Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nutsbedrijven

Nutsbedrijven

Telefoon, internet, televisie, gas, water en licht

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Prijzen electriciteit en gas

Auteur Bericht

avatar#8689
bart
Berichten: 1
Reacties: 1

#0 Geplaatst: 2010-12-09 08:51:52

Ik vond een website die voor mij de prijzen kan vergelijken van electriciteit en stroom van leveranciers in Frankrijk. Ik wist niet dat dat kon, maar schijnt hetzelfde te zijn als in Nederland. Iemand ervaring met overstappen van EDF, bijvoorbeeld via de vergelijkingssite http://www.electricite-et-gaz.fr?

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2010-12-09 09:07:37

Bart,

  Niet alleen in Nederland, maar ook in Frankrijk worden gouden bergen beloofd door sommige nieuwe aanbieders van energie en hun tussenpersonen, waarbij sommige argeloze klanten pas te laat ontdekken waar ze nu precies voor getekend hebben. Inderdaad is je vraag terecht, wat zijn de ervaringen in de praktijk nu. Het enige verstandige dat ik daar als trouwe EDF klant over kan zeggen, is je te wijzen op de informatie die er hier op de website staat, geeft een aardige indruk van wat er allemaal speelt. Uiteraard besteden ook de Franse dagbladpers en de consumentenorganisaties hier aandacht aan. Bij "60 millions de consommateurs" hebben ze daar vorig jaar een vergelijkend onderzoek naar gedaan, voor abonnees hier te downloaden, wellicht on-line door te bladeren, of misschien nog voor een gering bedrag verkrijgbaar. En voor de echte liefhebbers, van het Frans, van parlementaire teksten of een combinatie van beide, de kamercommissie van economische zaken van de Assemblée nationale vergaderde in mei dit jaar nog over de wetgevingscontext van de energiemarkt. Met ook hier - we zien dat wel vaker - artikelen uit de dagbladpers die het debat op scherp zetten zoals blijkt uit de welkomstwoorden van de voorzitter van die vergadering: "........une actualité brûlante – je pense aux articles de presse parus hier......"

 

Rob van der Meulen

avatar#8689
bart
Berichten: 1
Reacties: 1

#2 Geplaatst: 2010-12-14 11:35:37

Dank voor je uitgebreide antwoord. Er zijn dus nog niet heel veel mensen overgestapt in Frankrijk! Misschien dat ik het gewoon maar eens ga proberen via zo'n site: kan ik kiezen voor duurzame energie van bijvoorbeeld Enercoop. 

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#3 Geplaatst: 2010-12-14 17:35:24

Ikzelf zou er niet over piekeren om naar de concurrent te gaan. Gedoe allemaal, voor de paar euro's besparing op korte termijn. Sinds het verlies van het monopolie door EDF zijn de alternatieven op de vrije markt gekomen en hanteren daarbij vaak zeer agressieve verkoopmethoden. De ervaring leert dat bij privatiseringen de nieuwkomers op de markt zich op het gebied van de tarieven alleraangenaamst presenteren en ook de marketingmachines loslaten op de gevoelens van de consument (groene energie, duurzame energie en wat al niet meer). Pas over enkele jaren komt de aap uit de mouw.

Wim

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#4 Geplaatst: 2010-12-14 18:40:47

Eigenlijk is het simpel. Veruit de goedkoopste manier om elektriciteit op te wekken is op dit moment kernenergie . De kerncentrales zijn in handen van de EDF, dus die kan de laagste tarieven bieden.

Helaas moeten alle andere initiatieven ook betaald worden uit die inkomsten, dus de prijs van (kern-) energie stijgt vanwege de subsidie op onrendabele energievormen als windmolens en zonnepanelen en de levering van kernstroom aan derden die slechts een minder efficiente administratie toevoegen aan reeds bestaande infrastructuur.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#5 Geplaatst: 2010-12-14 22:30:26

Het advies van Wim is duidelijk, en het enige dat ik daar nu aan kan toevoegen is wat ik zojuist oppikte uit een tv uitzending op ARD Das Erste. Onderwerp: de steeds grotere onduidelijkheid over stroomtarieven. Ook voor de Duitse consument is het lastig om de totaal onvergelijkbare, en vaak verre van transparante prijsmodellen die door met name nieuwe aanbieders aan de man worden gebracht te doorgronden. En doen de zichzelf benoemde onafhankelijke "Stromvergleichsportale" met hun websites het dan beter, kun je daar meer van op aan, neemt je dat werk uit handen? Für attraktieve Stromtarife is hier het lokkertje. Als het tegenzit gaat het werk kosten aan de producentenkant. De kleinere energieproducenten, veelal zogenaamde "Stadtwerke", met vaak helemaal niet onaardige prijzen, dreigen in dit landelijke internet geweld geheel naar de achtergrond te verschuiven. Wel worden ze bezorgd opgebeld door de exploitanten van dat soort sites. Wat jammer nu, ondanks uw scherpe prijsstelling, of juist daardoor, het zou ons moeite kosten dat in ons vergelijkende rekenmodel te verwerken, dreigt u uit de boot te vallen. Maar voor een paar duizend euro kunnen we wel wat voor u betekenen. Komt u ook op onze vergelijkende website te staan. Zegt u het maar. Waar begint hier de onafhankelijke voorlichting, en waar wordt die grens overschreden, en komen we bij een subtiele vorm van chantage terecht.  Alles natuurlijk binnen de juridische spelregels van de vrije markt. Dit soort websites kan dus als het tegenzit ook bijdragen aan de "Verneblung" van de werkelijke stroomtarieven, in plaats van een bijdrage te leveren aan een grotere transparantie.

Rob

avatar#5897
la Gravetière
Berichten: 50
Reacties: 77

#6 Geplaatst: 2010-12-14 23:36:02

De vier blunders van Nederland

privatisering van de zorg:je betaald meer en je krijgt minder. je hebt het in een bejaarden huis zijn veel slechter dan de gevangenis.

de post komen nu op de vreemdste tijden. laatst sprak ik er één aan ik dacht dat het een junk was die met mijn voordeur bezig was maar hij kwam de post brengen geen uniform of herkenbare auto als je geluk hebt spreek hij Nederlands .

de spoorwegen vreselijk voor die mensen die er mee moeten wat ben ik blij  met de auto, goed ik sta ook in de file maar ik weet wel waar ik aan toe ben bij het spoor weet je het pas als je op station staat.

energie: tot 's avonds laat wordt je lastig gevallen met aanbieders die veel goedkoper zijn zeggen ze. als er een storing is en je dient een schade claim in dan stuurt de aanbieder je naar de transporteur en anders om net zo lang totdat jij er gek van wordt. stroom goedkoper ja een paar tiende van een cent en die worden weer terug verdient met allerlei vage kosten. en nu hebben we een heleboel aanbieders vanuit het buitenland met als gevolg dat de ene centrale na de ander dicht gaat. dus werkloosheid en totale afhankelijkheid van het buitenland.

ik hoop echt dat die Fransen het volhouden om bij de EDF te blijven zodat die geldwolven geen vat krijgen op de dagelijkse dingen zoals stroom

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#7 Geplaatst: 2011-01-27 10:41:00

Maar ook al blijf je bij de EDF, uiteindelijk de producent van al die elektriciteit die ze voor een deel (bijna een kwart) tegen lage tarieven aan wederverkopers ter beschikking moeten stellen, toch lijkt het concurrentiemodel, samen met noodzakelijke investeringen, eerder te leiden tot prijsverhogingen dan tot prijsverlagingen. In leParisien wordt gesproken over tariefsverhogingen van 24%, gerekend vanaf heden tot 2015. Hetgeen, net zoals een aantal jaren geleden het geval was, in alle toonaarden door de EDF ontkend wordt. De vorige PDG mocht toen het toch wel bleek te kloppen opstappen, ik ben benieuwd of de huidige EDF baas dit overleeft. Het wachten is op de eerste vragen in de Assemblée nationale, er is vast wel een député die de tijd heeft om de krant te lezen. Als het maar niet via zijn of haar iPhone of iPad is, dat ligt wat gevoelig de laatste tijd.

Rob

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#8 Geplaatst: 2011-02-10 21:32:43

Het hoge woord is er uit. Eric Besson, de minister die op Economische Zaken ook verantwoordelijk is voor la numérique, heeft nu publiekelijk uitgesproken dat prijsverhogingen voor de elektra onvermijdelijk zijn. Mooie foto trouwens in dit artikel, van zo'n echte gloeilamp, goed bewaren, voordat het bezit van echte gloeilampen in het wetboek van strafrecht belandt. De huidige PDG van de EDF kan dus opgelucht ademhalen: de vorige mocht opstappen toen die twee jaar geleden hetzelfde verkondigde, en half Frankrijk over hem heenviel. Maar ook deze heeft het niet gemakkelijk, kijk hoe hij over het Franse kernenergie programma medio januari voor de vaste kamercommissie van Economische Zaken dit onderdeel van het energiebeleid mocht toelichten en verdedigen. Ook Nederland wordt nog genoemd.


Rob van der Meulen

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#9 Geplaatst: 2011-08-16 18:40:20

De prijsstijgingen voor elektriciteit en gas blijven de gemoederen bezig houden. Moet de gebruiker opdraaien voor de verliezen die de EDF heeft gemaakt met internationale avonturen en escapades op de beurs, of betreft het een aanpassing aan wat er in de overige EU landen gemiddeld betaald wordt? In deze tv rapportage worden de diverse argumenten nog eens op een rij gezet. Dat het ook voor de Franse burger soms lastig corresponderen is met grote organisaties als de EDF en GDF Suez - probleem van de surfacturation - wordt in de intro aardig voor het voetlicht gebracht. 

Rob van der Meulen

avatar#9394
Lodewijk1
Berichten: 0
Reacties: 1

#10 Geplaatst: 2011-09-07 16:00:49

Kan iemand mij als nieuwkomer iets vertellen over de mogelijkheden en kosten om mijn gastank te vullen. Ik heb bij de koop van mijn huis een tank van butagas overgenomen ( heet nu kennelijk proxigaz) maar ik ben op zoek naar de goedkoopste maar eigenlijk ook wel de betrouwbaarste leverancier. Moet ik bij overstappen naar een andere leverancier ook de tank inruilen, waar overigens nog een borg op zit of wordt dat door de leveranciers onerling verrekend?

En wat kost gas eigenlijk! Ik kan daar op het forum niets over vinden.

Wie wil mij nader informeren?

bij voorbaat dank

Lodewijk van der Winkel

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#11 Geplaatst: 2011-09-07 17:38:08

Lodewijk,

  Welkom op dit forum. Waar zoveel gevraagd en geschreven wordt dat het soms moeilijk is - ook voor auteurs - om uit de losse pols een eerder antwoord terug te vinden. Maar met de zoekfunctie lukt dat toch nog wel redelijk. Als inleiding, daarmee ben je meteen op de hoogte van een aantal omgangsvormen die in zwang zijn bij de Franse gasleveranciers, zou je dit verhaal even moeten lezen. En iets neutraler van toonzetting is wat er op deze website zelf over gas wordt vermeld. Er zijn heel wat Franse websites die pogen de prijzen netjes op een rij te krijgen, maar het venijn blijkt 'm telkens weer in allerlei ogenschijnlijk kleine contractuele bepalingen te zitten. Mocht je tijd over hebben dan is dit een website met behoorlijk wat informatie. Voor een snelle indruk kun je bij deze grafiekjes terecht.

Rob van der Meulen