Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Pensioengat

Auteur Bericht

avatar#6157
ruudj
Berichten: 8
Reacties: 48

#0 Geplaatst: 2010-12-02 21:10:08

Blijmoedig als wij waren zijn wij vorig jaar naar Frankrijk gemigreerd.

Een en ander hadden wij vooraf uitgevogeld, waaronder pensioenregeling.

Vanuit Nederland geldt dat voor ieder jaar dat je voor je 65ste (nu nog, maar dat zal wel 66 of 67 worden) je 2% gekort wordt op de je AOW. Je kan (nu nog) je gedurende 10 jaar vrijwillig bijverzekeren voor een (inkomensafhankelijke) premie.

Tot voor de recente wijziging (waaronder verschijving van de leeftijdsgrens) in de franse pensioenregeling werd in Frankrijk de pensioenberekening gebaseerd op je bijdrage aan de Franse pensioenpot gedurende 10 jaar. Vandaag zocht ik op de site van de RSI opnieuw naar de grondslagen van de Franse pensioenberekeningen en zowaar: ook gewijzigd.

De berekening wordt nu gebaseerd op basis van bijdragen gedurende 25 jaar. Ik heb uit eerdere bijdragen berepen dat het al geen vetpot is, nu nog minder?