Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nutsbedrijven

Nutsbedrijven

Telefoon, internet, televisie, gas, water en licht

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Generator aansluiten op zekeringkast

Auteur Bericht

avatar#7582
PaulGJ
Berichten: 9
Reacties: 19

#0 Geplaatst: 2010-12-03 10:23:43

Graag zou ik advies willen over het aansluiten van een generator op de zekeringkast.

Bij stroomuitval zou ik de generator stroom willen laten leveren, hierbij zou dan door middel van een schakelaar het EDF afgekoppeld  en de generator aangesloten moeten worden.

heeft iemand hiervoor een schema of andere duidelijke aanwijzingen?

Bij voorbaat dank, met vriendelijke groet

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2010-12-03 10:45:59

Paul,

  Wees voorzichtig. Daar zijn stevig wat problemen door veroorzaakt, en EDF/ERDF neemt het je ten zeerste kwalijk wanneer er onverhoopt door jouw groupe électrogène iets misgaat op hun réseau électrique. En ze hebben goeie juristen in dienst die zeer wel in staat zijn zeer forse schadeclaims op te stellen. Er zijn ook mensen die argeloos een kabel met twee stekkers in elkaar knutselen, en daarmee de verbinding tussen de stroomgenerator en een stopcontact tot stand brengen. Niet doen, gevaarlijk. De UTE heeft daarom richtlijnen opgesteld voor het gebruik van stroomgeneratoren. In paragraaf 4.2. wordt de Ré-alimentation d'nstallations fixes beschreven. Veiliger is het om bijvoorbeeld ijskast, vrieskist en wat verlichting gewoon op een stekkerblok aan te sluiten. Langer dan en paar uur duurt het meestal niet, en zo'n periode valt met wat improvisatie nog wel te overbruggen.

Rob van der Meulen

avatar#7582
PaulGJ
Berichten: 9
Reacties: 19

#2 Geplaatst: 2010-12-03 10:50:31

Het lijkt mij beter en voordeliger om een electricien in te schakelen.

Hartelijk dank voor je antwoord

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#3 Geplaatst: 2010-12-03 11:40:58

Bonjour,

Interessante vraag Paul, en dank voor je reactie Rob. Ik heb zelf ook naar dit vraagstuk zitten kijken. Met name omdat mijn tableau electrique gerealiseerd zal worden in een fraaie technische ruimte, met voldoende voorzieningen om mijn reeds aanwezige 7 kW diesel-aggregaat netjes te kunnen opstellen. En omdat in mijn omgeving de stroom soms erg lang uitvalt, vooral bij wat onaangenamere weersomstandigheden, heb ik al meerdere malen dankbaar van mijn aggregaat gebruik gemaakt.

Natuurlijk kan ik simpelweg een stekkerblok gebruiken zoals Rob suggereert, maar ik ben wellicht wat te veeleisend. Ik zou het namelijk prettig vinden in zo'n periode van stroomuitval de vriezer en koelkast onder stroom te houden, en ook een paar lampen hier en daar en bijvoorbeeld de computer en de televisie. Mijn aggregaat kan dat gemakkelijk aan. Het is van een bekend merk en voorzien van electronische frequentiestabilisatie.
 
Omdat ik nu nog bouwstroom heb, is gebruik van het aggregaat een kwestie van de stekker onder mijn "coffret de chantier" uit het EDF reseau trekken en in het aggregaat steken. Geen kans dus dat EDF reseau en aggregaat met elkaar in aanraking komen.

Uiteindelijk zou ik het natuurlijk prettig vinden als ik dit wat gemakkelijker kan doen, bijvoorbeeld door een schakelaar om te zetten. In het UTE document van Rob lees ik dat daarvoor een "inverseur de source" moet worden ingezet. Ik neem aan dat daarmee een 3-standen wisselschakelaar GENERATOR-0-NET wordt bedoeld zoals deze bijvoorbeeld. Geen idee trouwens of- en zo ja waar je zoiets in FR zou kunnen kopen.

De omschakelprocedure wordt hoe dan ook gecompliceerd door het feit dat je potentieel een heel huis aan verbruikers hebt aanstaan op het moment dat de netstroom uitvalt, en je kunt natuurlijk niet domweg je aggregaat starten en de hele bende omschakelen. Dat vindt het aggregaat niet prettig. Dus je zult eerst op je tableau de nodige groepen moeten uitschakelen alvorens je het aggregaat aankoppelt.

Ook met de aarde van het geheel zal correct moeten worden omgegaan.

Al met al denk ik dat het voor mij de moeite waard zou zijn een en ander op deze manier te realiseren, maar wellicht denk ik er toch te gemakkelijk over. Rob, graag zou ik jouw mening over dit idee willen horen.

Salutations, Jos

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#4 Geplaatst: 2010-12-03 11:53:40

Jos,

Daar moeten, gezien alle noodstroomvoorzieningen zoals je die bijvoorbeeld in ziekenhuizen, ict bedrijven en defensie tegenkomt, een hele reeks standaard oplossingen voor bestaan. Die info heb ik hier niet liggen, dus daar kijk ik dit weekend nog eens naar, kom zo snel alleen deze checklist tegen. Eerst bij vrienden langs waar ten gevolge van deze virus update de pc niet meer wil opstarten. Je houdt het trouwens wel bijzonder lang vol met je bouwaansluiting daar. Ieder half jaar naar de EDF-scheidsrechter toe en vragen om verlenging van de wedstrijd?

Rob

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2010-12-03 12:47:41

De oplossing van Jos is bij mij door een electricien geinstalleerd, goedbevonden en doet het al heel lang prima. Ja, ook bij ons hebben we, vooral met winterweer en zware stormen, best lange uitval van electriciteit. Dan is een vaste opstelling heel handig en comfortabel. Wel altijd blijven oppassen met de vermogens die je afneemt als de generator niet zwaar genoeg is voor alles. Bij ons dus wel wasmachine aan, maar dan geen andere zware verbruikers. Of de vaatwasser (samen weer eens met de hand afwassen is voor kort ook wel weer eens gezellig), maar dan geen wasmachine en zo voort.

Wel schakel ik de gevoelige apparaten (PC, modem, tel. centrale) en zo even van het net af voor ik omschakel van net naar generatorstroom en evenzo bij teruggaan. Pas als het binnennet weer is overgenomen door de andere voorziening schakel ik die gevoelige zaken weer in. Ja , ik heb een goede generator met de nodige voorzieningen voor mooie stroom zonder pieken, maar het inschakelen geeft altijd onverwachte vervelende pieken en/of spikes. Vandaar.

Met een eenvoudige generator, zou ik heel voorzichtig zijn (niet doen?!) met aansluiten van pc e.d. (laptop via adapter gaat misschien nog wel, maar een adslmodem.....hu.....)

Advies van de deskundigen wordt zeer op prijs gesteld.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#6 Geplaatst: 2010-12-03 18:29:07

Ik denk dat gevoelige apparatuur zoals PC en modem het beste achter een "onduleur" gezet kunnen worden. Ook handig bij spanningspieken en onverwacht onweer. Er zijn er die ook de telefoonlijn beschermen.

Steven

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#7 Geplaatst: 2010-12-03 19:20:40

Wat het aansluiten van computerapparatuur betreft pleit Steven niet zonder reden voor een zg. onduleur. Het liefst zou je zien dat een generator aan zijn uitgang een fraaie stabiele sinus spanning zou laten zien. Bij gebrek aan een consumentenbond achtige testopstelling van de diverse types die er op de markt zijn, compleet met oscilloscoop beelden, verwijs ik gemakshalve naar het vierde grafiekje in deze informatie van één van de producenten op dit terrein. Afhankelijk van de gebruikte techniek produceert je groupe électrogène iets dat daarbij in de buurt komt, het ongeveer benadert, of laat in het ongunstigste geval een soort blokgolfvorm zien op zijn 230 Volt output. En daar reageren de "switching powersupplies" die als voeding in de meeste (periphere) computerapparatuur is ingebouwd laten we zeggen wat afwijzend op. De besturingselektronica van moderne cv ketels blijkt ook wel eens kieskeurig te zijn, lust niet alle elektrische voeding die wordt voorgeschoteld. Punt van overweging dus, maar dan kom je wel in het duurdere segment terecht.

Rob

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#8 Geplaatst: 2010-12-03 22:10:42

Een ,veredelde stekkerblokoplossing' heb ik ooit gehoord van mijn tante. Zij had op haar farm in de Argentijnse pampa een subsidiair noodnet geïnstalleerd. Naast het normale complete elektriciteitsnet had zij in haar schuur een generator met een separaat beperkt leidingnet in huis. Naast ieder belangrijk apparaat had zij een tweede stopcontact van dit eigen net. Als de netstroom uitviel startte zij haar generator en zette zij koel- en vrieskast en haar radio- en zendapparatuur over op dit huisnet.

Maar ja, dat was de techniek van de jaren '70.

Inderdaad, ik zou nu de noodstroomvoorzieningen van ziekenhuizen etc. als voorbeeld nemen.

Het blijft wachten ok de expert op dit gebied.

Christian von Klösterlein

avatar#5726
Pierro
Berichten: 7
Reacties: 45

#9 Geplaatst: 2010-12-04 09:29:54

tijdens mijn meer dan 20 jaren verblijf in verschillende Afrikaanse landen, met zeer regelmatige power-cuts, heb ik daar overal dezelfde oplossing gezien.

De huizen daar hadden een back-up generator, welke middels een wisselschakelaar verbonden waren met de huisinstallatie.

Dus als volgt: een wisselschakelaar van 50amp waar op de ene pool het inkomend net zat (hier dus de EDF), op de andere pool de generator en op de centrale pool de verbinding naar de stoppenkast van het huis.

Normal verbind de wiselschakelaar de EDF met de huis en bij een power-cut even de wisselschakelaar omzetten, nadat de generator gestart was en het gehele huis heeft weer spanning, inclusief alle airco´s.

Ook zat op de inkomend kabel van de EDF een neonlamp bij de wisselschakelaar om te zien wanneer de EDF spanning weer terug was en dan kon je de wiselschakelaar weer omzetten naar EDF en je generator uitschakelen, simpel, nietwaar.

Dit principe ook hier in France geinstalleerd en voldoet prima, geen extra kabels of stopcontacten nodig, alleen maar een voldoende geproportioneerde wisselschakelaar die iedere electricien kan leveren en installeren indien nodig.

Wel een generator aansluiten van voldoende capaciteit om alles in het huis te kunen voeden.

Peter

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#10 Geplaatst: 2010-12-04 11:47:01

Jos,

   Het zou kunnen zijn dat je na het lezen van de bavards rubriek hedenochtend behoefte zou hebben aan een uitstapje naar wat technisch leesvoer. Ik ga morgen nog pogen te achterhalen wat de NF C 15-100 normen er precies over zeggen, maar dit Canadese verhaal kwam ik zojuist tegen. Niet een antwoord dat voldoet aan de kwalificatie pointu voor wat betreft de oplossing zoals jij en Pierro die al naar voren hebben gebracht, maar leuk om te lezen.

Rob

avatar#3688
Silex
Berichten: 73
Reacties: 350

#11 Geplaatst: 2010-12-04 12:42:08

En als je liever engels leest

janv

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#12 Geplaatst: 2010-12-04 14:09:16

Jos,

Stap voor stap gaat 't, vanwege de sneeuw, maar we komen er wel. Het soort schakelaar dat jij bedoelt is te vinden in de Hager E-catalogue. Onder de algemene noemer Appareillages de tête staan daar op pagina 228 en volgende een serie schakelaars van het type inverseurs de source manuels. Het eerste exemplaar daar, de HIM 408, is verkrijgbaar in stroomsterktes van 20 A tot 125 A. In de reguliere handel zie ik vergelijkbare exemplaren voor uiterst vriendelijke prijzen aangeboden. En dit is een duurdere opbouwschakelaar. Ook Schneider (Merlingerin) heeft dit soort schakelaars in het leveringsprogramma. Maar aan de Zwitserse prijslijst te zien is dat allemaal behoorlijk duur. Legrand lijkt zich wat meer toe te leggen op een iets grootschaligere aanpak. Ook andere producenten bieden hier oplossingen aan. Wat de normen betreft kom ik niet veel verder dan de verwijzingen die in het al eerder genoemde document van de UTE staan, les references normatives. Ik heb de 500 pagina's van de NF C 15-100 er op nagekeken, maar dat levert niet veel specifieks op. In de uitbundige hoeveelheid NF normen die er op velerlei terrein bestaan kwam ik nog wel deze wetsartikelen tegen, lees met name article EL 7. En waarschuwingen voor de plek waar je zo'n groupe électrogène opstelt.

Rob

avatar#7582
PaulGJ
Berichten: 9
Reacties: 19

#13 Geplaatst: 2010-12-08 18:46:34

Op mijn vraag aan de medewerkers van http://www.internetwebshop.nl/webshop//2497/Generatoren.html 

hoe ik het beste een generator op een bestaand systeem kan aansluiten, ontving ik dit antwoord:

Graag geef ik u mijn deskundig advies. U kunt een generator of een omvormer via een omschakelautomaat in uw schakelkast installeren. De groep waar deze op zit moet dan met 12A afgezekerd worden.

Met een normale schakelaar is het ook eenvoudig, als de stroom uitvalt omschakelen en de generator starten.

Helaas weet ik de verzendkosten niet, omdat u niet aangeeft welk aggregaat u wilt hebben ;-)

De verzendkosten in France zijn de duurste in Europa.

Indien u verdere vragen heeft, mail gerust.

Waarvan akte,

met vriendelijke groet

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#14 Geplaatst: 2010-12-15 17:50:43

@Robert,

Mijn hartelijke dank voor de uitgebreide reactie. Ik heb eens rustig de tijd genomen om alle links te volgen en de aldus verschijnende informatie tot mij te nemen. Dat heeft even geduurd, vandaar de verlate reactie.

Grappig is je verwijzing naar de site van SDMO. Inderdaad, het merk van mijn dieselaggregaat, waar ik zeer tevreden mee ben. SDMO levert inderdaad voor een draaglijk bedrag een omschakelaar die ik zou kunnen toepassen. Had ik zelf op moeten komen natuurlijk, bij mijn aggregatenmaker te rade gaan :-(

De informatie omtrent opstelling en voorzieningen rond het aggregaat is duidelijk en logisch. Luchttoevoer, uitlaatgasafvoer, brandstof en dergelijke, daar moet natuurlijk aandacht aan besteed worden. Dat was ik ook zeker van plan. Enige zorgen baren mij dan weer de over-gedetailleerde Franse regels, die een controleur ongetwijfeld talloze mogelijkheden bieden tot mopperen en afkeuren.

Ik denk daarom de volgende handelwijze te gaan volgen. In de technische ruimte en in/rond de GTL houd ik in gedachten rekening met het in de toekomst kunnen aanbrengen van een omschakelaar voor mijn aggregaat, en opstelmogelijkheden daarvoor. De daadwerkelijke realisatie hiervan stel ik uit tot na het bezoek van de Consuel dat is gepland in de loop van volgend jaar. Ik denk dat dat namelijk zelfs met een zo standaard mogelijke installatie al een voldoende grote uitdaging oplevert.

Nadat het felbegeerde Certificat de Conformité is "gescoord" ga ik dan nog wel wat aanvullingen op de installatie aanbrengen. In elk geval mijn hartelijke dank voor je bijdragen!

Salutations, Jos

avatar#6037
Timo Breumelhof
Berichten: 10
Reacties: 69

#15 Geplaatst: 2012-12-08 08:59:01

Jos,

Mag ik vragen wat voor oplossing je uiteindelijk heb gekozen voor de omschakeling (of is het nog niet zo ver...)?

Ik ben met de planning voor de vervanging van de elektrische installatie bezig en wil straks ook liefst een aggregaat aan kunnen sluiten.

Dank en groeten Timo

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#16 Geplaatst: 2012-12-08 10:04:59

Bonjour Timo,

Nee, het is nog niet zover, maar wel bijna. De ERDF heeft inmiddels de electricteitsmeter geinstalleerd in mijn toekomstige local technique en deze is aangesloten op het réseau. Ik ben nu bezig de laatste hand te leggen aan de installatie in mijn tijdelijke habitation. Daarna moet nog 3x35mm2 over 55 meter getrokken worden tussen local technique en tijdelijke habitation. In het local technique waar de gaine uit de grond komt is er dan nog wat graafwerk in de bodem om de gaine netjes naar de meter te krijgen, gevolgd door wat vloerafwerking. Dan is het tijd voor de Consuel, wellicht nog dit jaar maar misschien ook januari 2013. 

Ik ga nog steeds uit van mijn oorspronkelijke plan, namelijk de installatie laten goedkeuren, doch het aggregaat nog even achterbaks houden. Zodra (en indien) ik een goedkeuring krijg, zet ik direct na de electricteitsmeter dit type omschakelaar tussen meter en tableau en plaats het aggregaat in het local technique. Leidingdoorvoeren, openingen in de muur voor luchtaanvoer en afvoer van uitlaatgassen zijn reeds voorzien.

Salutations, Jos

avatar#10225
Jaap Pijpe
Berichten: 0
Reacties: 61

#17 Geplaatst: 2012-12-08 16:25:36

Voor wat het waard is Timo en Jos. Ik heb het exact zo gedaan als Jos beschrijft, maar dan met een 3 fasen schakelaar van hetzelfde type. (omdat ik 3 fasen heb)

Werkt heel goed. Wel schakel ik altijd vóór het omschakelen de interrupteurs van alle kwetsbare apparaten even uit en pas weer terug als de generator resp. het net is ingeschakeld. Was ik één keer vergeten en ja, dat kostte dus een telefooncentrale. Ondanks mijn generator met piekbescherming toch een piekje tijdens het inschakelen. Dus........

(en ja, ik heb deze opzet ook pas gedaan nadat de controle OK had gegeven op de installatie.)

avatar#6037
Timo Breumelhof
Berichten: 10
Reacties: 69

#18 Geplaatst: 2012-12-10 09:08:13

@Jos

Ok, mooi. €89 valt me mee en het formaat ook.
Ik ga wat ruimte vrij houden.
Gelukkig is er bij ons nog een aansluiting, hoewel die eigenlijk meteen zou moeten worden afgekeurd.

@Jaap

Zou een piekspanningsbeveiliging achter de schakelaar niet helpen om de pieken van een generator op te vangen?

Lijkt me nog net iets handiger dan alle electronica er eerst uit trekken..?

avatar#10225
Jaap Pijpe
Berichten: 0
Reacties: 61

#19 Geplaatst: 2012-12-10 09:46:57

Inderdaad Timo. Gaan we eens aan werken. Dank voor de suggestie.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#20 Geplaatst: 2012-12-10 13:03:56

Een parafoudre-achtige oplossing om piekspanningen de weg te versperren en naar aarde door te geleiden is natuurlijk altijd handig als eerste module in je groepenkast, daar waar de stroom binnenkomt vanaf de hoofdschakelaar, en in dit geval met een inverseur de source daartussen. Sommigen sluiten ook wel permanent een belasting aan op de generator om te voorkomen dat die bij de start "dans le vide" draait en daardoor een te hoge spanning aflevert. Bijvoorbeeld een stevige lamp van een wattage waarvoor je indien op heterdaad betrapt tegenwoordig bijna de gevangenis ingaat. 

Er is ook nog een andere foutconditie van een groupe électrogène waar aangesloten apparatuur niet blij op reageert: een permanent te hoge spanning. Daar reageert een piekspanningsbeveiliging niet op, en een zekering of disjoncteur ook niet. Die reageren alleen op te veel stroom. Legio zijn de verhalen over voltages van over de 300 volt, soms ook wel 370 volt, die een stevige gevolgschade opleverden. Een defect in de generator, of een toerental dat veel te hoog is opgelopen. Maar dan gaat het meestal om de goedkope apparaten zoals je die voor weinig koopt in iedere brico zaak. Handig om in de minder bewoonde wereld je elektrische gereedschap te kunnen gebruiken. Of om alleen je ijskast, vrieskist en wat lampen bij stroomuitval een paar uur aan de praat te houden wanneer de EDF het laat afweten.

Bij de meer permanente opstellingen - nabootsingen van een professionele noodstroomvoorziening - lijkt het verstandig een kwalitatief goed merk generator te kopen, om dit tweede risico in ieder geval te verkleinen. En misschien nog ergens een voltmeter monteren. Die zit natuurlijk al op de generator, maar daar loop je niet voortdurend naar toe om te kijken of alles nog goed gaat. En in het geval van het gebruik als noodstroomvoorziening, dus niet even een boormachientje aansluiten, moet je er rekening mee houden dat zo'n generator niet meteen de volledige belasting moet zien. Geleidelijk inschakelen dus van grote stroomverbruikers. Chauvin-Arnoux, de Franse tegenhanger van de Amerikaanse meetinstrumenten fabrikant Fluke, adviseert om bij de start van zo'n generator hem niet zwaarder te belasten dan dertig procent van het nominale vermogen. Dus dan wordt het toch iets meer werk dan alleen het starten van de generator en het omdraaien van een schakelaar.

Rob