Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

geen marathon maar nostalgie

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2010-11-28 12:18:53

Het verkeer gaat langzaam voort op de périphérique van La Rochelle, veel te langzaam naar mijn zin maar er is een enorme toestroom van mensen voor de marathon zondag.

Ik schuif een baantje op en zet het op een inhalen, ik moet naar de port de la palice en ben al laat.

Voor me zie ik echter de reden van de trage stoet, het schokt me, Ome dirk en Tante Nelly.

Ome Dirk en Tante Nelly waren eigenlijk niet mijn oom en tante maar van mijn moeder, en zo lang als ik ze kende reed Ome dirk een prachtige automobile en had Tante Nelly een enorme boezem met parelketting, felrode lippen, een enorme bril waar men vandaag weer een fortuin voor betaal, en charme.

Ome dirk reed geen auto maar een automobile, en tante Nelly was geen tante maar een koningin.

Samen kwamen ze dan een dagje bij ons op bezoek en dan liepen wij als jongetjes om de automobile heen zonder zijne heiligheid aan te durven raken.

Je hebt dat soms, die mensen die zo ….. zó zijn.

                  snoek

Inmiddels rijd ik bijna achter de prachtige witte citroen ds met zwart dak en zie dat de wagen afgeladen vol zit met, ja wat eigenlijk.

Ik kan het niet laten, neem wat gas terug en tergend langzaam schuif ik dichterbij, plastic zakken op de hoedenplank, de achterraampjes, de banken liggen vol, lak wat eens wit is geweest is geblakerd door de zon, verkleurd tot een vage crèmekleur, het daklinnen is door vuil aangetast, ik schuif iets op, de middenstijl, ik zie Ome Dirk van schuinachter, Tante Nelly zit er naast, met hoed.

Achterin de auto is het afgeladen met dozen en plastic zakken, Ome Dirk heeft het stuur vast op tien voor twee, zijn blik strak naar voren, Tante Nelly kijkt ook strak naar voren.

Weer iets verder, nu op raam hoogte, een klein plekje roest bij de raamstijl, geverfd, binnen lijkt de bekleding van leer, iets gas.

Ja, de bekleding is van leer, Ome Dirk kijkt voor zich, Tante Nelly ook, de snoek zweeft, god nogs toe wat een wagen, dit is pure sensatie, en dan zo!

Motorkap, enkele koplampen, ik glimlach, Ome Dirk kijkt voor zich, Tante Nelly ook.

Waar zouden ze heen gaan?  Ile de Ré misschien? Of misschien gaan ze wel samen een kerkhof uitzoeken, ze zijn zo oud, verhuizen doe je toch niet meer vandaag?

De wielen dicht, een chromen deksel op de wielmoer, een vale kleur op de motorkap.

Ome Dirk zit met rechte rug hoofd omhoog recht vooruitkijkend negentig kilometer per uur, geen hoofdsteunen,Tante Nelly handen in de schoot, hoofd omhoog, lippen bordeauxrood.

Misschien was de snoek ooit eigendom van een schoolhoofd, of een directeur van een fabriek, is waarschijnlijk nooit van eigenaar gewisseld, het is een familie.

Dit is een automobile, geen auto die opgepoetst wordt door liefhebbers, geen troetelkindje van een citroenfreak, geen bezit van een verzamelaar, nee deze automobile is de schoonheid van een geschiedenis.

Mijn lieve hemel, wat een nostalgie, ik word er stil van.

De snoek verdwijnt in de verte als ik de afslag neem.

Cees.

avatar#6597
barki
Berichten: 5
Reacties: 27

#1 Geplaatst: 2010-11-28 14:40:39

Schitterend verhaal, Cees,

een DS is een van de weinige auto's die nog opvallen, tegenwoordig lijken alle auto's (en merken) op elkaar.

barbara

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#2 Geplaatst: 2010-11-28 15:07:37

Ach ja, die automobiele nostalgie...

Zo in de tweede helft van de jaren 60 vertoonde de Nederlandse omroep op zondagavond de zogenaamde "jeugdseries". Zo herinner ik mij De Vrijbuiters, Kapitein Zeppos en.... Axel Nort!

Met name de laatste maakte een onvergetelijke indruk. Want daar was Barbara, de Geheimzinnige Dame In De Witte Mustang. Woww! Voor dames was ik nog wat te jong, maar die auto! Beeldhouwwerk op wielen! De mooiste auto ooit gezien!

Mustang 

Het is nooit meer overgegaan, die emotie bij de Ford Mustang. En ja, de jeugd vergaat, de jaren gaan tellen, doch dat wordt gelukkig in een kleine mate gecompenseerd door wat ruimere financiele middelen. Dus die Mustang moest er komen. Ook al was het inmiddels een klassieker geworden, een vreemde eend in de bijt tussen het gestroomlijnde blik van tegenwoordig.

Mustang 

Dus toen was hij er, de "Stang". Geconstrueerd conform een Amerikaanse filosofie uit een ver verleden. Zo van, het gaat er allereerst om, een mooie koets te bouwen, met maling aan nonsens als aerodynamica, gewichtsbeperking en zo. En als de auto dan niet hard genoeg rijdt, dan gooi je er gewoon een dikkere motor in. En als hij dan te veel benzine gebruikt, maak je gewoon de tank wat groter...

Toen was geluk heel gewoon. En datzelfde geluk beleef ik steeds opnieuw als ik met de Mustang onderweg ben. Ja, het maakt herrie. Ja, het stuurt slecht en remt nog minder. Ja, in Saoudie-Arabie staat een raffinaderij met mijn naam er op. Maar genieten...

Salutations, Jos