Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Het Franse pensioen: systeem of lapjesdeken?

Auteur Bericht

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#0 Geplaatst: 2010-11-24 17:57:13

De Londense econoom Antoine Bozio, verbonden aan het Institute for Fiscal Studies (IFS) heeft onlangs de Franse pensioen hervormingen in kaart gebracht. Ook in Frankrijk is hij geen onbekende. En passant plaatst hij ook nog wat kritische opmerkingen bij één van de slogans, of moeten we spreken van strijdkreten tijdens de stakingen dat de verhoging van de pensioenleeftijd zou leiden tot een grotere jeugdwerkloosheid. Gezien ander onderzoek waar hij aan heeft meegewerkt niet helemaal verwonderlijk. Zijn verhaal over het sistema pensionistico francese, un sistema complesso in het Italiaans is ook hier, maar dan in een Nederlandse samenvatting te lezen. En uiteraard ook in het Frans. Zijn conclusie: op de korte termijn bieden de hervormingen enig budgettair soulaas, maar mede gezien de enorme complexiteit van het Franse pensioenstelsel valt er de komende acht jaar nog een hoop werk te doen. En wat hij ernstiger vindt,  le débat public s’est considérablement dégradé, de Italiaanse tekst luidt hier overigens tutto il dibattito pubblico è stato fuorviante (misleidend), terwijl de belangrijkste hervormingen nog moeten komen.

Rob van der Meulen

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#1 Geplaatst: 2010-11-30 21:36:33

Rob, ik vind het interessant allemaal maar het Franse systeem is nogal onoverzichtelijk. Volgend jaar bereik ik de leeftijd dat de Franse 'régimes' je rapporten gaan versturen over pensioenopbouw. Ik wacht dit dus nog even af als gesalarieerde ziekenhuisarts.

Wat ik wel weet is dat ik ooit 5 jaar geleden het ABP heb gebeld met wat vraagjes over emigratie naar Frankrijk en pensioenopbouw. Deze mijnheer uit Heerlen leerde mij fijntjes dat het Franse systeem van 'omslag' eigenlijk wat dom is en niet te vergelijken is met de rijke pensioenfondsen in Nederland op baisis van kapitaalvorming waar de dekkingsgraad op zijn minst 4 à 5 voudig zou zijn.... 

Zoals je weet is het Franse systeem gebaseerd op 'solidarité entre generations' oftewel, de jonge generatie brengt de pensioengelden op voor de oudere generatie. Geen beleggingen maar sparen. Hierbij is het dus belangrijk dat de jonge generatie talrijk is èn werk heeft om dit op te kunnen brengen. Nu, talrijk zal geen probleem zijn want Frankrijk heeft een hoog geboortecijfer.

Vorige week mocht ik onder wat minder leuke omstandigheden mijn vaders papieren doorkijken en wat bleek? Zijn pensioenfonds (abn-amro) heeft een dekkingsgraad van 108%. Het is niets meer in vergelijking met 5 jaar geleden. Hier in Frankrijk is opbouw van pensioen 'par capitalisation' een 'gros mot'. Dat doe je niet, je speculeert niet met pensioengelden, dat druist in tegen alle principes van 'solidarité'.

Veder weet of begrijp ik te weinig van de macro-economische processen om dit goed te beoordelen. Wat ik wel weet is dat die mijnheer in Heerlen geen gelijk heeft.

Ingrid

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#2 Geplaatst: 2010-11-30 22:18:50

Vind de lappendeken niet zo onoverzichtelijk.

Als ik met pensioen ga -ik reken gemakshalve op 65- krijg ik:

a. AOW over de 33 jaren dat ik tussen 15 en 65 jaar in Nederland heb gewoond (dus 2/3 van de "norm")

b. Een klein pensioentje van een Nederlands aanvullend pensioen.

c. Een ABP-pensioen van zo'n 20 jaar ambtenaar zijn

d. Een pensioen van de Sécurité Sociale over 18 jaar werken in F

d. Een pensioen van de ARRCO (retraite complémentaire) over 18 jaar

e. Een pensioen van de AGIRC (retraite complémentaire cadres) over 18 jaar

Allemaal verschillende potjes en het wordt een verrassing wat dat allemaal oplevert.....

Het Franse systeem van "répartition" wordt aangehangen onder het mom van solidariteit maar is feitelijk het vooruitschuiven van de ellende naar volgende generaties. Een eigenschap waar Zuideuropese landen erg goed in zijn.

Het Calvinistische vooruitkijken en spaarzaamheid bestaan niet. Voorbeelden te over. Franse regeringen denken maar één regeringsperiode vooruit en geven liefst vlak voor de verkiezingen nog wat cadeaus weg om de kiezer te paaien.

Dat Nederlandse pensioenfondsen nu even met een lage dekkingsgraad zitten, komt natuurlijk door de economische crisis, tenslotte moesten zij het geld ook weer ergens in investeren en dat gaat wel eens mis.

Ik denk dat het voor de meeste Franse pensionado's helemaal niet zo erg is. Het merendeel is huizenbezitter en heeft het huis allang betaald bij het pensioen. Bij 60 of 65 zijn de kinderen allang de deur uit en vaak is er ook geld vrijgevallen van overleden ouders. Het belastingsysteem is ook mild voor de retraités. Wel schrijnend voor diegenen die jaren in een HLM hebben gewoond en geleefd hebben van een minimumloon, die komen er niet riant vanaf met een "minimum vieillesse" en eventueel een klein pensioen. En dan komt de angst -niet onterecht- om de hoek kijken dat kinderen bij ziekte of ander ongemak moeten bijspringen. In Frankrijk zelfs wettelijk verplicht, niet in NL.

Steven