Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Over het forum en de website

Over het forum en de website

De plaats voor reacties op vorm en functie van dit forum en de website Wonen en leven in Frankrijk

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

copyright

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2010-12-11 10:12:29

Voor ons werk hebben we tekeningen van ontwerpen waar we duizenden uren in hebben zitten, en natuurlijk zit je er niet op te wachten dat een ander daar mee aan de haal gaat.

Er zijn verschillende manieren om tegen te gaan dat mensen met jouw product gaan kopiëren, en wil men dan alsnog ons ontwerp jatten dan kan dat alleen met printscreen wat zo dusdanig kwaliteitsverlies oplevert dat er nagenoeg niets overblijft.

Wim heeft de andere draad stop gezet maar in vind het toch hinderlijk dat ik mailtjes krijg van mensen die op de andere site actief zijn en mij aanspreken op teksten die “iemand” hier op deze site weghaalt en daar plaatst.

De vraag leek me doodnormaal; wat kan ik daar tegen doen, of is opstappen de enige manier?

Dan heeft die iemand het mooi voor elkaar.

Ik ga vooralsnog een fakemailadres invoeren die zichzelf schoonmaakt.

Cees.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#1 Geplaatst: 2010-12-11 10:52:26

Om bij Infofrankrijk te blijven: het is een openbaar forum en als je daar wat op zet, kan het gekopiëerd worden en ergens anders gebruikt. Al of niet uit z'n verband gerukt, met en zonder bronvermelding.

Daar kun je niks aan doen.

Wat e-mail betreft, forums hebben mogelijkheden om die adressen af te schermen en mail via het forum te verzenden. Volgens mij heeft dit forum het niet. Ikzelf heb er geen behoefte aan en eigenlijk vind ik het wel goed om e-mail adressen te vermelden. Daarmee zet je een rem op e-meeuwen.

Steven

avatar#8237
Jeroen(35)
Berichten: 1
Reacties: 65

#2 Geplaatst: 2010-12-11 10:58:59

Het heeft natuurlijk niks met copyright te maken, maareuh ... wat zijn e-meeuwen?

Groet, Jeroen

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2010-12-11 11:23:36

Dat zijn vogels die over komen vliegen Jeroen, een lading stront laten vallen en weer doorvliegen, toch Steven ?

Of anders gezegd, mensen die deze site bezoeken, tegen alles aanschoppen en een discussie wreed verstoren, en even plotseling weer zijn verdwenen waarna je ze nooit meer ziet.

Sommige vogels komen terug tijdens de trek.

vreemde vogels ;-)

Cees. 

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#4 Geplaatst: 2010-12-11 11:50:13

Ik deel Stevens opmerking over 'n vermeend copyright op forumbijdragen.

Cees, wend je toch direct tot de betreffende afzender. Of tot de betreffende webmaster.

Vergeet niet dat citeren niet onder het auteursrecht valt. En aan citeren zijn natuurlijk grenzen, zo is het ook wel weer.

Peter.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#5 Geplaatst: 2010-12-11 12:14:15

Meeuwen komen krijsend aanvliegen, pikken op wat hun lekker lijkt, schijten alles onder en vliegen dan weer weg. Hun eigen buik letterlijk vol, die van de slachtoffers figuurlijk.

Analogie met interim-managers.

Dus Cees had het goed.

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2010-12-11 13:03:39

Merci Peter, heb een bericht geplaatst ten aanzien van de webmaster.

Maar dan ken jij de persoon om wie het gaat nog niet, je kunt hém namelijk niet terugmailen.

Bij ieder adres staat de terugmail knop aan, behalve bij hem.

De grapjas, zo krijgt hij dus nooit meer de wind van voren.

Ik heb verder ook niet zo’n zin me verder met die site bezig te houden, het is mijn smaak en opzet van de site niet die me er toe aan zou kunnen zetten die site te bezoeken.

Ik vind de deze site mooier en gebruiksvriendelijker om eerlijk te zijn.

Cees.

avatar#8237
Jeroen(35)
Berichten: 1
Reacties: 65

#7 Geplaatst: 2010-12-11 13:16:52

Dank voor de e-meeuwen, ik vind het een geweldig goede beeldspraak :)

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#8 Geplaatst: 2010-12-11 18:21:30

Naar mijn opvatting dienen regels van de Auteurswet en het daaruit afgeleide citaatrecht 'slechts' voor werken van wetenschappelijke/journalistieke of kunstzinnige aard. Bijdragen in internetfora, hoe fraai ook verwoord soms of uitmuntend van originaliteit, zijn te beschouwen als een discussie, virtueel weliswaar, maar enigszins gelijkend op gesprekken aan de eettafel of in het café. Iemand beweert iets, een andere reageert, weer een ander komt op de stelling van nummer één terug en gaat hem of haar daartoe voor de duidelijkheid kort citeren. Het is netjes om bij dat citeren in andere internetfora een bescheiden deel van de tekst over te nemen en daarbij wel uitdrukkelijk de naam van de inzender en het forum te noemen. Daarover bestaat langzamerhand wel eenstemmigheid. Het knippen en plakken van forumbijdragen naar andere fora is niet te verbieden. Het overnemen zonder bronvermelding/toestemming van de redactionele inhoud van websites heet plagiaat en is strafbaar.

Wim

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#9 Geplaatst: 2010-12-11 19:12:03

Jeroen,

De term "e-meeuw" gebruik ik al even. Denk hem zelf verzonnen te hebben maar achteraf vermoed ik dat ik deze in mijn hoofd heb opgeslagen vanwege frequente bezoeken aan Hotel New York, waar deze overigens een heel andere betekenis heeft.

Wim, glashelder verhaal over copyright en internet.

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#10 Geplaatst: 2010-12-11 21:33:16

Duidelijk Wim. Maar wel jammer. Nu blijven we met het probleem van Cees zitten, dat er "iemand" hem heeft "geciteerd" maar dat niet zo heeft bedoeld en dus heeft Cees terecht een "naar gevoel" hierbij.

Dus......................wat te doen.................???????????

Bruiner kunnen we het toch niet maken...wel?

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#11 Geplaatst: 2010-12-12 09:36:18

Cees' probleem is zich aan 't oplossen op de daartoe geëigende plek. Ik citeer : "De Webmaster beste Meneer Martinicees hoeft Bartjens helemaal niet te verzoeken geen knip en plakwerk meer te doen. Dat is eigenlijk door een toetsfout foutief gebleken. Dus oprecht excuus dan. En voor de rest ken ik U niet en sterker, ik wil U helemaal niet kennen!"

Dus hoe krom ook geformuleerd, de boodschap lijkt me aangekomen. Ik zou willen dat het vanaf nu weer eens over interessantere of leukere zaken ging. Laat de bagger toch de bagger, hoe meer je erin roert hoe erger het gaat stinken.

Peter.avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#12 Geplaatst: 2010-12-12 10:44:41

Dan nu maar hopen dat “hij” het heeft begrepen.

Het gaat mij er niet om dat men mijn schrijfsels kopieert, want ik geloof niet dat de bedoeling negatief was.

Het vervelende is dat er e-meeuwen zijn die ook daar rondvliegen, “mijn” tekst lezen die door een ander gebruikt of misbruikt wordt, en mij er op aanspreken door me privemailtjes te sturen die soms strelend zijn maar vaak uitermate onbeschoft.

Ik ben geen gebruiker van die site, ben gelukkig met de bezoekers hier die allemaal weten hoe de wind waait, en heb helemaal geen zin in reacties van een zekere J de W die vind dat de overheid maar eens naar die uit Nederland vertrokken steuntrekkers moet gaan zoeken.

Dus meneer als U dit leest, begrijp dan mijn verzoek om dit niet meer te doen.

Met vriendelijke groet voor de zondag en het gaat U heel erg goed.

En nu afnokken met dit onderwerp.

getverderrie, ik heb hier helemaal geen zin in.

Cees.

zou de webmaster Wim en Erik deze laatste twee draadjes willen verwijderen?

zo onzinnig allemaal.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#13 Geplaatst: 2010-12-17 13:38:41

Bij het draadje "Bescherming profiel" maakt Wilm zojuist melding van het regelrecht overnemen door een andere website van discussies hier op het forum. Door Wim is daarover eerder gezegd: "Bijdragen in internetfora, hoe fraai ook verwoord soms of uitmuntend van originaliteit, zijn te beschouwen als een discussie, virtueel weliswaar, maar enigszins gelijkend op gesprekken aan de eettafel of in het café". Dat kan juridisch klaarblijkelijk, maar het is niet netjes om dat te doen zonder bronvermelding. Aan de andere kant van het plagiaat continuum treffen we het klakkeloos overnemen van redactionele inhoud aan, dat kan niet zomaar. Daar tussenin treffen we volgens mij nog een andere categorie aan. Die van artikelen zoals die te vinden zijn in de rubriek wonen/klussen op deze website. En van antwoorden op het forum, die het niveau van de borreltafel of een goed gesprek enigszins ontstijgen, en waar door de scribenten soms toch redelijk wat tijd in is geïnvesteerd om het zo kort en bondig mogelijk op het digitale papier te krijgen. Ik heb de website waar Wilm naar verwijst er (nog) niet op nagelezen, absoluut geen zin in op dit moment. Maar de algemene vraag wat we vanuit copyright perspectief aan moeten met deze tussencategorie is volgens mij nog niet afdoende beantwoord. Concreet: kan iemand mijn verhaal over de elektrische installatie op deze website, wat aangevuld met nagekomen berichten daarover op het Forum, zomaar overnemen of eventueel met een plezierig kaftje er omheen laten uitgeven? Dat is me ooit overkomen met keurig uitgetypte samenvattingen van studieboeken en collegestof, een jaar later tegen betaling te verkrijgen bij een studentenuittrekselcentrale. Op een Triumph-Tippa trouwens, de beste portable indertijd. Vrije jongens à la Jacobse & Van Es, samen voor ons eigen, en kopieermachines waren er toen ook al. Maar liever geen tweede keer dus. Dan zou ik mij nu toch behoorlijk vogelvrij voelen, en gezien de weersomstandigheden op dit moment heb ik bitter weinig animo om mij net als Robin Hood in de bossen terug te trekken, met pijl en boog wachtend op mijn kans, totdat zulk een snoodaard voorbijkomt.

Rob van der Meulen

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#14 Geplaatst: 2010-12-17 17:28:30

Rob,

dank voor je toelichting. Inderdaad, ook volgens mijn gevoel is er een verschil tussen borrelpraat in een forumsdiscussie en uitgewerkte berichten op een website.

Wat mij nu opvalt is dat sommige bijdragen onder wonen\klussen een © dragen en anderen niet. Is er een reden voor? Met een © onder mijn stukken kan ik toch iedereen die hiervan kopieert ter orde roepen.

Christian von Klösterlein

avatar#7517
wilm (46)
Berichten: 8
Reacties: 138

#15 Geplaatst: 2010-12-17 20:37:31

Rob,

Alle begrip voor je angst. Hoe het verhaal juridisch precies in elkaar steekt weet ik niet, maar ik kan me je (voor)gevoel helemaal indenken. Met name als iemand ervandoor zou gaan met jouw noeste arbeid, met als enige toevoeging een kleurrijk eigen kaftje, voorzien van zijn/haar eigen naam.

Of het van een C-teken voorzien van je artikel voldoende is? Geen idee, maar je maakt er in ieder geval al mee duidelijk dat je niet blij bent als iemand je zomaar kopiëert.

Wilm   

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#16 Geplaatst: 2010-12-21 18:19:47

Inmiddels blijkt de website waar Wilm naar verwees enige tijd uit de lucht te zijn geweest, klaarblijkelijk getroffen door efficient opererend luchtafweergeschut. Na reparatie door de grondmecaniciens is er zo te zien een afgeslankte doorstart gemaakt, zonder het onderdeel Forum aan boord. Gesterkt door deze gebeurtenissen ga ik gewoon maar door met het schrijven van stukjes.

Rob van der Meulen

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#17 Geplaatst: 2010-12-24 10:54:36

Beste Christian,

Je schreef in dit draadje dat het gebruik van het copyright notice (©) je bepaalde rechten geeft. Ik moet je teleurstellen. Dit tekentje heeft geen enkele juridische waarde. Het stamt uit de VS en heeft in Europa nooit een erkende status gehad. Het is ook volkomen overbodig, omdat je ongeacht het copyrightteken de auteursrechten bezit - of niet. Het teken geeft hooguit aan dat je víndt dat je die rechten hebt. Het auteursrecht en de vele uitzonderingen daarop is voer voor duizenden juristen die er een goedbelegde boterham aan verdienen. In basis is het auteursrecht eenvoudig. Alles wat je opschrijft en zelf hebt bedacht is van de schrijver. Je hoeft voor het verkrijgen van het auteursrecht helemaal niets te doen. Het is er gewoon. De problemen beginnen natuurlijk met de vraag of wat je hebt opgeschreven wel origineel is. Je mag de rechten van een ander niet voor je zelf claimen tenzij je die rechten hebt verworven. Je kunt bijvoorbeeld door deel te nemen aan een forum, toestaan dat anderen jouw tekst gebruiken. Overigens ontvallen door die toestemming niet alle rechten. Verder kan het auteursrecht na verloop van tijd vervallen. Je moet eens weten hoeveel uitgevers rechtenvrij dode auteurs heruitgeven…

Er zijn veel uitzonderingen op het auteursrecht. Een daarvan is het recht om te citeren. Daar kun je ook hele boeken over vol schrijven, maar het volstaat hier om te zeggen dat citeren mag ter illustratie of ondersteuning van een betoog. Je mag niet meer citeren of parafraseren dan nodig. En het moet zo getrouw mogelijk zijn. Dat sluit uit dat je een heel verhaal kunt overschrijven en daaronder de mededeling dat je het er mee eens bent. Ook dient de bron te worden vermeld. Dat hoeft overigens niet de naam van de auteur te zijn. Men kan volstaan met de vermelding van de krant of het forum waar het is gelezen. Er zijn nog hele ritsen uitzonderingen, maar die zijn voor dit forum minder interessant.

Frans

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#18 Geplaatst: 2010-12-24 12:21:16

Frans,

bedankt voor de toelichting.

Teleurgesteld? -> Neen.

Het teken geeft hooguit aan dat je víndt dat je die rechten hebt. -> Dat was mijn bedoeling.

Verder doe ik er niet al te serieus over.

Christian v.K.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#19 Geplaatst: 2010-12-24 14:24:25

Frans, Christian,

  Toen ik een week geleden dit onderwerp onder de aandacht bracht van een juriste die ik de afgelopen decennia al met enige regelmaat in huis tegenkom, kreeg zij een wat meewarige uitdrukking op haar gezicht. Hoeveel meter verouderde wetboeken en jurisprudentie heeft zij inmiddels al bij het oud papier gebracht. Zij gaat met haar tijd mee, en achtte mij in staat daar zelfstandig onderzoek naar te verrichten op internet. Daar kun je dus jaren mee doorgaan bleek mij al spoedig, Frans heeft volledig gelijk. En waarom zou ik me nog langer ongerust maken, wetend dat er mensen zijn die vanuit hun militaire dienstplicht nog weten hoe je een Browning .50 in vierling opstelling, op affuit, kunt hanteren? Je loopt met het schrijven op internet door open veld, maar met de wetenschap dat als het ooit nodig mocht zijn er enige (juridische) vuurdekking geboden kan worden.

Rob

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#20 Geplaatst: 2010-12-24 17:41:37

Los van het juridisch fijnslijpen - begrijp me goed : ook ik leefde van m'n pen - lijkt het me vooral van belang de vraag te stellen waarom iemand deelneemt aan 'n forum.

Is dat voor zichzelf, "kijk mij eens" ? Of is dat om kennis te delen ? In het laatste geval zal het vigerende auteursrecht van volstrekt ondergeschikt belang zijn.

En natuurlijk, mocht er iemand printjes maken en daar 'n nietje doorheen jagen om die kennis op zijn manier te verspreiden, dan lijkt me 'n simpel briefje naar die dief - want dat is-ie - afdoende om per kerende post 'n fles whiskey te ontvangen.

Mocht die 'printer & nieter' eveneens die houding van "kijk mij eens" hebben, dan is 'n straffere benadering nodig, en zo eenvoudig uit te voeren (al zal de bewijslast bij de klager liggen).

Discussies over auteursrecht leiden per definitie tot geneuzel.

Peter.