Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

kijk en luistergeld

Auteur Bericht

avatar#8109
Jean de la Cour
Berichten: 1
Reacties: 2

#0 Geplaatst: 2010-12-13 19:22:31

Wij hebben geen radio en geen TV in frankrijk gekocht, maar we hebben wel een TV uit NL met DVD speler in ons huisje staan. Een TV uit Nederland heeft geen ontvangst omdat het Franse systeem anders werkt. We hebben uiteraard ook geen schotel.

Wij willen geen 120 Euro kijk en luistergeld via onze Tax d'habitation betalen.

Mijn vraag is of we nu met een gerust hart een "Formulaire permettant de signaler au centre des impôts compétent la fin de détention d'un appareil récepteur de télévision ou d'un dispositif assimilé" (oftewel we verklaren geen radio of TV toestel in huis te hebben) in kunnen vullen.

Wie weet hoe hierover door de Franse autoriteiten wordt gedacht?

 Jean de la Cour

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2010-12-13 19:26:03

Het bezit van een ontvangsttoestel verplicht je tot betaling van de contribution. Ook al kijk je nooit of kun je geen (Franse) programma's ontvangen.

Wim

avatar#8109
Jean de la Cour
Berichten: 1
Reacties: 2

#2 Geplaatst: 2010-12-13 19:34:24

Wim, bedankt.

Toch gek, omdat ik nooit een TV of Radio in FR gekocht heb kan zoiets ook niet bij de autoriteiten bekend zijn. Toch betaal ik automatisch kijk en luistergeld.

We hebben maar besloten de DVD speler aan te sluiten op een computer LCD scherm. De NL TV gaat terug naar NL.

Op de website van impots.gouv staan een aantal formulieren: Welke formulier moet ik invullen? Er staan namelijk meerdere formulieren.

Jean de la Cour

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#3 Geplaatst: 2010-12-13 21:06:17

Jan, 't is hier net als in Nederland. Iedereen moet betalen want iedereen heeft zeer waarschijnlijk 'n ontvangstapparaat in huis anno 2010 (in ieder geval sinds WO II).

Dus ook je transistorradio'tje telt mee, ook al zijn de batterijen leeg.

De controle is eveneens simpel : je hoeft slechts langs te gaan bij die mensen die dat formulier dat u zoekt hebben ingestuurd. Dat zijn er niet veel...

Een rustig kijken toegewenst, of wordt het gluren ?

Peter.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#4 Geplaatst: 2010-12-13 21:09:58

Jean,

   Kijk in een eerdere discussie over dit onderwerp voor nog wat aanvullende informatie over dit onderwerp. En het maakt voor een eventueel controlerende ambtenaar niets uit of het nu een PAL of SECAM tv is die er staat. Met een tnt decoder op de scart ingang aangesloten maakt dat allemaal niets meer uit. Het voldoet gewoon aan de ruime definitie die de Franse wetgever hanteert, ook de usb stick ontvangers voor de pc vallen er dus onder. Het lijkt me niet raadzaam over dit soort technische details eventueel een licht escalerend gesprek te moeten aangaan, die controlerende dames en heren hebben op de uiteindelijk beperkte range aan excuses een keurig setje antwoorden paraat, met rugdekking van de juristen op het hoofdkantoor in elkaar geschroefd.

  Jaarlijks krijgen de belastingplichtigen keurig een aparte brief toegestuurd over de redevance audiovisuelle, met als onderwerp: Demande de renseignements. De onderste helft kun je naar het reeds daarop aangegeven adres van het regionale belastingkantoor sturen wanneer je meent niet voor deze belastingheffing in aanmerking te komen. Er worden vier mogelijkheden genoemd, dus het enige wat je in jouw geval moet doen is het eerste hokje aankruisen met als motief: Je déclare qu'au 1 er janvier 20xx, aucune de mes résidences (principale, secondaire) n'est équipée d'une poste récepteur de télévision ni d'un dispositif assimilé. Let met name even op de vrij elastisch geformuleerde slotwoorden.

Rob

avatar#8109
Jean de la Cour
Berichten: 1
Reacties: 2

#5 Geplaatst: 2010-12-13 21:33:17

Rob,

Ik heb nog nooit een "een aparte brief toegestuurd gekregen over de redevance audiovisuelle, met als onderwerp: Demande de renseignements."

Is deze brief geadresseerd of is het drukwerk?

Zou dit soms per departement verschillen? (departement 02) Volgens onze contactpersoon van de taxes foncières zou ik ook een brief gekregen het over de 15% belastingverhogingen van 2010. Die brief heb ik ook nooit gezien. Misschien dat onze postbode ons wel eens overslaat bij drukwerk als we er niet zijn.

Tja Peter, het klinkt erg gierig. Aan de andere kant: we betalen alleen al voor tax d'habitation 450 euro per jaar terwijl ons huisje muren van leem heeft, weinig comfort, een slecht dak en slecht is verwarmd. Binnen en buiten moet er nog steeds het nodige gebeuren. We vinden zo'n hoge belasting (totaal zo'n 1200 Euro) onterecht maar weten niet hoe we daar verandering in kunnen brengen. Heeft iemand suggesties?

Ik zou wel eens willen weten wat anderen in onze regio betalen, maar dat overzicht krijg je niet van de belastingdienst.

We zijn altijd netjes en eerlijk geweest tegen de belanstingdienst, daar ligt het niet aan.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#6 Geplaatst: 2010-12-13 22:36:38

Jean,

Hier voor me ligt een op mijn naam gestelde brief, geen folder of drukwerk dus. Toen ik hem voor de eerste keer in de brievenbus kreeg vond ik het wel een nette actie van de Franse belastingdienst. Meestal is er een landelijk budgettair belang mee gemoeid om mensen er niet al te nadrukkelijk op te attenderen dat ze wellicht iets niet hoeven te betalen. Ik zit in regio 58, de Nièvre.

Rob

avatar#3688
Silex
Berichten: 73
Reacties: 350