Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

toch weer die C.V.

Auteur Bericht

avatar#7879
debuurman
Berichten: 3
Reacties: 13

#0 Geplaatst: 2010-11-19 16:54:46

Beste forumleden,

Heb met veel belangstelling het artikel van Aat en Christian gelezen betreffende de verwarming. De keuze is gevallen op een houtgestookte c.v. In eerste instantie nu het lijkt dat wij tot in de lengte de dagen wij kunnen beschikken over nagenoeg gratis hout. Ik het gevoel heb dat er nog wel eens rare dingen kunnen gebeuren ( prijstechnisch ) met fossiele brandstoffen en ik ( nog) niet geloof in windmolens en zonnecollectoren. Subsidies die onzeker zijn, lelijk en een enorme investering.

De gedachte is als volgt: in de kleine schuur die in de toekomst als werkplaats moet gaan dienen, de installatie ( de oven) de leidingen onder de grond naar het 18 meter verder gelegen woonhuis. De benodigde capaciteit volgens de buitenschilmethode komt neer op bijna 30 KwH. De ( nu nog ) schuur aangrezend aan de toekomstige werkplaats en in de nabije toekomst tot woonhuis te transformeren ruimte behoeft ongeveer dezelfde capaciteit. In het geval het benodigde vermogen ( in de toekomst ) neerkomt op 60 KwH krijg ik te maken met een enorme installatie.

Heeft iemand ervaring met buffervaten en zo ja hoe groot ongeveer in dit verhaal?

Is het niet te moeilijk om 2  afzonderlijk fungerende systemen aan te sturen met 1 oven?

Indien ik een overcapaciteit aan radiatoren aanleg en de c.v. lager stook kan ik dan met een soort vuistregel uit de voeten?

Het grote voordeel en tevens een nadeel is dat we over behoorlijk volumes beschikken.

Hopelijk is de vraag niet te lang, maar ik blijf hier maar mee worstelen en in het verleden heb ik vaak te impulsief een beslissing genomen en dat wil ik nu zien te voorkomen.

Groet anton.

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#1 Geplaatst: 2010-11-19 17:08:04

Ga je niet erg veel warmte verliezen met 18 meter transport door de grond?

NB. Ik heb wel eens naar normen betreffende warmtebehoefte van een huis gekeken, gelukkig heb ik me daar niet aangehouden bij mijn nieuwbouw en ben een stuk lager gaan zitten. Mijn gedachte: ik hoef geen 25 graden in huis te kunnen garanderen indien het buiten 10 graden vriest, die paar dagen per jaar (tja, het zuiden..).

Als het echt eens koud wordt buiten, is wellicht een gewone houtkachel in het woonvertrek als 'appoint' een mooie additionele oplossing om de totale warmtebehoefte omlaag te brengen (en als de stroom uitvalt heb je backup, want een hout CV heeft ook electra nodig). Wollen trui helpt trouwens ook.

NB2. Mmmm, gratis hout, heerlijk (dat is dan exclusief zaag-, transport- en opslagkosten neem ik aan).

avatar#4645
aat
Berichten: 13
Reacties: 137

#2 Geplaatst: 2010-11-19 22:01:05

Beste Anton

Als eerste opmerking moet ik toch maken: "de capaciteit 30KwH" moet waarschijnlijk 30kW zijn. Maar dat is natuurlijk mugge(n)zifterij van een techneut. Ik begrijp de strekking van je verhaal wel. 

Mijn advies zou zijn twee installaties van elk 30kW op te stellen en niet twee aparte gebouwen met één grote installatie van 60kW te verwarmen. Ik weet natuurlijk het gebruik van de gebouwen niet. Ja, één woonhuis, maar de andere dan?. Een Chambre d'hotes, een bedrijf of ook een permanent bewoonde woning? Dit is natuurlijk van belang voor de uitleg van het verwarmingssysteem. 

Een houtgestookte installatie van 60kW voor houtblokken is trouwens moeilijk te vinden, denk ik. Want voor dergelijke vermogens moet je de ketel 3-4 keer per dag vullen en dat gaat wel als het een houtkachel in de woonkamer betreft maar is natuurlijk minder leuk als die buiten in een achteraf schuurtje staat.

Een houtkorrel ketel met automatische werkende vultrechter is dan meer op zijn plaats.

Het voordeel van twee systemen is natuurlijk dat het systeem ook makkelijk gescheiden kan worden in geval van verschillend gebruik van de twee gebouwen en is zeker aanbevelenswaardig bij eventuele gedeeltelijke verkoop.

Een volgend punt ter overweging is dat bij het ombouwen van de schuur tot woning er meer aandacht gegeven moet/kan worden aan isolatie, want een vermogen van 30kW voor een woonhuis, ook al is dat een grote woning, is wel veel. Bij een bestaande woning kan ik het nog begrijpen maar als je de schuur toch nog moet gaan ombouwen zou ik het wel weten.

Nog even een antwoord op een directe vraag: Het aansturen van de warmtevraag van twee gebouwen met één warmtebron is technisch niet echt ingewikkeld. Tenslotte doe je in een huis met meerdere kamers eigenlijk hetzelfde. Maar zie mijn advies hierboven over het splitsen van het verwarmingssysteem.

Ik heb geen ervaring met buffervaten dus daar kan ik je niet veel over vertellen maar je kan natuurlijk wel vanuit de theorie het één en ander beredeneren. Dus als je zegt wat je met die buffervaten zou willen kan ik er eens over denken.

Voor de leiding verliezen, waar Jean Paul het over heeft, hoef je niet bang te zijn. Ervan uitgaande dat de leidingen onder de grond wel goed geisoleerd worden natuurlijk. Let er wel op dat de isolatie niet nat kan worden. want dan krijgt Jean-Paul wel gelijk.

avatar#7879
debuurman
Berichten: 3
Reacties: 13

#3 Geplaatst: 2010-11-20 18:34:43

dank voor de reacties,

Beste Jean Paul : inderdaad zelf zagen van 1m 20 naar bruikbaar formaat en dan in de bus. Vandaar nagenoeg gratis. Maar toch al leuk. Volgens Aat hoeft die 18 meter niet een probleem te vormen.

Beste Aat: ja Kw en niet Kwh. Het voordeel van de "oven" in de kleine schuur is dat ik dan beter met de ruimte kan spelen. Die korrels zijn gewoon duur vergeleken met zelf zagen van gratis hout.

De grote schuur moet in de toekomst een niet permanent te bewonen vakantie/cursusruimte met slaap-  was- en kookruimte worden voor max 20 personen. Dit zal dan ruim van te voren bekend zijn en kan dan ruim voor gebruik beginnen met voorzichtig stoken. Uiteraard moet het dak geisoleerd en ook dubbelglas is geen overbodige luxe.

In eerste instanie moet het woonhuis warm. Als je nu bv om 22.00 de ketel nog een keer volstopt heb je dan om 08.00 uur de volgende dag nog een warm huis? Hierdoor kwam ik op een buffervat, schijnen steeds meer te worden toegepast, maar weet er het fijne niet van. Gedurende de dag verwarm je een aanzienlijke hoeveelheid water in een goed geisoleerde tank. In de nacht wordt dit water rondgepompt zodat er ook tijdens de nacht nog voldoende warmte in huis wordt aangevoerd. Ben vandaag al wat aan het zoeken geweest op het net , maar nog niet veel verder gekomen.

groet Anton.

avatar#4645
aat
Berichten: 13
Reacties: 137

#4 Geplaatst: 2010-11-20 21:43:49

Beste Anton,

Ik begrijp dat je voorlopig bij één ketel van 60kW blijft. OK, dan gaan we daar even mee rekenen.

Ik heb een CV ketel op blokken hout gevonden die jouw vermogen kan leveren.

de CEDRA turbo 49 is ontworpen voor nominaal 49kW maar kan max 60kW leveren. Ik zie in de specificatie dat deze ketel een verbrandingsruimte heeft met een inhoud van 0,185m3. Ik denk dat je daar nuttig 0,1m3 hout in kan stoppen. Dat wil zeggen ongeveer 70kg aan eiken/beukenhout. deze partij hout heeft een verbrandingswaarde van 350kWh. Echter de ketel zet al het hout natuurlijk niet om in warmte. Het wordt inde folder niet genoemd maar je mag rekenen op een rendement van 70%. Dus dan hebben 350kWh*0,7=250kWh nuttige warmte tot onze beschikking. Bij het maximale vermogen van 60kW kan de ketel dus 250kWh/60kW=4 uur branden op één lading hout. De ketel hoeft natuurlijk bijna nooit zijn maximale vermogen te leveren zodat de ketel het grootste deel van het stookseizoen met één lading best een nacht kan doorbranden. Behalve op zeer koude nachten zul je er 's nachts een keertje uit moeten om de ketel bij te vullen. Of het wat kouder laten worden in het huis.

Wat buffervaten betreft:

De soortelijke warmte van water bedraagd 4186J/(kg.K) (joule per kg per graad Kelvin) Een buffervat van 1m3 water die we opstoken tot bijvoorbeeld 70 graden Celsius en daarna afkoelen tot 40C levert dus 4186J/(kg.K) *1000kg * 30 graden = 123MJ aan warmte. Dit komt overeen met ongeveer 34kWh. Als we jouw warmtebehoefte vast stellen op gemiddeld 20kW en die voor bijvoorbeeld 10 uur willen bufferen hebben we een opslagvat van 20kW*10uur/34kWh*1m3 = 6m3 nodig. Dat zijn behoorlijke tanken. Ik heb hierbij geen rekening gehouden met warmteverliezen in het buffervat.

Ik hoop je weer wat wijzer te hebben gemaakt.

avatar#7879
debuurman
Berichten: 3
Reacties: 13

#5 Geplaatst: 2010-11-21 14:11:27

Dank Aat,

Zeker weer wat wijzer.

Wat een imposante machine. Echt iets voor in een schuur. Heeft ook als voordeel dat het hout van 1m20 maar een keer gezaagd hoeft te worden. Denk jij dat wanneer je niet om het maximale vermogen vraagt de verbranding dan ook nog " schoon " is? De oven zelf warmt neem ik aan ook enigszins de schuur/werkplaats op.

Een buffervat van 6000L lijkt mij wel een enorm gevaarte. Ik ken de melkcilinder van 3000L van iemand uit de omgeving en die is al behoorlijk groot. Dus als ik nu genoegen neem met 10Kw gedurende 10 uur zou 3000L kunnen volstaan. Misschien dat dit de afkoeling binnen de perken houd. Lijkt mij ook handig voor wanneer je overdag langere tijd niet thuis bent. Krijg er steeds meer zin in. Hier in Brussel komt 2 maal per jaar die mazout tankwagen voorrijden. Lijkt mij heerlijk om van die kosten af te zijn.

Hartelijk dank en een prettige zondag.

Anton.

avatar#6375
hans63
Berichten: 11
Reacties: 93

#6 Geplaatst: 2010-11-22 12:18:14

Anton,

ik heb geen ervaring met buffervaten en calculatie is gebaseerd op uitersten, dus koud weer; weet wel dat dit soort buffervaten vrij prijzig zijn. misschien te overwegen om gewone 200 liter boilers te nemen, zijn al geisoleerd  en je kan ze parallel zetten, afgaande van je ervaring. Onderschat ook niet de opslag door je leidingen.

Ook ik zou adviseren voor 2 x 30kw.

avatar#7879
debuurman
Berichten: 3
Reacties: 13

#7 Geplaatst: 2010-11-24 17:51:34

beste hans,

ook dank voor de tip. Hierbij hoef ik misschien niet eens nieuwe boilers aan te schaffen. Begin door Aat en jou ook steeds meer naar 30Kw te neigen.

Groet Anton.