Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

para foudre

Auteur Bericht

avatar#6375
hans63
Berichten: 11
Reacties: 93

#0 Geplaatst: 2010-11-24 17:52:30

we hebben een prachtige parafoudre installatie, maar hoe werkt het?

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2010-11-24 18:12:30

Hans,

Mag ik als bliksemafleiders voor deze vraag zo maar een paar eerdere discussies met tal van links aan je voorstellen? Hier en ook hier. Vooral de daarin genoemde documentatie van Hager is het lezen waard. Mocht je belangstelling hebben voor de technische achtergrond en het gedrag van de veel gebruikte varistors, lees dan dit.

Rob

avatar#6375
hans63
Berichten: 11
Reacties: 93

#2 Geplaatst: 2010-11-24 19:44:08

Rob,

ik heb de tekening van Hager besteerd en maar nergens staat en duidelijke beschrijving en de tekening verwijst naar autre utilations, wat ook niet verhelderend is.

Wat ik begrijp dat bij een te hoog potentiaal verschil er een kortsluiting wordt geforceerd, maar met welk doel en wat wat moet beschermen begrijp ik niet.

Misschien kun je toch wat verheldering brengen.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#3 Geplaatst: 2010-11-24 20:20:35

Hans,

  Waar ik het bij de verwijzing naar Hager documentatie over heb gehad is deze Guide technique parafoudre, van respectabele omvang: 75 pagina's, niet over een tekening. Tenzij je daarmee doelt op deze verwijspagina op de website van Hager, maar daar staat toch onderaan vermeld: téléchargement (guide parafoudres) hetgeen in Frankrijk zoveel wil zeggen als wat in onvervalst Nederlands downloaden heet. Naast het varistor verhaal zou je ook deze Fusadee toelichting nog kunnen doornemen. En het doel van dit alles: voorkomen dat spanningspieken (surtensions), dus veel hogere voltages dan de reguliere 230 Volt, schade aan elektrische en elektronische apparatuur aanrichten, of aan de elektra bekabeling zelf. Door die te hoge spanningen af te leiden naar aarde. Ik zag vorig jaar het resultaat van een bijna voltreffer: alle apparatuur exit, en een paar elektraleidingen deels uit de muur geslagen door de klap, gelukkig geen brand. Werk voor de verzekeringsmaatschappij, de electricien en de stukadoor. Een nobel doel lijkt me.

Rob van der Meulen

avatar#6375
hans63
Berichten: 11
Reacties: 93

#4 Geplaatst: 2010-11-24 21:24:42

rob, ik denk dat ik mijn vraag niet goed stel; als ik het goed begrijp wordt bij een spike op de fase of nul de hoge spanning direct afgevoerd via aarde. Maar ook begrijp ik dat daardoor de andere aardleks in blijven staan immers de aardlek/overvoltage is al afgevoerd.

bedankt voor deze nieuwe tip van de gids van hager die gaat er uitgebreid op in en ga ik eerst goed lezen.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#5 Geplaatst: 2010-11-24 21:53:38

Hans,

  Bij een parafoudre systeem wil je in de eerste plaats die "spikes" zo snel mogelijk afvoeren. Het gegeven dat met name in een niet beveiligd systeem aardlekschakelaars wel eens wat gevoelig reageren op de ellende die via het lichtnet binnenkomt, wil nog niet zeggen dat dit in een installatie met parafoudres nooit meer het geval zou zijn. Daar is het verschijnsel bliksem veel te onvoorspelbaar en grillig voor, hangt tevens af van de kwaliteit van je aarde aansluiting, en hangt ook nog af van de EDF netwerk topologie en de beveiligingen die daarin zijn opgenomen. Risico's en hinder vallen niet uit te sluiten, maar wel behoorlijk te verminderen. En inderdaad reageren de 30 mA aardlekschakelaars vaak wat eerder tijdens ongewenst spike bezoek dan die van 500 mA die in de Franse hoofdschakelaar is ingebouwd, maar ook dat is niet altijd het geval. Verder zijn aardlekschakelaars ook verkrijgbaar in een haute immunité uitvoering, zie de punten 3.5, 3.6 en 3.7 in dit artikeltje. Realiseer je tevens dat de parafoudre module aan de coté client van de hoofdschakelaar gemonteerd wordt, is daar het eerste dat de binnenkomende stroom ziet wanneer hij de groepenkast binnengaat. Maar dat betekent wel dat diezelfde hoofdschakelaar aan de coté EDF een onbelemmerd uitzicht heeft op alles wat er buiten aan saaie en spectaculaire dingen gebeurt op het EDF net. En daar doe je weinig tegen.

Rob