Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Song-Chanson

Auteur Bericht

avatar#8622
Truc Machin
Berichten: 37
Reacties: 97

#0 Geplaatst: 2010-12-08 01:24:36

De Angelsaksische liedkunst is in de eerste plaats ingebed in de 'muziek-industrie'. Dichters als Leonard Cohen, Randy Newman en natuurlijk Dylan, zijn belangrijk als cultureel fenomeen, maar ze worden toch in de eerste plaats gezien als populaire entertainers. (En de maatstaf daarvoor is de omzet in dollars.)

Jean Ferrat, George Brassens en natuurlijk Brel, zijn populair vanwege hun bijdrage aan de Franse cultuur as such.

Is er inderdaad sprake van een verschil in de positie ? En als dat verschil er is, zegt dat dan iets zegt over de aard van de cultuur in die taalgebieden ?

Truc

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#1 Geplaatst: 2010-12-08 06:54:37

Leonard Cohen in het rijtje Newman etc. ? Ik beschouw hem tot Brassens en Brel.

Maar wat die dollars betreft heb je wellicht gelijk. Enkele jaren geleden trad hij op, onder meer te Lyon. 'n Kaartje kostte iets van 250 euro, herinner ik me. Dat vond ik wat veel, maar hij blijft m'n bijbeltje want hij heeft 'n hoop bijgedragen aan mijn culturele en emotionele ontwikkeling.

Petert.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#2 Geplaatst: 2010-12-09 19:22:38

Lenard Cohen bijdragen tot je ontwikkeling? Deze hoogbejaarde bard blijft met zijn zanggeneuzel mijn gevoelige gehoorgang teisteren als ik hem per ongelijk zie optreden. Zijn getoonzette poëmen kennen een rijkdom van twee of drie voortdurend herhaalde akkoorden. Hetzelfde geldt in iets hogere mate voor de man Bob Dylan. Neen, dan Georges en Jacques. Deze mannen zullen zeker ook flinke sommen oude franken in de wacht hebben gesleept. Dus dat bepaalt de verschillen niet, zo die er zouden zijn.

Wim

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#3 Geplaatst: 2010-12-09 19:34:42

En dan heeft-ie 't ook nog geflikt om met Philip Glass samen te neuzelen (Book of Longing). 't Zou verboden moeten worden !

Maar om daarmee nu iets te durven beweren aangaande mijn ontwikkeling, tjonge Wim, ik geloof dat ik er uiteindelijk goed ben uitgekomen. Laten we afspreken dat jij je beperkt tot het edele pianospel, doe ik de poëzie (al dan niet op muziek gezet).

Peter.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#4 Geplaatst: 2010-12-09 21:19:26

Ik durf het bijna niet te zeggen maar ik vind Leonard Cohen gewoon goed.... ik ben in juli 2009 op zijn concert in Nantes geweest en voor 70€pp 3 uur lang veel waar voor mijn geld gekregen. Opa springt nog vrolijk rond op de bühne, al of niet gedwongen door geldgebrek want Bernie Madoff......... en zijn begeleiders zijn excellente muzikanten.

En Brel is de beste ooit maar die geeft geen concerten meer.

Ik vind het niet wezenlijk verschillend wat de Anglosaxische of Francophone barden uitkramen. Ik denk ook niet dat geld zo'n rol speelt. Wel doet het mij stiekem plezier dat de reeds zwaar gearriveerde heren toch nog tours moeten maken om wat sous te verdienen want van de CD's komen ze niet meer.

En ze krijgen het nog voor elkaar om hele stadions vol te krijgen, niet alleen met gearriveerde babyboomers.

Verder waag ik me niet aan vergelijkingen.

Steven