Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

kosten nieuwbouw

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2010-12-05 16:42:31

Zijn er cijfers als je zelf een huis bouwt ?

Ik bedoel, een huis kost materiaal en arbeid.

In mijn branche weet ik dat de arbeid op bijna zestig procent zit van de kosten, hoe is dat bij een huis ?

Cees.

avatar#4636
willemfrance
Berichten: 23
Reacties: 52

#1 Geplaatst: 2010-12-05 18:30:57

Beste Cees

Vrienden van ons hebben hun huis voor het grootste deel zelf gebouwd. Zij zijn uitgegaan van de verhouding 40% materiaal, 60% arbeid. Omdat zij op enkele punten hulp wilden hebben (dakbalken e.d.) en zij rekening gehouden hebben met aankoop van goed materiaal (steigers, etc. etc. ) hebben zij voor hun berekeningen de verhouding 50/50 aangehouden.

Ik begrijp van hen dat dit in de praktijk aardig in de buurt kwam.

met een groet, Willem

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2010-12-05 22:35:02

Cees en Willem,

om het meteen duidelijk te zeggen:

ik heb nog geen nieuw huis gebouwd of gekocht. Niet in NL en niet in LDF.

Maar als ik standaard verhoudingen zoals 40/60 zie dan krijg ik de kriebels.

Stel dat iemand veel voorbewerkte bouwelementen gebruikt of arbeidsbesparende oplossingen toepast - dan investeert hij zeker meer-dan-standaard in materiaal en minder-dan-standaard in arbeid. Zou die dan nog steeds de 40/60 formule toepassen dan ligt hij zeker naast de waarheid.

Een formule zoals 40/60 is dus volgens mijn inzicht alleen toepasbaar bij vergelijkbare technieken. Of is de manuren/materiaal verhouding dezelfde, of het nu om een glasvezel/polyester-yacht of een traditioneel met spanten en geklonken planken gebouwde boot gaat? 

Heel extreem is de in de horeca gebruikelijke calculatiemethode, waar men vaak zegt dat de verkochte producten 'vier keer over de kop' moeten. Alsof het serveren van een dure wijn meer kost dan het opdienen van de huiswijn. Ik bedoel dat hier foute maatstaven gebruikt worden, er worden kostenrelaties gebruikt die helemaal niet bestaan. De ooit geopperde gedachte van een prikklokcafé was zo gek nog niet.  

Nog een voorbeeld uit de verzekeringsbranche. Lange tijd was de premie voor je aal-risk verzekering afhankelijk van de aanschafprijs van je auto. Als je dus investeerde in veiligheidsinstallaties zoals airbags en ABS, ging je premie omhoog. Grote onzin natuurlijk! 

Cees, ik denk daarom dat het schatten van de totale kosten op basis van de precies te berekenen materiaalkosten alleen in uitzonderingsgevallen tot een bruikbaar resultaat leidt.

Christian von Klösterlein

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2010-12-07 13:23:09

Ik vroeg me af wat er gebeurd namelijk bij het volgende;

Stel, ik heb geld teveel, ik ga niet een huis bouwen maar drie.

In de eerste plaats word ik altijd een beetje verdrietig als je kijkt naar wat men tegenwoordig bouwt, alles is snel af, heeft een dak, een deur voor de garage, en geeneens een bovenverdieping.

Kosten voor zo’n optrekje, een dikke honderdvijftigduizend euro’s.

Stel dat je nu een groter gebouw zet, want tenslotte zijn de muren en het dak de duurste objecten.

In dat gebouw plaats je vervolgens drie woningen met elk hun eigen tuin.

Moet toch te doen zijn lijkt me met een beetje een mooie architectuur.

Een dakkapelletje kost toch geen duizenden euro’s meer, en is al weer een veel leuker gezicht.

Cees.

                   maison

avatar#4462
ps
Berichten: 2
Reacties: 33

#4 Geplaatst: 2011-02-06 17:43:41

De verhouding tussen arbeidskosten en materiaalkosten van de meeste projecten waarover in dit kader gesproken wordt is inderdaad ongeveer 2: 1. Ik heb het meegemaakt dat het zelfs ca. 4: 1 was, bij restauratie met name.

Dat wordt anders als er sprake is van veel prefab, dan zijn de uiteindelijke materiaalkosten soms hoger, mede ivm de tijdwinst uiteraard.

Naast de materiaalkosten en de arbeidskosten is er bij een aannemersbegroting sprake van zgn. staartkosten. Hier vallen Winst-Risico, Algemene bedrijfskosten, Bouwplaatskosten en BTW onder. Vooral de eerste en de derde post zijn sterk afhankelijk van factoren zoals (plaatselijke) markt en locale werkomstandigheden. Totaal zijn deze cumulatief berekende staartkosten al gauw zo'n 45 % bovenop de materiaal en arbeidskosten. Dus de uiteindelijke besparing bij zelfbouw is groter dan 40-60%. 

Inderdaad is het zo dat als je meer m3 realiseert de uiteindelijke m2/m3 prijs omlaag gaat. Een en ander is natuurlijk sterk afhankelijk van specifieke projectomstandigheden.

mvg, Peter