Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

auto entrepeneur

Auteur Bericht

avatar#7709
jc
Berichten: 2
Reacties: 1

#0 Geplaatst: 2010-12-08 13:22:30

Geachte lezers,

Ik wil graag zekerheid over de "verplichte" verzekeringen die

ik dien af te sluiten voor mijn werk als auto-entrepeneur in

renovatie (renovation batiment/tous travaux).

Ik heb nu een (volgens de agent) offerte liggen van een verzekering "responsabilite civil professionel" voor het bedrag van 2.200 per jaar!

Dit is niet in verhouding tot mijn huidige inkomsten.

Ik doe kleine klusjes hier en daar en zal wellicht op een jaarinkomen

uitkomen van zo'n 10.000 eu. Hier gaat nog de 23% af.

De vraag is dus: ben ik verplicht om deze verzekering af te sluiten en

zoja, zijn er goedkopere aanbieders?

Mijn dank voor alle reacties

JC

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2010-12-09 14:56:07

Dommage ouvrage bouwverzekering/garantie die meestal tien jaar geldt en wordt afgegeven door de aannemer bij de oplevering van de bouw. De reguliere bouwbedrijven zijn bij de oplevering van de bouw verplicht de tienjarige garantie af te geven (garantie décennale voor de soliditeit van de constructie van het huis – de ruwbouw), de tweejarige garantie (garantie biennale of la garantie de bon fonctionnement, la garantie des éléments d’équipements) voor de later optredende kleinere gebreken – de afwerking – en de eenjarige garantie voor de geconstateerde fouten en foutjes direct na de oplevering (la garantie de parfait achèvement). Van een klusjesman kan dat allemaal niet worden verwacht. Dus hier wederom een nog niet weggepoetste hobbel in de regelgeving van het auto-entrepreneurschap. Dus navraag doen, lijkt hier de enige optie. De zaak is niet van belang ontbloot: notarissen verlangen tegenwoordig ook de DO als de renovatie van een huis in de verkoop is gebeurd door doe-het-zelvers....

Wim

avatar#7517
wilm (46)
Berichten: 8
Reacties: 138

#2 Geplaatst: 2010-12-09 19:41:27

Beste JC,

Ook al ben je een concurrent ;)

Ja, je bent verplicht om een aantal verzekering af te sluiten, afhankelijk van de werkzaamheden die je verricht.

Je begint met de WA-verzekering, inderdaad de responsabilité civil professionel. Die hoeft maar een fractie te kosten van hetgeen aan jou aangeboden is, dus stroop de markt maar goed af want de aanbieding die je op tafel hebt liggen lijkt nergens op. Ik meen dat er zelfs een speciale micro-assurance bestaat voor de auto entrepeneur!

Als je volgens de regels werkt, geef je in veel gevallen ook een 10-jarige garantie af, en ook daarvoor hoor je je ook verzekeren. Natuurlijk kun je ook besluiten om je niet daarvoor te verzekeren en de garanie niet op papier af te geven. Het "jammere" is dat dat niet werkt, want je bent gewoon toch gewoon verantwoordelijk en aanspreekbaar!

Het auto-entrepeneurschap betekent dat je minder administratieve rompslomp zult hebben, goede zaak! Maar ik meen dat de wetgever niet heeft bedoeld om voor opdrachtgevers een situatie te creëren waarbij er sprake is van minder rechtszekerheid ingeval een auto entrepeneur wordt ingeschakeld. Het belang van de opdrachtgever zal zwaarder wegen dan dat van de ondernemer. Ik ben ervan overtuigd dat je dus dezelfde verzekeringen als een "gewone" aannemer zult moeten hebben.

Verder heb je de assurance biennale voor o.a. canalisations, radiateurs, 

tuyauteries, gaines, revêtements de toutes sortes autres que ceux constiuant du gros ouvrage, éléments mobiles nécessaires au clos et au couvert tels que portes, fenêtres, persiennes et volets.) Uitgezonderd zijn mechanische en elektrotechnische onderdelen die worden gemonteerd zoals ze zijn geleverd.


Tenslotte nog de assurance de parfait achevement.

In principe kun je een assurance multirisque afsluiten hiervoor.

PS2: De door Wim genoemde assurance DO (Dommage Ouvrage) is eigenlijk een verzekering voor de voorfinanciering van herstel VANAF EEN JAAR NA DE OPLEVERING. Hij wordt normaliter door de opdrachtgever afgesloten, soms betaalt de aannemer mee. Vaak wordt hij verplicht gesteld door banken (die die verzekeringen zelf verkopen en aan iedereen aansmeren).  

Hij moet zijn afgesloten vóór aanvang bouw en geldt vanaf een jaar ná de oplevering (= einde van de garantie de parfait achevement) tot het einde van de 10-jarige garantie. Eigelijk dekt hij hetzelfde als de (voor de entrepeneurs verplichte) garantie décennale, maar belangrijkste meerwaarde voor de eigenaar van een pand is dat deze verzekering het mogelijk maakt dat reparaties snel worden uitgevoerd zonder dat eerst is uitgezocht wie de veranwoordelijke(n) is c.q. zijn. De verzekering regelt eerst het herstel en gaat daarna verhaal halen. 

In geval de verzekering wordt aangesproken, wordt binnen enkele dagen een deskundige ingeschakeld. Deze maakt uiterlijk binnen twee maanden een rapport op, en het gebrek moet vervolgens uiterlijk binnen 150 dagen zijn hersteld. (al met al natuurlijk nog altijd een veel te lange periode. Maar goed, gerechterlijke procedures kunnen wel jaren duren, en daarop hoeft dan niet te worden gewacht!)

IS DUS GEEN VERZEKERING VOOR SCHADE TIJDENS DE BOUW!!!

Hopelijk kun je hier verder mee. Succes!

Wilm