Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Parpaing

Auteur Bericht

avatar#3079
robert2cv
Berichten: 33
Reacties: 18

#0 Geplaatst: 2010-12-07 17:37:24

Bon soir,

Ik wil een dragende binnenmuur bouwen van 15 cm parpaign. Op deze muur komt een balkenlaag voor een slaapkamer (ongeveer 5 x 3 meter). Deze balkenlaag rust gedeeltelijk (ca. 2,5 meter) op de badcel en het uiteinde van de overige 2,5 meter rust op de te bouwen muur.

De binnenmuur komt aan een kant vast te staan aan de bestaande buitenmuur van natuursteen.  De andere kant blijft los staan (om de hoek wordt gewerkt met metaalptoifiel en gipsplaat). Ik vraag mij af hoe ik deze muren moet verankeren?

Daarnaast vraag ik mij af welk formaat de fundering dient te hebben (diepte en hoogte). De muur wordt ongeveer 3 meter lang. Hoogte ca. 2,2 meter. En met welke wapening ik moeten werken? Bij Brico Deport zijn er kant en klare "semelle symetrique de fondation" (kokervormig wapeningijzer van 15x35 cm), is dit bruikbaar?

Alle tips zijn welkom.

Alvast bedeankt en gr.

Robert2cv

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#1 Geplaatst: 2010-12-07 19:52:01

Voor de vuist weg want ik ben geen expert : je hebt die parpaings met ronde of vierkante gaten aan één zijde. Plaats die gaten boven elkaar en stort ze vol : zo krijg je een betonnen paal. In paardenboxen was dit afdoende.

Er bestaan ook kokers van karton : wapeningsijzer erin, volstorten en lekker trillen, na drie dagen rits je het karton open en er staat 'n paal.

Peter.

avatar#7517
wilm (46)
Berichten: 8
Reacties: 138

#2 Geplaatst: 2010-12-07 21:34:20

Betse Robert,

Hoe graag ik ook zou willen, maar je vraag betreffende de fundering is niet te beantwoorden. De breedte van de fundering hangt helemaal af van de draagkracht van de ondergrond, daar moet dus eigenlijk naar gekeken worden. En de (aanleg)diepte bij een binnenmuur hangt ook van de ondergrond af. Dus eigenlijk moet je he professioneel laten bijstaan door iemand die ter plekke bekend is.

Mocht je geen uitgaven willen doen voor een op maat gesneden advies, en het niet erg vinden dat er wellicht iets overgedimensineerd wordt, hierbij een RICHTLIJN:  

- funderingsbreedte 50 cm, hoogte 20 cm. (korf 15*45) 

- de bovenbelasting ie je aangeeft is relatief laag, eenvoudige wapeningkorfjes kunnen dan al volstaan. Ik meen dat de korfjes die je noemt staven diam 6 mm hebben, dat is wel erg weinig. Maar wat je kunt doen is staven diam 10 mm in de rannden (dus 4x0 bijleggen).

- aanlegdiepte: zodra je op stevige ondergrond zit is dat voldoende, je hoeft niet diep te gaan.

- vergeet niet om ook in de muur aan de uiteinden korven aan te brengen en, gelet op de hoogte, halverwege horizontaal 2 staven 10 mm.  

Je zegt dat de muur eenzijdig vast komt aan de buitenmuur. Zorg al het kan voor een flexibele aansluiting (anders scheurt de muur wel los.)

(Voor alle duidelijkheid: het is een richtlijn, er kunnen geen rechten aan ontleend worden). 

Succes

Wilm

Meer info nodig: kijk eens bij de downloads op mijn pagina: www.buildinginfrance.com/links.html

  

avatar#3079
robert2cv
Berichten: 33
Reacties: 18

#3 Geplaatst: 2010-12-10 07:34:38

Dank voor de reacties. Wim hoe maakt je zo'n flexibele aansluiting tussen parpaign en natuurstenenmuur?

En wat bedoel je precies met korven aanbrengen in de uiieinden (in de parpaign staven betonijzer verwerken (in verticale richting). De horizontale begrijp ik.

Alvast bedankt en gr.

Robert2cv 

avatar#7517
wilm (46)
Berichten: 8
Reacties: 138

#4 Geplaatst: 2010-12-10 12:27:01

Robert,

Met korven bedoel ik korven wapeningijzer, het gaat om de z.g. verticale chainage. Je kunt info downloaden vanaf de genoemde pagina, aanklikken op het plaatje `murs et baies`, het downloaden kan even duren.

Een flexibele aansluiting maak je door bij de aansluiting een strook tempex van 10 mm aan te brengen tegen de natuursteen alvorens je met de parpaing begint. Vergeet niet om ook verende ankers aan te brengen (vastzetten aan de natuursteen met pluggen en bouten), ankers bij de parpaing in de lintvoegen aanbrengen. In Nederland heb je daarvoor speciale ankers van GB, hier in Frankrijk kun je b.v. een geferforeerde strip (feuillard perforées) gebruiken en deze in model buigen.      

Zoek op internet even aar `veeranker` en je weet hoe het er ongeveer uit moet zien.  Gebruik flinke lengtes.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#5 Geplaatst: 2010-12-10 12:43:32

Robert,

korven aanbrengen in de uiteinden (in de parpaign staven betonijzer verwerken (in verticale richting) doe je zo, zie hier:

 

Aan het (vrijstaande) einde van een muur gebruik je speciale parpaings, een waarvan hier een op maat gemaakte halve op de vloer ligt (1). In deze steek je, zolang dat nog kan, bijv. na de eerste vier lagen, de wapeningsstaven. Zie hier bij mijn bouwsel (2). De volgende eindblokken moet je dan op deze staven rijgen. Als er meer stevigheid vereist is neem je geen losse staven maar een slanke wapeningskorf die in de gaten van de eindblokken past. En je vult alles laag om laag met beton op.

De aansluiting aan een bestaande muur heb ik met een brede spleet uitgevoerd en om de drie lagen veerankers geplaatst; veerankers zijn eigenlijk voor cellenbeton bedoelt, je vindt ze ook op de website van Xella of hier.

 

Ik heb de spleet dan met zachte kalkmortel volgezet. Als er veel onderlinge beweging te vrezen is zou volspuiten met PU-schuim doelmatiger zijn.

Wilm, mee eens?

Christian von Klösterlein

even nog nagekeken:

de foto is van 2003. De muur staat dus al zeven jaar. Geen scheur en geen krimp. Foto 2009:


avatar#7517
wilm (46)
Berichten: 8
Reacties: 138

#6 Geplaatst: 2010-12-10 13:04:49

Hi Christian,

Prima verhaal, moet zo zeker wel lukken!

Ik begreep dat er sprake is van wat lijnbelasting uit de balklaag van de slaapkamervloer, vandaar dat ik wat terughoudend ben t.a.v. de kalkmortelvoeg en een flexibeler oplossing zou prefereren. Maar wellicht is de kalkmortelvoeg ook haalbaar. (Het blijft altijd een beetje gokken. De te verwachten beweging is immers mede afhankelijk van de fundering.)

Wilm