ook gewaardeerd. En acupunctuur komt inderdaad uit China en wordt kennelijk door menig ziekenfonds vergoed.

Het begrip “repas gastronomique des Français” wordt toegelicht.

"Il s'agit d'un repas festif dont les convives pratiquent, pour cette occasion, l'art du 'bien manger' et du 'bien boire'. Le repas gastronomique met l'accent sur le fait d'être bien ensemble, le plaisir du goût, l'harmonie entre l'être humain et les productions de la nature", précise l'Unesco.

Maar wat is er zo Frans aan gezellig lekker eten en drinken?

Truc

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#1 Geplaatst: 2010-11-16 23:57:46

Mee eens. Dit soort "erkenningen" devalueert de VN-classificaties.

Ik kan zeker dit soort gelegenheden waarderen, doe er regelmatig en graag aan mee (mijn Franse familie kan dit goed) maar om er nu iets mondiaals van te maken......

Dan kunnen we ook de "Hollandse snert" of "Sinterklaas vieren" opgeven.

Wat een onzin!

Steven

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#2 Geplaatst: 2010-11-17 07:52:48

Met Ome Joop (god hebbe zijn ziel) moet ik wijzen op twee dingen :

*) Alles is Frans aan goed eten & drinken in goed gezelschap, er wordt op zijn minst nog de tijd voor genomen en aandacht aan besteed.

Is dat dan niet elders te vinden ? In Italië wellicht ? Neen ! Daar ontbreekt het aan de tijd ervoor nemen. Laten de Fransen overigens de Italiaanse keuken en wijnen qua kwaliteit goed in de gaten houden.

*) Steven, natuurlijk is het onzin maar om nu de snert of de sint

als referentie op te voeren... Dat vind ik nog grotere onzin.

Als deze Unesco-erkenning bijdraagt aan de strijd tegen de MacDo's en de Pat'à Pains, lijkt me dit winst. Onzinnige winst, maar winst.

Peter.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#3 Geplaatst: 2010-11-17 08:51:21

Laat de Fransen toch eens op IETS trots zijn, als ze niet trots kunnen zijn op hun regering, hun economie, hun banlieues, hun ...  :-))

Christian v.K.

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#4 Geplaatst: 2010-11-17 09:57:36

Sinterklaas feest (aankomst, zwarte knecht, schoen zetten) vind ik wel iets voor op deze VN onzin lijst, verder denk ik aan:

- Pasen (eieren verven en verstoppen, etc.)

- Kerstfeest (boom optuigen, liederen zingen)

- Fastfood concept

- Ramptoerisme

- Club Med

- Koninginnedag

- Elfstedentocht

- Barbie

- Jodelen

- etc etc

wat is onze Westerse cultuur toch rijk

avatar#3688
Silex
Berichten: 73
Reacties: 350

#5 Geplaatst: 2010-11-17 11:58:48

"Het Eten" als erfgoed.

Wanneer is "De Honger" aan de beurt?

janv

avatar#8622
Truc Machin
Berichten: 37
Reacties: 97

#6 Geplaatst: 2010-11-17 20:22:21

P'Homme de la terre is gepropagandeerd ! Door zijn -kennelijk- intensieve omgang met Fransen meent hij werkelijk dat dit volkje een bijzondere culinaire opdracht of gezelligheidstaak heeft. Het zal wel waar zijn dat ze dat zelf denken, maar ik constateer dat ze er (letterlijk) weinig van bakken.

De aimabele conclusie van Christian-le-Bricoleur natuurlijk dodelijk. Hij stelt -terecht- dat ook de Fransen iets glorieus moeten hebben. Maar als we vervolgens gezamenlijk constateren dat die culinaire insteek nou net helemaal niks is, staan de Fransen er wel erg sneu voor.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#7 Geplaatst: 2010-11-17 22:20:01

Ik ben het eens met de kritikasters over de nominatie van het Franse repas tot werelderfgoed. Wat een ongelooflijke onzin. Ja, het bereide en voorgeschotelde voedsel in driesterrenrestaurants is van uitmuntende kwaliteit. Dat geldt ook voor de gepresenteerde gastronomische hoogtepuntjes bereid door bijvoorbeeld Nederlandse of Belgische chefs met een ster of meer. De Unesco-beoordelaars reppen echter van het Franse repas met de gebruikelijk gezelligheid en de kunst van de gastronomie daarbij, zoals de verfijnde combinaties van voedsel en wijn bijvoorbeeld.

Ik heb het tamelijk twijfelachtige genoegen gehad enkele tientallen van deze repas te mogen meebeleven: apéro met pastis of goedkope zoete wijn (vergezeld van potato chips en/of pepsils), charcuterie (verpakte vleeswaren) of crudités (sla met kippen-ingewanden en knoflook), vlees (lam - eigenlijk schaap - worst of varkensrollade), sla, koude kaas, zoet toetje. Het geheel geserveerd met ijskoude, wrange rode wijn van de regio. Niet één keer, maar zoals gemeld, tientallen malen hebben wij aan lange tafels gezeten met dergelijke spijs en drank.

Best wel lekker allemaal, maar werelderfgoed gastronomie Unesco?

Wim

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#8 Geplaatst: 2010-11-18 07:18:41

Nounou Truc, of Machin (wat is hier eigenlijk de voornaam ?), u dicht me nogal wat toe waarvoor alle argumenten ontbreken.

En Wim zou het 'n dorp verderop moeten proberen, misschien dat de gezamenlijke repas daar beter zijn. Maar daar ontbreekt het misschien aan die zo belangrijke convivialité.

Enfin, zo modderen me maar wat door, 't ook nooit goed of het deugt niet.

Peter.

avatar#7601
ludique
Berichten: 1
Reacties: 73

#9 Geplaatst: 2010-11-18 10:52:20

Inderdaad Peter; het is nooit goed of het deugt niet. Een van beide. Lief stelt daarom blijmoedig voor om het zo typisch Nederlandse geklaag en gemopper, op een ranglijst van dodelijk negatief en deprimerend werelderfgoed te plaatsen. Komt vast op de eerste plaats.

Het begrip "repas gastronomique des Français" is wellicht misleidend. Het valt weliswaar niet te ontkennen dat de Franse gastronomie wereldfaam geniet, maar waar het hier om (zie toelichting) gaat, of zou moeten gaan, zo menen wij, is inderdaad die convivialité. Tot Franse levenskunst verheven.

Die levenskunst stond wel ergens bovenaan ons argumentenlijstje om permanent te gast (!) te mogen zijn in het heerlijke Frankrijk.

Max en Lief

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#10 Geplaatst: 2010-11-18 15:57:34

We moeten eens ophouden met dat voortdurend roepen dat we 'gast' zijn in Frankrijk. Kul en kletspraat. Wij wonen in een Europees land, gedragen ons als nette burgers, dragen er zorg voor dat de oude, vervallen boerderijen voor het nageslacht worden bewaard, betalen inkomstenbelasting (sommigen vermogensbelasting), bekeuringen, lokale belastingen, gedogen dat NL ziektekostenpremies inhoudt voor de Franse gezondheidszorg. Hoezo 'gasten'? Wij zijn Europeanen in Frankrijk, die niet in dat land, dat mooie land, zijn geboren. We zijn inderdaad geen Fransen en hanteren niet dezelfde gewoonten en gebruiken. En dat is maar goed ook, vive la différence.

De zaak van de zo danig overschatte Franse gastronomie heden ten dage: de verschillen in appreciatie kunnen ook worden verklaard uit een rijker of meer bescheiden bezit aan goede smaak en/of beoordelingsvermogen.

Wim

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#11 Geplaatst: 2010-11-18 19:09:32

Wim, je onvervalste reactie verbaasde me maar bij derde lezing begreep ik dat je op Max' reactie doelde. Onderschat Max overigens niet : hij spreekt voor twee (ik heb me al eens eerder hardop afgevraagd of zijn Lief 'n burka draagt, vanwege zijn dominantie).

Terug naar het onderwerp : te veel of te weinig "goede smaak" en/of "beoordelingsvermogen".

Ik weet niet of mijn smaak deugt. Ik weet slechts dat rauwmelkse kaas zoveel méér smaak geeft dan gepasteuriseerde of gemicrofiltreerde of anderszins conform de CE-normen behandelde zuivelprodukten. Slechter of beter, in ieder geval méér smaak.

De gustibus non disputandum est, und so vort und so weiter. Dat schijnt tegenwoordig ook Latijn te zijn.

Ik weet ook dat 'n Franse kaasmaker zich weinig gelegen laat liggen aan die EU-normen, tenzij hij wil exporteren. Dus wat mij betreft : driewerf chapeau voor die lokale boer met z'n schapekaas, en alle rommel van Président, Danone en andere industrieën graag de grens over. Hup, Europa in.

Met als keerzijde : stel dat je 'n 'exotische' auto op Frans kenteken wilt zetten... Dan ontmoet je diezelfde koppigheid bij de dienstdoende Drire/Dreal-ambtenaar als bij die zelfkazer. Wederom chapeau, hoewel niet gemakkelijk noch van harte.

Wat de Unesco hiermee van doen heeft, vraag ik me overigens ook af.

Peter.


avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#12 Geplaatst: 2010-11-18 19:25:03

Bonjour Peter,

De vraag stellen is 'm beantwoorden.

Laten we de Franse bureaucratie op de Unesco lijst zetten. Een uniek cultureel erfgoed, nergens overtroffen, ook heden ten dage door eenieder te "genieten" die een exotische activiteit wenst te ontplooien zoals een auto op kenteken zetten of een huis verbouwen.

Salutations, Jos

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#13 Geplaatst: 2010-11-18 19:26:37

Fransen zijn dermate gestremd in communicatie dat het enige "vehiculum" dat wat kan ontremmen het eten, of beter gezegd, de maaltijd is. Een beetje "arroser" erbij helpt ook. Mijn schoonvader, een oud-militair, kon het niet opbrengen om mij te tutoyeren maar na 3 glazen wijn deed hij dat.... hetgeen het sein was voor zijn echtgenote en 3 dochters om Papy niet meer in te schenken.... gelukkig was ik er nog ;-)

Praten over eten is ook veilig, je trapt er niemand mee op zijn ziel, anders dan met praten over politiek, geld, seks, werk....

Steven

avatar#8622
Truc Machin
Berichten: 37
Reacties: 97

#14 Geplaatst: 2010-11-18 21:46:50

Wat heftig, deze reacties; het gaat toch alleen over een nationale Franse sport: overdrijven.

Maar eerst P'Homme de la terre, ik ben hem nog een antwoord schuldig, hij vroeg naar mijn naam. Ik ben Truc, mijn neef is Machin. (Het is dus niet mijn achternaam.) Wij zijn Dinges en Dinges zogezegd. Wij zijn gekend om onze stevige meningen. Wij laten ons niet hinderen door feiten. En argumenten zijn niet altijd in ons voordeel dus gaan wij daar selectief mee om.

 

Taciture, Jean-paul le chateau en Silex geven de UNESCO een stevige veeg uit de pan; heerlijk ! Ik wil Silex bij de moderator voordragen voor de puntigheidsprijs van de week: 'Honger' op de UNESCO-lijst. Een trouvaille ! Die van Advizeurpiet is ook leuk, maar voor je het weet denken Fransen dat dat serieus is bedoeld.

 

Max en lief zitten fout. Beseft u wel dat als u bij een apéro bij uw buren de hoofdpijndrank, de glibberige vleeswaren en de zoute kartonnetjes goedkeurt u de Fransen belemmert een stap voorwaarts te maken in de vaart der volkeren. Scherp blijven.

En Taciturne, praten Fransen nooit over seks ? Wat een gemiste kans, er is dus nog veel meer mis met dit volkje.

Truc

avatar#7601
ludique
Berichten: 1
Reacties: 73

#15 Geplaatst: 2010-11-21 12:12:54

Beste meneer Truc en zo,

Jawel, wij beseffen dat. U heeft gelijk! Zeker en wis! Het serveren van bagger en pulp geldt in onze contreien echter als een ongehoord serieus vergrijp dat aanzet tot rituele ophanging of ernstiger. De handhaving houdt men dan ook scherp in het vizier. En met Max als gepassioneerd gastronoom achter de kachel in onze cuisine en mijn producten van het land, houden we de goede smaak en vaart er wel in. Zodoende, dunkt ons, zitten wij hier toch wel aardig goed.

Meneer Wim toont zich niet echt enthousiast over het gastgevoel. Ook terdege beargumenteerd. Zo waterdicht is zelfs ons dak nog niet. En met u koesteren wij de feitelijk open grenzen en het feitelijk recht van vrij verkeer, maar bovenal het gevoel welkom te zijn ontvangen, opgenomen en te wonen en leven in een andere cultuur. We zijn het eens; lange leve de verschillen! Zoals bijvoorbeeld de Belgische bescheidenheid en zelfspot. Of de Engelse humor. Om maar eens iets te noemen.

Max en Lief

avatar#8154
henribik
Berichten: 37
Reacties: 172

#16 Geplaatst: 2010-11-22 10:15:34

"Il s'agit d'un repas festif dont les convives pratiquent, pour cette occasion, l'art du 'bien manger' et du 'bien boire'. Le repas gastronomique met l'accent sur le fait d'être bien ensemble, le plaisir du goût, l'harmonie entre l'être humain et les productions de la nature"

Ja wij genieten daarvan (deden wij trouwens ook in Italië, regio Napoli) en met name in deze streek (Hérault) wordt dat regelmatig in de vorm van een 'repas dansant' gedaan: apéro, entree, trou, plat, fromage, dessert.!

Daartussendoor op levende muziek dansen we foxtrots, paso dobbles, tango's, cha-cha- cha's, rumba's, Weense en Engelse walsen, kortom alle dansen die ik 50 jaar geleden op een Arnhemse dansschool leerde.

Heerlijk om je zo door een middag of avond heen te eten met bejaarde Fransen, die zich uitstekend weten te amuseren. Over politiek en religie wordt niet gesproken, maar over sex wel degelijk zij het op humoristische wijze. De 'anecdotes coquines' vliegen je om de oren.

Wij ervaren dat uitgebreide gezellige gezamenijke eten inderdaad als een unieke streekgewoonte, die best geroemd mag worden. Die benoeming door de Unesco is vast minder kostbaar dan het Oostvaarders Plassen project of de Hedwige polder onder water zetten...

avatar#7601
ludique
Berichten: 1
Reacties: 73

#17 Geplaatst: 2010-11-25 20:00:57

Bonsoir Peter alias P’Homme de la Terre,

U heeft zich, gegeven de door u veronderstelde dominantie van Max, ooit hardop afgevraagd of Lief een burka draagt? Nou nee, ik draag geen burka. Evenmin ooit in de collectie van Cora Kemperman aangetroffen. Lijkt me bovendien wat ongemakkelijk met de kettingzaag, de poten in de vette klei en tussen de beesten op het erf.  Met Cora gaat dat alles prima.

Max dominant? Geen sprake van. Hooguit in zijn goede zorg en liefde, achter de kachel in de keuken, de schildersezel of de piano. Dominantie, beste jongen, bestaat bij de gratie van hen die zich laten domineren. Zegt ook Max.  En ik, Lief, val absoluuut niet te domineren. Het idee! Maar in het verlengde van uw opmerkelijke redenatie even een gezellige wedervraag; draagt u wellicht een rode pantalon?

Lief

Max is even zaliger of uit de voeten

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#18 Geplaatst: 2010-11-25 20:26:30

Ha m'n beste Lief, uw antwoord stemt me blij. U leeft !

Het heeft even geduurd maar u heeft het toetsenbord gevonden. Houd dit vol want het quasi-literaire getyp van uw wederhelft doet me smachten naar oprechte gedachten. U lijkt deze te hebben, stel me niet teleur.

En eh, neen, het enige rode aan mij is m'n sjaal, m'n handelsmerk.

Peter.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#19 Geplaatst: 2011-01-06 17:42:37

In het goede vaderland heeft men terdege kennis genomen van de rijke traditie in Frankrijk aan cultureel erfgoed, en wordt er een poging gedaan om met een beetje doorzetten en lobbyen op termijn wellicht ook door te dringen tot de Unesco hitparade. Vanuit Neerlands enige Radenrepubliek vraagt het Parool daar onze aandacht voor.

Rob

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#20 Geplaatst: 2011-01-06 17:59:03

Stel uitruil voor: wij de Hutspot en Boerenkool, zij de HLM in dép. 93 op de Unesco lijst.

Steven

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#21 Geplaatst: 2011-01-06 19:54:22

Wanneer we het daarmee niet redden, ons cultureel erfgoed is niet veel waard meer tegenwoordig, kunnen we de Nederlandse onderhandelingsdelegatie altijd nog een ander geducht Amsterdams cultureel wapenfeit laten inzetten, de Dapperstraatvariaties. Als een soort ultimum remedium, daar hebben ze vast niet van terug. De delegatie kan daarna achterover leunen en naar bevind van zaken handelen, en achteloos de bal over de doellijn tikken.

Rob