Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

isoleren leiendak en dampdoorlatende folie

Auteur Bericht

avatar#8661
Auvergnist
Berichten: 1
Reacties: 3

#0 Geplaatst: 2010-11-30 16:54:22

Beste mensen,

Het huis dat ik op het oog heb, heeft een dakbedekking van leien.

Nu wil ik dat dak isoleren, maar het hout dat onder de leien zit kiert nogal.

Om te voorkomen dat het ilsolatiemateriaal vochtig wordt zou het beste zijn om een dampdoorlatende folie aan de buitenkant, direct onder de leien te bevestigen. Dan moet ik echter alle leien verwijderen. Dat zie ik niet zo zitten. Is er nog een andere mogelijkheid om toch het dak te isoleren, maar zonder risico van vochtopsluiting of nat worden van islolatiemateriaal?

avatar#4645
aat
Berichten: 13
Reacties: 137

#1 Geplaatst: 2010-11-30 19:45:27

Ik neem aan dat er dus blijkbaar een houten dakbeschot aanwezig is met daarboven de leien en je wilt onder het hout aan de binnenzijde dus isolatie aanbrengen.

Als eerste vraag wil ik dan stellen: Lekt het dak dan? In principe moeten de leitjes natuurlijk al het hemelwater keren. Alleen in extreme gevallen zoals stuifsneeuw die onder de leien gekomen is of regen bij harde wind die net verkeerd staat kan er water onder de leitjes komen.

Maar als dat niet al te ernstig lekt zou ik geen dampdoorlatende folie op het dakbeschot monteren. Tenslotte vangt het houten dakbeschot ook het meeste wel op, en een klein drupje in de isolatie is niet zo erg, dat verdampt er wel weer uit.

Maar als je toch bang bent voor veel water overlast door het daklbeschot heen kan je ook PU schuimplaten overwegen. Die zijn waterbestendig en hebben die dampfolie dan ook niet nodig.

Aat

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2010-11-30 21:20:21

Wim de Auvergnist,

ten eerste van harte welkom op dit forum!

Kierende planken van het dakbeschot?

Had ik ook, en ik heb onder elke kier een plankje gespijkerd (met de luchttacker). Bij smalle kieren smalle, bij brede kieren brede. En geen dampopen/waterdichte folie toegepast.

Christian von Klösterlein

avatar#8661
Auvergnist
Berichten: 1
Reacties: 3

#3 Geplaatst: 2010-12-02 17:25:27

Allereerst dank voor de ontvangst en de adviezen!

Ja het dak lekt op diverse plaatsen.  Nu zullen de leien uiteraard eerst rechtgehangen/vervangen moeten worden. Maar met isolatie er onder kan je niet meer zo snel een lekkende lei kunnen ontdekken, vandaar mijn vraag.

Aan plankjes erbij spijkeren had ik inderdaad nog niet gedacht. Wat de PU isolatie betreft, deze is volgens mij veel duurder dan glas/steenwol als ik het wel heb.

Overigens twijfel ik toch nog of niet meteen het dak gerenoveerd moet worden.

Maar ik zie nogal op tegen de kosten, dus als het niet hoeft... Maar mijn vraag over de kosten van een leien-dakvervanging/renovatie zal ik even onder het geeigende kopje binnen het forum plaatsen.

avatar#8273
LangeHaas
Berichten: 7
Reacties: 13

#4 Geplaatst: 2010-12-03 19:09:28

Het dak moet uiteraard lekvrij zijn. Bij het isoleren moet je er op letten dat er een ruimte blijft tussen het hout en de glaswol voor ventilatie (paar cm), dus probeer het nooit zo vol mogelijk te proppen!

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#5 Geplaatst: 2010-12-03 22:54:28

Wim de Auvergnist,

dat is het beslissende woord:

Ja het dak lekt op diverse plaatsen.

Dan zou ik het grondig op laten knappen. Iets doen onder een lekkend dak is onbegonnen werk. Ik had hetzelfde: alleen hier en daar iets repareren of allemaal nieuw?

Toen er een hevige regenbui was en iets dat ik net klaar had zeiknat werd was mijn beslissing: pas verder gaan als het dak OK is. Liever een paar 'mooie' investeringen uitstellen en eerst het dak dicht laten maken.

Het was een moeilijke beslissing, en ik had er met mijn vrouw een hoop discussies over, maar wij hebben er nu, na 6 jaar, nog geen spijt van.

Dus, mijn advies is:

Goed nadenken of je onder een niet perfect dak iets wilt doen wat toch weer ter ziele gaat als het dak alsnog gemaakt moet worden. En dan kan je meteen de ideale dakopbouw kiezen, zie ook de bijdragen in deze discussie.

Ik wens je een wijze beslissing.

Christian von Klösterlein

avatar#3173
Guillaume le conquérant
Berichten: 63
Reacties: 148

#6 Geplaatst: 2010-12-04 17:43:24

Wij hebben enige jaren geleden voor dezelfde situatie gestaan. Het dak lekte, leien lagen niet goed meer of waren stuk, dagraam lekte, dakvorst niet echt goed meer, kilgoten niet goed en het dak golfde een beetje. Dit alles pas goed te zien door op het dak te klimmen en alles heel goed te inspecteren. In het dorp een professionele dakbedekker er bij gehaald, hij kon wel het nodige doen maar vertelde ook dat hij dan elk jaar wel terug kon komen omdat de lekkage zich zou verplaatsen. Zijn advies, alles eraf, dak egaliseren en nieuwe leien, kilgoten enz er op.

Wij natuurlijk slikken want dan moet je wel ff gaan rekenen. Maar nu, enkele stormen en winters verder zijn we heel gelukkig met onze keuze, een prachtig strak en lekvrijdak.  Daarbij heb ik bij een goede kennis in de buurt gezien wat voor ellende er van komt als je het bij de start niet goed aanpakt, jaar in jaar uit repareren, dweilen en je nieuwe werk verprutst ziet door lekkages.  Beter vertraging met verbouwen/renoveren dan ergernis, slechte nachtrust en moedeloosheid. Dus een goede inspectie van het dak en dan rustig nadenken wat te doen.

Vriendelijk groet

Willem 

avatar#8976
marhout
Berichten: 25
Reacties: 76

#7 Geplaatst: 2011-09-27 10:47:32

Wij hebben een pannendak dat, voor zo ver ik kan nagaan, niet lekt. Wel kiert het behoorlijk. Er is geen dakbeschot.

Nu wil ik dit dak isoleren om de zolder als woonruimte te gaan gebruiken.

Een bevriende (utiliteits)bouwkundige gaf aan dat eigenlijk niet kan, omdat er altijd stuifsneeuw of een evt. latere lekkage kan ontstaan waarbij het water dan in de isloatie loopt. Zijn enige remedie was: pannen en panlatten er af en een dakbeschot en/of dampremmende folie aanbrengen.

Zijn gedachte gang kan ik wel volgen, maar zo'n grote operatie zie ik eigenlijk niet zitten omdat het dak verder in goede staat is.

Zijn er geen andere mogelijkheden?

Alle tips die ik gelezen heb m.b.t. isolatie gaan uit van een dak dat geen stuifsneeuw of evt. latere lekkage (door bv. scheefgezakte pannen) kent.

Wim

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#8 Geplaatst: 2011-09-28 20:19:25

Wim,

ik ben het eens met je bevriende (utiliteits)bouwkundige:

pannen en panlatten eraf en een dakbeschot en/of dampremmende folie aanbrengen. Laat een devis maken, en je zult zien dat het niet al te veel kost.

Dan heb je jarenlang rust, en geen onverwachte investeringen als er toch iets mis gaat.

Ik ben bekend (berucht?) voor mijn rigoureuze oplossingen, maar ik ben er tot nog toe steeds goed bij gevaren. Het moeilikste was steeds mijn vrouw van de noodzaak te overtuigen, en haar vragen een paar 'mooie' dingen even uit te stellen. Zie mijn reactie van december 2010.

Ik wens je een wijs besluit!

Christian von Klösterlein

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#9 Geplaatst: 2011-09-28 22:31:34

Bonjour Wim,

Eigenlijk ben ik het met Christian eens. Maar op het gevaar af zijn eeuwigdurende toorn over me af te roepen ;-) ik kan me voorstellen dat zo'n ingreep je toch te machtig is. Een en ander natuurlijk ook afhankelijk van je dak: hoe veel m2, hoe steil, hoe goed van buitenaf bereikbaar, hoe goed van kwaliteit.

Een mogelijk alternatief zou kunnen zijn, isoleren van binnenuit met XPS platen. Die zijn namelijk waterbestendig. 

Je zou dan kunnen denken aan XPS platen van 60 mm dik, en deze precies op maat snijden/zagen zodat ze strak tussen de sporen van je dak passen. Als je sporen zo'n 80 mm hoog zijn, en je brengt de XPS platen flush met de onderkant van je sporen, dan laat dit 20 mm ruimte tussen XPS platen en panlatten. Dus eventueel tussen de pannen doordringende rommel (stof, blad, stuifsneeuw) kan langs de bovenkant van de XPS platen naar beneden glijden zonder dat er ophopingen tegen de panlatten ontstaan.

Als je sporen hoger zijn, kun je natuurlijk dikkere XPS platen gebruiken, maar er moet altijd ruimte blijven tussen de onderkant van de panlatten en de bovenkant van de XPS platen.

Als je alle XPS platen hebt aangebracht kijk je van binnen tegen een "glad" oppervlak van sporen met tussenliggende XPS platen. Dan kun je een dampdichte folie tegen de onderkant van de sporen nieten en vervolgens het geheel afwerken. Met gipsplaat (hou ik niet van) of met planken van het kaliber voligeage of lambris, die je met de tacker tegen de onderkanten van de sporen spijkert.

Zelfs als er vocht door de kierende pannen lekt, tast dit je XPS isolatie niet aan. En als je sporen nat worden kunnen ze ook weer drogen doordat de bovenkant vrij ligt en je een ruimte tussen bovenkant XPS en onderkant panlatten hebt vrijgehouden. De dampdichte folie tenslotte zorgt ervoor dat dit vocht niet in je interieur kan komen.

Je kunt eventueel een tweede laag XPS platen aanééngesloten onder de sporen aanbrengen vóórdat je de dampdichte folie en de binnenafwerking plaatst. Maar dan moet je dwars door deze laag heen je afwerking op de sporen nieten of spijkeren en dat kan weleens niet meevallen.

Salutations, Jos

avatar#8976
marhout
Berichten: 25
Reacties: 76

#10 Geplaatst: 2011-09-29 01:05:30

Ha, ik zie dat ik niet de enige ben die soms overtuigingskracht moet inzetten om iets 'te mogen uitvoeren'  :-)

Ik ben het met het door jullie genoemde 'optimale' advies zeker eens. Het liefste doe ik dat ook. Maar ja, ik doe het alleen als zeker weet dat het niet ook goed op een andere manier kan.

Het voelt voor mij aan als een beginnend chirurg die z'n eerste openhart operatie moet doen en daarvoor maar beperkte tijd krijgt.

(Ik ben bang om tegen onverwachte zaken aan te lopen waardoor ik in tijdnood kom).  Bij isoleren van de binnenzijde heb ik dat niet.

Ik ga er nog eens goed over nadenken.

Bedankt voor de adviezen!

Groet,

Wim