Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Sarko en de Wiki-affaire

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2010-12-02 11:48:51

Sarkozy’s leven wordt ook bloot gelegd, althans hoe de Amerikanen en ongetwijfeld vele andere topdiplomaten hem zagen volgens wikileaks.

Ondertussen hebben de Canadezen de eigenaar en verantwoordelijke voor wikileaks al vogelvrij verklaard en wordt er zelfs aangedrongen om de man “om” te leggen, waarbij wij dondersgoed weten wat een Amerikaan of Canadees met Schwarzenegger eigenschappen bedoelt.

Interpol doet het wat humaner en roept op de man te arresteren in verband met een verkrachting, waarvan je je af kunt vragen wie hij verkracht heeft, een persoon of de wereld.

Ja, je vraagt je natuurlijk af wat het betekend deze onthullingen van de beste man, maar ik denk dat deze echt niet goed nagedacht heeft alvorens hij hiermee begon.

Een onderonsje tussen diplomaten waarbij ze Sarkozy een sukkel vinden, Berlusconi een rokkenjager, en Balkenende op Harry potter vinden lijken is natuurlijk grappig om te lezen, maar houd het daarmee op?

Om roddel en achterklap hoef je niemand “om” te leggen, dan is er meer aan de hand.

En dat is er.

Een zielig knaapje heeft moedwillig documenten doorgegeven aan wikileaks en daarmee levens van mensen op het spel gezet, daar kun je niet mee wegkomen als grapje.

In een wereld waar we economisch aan de grond zitten, volslagen gestoorden als presidenten hebben, en voldoende chemische rotzooi om in een veeg het hele aardse leven in twee uur te verschroeien, vind ik het onverantwoord dat onvolwassen en mediageile mensen dit soort streken uit halen.

Als volkomen leek op dit gebied zou ik meneer leaks aan willen bevelen zich in Frankrijk te laten arresteren voor verkrachting van het “meisje” dan heeft hij tenminste nog een leven binnen vier muren van een napoleonistische cel.

Altijd beter dan geen leven binnen vier planken.

Cees.

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#1 Geplaatst: 2010-12-02 12:12:15

6 planken, timmerman.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#2 Geplaatst: 2010-12-02 14:21:13

Bonjour Cees,

Ik ben het deze keer niet met je eens.

Let wel, ik ben zeker geen fan van Wikileaks, en roddel en achterklap interesseert me geen zier, maar hoe nu alle aandacht zich vestigt op de eigenaar van Wikileaks gaat mijns inziens alle perken te buiten.

Mijn moeder zou zeggen, je moet het huisje wel bij het kerkje laten. Wat bedoel ik daar in dit geval mee? Welnu, we hebben een groot land dat Amerika heet. Dat grote land doet graag of het de wijsheid in pacht heeft, eigent zich het recht toe de hele wereldbevolking de maat te nemen, wil het liefst inzage in de financiele gegevens van alle Europeanen, en dwingt op vliegvelden een dermate security onzin op dat geen zinnig mens nog graag per vliegtuig wil reizen.

Echter, die hele grote reus op lemen voeten ziet geen kans om gevoelige documenten afdoende te beveiligen. En als de inhoud van dergelijke documenten bij Wikileaks terecht komt, dan kun je er vergif op innemen dat ook vreemde mogendheden daarvan kennis kunnen nemen. Met dien verstande dat als Wikileaks zich niet geroerd had, nimmer duidelijk was geworden hoe laks de Amerikanen blijkbaar met de beveiliging van dit soort gegevens omgaan.

Nu ligt de hele bende op straat en wat gebeurt? We verklaren Wikileaks tot ongewenst en de baas Julian Assange tot staatvijand nummer 1. En waarom? Omdat hij keihard heeft geroepen dat de keizer helemaal geen kleren aan had.

En horen we ergens van de Amerikanen dat ze wellicht hun spullen beter hadden moeten beveiligen? Dat ze organisatorische maatregelen treffen om herhaling in de toekomst te voorkomen? Dat het ze spijt dat door hun eigen lakse houding diplomatieke problemen ontstaan en zelfs mensenlevens in gevaar komen? Welnee. Hun antwoord is het in diskrediet brengen en wellicht zelfs omleggen van Julian Assange, en het druk uitoefenen op Amazon om de webhosting van Wikileaks te staken.

Al met al een meer dan typisch geval van "shoot the messenger". En al die journalistenwolven in het grote mediabos huilen met die arme zielige Amerikanen mee. Ik vind het zum kotzen!

Salutations, Jos

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#3 Geplaatst: 2010-12-02 18:35:07

Sommigen beseffen het nog niet: lijken komen altijd eens bovendrijven, het is alleen de vraag waar en wanneer. Het Internet versnelt vooral het wanneer.

En via Wikileaks kunnen nu misstanden aan de kaak worden gesteld die lang verborgen bleven. En kunnen "klokkeluiders" beschermd worden, al lukt dat niet altijd.

Ik ben overigens helemaal niet onder de indruk van de typeringen van de "wereldleiders": ze zijn volkomen herkenbaar! Ik heb er eerlijk gezegd van gesmuld al gaat het niveau dat van de gemiddelde borreltafel niet te boven. En zoals onze Advizeurpiet het terecht stelt: de Amerikanen staan zwaar in hun hemd.

Als je weet dat je in de gaten wordt gehouden, dan ben je geneigd om je gedrag aan te passen.

Steven

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#4 Geplaatst: 2010-12-02 18:55:32

Ik vind het allemaal wel grappig en onthullend, hoewel het lekken en publiceren van berichtenverkeer niets met journalistiek te maken heeft. Je moet een tikje gestoord zijn om dat allemaal te willen.

Hoe dan ook, de kleine en grote kwesties rond Sarkozy en zijn land verzamel ik en zet ze op de website. Vandaag weer enkele toegevoegd in het bericht op de homepage.

Wim

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#5 Geplaatst: 2010-12-03 15:41:03

Wat ik minder grappig vind is dat wederom blijkt hoe kwetsbaar internet en computernetwerken zijn: unsafe at any speed? Je kan nog zo goed hebben nagedacht over je beveiliging, vroeg of laat staat er toch ergens een achterdeur open, hetzij een deur van software of hardware, of van nog gevoeliger en soms enigszins onvoorspelbaar, zelfs onbetrouwbaar materiaal gemaakt: de menselijke factor. Wikileaks toont aan hoe zelfs het Pentagon via een vrij eenvoudige toegang openstond voor bezoek, en ook in de bankwereld blijft het oppassen. Laten we maar hopen dat lanceerinrichtingen van intercontinentale raketten nog voorzien zijn van mechanische, handbediende schakelaars.

Rob

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#6 Geplaatst: 2010-12-03 17:57:14

Bonjour Rob,

Reeds rond 1994 is over deze materie een fascinerend boek verschenen. Ik heb dat destijds verslonden. In mijn ICT werk heb ik altijd betrouwbaarheid tot mijn hoofddoelstelling gemaakt. Dat heeft mij vele felle conflicten opgeleverd, met name met managers en marketeers. Bij mijn bezwaren tegen het voortijdig vrijgeven van een stuk gammele software was het antwoord meestal "wat zeur je nou, het werkt toch" en op mijn repliek "ja dat klopt, maar ik wil dat het straks ook nog werkt, en morgen, en voldende week, en volgend jaar" werd meesmuilend gereageerd. Dat soort dingen heeft het mij zeer vergemakkelijkt uiteindelijk mijn goedbetaalde ICT baan eraan te geven om een bouwval te gaan renoveren in Frankrijk.

Ik kan je dus niet geruststellen, integendeel. Ik citeer slechts de tweede wet van Weinberg : Als aannemers gebouwen zouden neerzetten op de manier waarop ontwikkelaars software bouwen, dan zou de eerste de beste specht voor de ineenstorting van de beschaving zorgen.

Salutations, Jos

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2010-12-03 19:09:15

Ik heb ooit een film gezien waar de computer het overneemt van de mensch, en dan ook echt overneemt bedoel ik.

De computer in kwestie ging een geheel eigen leven leiden en geen mens die het kreng stoppen kon, behalve natuurlijk de hero van de film.

Film, maar hoe verdomt dicht bij de werkelijkheid.

Het kan dus zijn dat men gehackt heeft en de strengbeveiligde data heeft weten te bereiken.

Zelf ben ik stellig tegen deze wikileaks, al vind ik het omleggen wel een erg groot woord, stoppen moet het wel.

Ik heb zelf enigszins werk gedaan waarin de adrenaline zo snel door je lichaam raast dat je soms werkelijk bijna een hartinfarct krijgt als je zonder kleerscheuren het betreffende land weer uit bent en op veilige grond land.

Persoonlijk zou ik er niet aan moeten denken aan een galg te moeten bungelen omdat een student zonodig de publiciteit zoekt.

Je vraagt je natuurlijk wel af hoe een land als US, zo enorm veel veiligheid uitstraalt en ten zelfde tijden kunnen duizenden mensen vrije toegang genieten tot geheime informatie, en eerlijk gezegd, ik geloof dat niet helemaal.

Ik werd op de meest vreemde plekken benaderd in mijn werk, echter mijn opdrachtgever was me geheel onbekend, dat is echte veiligheid, het kan niet mis gaan.

Ik kan me niet indenken dat Amerika zo slordig om gaat met hun informatie, sterker nog, ik vermoed dat deze lek bewust is geprikt.

Er moet meer achter zitten, en de hoofdpersoon heeft een baard.

Geen enkele macht laat een verrader zo lang vrij rondlopen als deze wikibaas, een normaal mens had hem allang gepakt.

Dus eigenlijk is het een smeuïg broodje aapverhaal.

Dat denk ik.

Al is die software nog zo gammel, veiligheid is te maken, dat weet ik zeker.

Cees.

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#8 Geplaatst: 2010-12-03 20:03:11

"Veiligheid is te maken" ? Veiligheid is 'n illusie.

Met hulde aan de Che Guevarra's, de Assanges en andere guérilleros. Opdat we wakker blijven, en dan mogen die zogenoemde rechtsstaten weer aan het vermeende langste eindje trekken.

Peter.

Nagekomen, vanwege Jos :

"Dat heeft mij vele felle conflicten opgeleverd, met name met managers en marketeers."

En wie heeft gewonnen ?

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#9 Geplaatst: 2010-12-04 08:35:40

@Peter,

Mijn historie met managers, marketeers en dat soort volk -zeg maar "suits"- is eigenlijk een lange aaneenschakeling van kleine overwinningen en zware verliezen. Ik ben nu weg en zij zitten er nog, dus in dat opzicht hebben zij gewonnen.

Echter, ik doe nu wat ik echt leuk vind, en zij doen nog steeds waar ze voor betaald worden, dus...

Salutations, Jos

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#10 Geplaatst: 2010-12-04 09:41:53

Goede keuze Jos, ik schud je de hand. Waarom toch altijd die updates en upgrades en nieuwe formules en receptuur ? Of het nu programma's, harde schijven of rookworsten betreft : er moeten nieuwerwetsigheden worden vermarkt want anders raken we brodeloos.

Marketeers en het Kapitaal aan de macht, maar "wij" - de consumenten - kunnen toch met onze voeten stemmen ?

Vandaar mijn respect voor de "vrije radicalen", voor de onaangepasten, voor de denkers. Maar wel zonder geweld alsjeblieft.

Peter.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#11 Geplaatst: 2010-12-04 10:34:07

Echter, ik doe nu wat ik echt leuk vind, en zij doen nog steeds waar ze voor betaald worden, dus...

Je kunt je ook afvragen of je daar op je plaats hebt gezeten Jos, waarschijnlijk niet.

Als jij ook zo’n goede manager was geweest had je hier niet gezeten.

Niet iedereen hoeft gelukkig te zijn met een dikke mercedes en twee secretaresses.

Er moeten nieuwerwetsigheden worden vermarkt want anders raken we brodeloos, zegt Peter.

Marketeers en het Kapitaal aan de macht, maar "wij" - de consumenten - kunnen toch met onze voeten stemmen ?

Als er niet steeds nieuwerwetsigheden zouden worden vermarkt Peter, dan reed jij nu nog op je strontkar de kinderen naar school in weer en wind met geen enkel uitzicht of er vanavond sneeuw valt, misschien regen of er is maansverduistering.

We zouden honderdduizenden mensen laten sterven door vulkanen die we niet aan zien komen, we zouden tsunamies missen en eilanden zien wegspoelen, nederland zou volstromen en wij zouden hier na de laatste tempête duizenden lijken uit de modder kunnen slepen in de straten van La Rochelle.

Argumenten als deze lap ik aan m’n laars, we hebben telkens nieuwerwetsigheden nodig om ons bestaan te volharden.

Je kunt het wel controleerbaar maken, en dat is ook een taak van managers en andere “suits” die daar ook best wel hun best voor doen.

Passief langs de kant gaan staan, zeiken over de moderne consumentenmaatschappij, en niets ondernemen lijkt bijna Frans.

Oorlogen zijn er nodig, al was het beter van niet vind ik zelf ook, je komt er niet onderuit.

Laat de hele godsdienst buiten spel, men blijft strijden, en een simpeler voorbeeld als het volgende kan ik je niet geven;

Een jager vermoord vijf medebewoners aan de kust, en verdwijnt met achterlating van de vijf lijken.

Door hulp van buitenaf om de overige bewoners niet kwetsbaar alleen te laten, komen er vier bewoners voor terug, een man en drie vrouwen.

Al voor de man zijn intrede heeft gedaan buldert hij over het land ‘ik ben de baas, de enige baas, en iedereen, inclusief jullie luisteren naar mij’ wijzend op de oude bewoners die buiten hun huis staan.

Des avonds worden de rangen geschikt, iedereen krijgt een nieuwe plaats, diegene die het hoogst stond aangeschreven werd gedegradeerd tot een lagere rang, en des ochtends riep de man zijn “volk” bij elkaar om aan de slag te gaan.

2010, iedereen luisterde, en wie niet luisterde kreeg enorm op z’n donder.

Een sekte hoor ik U denken…… helaas nee.

Mijn kippenhok en de hond van de buren.

We zijn dieren, of je nu ludovic heet (mijn haan) helma (de gans) cees, Obama of sarkozy, we zijn dieren die hun macht uitoefenen.

Dit kan de een doen om de wereldvrede te behouden, de ander om machtslust, het is aan ons de juiste naar voren te stemmen.

Als de amerikanen in ’40 niet waren op komen duiken hadden we nu in Duitsland gewoond met waarschijnlijk een iets andere politieke cultuur.

Als de amerikanen niet hadden geïnvesteerd in buitenlanden hadden veel mensen nog met een vijgeblaadje rondgelopen.

Dit soort mensen zoals wiki, schoppen tegen de maatschappij aan zonder zelf met betere oplossingen te komen.

Als peter weer op zijn strontkar gaat rijden, Jos weer met het handje zijn drie hectare aardappelen omploegt, meneer bavelaar weer met de toeter zijn nieuws door de dorpstraten bazuint, en ik weer met hamer en beitel de scheepjes in elkaar klinkt, dan hoeven we helemaal niet bang te zijn voor idioten Arabieren met baarden die elke tegenstander pleinpubliek aan de stok hangen, gestenigd of niet.

Eerlijk gezegd zou ik me niet in kunnen denken hoe te werken zonder draaibank, tafelzaagbank, en automatisch nagelpistool.

Cees.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#12 Geplaatst: 2010-12-04 15:25:42

Het probleem is dat sommige mensen te intelligent zijn om samen te moeten werken met managers en marketeers en meer van dat soort 'suits'. Ik begrijp Jos volkomen. Een jaargenoot van mij, hyperbegaafd, is zich in de informatietechnologie gaan storten en kreeg een baan bij KPN. Vol ideeen en innovaties maar boven hem staat altijd weer een projectleider, die er dus is om te 'begeleiden' maar die inhoudstechnisch er geen hout van snapt. Nu, dat is erg moeilijk. En dit soort verhalen hoor ik heel vaak. Als je een echt goed team hebt wil dat wel maar als er om de klip klap weer allerlei consultancy bureau's ingeschakeld worden en je moet als hyperbegaafde iedere keer weer 'flexibel samenwerken' met de minderbegaafde suits, dan heb je het wel gehad.

Ingrid

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#13 Geplaatst: 2010-12-04 18:39:56

"Maar wel zonder geweld alsjeblieft" schreef ik hierboven en kennelijk niet voor niets. Met die verbale agressie van Cees kan ik weinig.

Mijn simpele vraag is : waarom 'n iPhone 4 kopen als m'n anderhalf jaar oude iPhone 3 het nog doet ?

Waarom rookworsten volgens 'nieuw recept' kopen ? Hebben ze me daarvoor dan jarenlang rommel verkocht ?

En wat die hyperbegaafde jaargenoot van Ingrid betreft : godzijdank worden specialisten niet altijd manager, ze zijn immers specialist.

Je ziet het te vaak : 'n ingenieur wordt chef van 'n afdeling omdat het zo'n goede ingenieur is. Maar van people management heeft-ie geen kaas gegeten, laat staan van processen in 'n groter verband. Het worden de beroerdste bazen.

Dus laat die hyperbegaafde alsjeblieft z'n talenten inzetten voor de betreffende nieuwerwetsigheden en laat het managen aan 'n andere specialist over.

Peter.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#14 Geplaatst: 2010-12-04 18:53:43

Als je werkelijk creatief en innoverend wilt zijn, moet je niet in een grote structuur zitten. Met alle procedures en protocollen word je afgeleid van je werkelijke doel. Iso 9000 etc. zijn geen doel maar middel. Te vaak maak ik mee -ik heb er zelf ook een beetje last van...- dat creativiteit wordt gesmoord door allerlei lieden die vooral bezwaren zien, er niet in geloven, het te duur vinden...

Elsschot scheef het: "....want tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren..." en dat al vér voordat economen, bedrijfskundigen en nu MBA-ers ons gingen voorschrijven hoe het werk te doen.

Steven

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#15 Geplaatst: 2010-12-04 19:19:16

"(...) en ook weemoedigheid, die niemand kan verklaren" !

Peter.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#16 Geplaatst: 2010-12-04 21:52:02

Peter:

Ik zeg ook niet dat technisch specialisten managersfuncties moeten gaan uitoefenen. Alstublieft niet. Ik doel op het probleem van managers die niet gehinderd door grondige kennis van het te 'managen' project, belangrijke beslissingen nemen. Het eeuwige argument dat kennis niet nodig is om mensen daar te krijgen waar je ze hebben wilt (mijn vertaling van management) gaat echt niet op. Wil je goede vakspecilalisten goed sturen dan moet je respect afdwingen met houding en kennis. Daar schort het vaak aan. In goede clubs is zo een leidng twee-hoofdig. Ik heb genoeg managers voorbij zien komen in ziekenhuizen. Praat mij er niet van. De echte goede kan ik nog op één hand tellen. (en ja, het 'managen'  van medisch specialisten is een lastige zaak).

Ingrid

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#17 Geplaatst: 2010-12-05 09:55:29

(en ja, het 'managen'  van medisch specialisten is een lastige zaak)

Het managen van alle specialisten is een lastige zaak.

Een voormalige manager van specialisten

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#18 Geplaatst: 2010-12-05 10:59:59

Bonjour,

@Cees,
Ik schijn onbedoeld wel op een heel verkeerde knop gedrukt te hebben. Of is het verboden om het met je oneens te zijn?

@Ingrid,
Het is verre van mij om mezelf hyperbegaafd te noemen. Maar de sitatie die jij schetst is exact waar ik in terecht kwam.

Toen ik tijdens mijn studie werktuigbouwkunde praktijkstages deed heb ik in een aantal machinefabrieken gewerkt. In die tijd was er in dergelijke bedrijven op de werkvloer een duidelijke hiërarchie, gebaseerd op anciënniteit. De werkplaatschef was dat niet omdat hij zo'n mooi pak aanhad of vanwege zijn opleiding, maar omdat hij een groot aantal jaren op de werkvloer had doorgebracht en het vak tot in de puntjes beheerste. Zo'n man keek af en toe eens over je schouder en als je werk niet naar zijn zin was pakte hij je gereedschap af en liet zien hoe het moest. Jarenlang heb ik dat als beeld van "de baas" voor ogen gehad.

De beginjaren van mijn ICT carriere verliepen op vergelijkbare wijze. Ik had collega's, mentoren, voormannen, bazen en wat al niet die stuk voor stuk in hun vakgebied door de wol geverfd waren. Het werken met- en voor die mensen was een genoegen. Er viel een heleboel te leren en als je er helemaal niet meer uit kwam kon je een beroep op ze doen. En niet zelden liepen de slimste en meest ervaren specialisten er het sjofelst bij, spijkerbroek en T-shirt waren zo ongeveer de norm.

Na vele jaren begon zich een subtiele verandering voor te doen. Omdat de ICT techniek mijn lust en mijn leven was, wees ik stelselmatig aanbiedingen voor andere (management) functies af. Mijn ambitie was simpelweg om tot de beste specialisten op mijn vakgebied te gaan behoren. Ik wilde met mijn vingers aan de knoppen blijven zitten. Langzaam maar zeker gingen steeds meer mensen dingen aan mij vragen, in plaats van ik aan andere mensen. Ik werd op naam gevraagd voor moeilijke ICT projecten. Ik werd als spreker uitgenodigd op ICT seminars. En ik verdiende bakken met geld. Kortom, ik was arrivé. Op deze wijze had ik comfortabel mijn pensioen kunnen halen.

Helaas gebeurden er steeds meer dingen waar ik moeite mee had. Ik kreeg in toenemende mate te maken met projectmanagers, programmamanagers, directies en wat al niet. Niet zelden vers van universiteit of hogeschool. Die wisten niets van techniek en wilden dat ook helemaal niet weten. In zulke kringen is het "bon ton" om te pochen dat men "niets van techniek weet" omdat dat "op hun niveau niet meer nodig is". Ik heb bij meerdere bedrijven en organisaties gewerkt en het liep er vol met dergelijke lieden.

Zou het nu nog maar zo zijn dat deze suits je dan als specialist respecteren, faciliteren en verder je gang laten gaan, dan was het allemaal zo erg nog niet. Helaas, dat loopt anders. In elk project doen zich problemen voor die om oplossingen vragen, dus er moeten beslissingen worden genomen. Omdat de managers inhoudelijk geen idee hebben waar het over gaat, wordt niet op basis van de feiten beslist. In plaats daarvan wordt de zoveelste vergadering belegd waarin de diverse betrokkenen hun zegje mogen doen. Uiteindelijk beslissen de managers dan op basis van wat ze het beste verhaal vinden. Niet het technische verhaal dus, want dat is te moeilijk. The facts, although interesting, are generally irrelevant.

Kortom, je werkt in een keurslijf, je ziet dingen uit de hand lopen, je weet van tevoren dat bepaalde dingen écht niet gaan werken, maar je bent een roepende in de woestijn. En als je te vaak of te hard roept dan ben je maar vervelend, lastig, geen teamplayer en kun je beter ophoepelen. En als je niet roept en de gedroomde oplossing blijkt uiteindelijk niet te functioneren, dan is het jouw schuld, een zoveelste voorbeeld van een project dat faalt "omdat de ICTers de gebruikers niet begrijpen". Echter, ik durf de stelling aan dat minstens 95% van de ICT projecten faalt door gebrek aan inhoudelijke kennis bij het management. Het idee dat managers inhoudelijk geen kennis hoeven te hebben van wat ze managen is een volslagen gotspe. Dat geldt voor alle vakgebieden en derhalve ook voor de ICT. Zo richtte John Sculley, een manager van Pepsico, Apple Computer bijna te gronde voordat Steve Jobs terugkeerde om de zaak te redden. Hoe dan ook, uiteindelijk verandert het ICT werk dat je vroeger zo leuk vond in een corvee. Op vrijdagavond heb je al tegenzin in maandagochtend.

En dan gebeurt er in je privé leven iets wat je keihard met je neus op de feiten drukt. Je doet beseffen dat je elke dag maar één keer krijgt en dat die niet meer terugkomt. En dat het niet goed voor je is die dagen te verspillen aan dingen waar je eigenlijk een hekel aan hebt. Dat veel geld verdienen dit niet compenseert. Zoals mijn moeder zei "geld is niets, want wat echt belangrijk is kun je er toch niet voor kopen". En zo is het.

Op zo'n moment maak je de positieve keuze om iets anders met je leven te gaan doen, in plaats van goedbetaald doch morrend je pensioen te gaan afwachten. Tsja, dan kan het gebeuren dat je wordt afgefakkeld omdat "je waarschijnlijk niet op je plaats zat". Wordt gesuggereerd dat je een loser bent omdat, als je écht goed was geweest, je nu niet in FR had gezeten. Ach, het is allemaal al eerder gebeurd, en het zal nog wel vaker gebeuren. Water under the bridge wat mij betreft.

Ik zit nu heerlijk op mijn eigen domaine, kan zelf beslissen wat ik ga doen en hoe ik dat aanpak, hoef mijn oren naar niemand te laten hangen, en voor het resultaat ben ik alleen verantwoordelijk. We zullen wel zien hoe het uiteindelijk uitpakt. Ik ga nu weer lekker verder met mijn dak.

Salutations, Jos

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#19 Geplaatst: 2010-12-05 11:32:56

Bijna alles wat ik wilde schrijven als aanvulling op en toelichting van Ingrids betoog van gisteravond staat al in het relaas van Jos. Dat zou je alle Nijenrodestudenten als verplichte lectuur moeten geven! 

Op mijn gastcolleges op genoemde managementhogeschool heb ik vaak gezegd dat een manager in Duitsland gerespecteerd wordt om zijn vakkennis, maar in NL omdat hij zo'n prettige kerel is. Is gechargeerd natuurlijk. 

Ik wist helemaal niet dat de managementcultuur in NL jaren geleden zoveel anders was en meer op de germaanse leek; Jos zei: Zo'n man keek af en toe eens over je schouder en als je werk niet naar zijn zin was pakte hij je gereedschap af en liet zien hoe het moest.

Ik heb nog veel managers meegemaakt die voor of naast hun studie een ambachtsopleiding genoten hebben (automonteur+voertuigtechniek, of kunstsmid+industrieel designer, of elektricien+ICT). Natuurlijk moet je een specialist die zijn vak beheerst maar van human resource management geen kaas gegeten heeft niet tot manager maken, dat wordt een mislukking. Maar mensen die weigeren zich in een vak te verdiepen ('een manager hoeft dat niet') zijn net zo min geschikt. Gelukkig bestaan voldoende mensen die de juiste eigenschappen meebrengen of geleerd hebben.

Bij het door Jos gezegde

... zoveelste voorbeeld van een project dat faalt "omdat de ICTers de gebruikers niet begrijpen" wil ik toch een kanttekening plaatsen. Dat is volgens mij niet zozeer het resultaat van een niet luisterend management maar van mensen in de ICT-wereld en de gebruikerswereld die niet goed met elkaar (kunnen) communiceren. Ik heb het steeds als mijn taak gezien deze twee werelden bij elkaar te brengen, en vaak kon ik met mijn achtergrond van procestechnologie en een beetje ICT-kennis een brug slaan tussen die twee.

Christian von Klösterlein

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#20 Geplaatst: 2010-12-05 13:54:44

Jos, je hebt absoluut niet op de verkeerde knop gedrukt, waarschijnlijk begrijp je me verkeerd.

Ik kan op het dek gaan zitten van een lux jacht, me laten vertroetelen door lekkernijen, mooie auto’s rijden en zelfs overal naar toe vliegen waar ik maar zin in heb, en toch doe ik het niet.

Ik hou van de geur van zweet van ellende en nooddruftige, de smaak van houtstof en lijmen, de voldoening van gedane arbeid.

Als geen andere weet ik hoe belangrijk werken is (luiheid is des duivels oorkussen) en dat dit gaat boven geambitieerde topbanen en aanzien des persoons door de medemaatschappij.

Ik heb respect voor jouw en iedereen die zijn (door de maatschappij) opgedrongen sleur in de wilgen hangt en gaat doen wat hij begeert en leuk vind, of men daar nou veel geld mee verdiend of niet.

Wat ik wilde zeggen is dat (we hebben het toch nog steeds over wikileaks) veiligheid is te maken, en daar bedoel ik mee, als iets werkelijk niet naar buiten mag komen doet het dat ook niet.

De vraag is dus of deze wikitroep werkelijk gestolen is, of dat het makkelijk meegenomen kon worden en al of niet een schaduwwolk laat dwalen over iets wat komen gaat.

Mocht het zo zijn dat men onverschillig met de veiligheid van bepaalde informatie is omgegaan dan is dit diep triest daar er levens op het spel staan, maar tot nu toe moet ik er om lachen want wat we tot nu toe zien is dat berlusconie op meisjes valt, en sarko hoge hakken heeft en nog meer van dat soort komkommernieuws.

Lekker belangrijk.

Net als ene g.w wordt de boel behoorlijk opgeblazen om een paar oude kranten.

Echte landsbelangen gaan echt niet met ene e-mailtje rond hoor, daar kunnen jullie de heren managers en “suits” gerust mee stellen.

Een lekje meer of minder is niet zo heel erg.

Wiki moet die milieufreaks zoals meneer gore en consorten eens uitpluizen, dan kun je lachen.

Of de directeuren van de oliemaatschappijen, of de Carrefours en luchtvaart.

Daar zouden wij als burger meer aan hebben dan een helikopter die in een bloedheet broeinest met de zenuwen op hoogtepunt per ongeluk en paar burgers overhoop schiet.

Meneer wiki en al die andere sukkels moeten zich realiseren dat in een oorlog doden vallen, soms per ongeluk en (helaas) soms onschuldige.

Cees.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#21 Geplaatst: 2010-12-05 17:46:37

Gaan we het weer een beetje over Frankrijk hebben?

Wim

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#22 Geplaatst: 2010-12-06 07:41:05

Indrukwekkend verhaal Jos. Mis je af en toe niet de intellectuele uitdaging? Nou ja,zo een verbouwproject vereist ook veel creativiteit en doorzettingsvermogen, dat geloof ik wel.

PS Wim: dit is toch Entre Bavards ? Hoeft niet altijd 100% over Frankrijk te gaan maar dit gaat wel over de bezielingen van Frankrijkgangers.

Ingrid

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#23 Geplaatst: 2010-12-06 08:22:48

Het ging over frankrijk en de wikiaffaire prinsesje, ondertussen is het een IT conferentie geworden en dan kan ik me voorstellen dat Wim de boel terugfluit.

Laten we maar stoppen met deze draad en als jullie willen iteeëren dan moet je maar hier naar toe gaan.

Cees.

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#24 Geplaatst: 2010-12-06 09:37:47

Ja, terug naar Frankrijk. De vraag die Ingrid stelt ("Mis je af en toe niet de intellectuele uitdaging?") is mij ook vaak voorgelegd.

Is je in 'n ander land vestigen niet genoeg 'intellectuele uitdaging' ? Je dagelijks 'n andere dan je moerstaal bezigen, je 'n weg zoeken in winkels, ambtenarij et cetera.

Ik vind die vraag zo getuigen van minachting voor het leven op het platteland.

Het doet me denken aan vroeger, te Amsterdam. "Alles wat buiten Amsterdam gebeurt, is provinciaals." En juist die gedachte is zooo provinciaals.

Bovendien nog 'n medische : uit Canadees onderzoek is 'onlangs' gebleken dat mensen die regelmatig twee talen bezigen, op relatief latere leeftijd de verschijnselen van Alzheimer ontwikkelen.

Tel uit je winst, tel je zegeningen en daag je intellectueel suf.

En wat Wikileaks betreft : zou 'n modale Fransman of -vrouw in staat zijn al die documenten te lezen ? Of onderschat ik nu de beheersing van het Engels in Frankrijk ?

Peter.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#25 Geplaatst: 2010-12-06 10:44:20

Ingrid,

op je vraag:  Mis je af en toe niet de intellectuele uitdaging? kan ik volmondig met NEE antwoorden.

Toen de soms boeiende en soms frustrerende uitdagingen van mijn job wegvielen heb ik andere uitdagingen gezocht, en mijn uitdagingen en doelen gekozen. Hoe zei Wim het ooit eens zo treffend: Zo nu en dan een probleem oplossen houdt de geest scherp.

De problemen waren eerst het opknappen van een klassieke auto (het werden dan drie), het oprichten van een tijdschrift over even deze auto, en dan het huis in Frankrijk. En je zo nu en dan na aanleiding van een bouwkundige vraag op dit forum in bepaalde problemen verdiepen is mijn uitdaging. Zo leer je iets over de Franse bouwtechniek en de Franse vaktermen, en natuurlijk de erachter staande Franse cultuur.

En ik hoop Alzheimer nog een paar jaar te ontlopen.

Christian v.K.

En mijn mening over WikiLeaks:

De initiatoren ervan verdienen een ereprijs. Hebben zij toch eens laten zien hoe smerig en ondiplomatiek diplomaten zijn, en hoe slordig de US met 'geheimen' omgaan. Wat WikiLeaks weet weten ondemocratische landen zeker allang.

Als dit een reform van de diplomatie inleidt is een groot doel bereikt.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#26 Geplaatst: 2010-12-06 10:50:57

“zou 'n modale Fransman of -vrouw in staat zijn al die documenten te lezen ? Of onderschat ik nu de beheersing van het Engels in Frankrijk ?”

Ik denk niet dat de jean modaal er ook maar iets van begrijpt Peter, maar Frankrijk zit behoorlijk met zijn neus in de Arabische wereld waar anderen wellicht erg in geïnteresseerd kunnen zijn.

Mocht wiki iets verkeerds publiceren dan kan het gebeuren dat menigeen het angstzweet uitbreekt, Jean modaal staat hier geheel buiten.

Bondachtige netwerken zijn vaak het resultaat van jaren en jaren arbeid door heel veel mensen.

Als een persoon openbaar komt rolt zo’n netwerk meestal geheel van de steigers en kan men overnieuw beginnen, wat weer tientallen jaren duurt.

Niets nieuws onder de zon, iedere diplomaat weet dat, en vaak worden zelfs topstukken gewoon “verhandeld” tussen diplomaten, maar het blijft een zweem van geheimhouding.

Waarom dit allemaal aan de grote klok hangen, de burger heeft er niets aan en de wereld wordt er alleen maar moeilijker om.

Voorbeeldje;

Men weet waar meneer B zich bevind, en omdat men dit weet,weet men precies wat die doet, hoe die eet, wanneer die slaapt, enz enz.

Het kan maar zo zijn dat sarkozy ergens een mannetje heeft zitten die geregeld met meneer B een koppie thee drinkt, of geitenmelk.

Zo hebben ze meneer B onder controle, weet men wanneer hij iets van plan is bijvoorbeeld, of die veel visite krijgt……

Stel wiki flapt dat eruit.

B verhuisd, we weten opeens niets meer van zijn bewegingen, de sarkoman wordt van de ravijn geduwd, en we kunnen jaren arbeid opnieuw gaan beginnen mét een B die nu natuurlijk nog meer argwaan heeft als daarvoor.

Hebt U in de straat er wat aan ?

Nee dus, alleen maar nog meer betalen voor vermeende aanslagen, voorbereidend werk wat nog meer.

Cees.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#27 Geplaatst: 2010-12-06 15:26:10

Entre Bavards vergelijk ik met een toog in het café. Als er iemand binnenkomt kan het gespreksonderwerp ineens veranderen.

Wat betreft de intellectuele uitdaging: Voor ons is de stap buiten Nederland te gaan wonen en werken ook een hele grote èn uitdagende stap geweest. Het verworden van Frans als tweede taal is een hele klus geweest en is het nog. Ik ben mijn werk blijven doen omdat ik geld moet verdienen. Rentenieren gaat niet. Gelukkig werk wat ik leuk vind. Ik heb mij vaak afgevraagd of ik de intellectuele uitdaging zou missen als ik hier zou wonen en mij bezig zou houden met alleen imkerij en moestuin. Ik weet het niet. Het heeft helemaal niets met minachting te maken, flauwe opmerking. Ik heb vele hoogleraren meegemaakt die graag nog hadden willen blijven werken of dat nog doen maar dan onbetaald. Soms moet zoiets afgebouwd worden of ontwend zeg maar.

'sévrage" . Als je nog geen vijftig bent, je staat nog midden in het arbeidzame leven en je bent topspecialist in een bepaald vakgebied dan is ineens stoppen niet altijd gemakkelijk. Wat voor reden er ook is gezeest die er voor zorgde dat je je leven omgegooid hebt. Enfin, ik was benieuwd naar ervaringen. Dank voor je aandeel Christiaan.

Ingrid

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#28 Geplaatst: 2010-12-06 15:27:37

Waar ben je toch zo bang voor, Cees ? Enerzijds praat je oorlogen en de daarbij vallende burgerslachtoffers goed, anderzijds ben je bang tot die slachtoffers te behoren.

Laten we de jongens & meisjes die het lef hebben de door ons aangestelde leiders en hun hypocrisie te controleren, eren. Eigenlijk 'n taak voor journalisten, maar die zitten ook steeds meer achter de kachel met 'n kopje thee. Of neen, ze zitten te goochelen en te twitteren.

Waarom toch zo angstig ? Je loopt maar over je schouder te kijken en komt daardoor onder 'n aanstormende strontkar. Veiligheid is 'n illusie.

Peter.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#29 Geplaatst: 2010-12-06 21:04:03

We zullen zien Peter, we zullen zien.

Ik ga er vantussen, dat it gebeuren is mijn pakkiejan niet.

Heb wel betere dingen te doen.

Cees.