Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Electronisch medisch dossier

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2010-12-15 10:21:51

Het electronisch medisch dossier is in NL een flop geworden, met name vanwege privacy overwegingen. Zo'n dossier is zo lek als een mandje en het is niet te voorkomen dat uw gegevens in verkeerde handen vallen. Bijvoorbeeld van de commercie, maar ook van verzekeringsmaatschappijen. Vooral de laatsten zullen alles doen om uitkeringen te voorkomen en/of premies te verhogen. Denk even mee: u gebruikt een eenvoudig inslaapmiddel, en u krijgt een autoongeluk, reken maar dat de verzekeringsmaatschappij binnen de kortste tijd uw medicijn gebruik als beoordelen als een factor om schadeuitkeringen te stoppen. Net zo als het gebruik van op zich onschuldige medicijnen een reden kan zijn om uw rijbewijs niet te verlengen. Mensen die dit niet zien, wens ik welterusten, de andere zou ik echt willen aanraden niet deel te nemen aan een dergelijk sociaal experiment.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2010-12-15 10:27:51

Humphry-Goepie,

vertel eens:

en hoe zit dat met het Franse equivalent ervan?

De franse plannen voor de invoering van een dossier électronique des patients of dossier virtuel en ligne ben ik nog niet tegengekomen. Waar zijn die te vinden?

Christian von Klösterlein

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2010-12-15 11:29:20

Er stond vandaag iets op de Homepage van deze site, dat het besluit was genomen, en dat het op korte termijn zou worden ingevoerd.Onder het kopje: Medisch dossier eindelijk in gebruik

avatar#8622
Truc Machin
Berichten: 37
Reacties: 97

#3 Geplaatst: 2010-12-15 12:07:13

Het nieuws is al wat belegen. Gisteren melde het AFP “Dossier médical personnel enfin sur les rails” Inhoudelijk bestond het bericht uit opgewarmde feiten uit 2004 en de aankondiging dat het ...”va enfin voir le jour avec de premières ouvertures dès jeudi (16 december, Truc) mais il lui faudra du temps pour convaincre patients et professionnels de santé de son utilité.”...

Dus nog een lange weg te gaan.

Inhoudelijk: ik ben voor een dergelijk dossier. Het is zelfs zo dat ik er al een heb. Ik wil best participeren in een Dossier Médical Personnel van overheidswege, MAAR ik stel daarbij wel één eis: het is mijn dossier ! Ik sla het op, ik doe de beveiliging en de back-up, het onderhoud, actualiseren en mate en wijze van verspreiding. De overheid regelt de programmastandaard (denk daarbij aan de optische gegevens) en de (lees)apparatuur bij de leveranciers en afnemers van de informatie.

Truc

PS

Nu nog mijn -zeer gewaardeerde- généralist overtuigen. Behalve een apparaatje voor de Carte Vittal, heeft hij een draagbare telefoon en daarmee houdt zijn digitale wereld helemaal op.

T.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#4 Geplaatst: 2010-12-15 13:44:20

Bedankt, Goepie, die link miste ik.

Christian v.K.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#5 Geplaatst: 2010-12-15 18:56:05

Als burger, patiënt én arts verkeer ik in een spagaat.

Als burger vind ik dat mijn medische gegevens niet in andermans handen mogen komen, alléén in de handen van mijn behandelende artsen en dan wel diegenen die ik daar zelf voor aanwijs. En al helemaal niet in handen van verzekeringen die er een sport van maken uitkeringen uit te sluiten of premies te verhogen.

Als patiënt vind ik het wel makkelijk om niet elke keer mijn medische voorgeschiedenis te moeten vertellen (vooralsnog niet uitgebreid maar met het ouder worden….) en vind ik het een veilig gevoel dat er alarm wordt geslagen als medicijnen niet bij elkaar of bij mij (allergie!) passen.

Als arts kan ik soms geen touw vastknopen aan de medische voorgeschiedenis van iemand, constateer ik dat vaak veel artsen dezelfde soort onderzoeken hebben gedaan, dat er nogal wat “geshopt” wordt als er niet snel genoeg een oplossing voor het onwelzijn wordt gevonden en dat er grote hopen medicijnen dubbel worden voorgeschreven en op een wijze dat de patient er zelfs soms niet goed uit komt. Daarnaast vaak medicijnen die niet compatibel zijn met elkaar en niemand de moeite heeft genomen te wijzen op schadelijke effecten. Voor de bijsluiter heb je een leesbril nodig en minstens een niveau Bac+2 om deze te snappen.

Frankrijk is een land met een lange traditie van bescherming van de « vie privée » en ook het « secret professionnel » wordt strenger gehandhaafd dan in Nederland.

Maar ook, voor mij als geëmigreerde Nederlander, was ik aangenaam verrast te merken dat de patiënten meestal beschikken over al hun ontslagbrieven, röntgenfoto’s, bloedonderzoeken en wat dies meer zij. Kom daar maar eens om in Nederland !

Minder aangenaam verrast door de zeer hoge medische consumptie, de gebrekkige informatie van patiënten door artsen en het totaal niet betrekken van de apothekers in het voorschrijfgedrag.

Ik snap de Franse regering wel. Ze wil het hoge medicijngebruik terugdringen, overbodige onderzoeken vermijden en onnodige ziekenhuisopnames door verkeerde medicatie voorkomen.

Artsen zijn slecht geïnformatiseerd, vinden dat ze niet op de vingers mogen worden gekeken en zijn tamelijk beïnvloedbaar door de “visiteurs médicaux”. Ik merk het regelmatig: plotseling krijgen veel patiënten dezelfde andere medicijnen die net iets beter (lijken te) zijn maar 3 x zo duur en met een gloednieuw patent: weer 15 jaar kassa voor de “laboratoires”.

Uitendelijk zal er wel een oplossing komen in de richting van wat “Truc” zegt. Gewoon op je Carte Vitale en nergens anders de informatie, en gefilterd leesbaar voor die disciplines die het aangaat.

Als ik een chauffeur van een « car scolaire » moet keuren, wil ik niet eens weten dat 20 jaar geleden zijn gamma-GT’s een beetje te hoog waren door « feesten ». Dat leidt maar af van de huidige situatie. Maar ik wil wel de dialoog aan over de Myolastan die zo lekker de spieren ontspant, de Seresta die helpt in slaap te komen en de Effexor die de "idées noires" zou moeten verdrijven. Die combinatie vind ik niet handig als je 's ochtends om 7.00h 55 kinderen over hobbelweggetjes en met vele bochten in de stuifsneeuw naar hun school moet vervoeren.

Vandaag heeft er één bij mij niet ver vandaan een schoolbus op een overweg neergezet, blijkbaar doordat er wat stennis in was. De trein kon hem niet meer ontwijken. 18 gewonden van wie 3 ernstig. Nee, hij had niet gedronken en ook geen drugs gebruikt, ik hoop van ganser harte dat hij ook geen andere "substances psychoactives" achter de kiezen heeft zitten!

Steven

Steven