Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nutsbedrijven

Nutsbedrijven

Telefoon, internet, televisie, gas, water en licht

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Fibre optique wordt verplicht in nieuwbouw

Auteur Bericht

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#0 Geplaatst: 2010-11-23 17:23:37

In de zomer van 2008 werd la Loi de Modernisation de l'Economie in het Franse Staatsblad gepubliceerd. Met daarin ondermeer maatregelen om de ontwikkeling van het glasvezelnetwerk in Frankrijk te stimuleren. De verantwoordelijke bewindspersoon, Eric Besson, zei bij die gelegenheid dat dit tot doel heeft: « de faire entrer la France dans l’ère du très haut débit pour faire face aux besoins de demain : plus de contenu pour nos concitoyens, avec la télévision haute définition, les jeux vidéo en ligne, la vidéoconférence, le web 2.0, plus de compétitivité pour nos entreprises, pour faire face à la mondialisation accélérée des échanges et associer tous les territoires à ces mutations économiques majeures ». Met de presentatie van het Plan numérique 2012 werd door Besson een volgende stap gezet.

Vanaf januari dit jaar was de aanleg van glasvezelaansluitingen al verplicht voor nieuwbouw complexen met 25 of meer wooneenheden, begin 2011 wordt het voor alle nieuwbouw verplicht (punt 4). Als trotse eigenaar van een analoog modem in een adsl-loze zone in la France profonde wens ik alle stedelingen veel geluk met deze ontwikkeling, maar voor heel wat campagnards zal deze pré-câblage veel weg hebben van een fraaie auto voor de deur, alleen is er voorlopig nog geen brandstof voor te krijgen. Nog even wachten totdat dit onderdeel van l'aménagement du territoire overal is doorgedrongen. Tot 2025?

Rob van der Meulen

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#1 Geplaatst: 2010-11-24 12:38:44

Bonjour Rob,

Een loffelijk streven, "très haut débit" pour toute la France, een breedsprakig geformuleerde doelstelling helemaal in de geest van de Franse grandeur. De Gaulle zou trots geweest zijn.

Nu even terug naar het aardoppervlak. Of er nu glasvezel je huis binnenkomt of niet, voor succesvol communiceren heb je goed functionerende telecommunicatie- en electricteitsvoorzieningen nodig.

In dat opzicht verkeert het Franse platteland natuurlijk nog in het jaar kruik. Vrijwel alle verbindingen bovengronds, dus een vlok sneeuw, een druppel regen, een vlaag wind, een vallende boomtak of wat dan ook en weg is je telefoon/ADSL en/of je electriciteit. Dan kun je wel stoer een glasvezelkabel uit je huis laten vertrekken, maar als je signalen op weg naar hun bestemming nog een hoop van die oude bende moeten passeren wordt dat toch een kwestie van "going nowhere fast".

Misschien toch de traditionele "reseaux" eerst maar eens moderniseren? Lijkt me uiteindelijk nuttiger, maar is minder glamoureus natuurlijk. Dus niet interessant voor de hedendaagse "kijk-mij-eens" politici. Die houden meer van snel scoren met weer een verplichting die door anderen (nieuwbouwers in dit geval) moet worden betaald.

Ik vrees derhalve dat je je traditionele modem nog maar beter niet weg kunt doen...

Salutations, Jos

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#2 Geplaatst: 2010-11-24 12:55:01

Jos, je spreekt namens mij. Ik had het niet vrolijker geformuleerd.

Peter (domweg gelukkig in 'n zone blanche, of beter : 'n trou noir).

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#3 Geplaatst: 2010-11-24 12:55:49

Jos, volgens mij gaat glasvezel altijd door de grond, en het signaal gaat zeker niet stroomopwaarts opeens over koperen draadjes lopen. Dus als het er eenmaal ligt lijkt het me storingsvrijer dan ADSL. Het probleem is echter dat het ondergronds naar bijvoorbeeld een afgelegen boerderij of hameau trekken onbetaalbaar is.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#4 Geplaatst: 2010-11-24 13:17:55

Jos,

  Daar ben ik ook bang voor, misschien doe ik er goed aan ergens nog een reservemodem te kopen voordat ik ze alleen nog maar in het museum zie staan. Die koperen "last mile" tussen telefooncentrale en abonnee blijft er voorlopig wel. Ik zag al reacties van burgemeesters hier in Frankrijk, als antwoord op vragen van internet hongerige citoyens dat gezien de verliesgevendheid van dun bevolkte gebieden voor de commerciële internetproviders, het waarschijnlijk wel 2030 of 2040 gaat worden. Maar zo'n toespraak als die van Besson in die schitterende zaal in het Elysee blijft toch leuk om naar te kijken. Na afloop, uit deze licht benevelende beleidsroes ontwakend, vraagt de simpele bricoleur zich vervolgens af: en waar hebben we het nu eigenlijk over.

In een eerder antwoord hier op het forum over de tableau de communication die volgens de NF normen in de GTL zijn onderdak dient te krijgen, schreef ik dat ethernet bekabeling hier het vervoermiddel is. In die ethernetkabel (met afscherming), bestaand uit 4 aderparen, zijn volgens deze Franse normen 2 aderparen bestemd voor dataverkeer (10/100 Base T), 1 voor telefoon, en 1 voor video.  En dat zijn dan de basistoepassingen. Iets afwijkend van wat we standaard in de computeromgeving tegenkomen, dat vergt dus enige oplettendheid bij de aanleg van deze câbles à quatre paires torsadées. Kijk maar eens naar deze handleiding voor de diverse pintoewijzingen die allemaal mogelijk zijn. Veel electriciens zijn er niet erg happig op om dit stukje van de NF normen aan te leggen. Ben overigens benieuwd wat er gebeurt wanneer je een pc of laptop met een moderne 1 Gigabit ethernetaansluiting - alle 4 aderparen worden daarvoor gebruikt -  per ongeluk met een gewone ethernetkabel aansluit op zo'n Franse  RJ-45 wandcontactdoos. Wanneer daar ook een analoog telefoonsignaal op één van de aderparen staat met spanningen van tussen de 48 Volt gelijkspanning (lijnniveau) en tegen de 100 Volt wisselspanning (belsignaal). Misschien dat anderen hier op het forum daar ervaring mee hebben. We horen het wel.

Samenvattend: er komt een razendsnel glasvezel signaal je woning binnen op een speciale aansluiting in je tableau de communication, en wat dan, hoe nu verder? Met 10 Mbit of 100 Mbit - niet harder dan 30 km per uur s.v.p., het is hier een woonomgeving - verder over twee aderparen van de ethernet bedrading? Want sneller, 1 Gigabit, dat lukt niet, daar heb je alle vier de aderparen voor nodig, en bovendien een speciale kwaliteit. Zoals de opstellers van de medio de jaren negentig in de steigers gezette nieuwe NF normen nog niet konden weten hoe snel en goedkoop draadloze verbindingen zouden worden, en dus kozen voor een "multifunctioneel" ethernet netwerk voor woonhuizen, zo wordt die infrastructuur nu voor de tweede keer gepasseerd.

Rob van der Meulen

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#5 Geplaatst: 2010-11-24 15:36:27

@Jean-Paul,

Even ter toelichting, vanzelfsprekend ligt de glasvezel onder de grond. Maar het overgrote deel van de verbindingen tussen lokale concentrators, wijk-, districts- en regiocentrales wordt gevormd door de bekende, tussen morsige palen bungelend, good old koperkabel. En zo lang je die kabels nog ziet hangen zal het signaal dat jouw huis via de glasvezel verlaat, in een flink aantal gevallen dergelijke "kopertrajecten" moeten passeren alvorens ergens anders -wellicht ook weer via glasvezel- binnen te komen. Dit plaatje van de opbouw van het telecommunicatienetwerk in Frankrijk laat duidelijk zien hoeveel hops je moet passeren voor een "long distance" communicatietraject. Voordat die allemaal "verglaasd" zijn...

Salutations, Jos

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#6 Geplaatst: 2010-12-08 17:30:56

Zomaar voor de aardigheid, hier op het Franse platteland gaat het nog een tijdje duren, een voortvarende boer en boerin aan de overkant van het kanaal in actie. Fibre-to-the-home heet die aanpak daar: FTTH.

Rob van der Meulen

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#7 Geplaatst: 2011-02-04 18:38:04

Eric Besson laat weten dat Frankrijk werk gaat maken van la fibre optique: in 2020 moet 60% van de Franse bevolking daar gebruik van kunnen maken, en in 2025 100%. Ambitieus. Hoe zag het beleidslandschap er zes, acht jaar jaar geleden ook al weer uit in Nederland? Bij gebrek aan goede communicatievoorzieningen, de zones blanches hier in Frankrijk, zullen veel plattelandsgebieden steeds onaantrekkelijker worden als vestigingsplaats voor nieuwe economische activiteiten, tenzij er daar ook op korte termijn iets wordt aangeboden. Misschien dat het met de door Jako genoemde ontwikkeling op satelliet terrein misschien nog de goede kant uitgaat, maar daar zullen vermoed ik voor de particulier betaalbare glasvezel snelheden nog wel even op zich laten wachten.

Rob van der Meulen

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#8 Geplaatst: 2011-02-04 21:07:37

Ja en dat zit je in zo'n zone "desservi". Terwijl in de durpjes om mij heen in sneltreinvaart gas is aangelegd, de waterleiding is vernieuwd.... steeds weer nieuwe tranchées die alweer de volgende dag dicht waren. Ondertussen hangen de electra- en telefoonkabels nog gewoon bovengronds en zit ik op 4 km van de centrale op 600/125 Kb nog tamelijk luxe.

Dat gebrek aan coördinatie, het is om moedeloos van te worden..

Steven

avatar#9144
strawbale
Berichten: 2
Reacties: 10

#9 Geplaatst: 2011-06-02 18:48:54

Ik kijk van ons huis, in de Ariège (09), op 7 km van de dichtstbijzijnde NRA, uit op een ruim een jaar oude glasvezeldraad aan gelegd langs ons VC-weggetje: bovengronds!

PS: er er is niks en niemand op aangesloten...