Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

de dokter

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2010-11-29 18:42:41

In Frankrijk worden we willekeurig vol gestopt met pillen en drankjes, en de huisarts is maar wat blij je weer eens te zien, deed mijn ervaring me leren nadat ik deze week naar de dokter moest, dan kan die weer schrijven, en U weet, wie schrijft die blijft.

Nu dacht ik dat in nl de huisarts betaald krijgt bij het aantal inwoners van het dorp, of heb ik dat mis?

Mijn laatste huisarts daar namelijk zei me altijd dat hoe gezonder de mensen, hoe gezonder zijn praktijk was.

Een prachtig systeem, de dokter zijn salaris, en hij heeft maar één doel voor ogen, zorg dat de bevolking gezond is, des te makkelijker verdiend hij zijn geld.

Hier moet U juist vaak naar de medicijnman toe om hem tevreden te stellen, een foute zaak naar mijn gevoel.

Voor een particuliere cliënt sprong hij echter snel op z’n fietsie want daar viel wat extras aan te verdienen.

De minister wil nu een soort van zwevende vergoeding invoeren zodat kleine klachten minder kosten dan grote, maar ehhh, wie bepaald dat allemaal?

Of Tante Eugine die de dokter drie kwartier bezig houd met haar verhaal over de bijensteek, kost dat dan ook maar 11 euro’s ?

Cees.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#1 Geplaatst: 2010-11-29 19:47:53

Cees, dat systeem wat jij bedoelt is 'forfait'. Het was altijd zo dat een huisarts een bepaald bedrag kreeg per ziekenfondspatient. Daarnaast had je de particulieren, ambtenaren, politieagenten (slechte betalers!) en veelverdrieners. Een huisartsenpraktijk bestond veelal uit 70% fondspatienten. Voor de arts een vaste bron van inkomsten dus geen ondernemersrisico. Voor de arts dus interessant om je patientengroep goed 'op te voeden' opdat zij zo min mogelijk gebruik maken van je diensten, het geld krijg je toch wel. En ja, de particulier moet je wat vaker laten teruglkomen.......

Dit is dus allemaal veranderd met de privatisering en de machtige positie van de zorgverzekeraars in Nederland. Nu wordt er met tarieven gewerkt net als in Frankrijk, alleen in FR hebben huisartsen maar een erg beperkt aantal tarieven en in NL is dat nu vrijer geworden.

Om eerlijk te zijn, je kunt beter artsen met een 'forfait' laten werken en ze zullen hun praktijkvoering optimaliseren. Zodra het weer per 'acte' is komen de Donald Duck taferelen weer in beeld.

Natuurlijk worden artsen nauwgezet in de gaten gehouden. Hier in Frankrijk door de Secu en in NL door de particuliere zorgverzekeraar waar ze individueel contracten mee moeten afsluiten. Veel administratie dus. Dus de huiarts bepaalt het tarief maar onder nauwgezette controle. Tja, misbruik ligt op de loer.

Hier in Frankrijk zou het mooi zij als de secu wat gemakkelijker kleine ingrepen zou vergoeden die gedaan worden door een huisarts. Er zijn veel artsen die geen hechting willen zetten omdat er geen extra vergoeding tegenover staat. Het komt er dan op neer dat de arts hecht en de wond verbindt en daarna de patient met een ordonnance naar de apotheek moet om de hecht-enverbandmiddelen te kopen en terug te geven aan de huisarts. Heb je in je dorp geen huisarts die dat wil doen dan ben je in de aap gelogeerd en kun je een halve dag op de urgences wachten. Ik weet van agriculteurs en artisans, die nog wel eens ongelukjes hebben, dat ze daar zwaar de smoor in hebben. Artsen helemaal in loondienst is ook geen succes denk ik. Een beetje financiele prikkel werkt helaas vaak wel.

Ingrid

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#2 Geplaatst: 2010-11-29 21:18:18

Blijft een discussie. Zowel in NL als in F. Ik denk dat de medische overconsumptie in F zal dalen als er een "forfait" systeem zou komen.

En dan zou het onzalige systeem van "médecin déconventionné" (die mag vragen voor zijn consulten wat hij wil) moeten worden afgeschaft.

Ingrid zegt het terecht: een beetje financiële prikkel werkt. Wat velen niet weten, is dat artsen in loondienst (pubieke sector, arbodiensten) niet eens mogen worden afgerekend naar hun "omzet". Ik ken artsen die de helft van het aantal verrichtingen doen in vergelijking met andere collega's. Geen enkele directeur kan hen daarin corrigeren: het is wettelijk verboden, want tast de "medische autonomie" aan. Omgekeerd, als je wat extra hard loopt, mag je baas daar ook niet extra voor belonen.

Steven

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#3 Geplaatst: 2010-11-29 21:38:57

Ingrid, Cees en Steven,

ik ken het volgende verhaal (weet niet of het een sprookje is of op waarheid berust) uit een ver land in het oosten:

de arts ontvangt van iedere patiënt een vast bedrag per maand, zolang de patiënt gezond is. Is de patiënt ziek en moet door de dokter behandeld worden, dan betaalt hij niet; hij betaalt pas weer als hij gezond is.

Lijkt mij het beste systeem. Prikkel en zo. De arts is er toch om je gezond te maken en te laten zijn. 

Alors, messieurs les médecins et les bavards - is dat de oplossing?

Christian v.K.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#4 Geplaatst: 2010-11-29 21:51:12

Christian, dat is een bekend systeem vanuit de Chinese oudheid. Volslagen onzin, want gezondheid wordt maar zéér gedeeltelijk bepaald door doktersingrijpen. Erfelijkheid, omgevingsfactoren, persoonlijke levensstijl zijn veel bepalender dan de interventie van de dokter.

Geef ons niet teveel eer, dat verdienen we niet...

Steven