Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

temperatuur schilderen en behangen

Auteur Bericht

avatar#3144
marijke
Berichten: 13
Reacties: 13

#0 Geplaatst: 2010-11-23 13:05:18

Hallo allemaal,

Ik ben aan het schilderen en behangen in een bijna  onverwarmd  renovatie huis. (Er is één grote verplaatsbare gaskachel)

Nu zijn er vooruitzichten  op lagere temperaturen.

Tot welke temperatuur kan ik binnen verven en behangen? Ik denk dat de temperatuur in het huis zo rond de 5 graden zal zijn.

Bedankt.

avatar#4645
aat
Berichten: 13
Reacties: 137

#1 Geplaatst: 2010-11-23 19:20:57

Marijke,

Laat ik beginnen te zeggen dat ik geen expert ben op het gebied van schilderen.

Behangen kon ik samen met mijn vrouw als de beste maar er wordt tegenwoordig steeds minder behangen, toch geef ik je mijn kennis en ervaringen door:

Met de meeste verfsoorten kan je best tot nul graden schilderen, de temperatuur is niet echt het probleem, maar wat wel een probleem kan zijn is vochtigheid van de ondergrond. Hoe lager de temperaturen worden hoe meer kans je hebt dat er condens op het houtwerk komt en dan is schilderen echt niet meer mogelijk. En dat condenseren gebeurt nog sneller als je die gaskachel aansteekt dus daar zou ik even mee wachten. Bij muurverven is dat weer anders. Ik denk dat dat geen problemen oplevert zolang het water natuurlijk niet langs de muren loopt. De droogtijden zullen ongetwijfeld langer worden maar met een beetje geduld zal dat ook wel lukken. Maar wie het beter weet mag het zeggen natuurlijk. Want ik ben ook niet te oud om nog wat te leren.

Aat

avatar#7517
wilm (46)
Berichten: 8
Reacties: 138

#2 Geplaatst: 2010-11-24 09:48:46

Voor wat betreft de verf: omgevingstemperatuur, relatieve vochtigheid (ofwel de hoeveelheid waterdamp) en de temperatuur van de ondergrond spelen een rol. Wordt de temperatuur niet beheerst door gebruik van hulpmiddelen (afscherming, verwarming) dan kan condensvorming optreden. (levert ook mat uiterlijk op).

Bij temperaturen lager dan globaal 8-10 graden moeten al speciale verfsoorten gebruikt worden (in Nederland: doorwerkverven), zowel i.v.m. verwerking als met droging. Lees de informatie van de verfleverancier of leg contact en vraag ernaar.

 

Wat betreft de condensvorming (eigenlijk het meest relevant): de maximale hoeveelheid waterdamp mag bij 10 ºC 9,5 g/m3 bevatten, bij 5 ºC 6,8 g/m3 en bij OºC 4,8. De temperatuur van de ondergrond moet minstens 3 graden boven het dauwpunt liggen, de temperatuur van een bepaald luchtwaterdampmengsel waarbij de condensatie begint. Feitelijk moet dus de luchtvochtigheid gemeten worden, in combinatie met de temperatuur.

Hoe hoger de temperatuur waarin je werkt, hoe meer vocht de lucht kan en mag bevatten. Daarom: zorg voor een relatief hoge temperatuur door afscherming, ventilatie en verwarming. Meet voor aanvang werk op de werkplek vochtgehalte en temperatuur.

Het is misschien een wat technisch verhaal, maar zo is de theorie.

Wellicht net zo praktisch: de levarancier van de verf kan zeker meer vertellen over de mogelijkheden en beperkingen van die specifieke verf.

En Aat heeft zeker gekijk als hij zegt dat je gebruik van een verbrandings-kachel (gas) moet verimijden.

Succes,

Wilm Snellenberg

 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#3 Geplaatst: 2010-11-24 11:56:02

Marijke,

ik wil een punt uit het verhaal van Wilm benadrukken:

Bij lagere temperaturen is niet alleen de droging maar ook de verwerking van de verf een probleem. De viscositeit van de verf is namelijk temperatuurafhankelijk. Bij lagere temperaturen kan de viscositeit van 'normale' verf dusdanig hoog zijn dat goed vloeien niet meer plaatsvindt. Een streperig oppervlak is het resultaat. 

Christian von Klösterlein

avatar#7879
debuurman
Berichten: 3
Reacties: 13

#4 Geplaatst: 2010-11-24 18:17:15

Marijke,

aansluitend op Christian. Bij verf te verdunnen met terpentine. de grondverf gaat meestal wel, mits vochtregulerend. Bij het aflakken voegt men dikwijls teveel terpentine toe om deze verwerkbaar te houden. Resultaat: aan de buitenkant ontstaat er een laagje, maar daaronder blijft de verf "lopen" en er ontstaan immense "zakkers" en de glansgraad neemt af.

groet Anton.