Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nutsbedrijven

Nutsbedrijven

Telefoon, internet, televisie, gas, water en licht

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

fluctuaties elektriciteit

Auteur Bericht

avatar#8273
LangeHaas
Berichten: 7
Reacties: 13

#0 Geplaatst: 2010-11-25 22:04:17

Als we de oven of een elektrische kachel aanzetten, doven de lichten een beetje. Pas als je de "grootgebruiker" weer uitzet, gaat het licht weer feller branden. Dit betekent natuurlijk ook dat allerlei apparaten iets minder goed werken, simpelweg omdat ze te weinig stroom krijgen.

Wij wonen aan het eind van een elektriciteits-lijn, ik neem aan dat dat de oorzaak is? Heeft het zin om EDF hier over aan te spreken of hoort dat er gewoon bij? :)

We hebben een 3-fase 12kV aansluiting.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2010-11-25 23:18:53

Voor het antwoord op je vraag kan ik je doorverwijzen naar een soortgelijk probleem dat bijna twee jaar geleden door Barki werd aangekaart. En wanneer je de beschikking zou hebben over een multimeter, zou je in de groepenkast moeten (laten) meten wat er daar bij de entree van de elektriciteit gebeurt. Wanneer daar reeds een stevige spanningsval optreedt bij in- en uitschakelen van de bewuste grootgebruiker, dan is de bekabeling vanuit het EDF netwerk en de EDF paal naar jullie huis toe waarschijnlijk ondergedimensioneerd. Je kunt natuurlijk ook verder stroomafwaarts gaan meten om te controleren of die op het oog al waarneembare spanningsval binnenshuis wordt veroorzaakt. In dat geval zul je of intern wat zwaardere bedrading moeten nemen, of kijken of je door hergroeperen van stroomgebruikers over de drie fases het wat handiger kan aansluiten. Je zou je verlichting bij zo'n hergroepering dan op een andere fase kunnen aansluiten dan die waarop de grootgebruiker staat. Tenminste, wanneer dat nu het geval zou zijn, en die grootgebruiker in dit geval niet een triphasé chauffe-eau is. Want dan heb je weinig aan deze oplossing. Wat ook wel eens wil helpen is om doorvoerdozen open te maken, en te zien in welke staat de verbindingen zich daar bevinden. Oude kroonsteentjes staan soms garant voor overgangs weerstanden. Losmaken, en deugdelijke lasklemmen gebruiken. Over triphasé gesproken, lees dan ook dit. Pas wanneer je een redelijk onderbouwd vermoeden zou hebben dat de electriciteitsproducent niet levert wat hij volgens de regels zou moeten leveren (minimum en maximum voltagegrenzen *) dan pas met de EDF bellen. Ze zijn tegenwoordig erg makkelijk met allerlei forfaitaire rekeningen voor van alles en nog wat, voor activiteiten die vroeger gewoon onder gratis serviceverlening vielen.

Rob van der Meulen

*  La tension nominale est de :
- 400 V entre deux fils de phase ou tension triphasée,
- 230 V entre un fil phase et un fil neutre ou tension monophasée.
Conformément aux dispositions réglementaires, les tensions au point de livraison BT sont comprises entre 207 et 244 volts en monophasé et entre 358 et 423 volts en triphasé.

De maximaal toelaatbare spanningsval buiten, chute de tension, wordt hier op de pagina's 24 t/m 27 uit de doeken gedaan.

avatar#8273
LangeHaas
Berichten: 7
Reacties: 13

#2 Geplaatst: 2010-11-26 12:28:43

bedankt voor je reactie. Ik zal de links vanavond eens doorlezen.

Ik had niet vermeld dat alles binnenshuis vernieuwd is (zekeringkast en bedrading), dus daar zal het niet aan liggen.

We zij nu aan het verbouwen in een ander stuk, dat rechtstreeks van de meter gevoed wordt met een nieuwe 4x10mm2 kabel naar een nieuwe zekeringkast. Als ik daar 1 simpele klopboor en 1 gloeilamp aan heb staan treedt het probleem ook op. Het is natuurlijk geen ramp, maar het lijkt me vooral schadelijk voor de apparaten.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#3 Geplaatst: 2010-11-26 14:23:29

Soms gaat het ook bij nieuw aangelegde installaties met een triphasé EDF aansluiting mis, wanneer een electricien gemakshalve de hele elektrische installatie als monophasé heeft aangelegd, en dat vervolgens heeft aangesloten op slechts één fase. Dat zou hier betekenen dat alles via één "zekering" van 20 Ampère in de hoofdschakelaar zou lopen. Dat komt helaas vaker voor dan ik gedacht had, zie deze twee ervaringen. In dit geval iets minder waarschijnlijk, omdat ik geen klachten hoor over het volledig uitvallen van de elektriciteit door ingrijpen van de stroombegrenzing van de disjoncteur de branchement. En omdat er bekabeling van 4 x 10mm2 wordt doorgetrokken naar een tweede groepenkast. Wanneer je een moderne elektronische compteur zou hebben, dan kun je eenvoudig het actuele stroomverbruik meten. Er zitten twee druktoetsen op. De onderste is de functie defilement, om het totaalverbruik te zien in de bereiken heures pleines en de heures creuses. De meterstanden dus. En met de andere bouton poussoir (sélection) kun je allerlei instellingen bekijken via een simpel doorklik menu. Zo uit m'n hoofd meet je met het vierde item la puissance instantanée dissipée en Watt, en kun je ook de op dat moment voorbijkomende hoeveelheid stroom in Ampères per fase meten en met het volgende klikje de maximaal bereikte stroomsterkte (zie pagina 10). De tekst in deze Sagem documentatie vermeldt nog eens nadrukkelijk dat deze meter .... permet en particulier de mieux équilibrer les charges sur chacune des phases. De aanschaf van een ampèretang kan dus achterwege blijven. Zeer eenvoudig en zeer leerzaam dat uitleesscherm van dit soort meters.

Rob van der Meulen

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#4 Geplaatst: 2010-11-26 17:33:19

ik heb jaren last gehad van flinke stroomdippen. Vele malen plaatste EDF (ERDF eigenlijk) meetapparatuur en meldde dat alles binnen de norm was. De trafo die van de middenstroom 400 V maakt is op ca 200 meter afstand en heeft meer dan voldoende capaciteit.

Afgelopen voorjaar liep de spanning op een van de fases terug tot soms maar 190 V en maakten de koelkast en dipevrieser wel erg veel kreunende geluiden.

Vaak werd verwezen naar de grote stroomverbruikers in de buurt (de pompinstallaties van de plaatselijke boeren, waarvan de inschakeling soms met een soort vuurwerk gepaard gaat bij gebrek aan moderne inschakelapparatuur).

Ik was al jaren bezig met het laten vervangen van de stroomaanvoer buiten; de pylonnen waren van 1935 geloof ik; de draden al vele malen, soms met knopen, gemaakt. En bij ieder onweer problemen, ook al door de vele bomen op het terrein.

Na de klachten over de zeer lage spanning op één fase is eindelijk haast gemaakt met de vervanging van pylonnen en de "fils nu". Bij het vervangen van de draden bleek één van de draden vrijwel gebroken; de reactie van de monteur: "u zult wel problemen hebben gehad".

Sinds de nieuwe palen en geisoleerde draden heb ik geen enkel probleem meer van stroomval.

Moraal van mijn verhaal: laat EDF meten en dring zo nodig fors aan op vervanging van oude buitenbedrading.    

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#5 Geplaatst: 2010-11-26 21:45:24

Hetzelfde effect bij ons. Uiteindelijk viel de spanning geheel weg. Bij controle bleek overal spanning aanwezig tot aan de laatste cm buiten onze woning. Na openschroeven van het paneel bleek de buitenkabel bij binnenkomst geheel doorgerot. Op zich een onlogische plek, buiten hebben de kabels veel meer te lijden. Een kabel die "bijna door" is heeft een hogere weerstand waardoor de spanning wegzakt.