Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nutsbedrijven

Nutsbedrijven

Telefoon, internet, televisie, gas, water en licht

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

ASTRA 1 of Astra 3

Auteur Bericht

avatar#3755
Anje
Berichten: 7
Reacties: 42

#0 Geplaatst: 2010-11-26 11:10:05

Hallo, ik heb al in de oude draadjes gekeken, maar komt er niet uit.

Onze 20 jaar oude TV heeft het begeven en we gaan over op HD-TV. Dus koppen enzo moeten worden vernieuwd.

Mijn vraag is of we de schotel op Astra 1 of Astra 3 moeten laten richten?

We zouden zowel natuurlijk de NL zender kijken en de andere Europese zenders, UK, Spanje, Duitsland etc.

Werk onze Canaldigitaal-kaart met een TNT HD kastje (card reader)?

We hebben gekozen voor een dubbele kop

De installateur heeft 2 TNT-HD kastjes aanbevolen, de ene voor de TNT kaart en de andere voor de Canaldigitaal NL kaart zodat we kunnen wisselen.

groet, Anje

avatar#331
Ko
Berichten: 3
Reacties: 141

#1 Geplaatst: 2010-11-26 12:25:34

1. Astra 1 of 3 ?

Dat ligt er aan: de 'gewone' nederlandse zenders (publiek en commercieel) worden uitgezonden via Astra 1. De nederlandse HD kanalen (en de regio zenders) worden via Astra 3 uitgezonden. Wat je in de praktijk kunt zien is natuurlijk afhankelijk van je abo bij CanaalDigitaal.

Waarschijnlijk wil je ze beiden zien, maar als je ze ook in HD wilt bekijken (Astra 3 dus) heb je ook een HD satelliet decoder nodig. Verder, HD of niet, als je 2 koppen of een duo-block (eigenlijk ook 2 koppen) moet je Sat-decoder het diseqc protocol aankunnen, anders kan hij niet tussen de satellieten schakelen. De meeste moderne decoders kunnen dat zonder probleem

Op je schotel moet dan één kop op Astra 1 en één kop op Astra 3 richten. Als je niet twee afzonderlijke LNB's op de schotel-arm hebt zitten, dan kun je ook volstaan een duo-block (voor Astra 1 & 3). Op welke satelliet je die moet uitrichten staat ongetwijfeld in de gebruiks aanwijzing.

2. CD kaart in (frans) TNT kastje ?

Mmm, een TNT decoder heeft niks met satelliet te maken. Dat is de franse equivalent van het nederlandse Digitenne. Je kunt met een TNT ontvanger dus alleen franse zenders ontvangen, als je al in een gebied woont waar dekking is, want het TNT zender netwerk is nog niet volledig uitgerold.

Om gaten in de TNT dekking op te vullen is er ook TNTSAT, die (franse) kanalen via Astra 1 ontvangt, plus de vrije kanalen (bv BNV). In hoeverre je in een TNTSAT decoder met een CD kaart ook nederlandse gecodeerde zenders kunt ontvangen weet ik niet, maar het zou me verbazen als dat kan.

De beste kans op succes is een CanalDigitaal gecertificeerde satelliet decoder, die er in allerlei smaken te koop zijn:

- HD of niet

- ingebouwde HDD recorder (weg met de videorecorder)

- enkele of dubbele (twin) tuner (één prog opnemen, ander prog, bekijken)

Zelf heb ik een Rebox 9000 twin HD tuner met 3 koppen voor Astra 1, 3 en 2 (o.a. vrije BBC en ITV kanalen) en ingebouwde HDD. Franse TV (wij ontvangen hier geen TNT) kijk ik via Astra 1 en een Orange Sat decoder die bij mijn ADSL abonnement hoort. Eén van de twee antennekabels loopt dan via een coax-schakelaar naar ofwel de Orange ofwel mijn Rebox decoder. Als je meer informatie wilt moet je me maar even privé mailen.

avatar#331
Ko
Berichten: 3
Reacties: 141

#2 Geplaatst: 2010-11-26 12:35:55

Als ik het heb over een LNB duo-block, bedoelde ik natuurlijk de varieteit voor Astra 1 & 3. Let op, er zijn ook duo-blocks voor Astra 1 & 2 en allerlei andere combinaties.

Zie ook http://www.youtips.nl/sat/content/view/26/786/lang,nl_NL/

CanalDigitaal biedt zelfs een Triple Sat aan voor Astra 1, 2 & 3. Je heb in de zuidelijke helft van Frankrijk wel een wat grotere schotel (80 cm, of een Visio bi-Satelliet) nodig.

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#3 Geplaatst: 2010-11-26 15:13:52

Anje,

Ik heb de indruk dat je vraag niet overeenkomt met wat je wilt weten en het lijkt zelfs een beetje op misleiding door een Franse? 'installateur'.

TNT= Télévision Numérique Terrestre, 'aardse' televisie dus.

Een TNT-HD kastje met smartcard reader is dus een kastje voor gratis TNT via een antenne op je dak met een kaartlezer voor de betaalkanalen.

Dat heeft niets te maken met satelliet, noch met de ontvangst van Nederlandse TV.

Ook het vervangen van een lnb ( kop) van je schotel voor een HD versie ten behoeve van HD kanalen is niets anders dan een marketing hype. Oftewel: een leugen om geld uit je zak te kloppen. Elke moderne lnb is geschikt voor HD TV, daar zit geen verschil in.

Koop je een nieuwe TV, dan zit daar al een TNT ontvanger ingebouwd en hoef je geen TNT decoder meer aan te schaffen.

Sterker nog: Sinds kort is de nieuwe lijn HD televisies van Samsung door canaldigitaal goedgekeurd voor gebruik met hun CI module en smartcard.

Koop je een dergelijke TV, dan zit daar een ontvanger in voor zowel de Franse TNT als de Nederlandse satelliet- zenders (DVB-T en DVB-S2) en heb je helemaal geen extra kastjes meer nodig. (zie ook canaldigitaal.nl)

Laat je adviseren door een echte speciaalzaak.

avatar#3755
Anje
Berichten: 7
Reacties: 42

#4 Geplaatst: 2010-11-26 16:10:15

Jako en Ko,

Dank voor jullie reacties. Betreft de kop van de schotel, die is denk ik al een jaartje of 20 oud. Dus ik denk dat we die wel moeten vervangen. Jako, een antenne hebben we niet.

Ik heb inmiddels op de website van Canaldigitaal gekeken en gezien dat er een LNB duo quad is die zowel Astra 1 en 3 kan ontvangen. Rest de vraag of dat met een TNT Boitier HD kan. De installateur zegt van niet.

Als dat kan hebben we maar 1 kastje van TNT HD nodig. Met alleen onze Canal Digitaalkaart. En als het erg ingewikkeld wordt dan kopen we het hele zaakje in NL, de koppen met het kastje om HD te ontvangen met een nieuwe schotel.

Groet, Anje

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#5 Geplaatst: 2010-11-26 17:03:23

Die kop mag je vervangen, maar niet vanwege HD.

Geen antenne op het dak, dus ook geen TNT.

Je haalt nog steeds dingen door elkaar. Vermoedelijk bedoel je TNTSAT, en niet TNT. Eind volgend jaar zijn er maar erg weinig plaatsen in Frankrijk over waar geen TNT dekking is, dus waarschijnlijk heb je helemaal geen TNTSAT nodig.

Een TNTSAT-HD kastje kan helemaal niets met een Canaldigitaal kaart.

Vergeet  niet dat iedere HD TV ook gewoon SD ( de 'ouderwetse' Standaard Definitie) kan weergeven en dat veruit de meeste HD uitzendingen helemaal geen native HD zijn, maar SD die opgeschaald wordt. Daarnaastzul je voor ontvangst van de NL HD zenders je abonnement bij Canaldigitaal moeten uitbreiden met de HD zenders en uiteraard een schotel die Astra3B kan ontvangen.

Als je een nieuwe TV koopt hóef je helemaal niks te veranderen. Het mag uiteraard wel, maar vaak wordt de situatie door verkopers misbruikt om meer te verkopen dan je nodig hebt.

avatar#3755
Anje
Berichten: 7
Reacties: 42

#6 Geplaatst: 2010-11-29 12:34:24

@Ko en Jako,

Dank voor jullie moeite! Mijn excuus voor het fout neerzetten van mijn vraag en nfo. Ik bedoelde inderdaad een TNTSat boitier. Stom natuurlijk.

Wij doen het volgende: we bestellen een DUO LNB quad voor zowel Astra 1 als Astra 3 te kunnen ontvangen. Plus een CI dingetje wat je direct in je TV kan schuiven. Dus geen kastjes gedoe meer, haha

Een nieuwe schotel en dan natuurlijk nog de nieuwe TV.

Alles behalve de TV, bestellen we bij CanalDigitaal in NL.

FYI: de installateur heeft geen problemen gemaakt gelukkig.

Een prettige -koude maar zonnige- week, Groet Anje