Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Les jurys populaires

Auteur Bericht

avatar#8622
Truc Machin
Berichten: 37
Reacties: 97

#0 Geplaatst: 2010-11-23 19:18:30

In aansluiting op het bericht à la une op infofrankrijk. Frankrijk maakt zich op voor een discussie over juryrechtspraak. Het aantal bezoekers aan infofrankrijk is behoorlijk groot. De kans dat er onder u ook één of meerdere boeven schuil gaan is reëel. Bovendien is het zo dat Nederlanders juryrechtspraak alleen kennen uit films en boeken. (De Belgische situatie ken ik niet.) Het kan dus zomaar gebeuren dat een van ons zich, als gevolg van stevige stress zich in gruwelijk emigranten Frans voor een jury moet gaan uitleggen dat ie “eigenlijk van niks wist” of dat ie “het echt anders bedoelde”. (Dat wordt dan zoiets als: Je n'en sais presque rien, respectievelijk Je le voulais faire vraiment autrement. De uiteindelijke consequentie is dat u -alleen al voor het gehanteerde Frans- voor tenminste 20 jaar linea recta naar Duivelseiland wordt verscheept.)

De discussie over de juryrechtspraak zou zich -volgens M. le ministre Michel Mercier- moeten richten op ...”l’introduction dans les tribunaux correctionnels”.... En wel ...” uniquement et pour les délits les plus graves”...

Truc, hoewel maar een onbetekenend boefje, voelt zich hierbij erg ongemakkelijk.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#1 Geplaatst: 2010-11-23 19:38:21

Waarde mede-crimineel,

Alhoewel mijn vertrouwen in de Rechterlijke Macht zeker niet verder reikt dan dat in de kookkunsten van mijn Geliefde (gaat meestel goed, regelmatig uitstekend, soms volledig de plank mis..) lijkt het mij dat het Gesundes Volksempfinden geen plaats heeft in de Rechtspraak.

Er zitten van dat soort al teveel -en steeds meer- in de politiek en de uitvoerende macht en indachtig de Trias Politica van De Montesqieu, moeten we het maar zo houden.

Dunkt mij.

Steven

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#2 Geplaatst: 2010-11-24 08:03:37

En welk 'n risico lopen die onschuldige burgers niet die worden opgeroepen in 'n jury zitting te nemen ?

En de verdachten ? Veroordeeld te worden door FN-stemmers, boeren en 'n verwaaide passant ?

De mens is de mens 'n wolf. Ohoh, als dat maar goed gaat.

Bovendien zijn ze in Parijs nog lang niet klaar met de reorganisatie van de rechtbanken en gerechtshoven. Om er gelijk 'n jury in te werpen lijkt me 'n luchtballon, minstens 'n afleidingsmanoeuvre.

Peter.

avatar#8237
Jeroen(35)
Berichten: 1
Reacties: 65

#3 Geplaatst: 2010-11-24 15:11:39

En willen al die mensen dat wel, in zo'n jury zitten en met misdaad, leed en problemen van anderen opgezadeld worden? Die kant zou ook bekeken moeten worden ;))  Want burgerplicht is één, als men vervolgens niet wil en toch moet, dan kan ook daar de uitslag door veranderd worden.

Mijn geliefde was laatst ook "ingeloot"  (zij wist ook niet dat ze meedeed aan de loterij, maar kreeg een mooie brief thuis).  Je bent dan voor een x tijd potentieel oproepbaar... en ze was ERG BLIJ niet opgeroepen te zijn en niet in zo'n jury te hebben hoeven zitten!

Groet, Jeroen