Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

vrolijk kerstfeest

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2010-12-15 19:00:19

Op de homepage lezen we als we een stukje naar beneden scrollen “De middenklasse in Frankrijk vertegenwoordigt 52% van de totale bevolking. Uit een onderzoek blijkt dat het gemiddelde loon per huishouden € 3762 bedraagt..”

Ik weet niet wie die tweeënvijftig procent dan wel mag wezen maar als ik op de salarisschaal kijk van ons franse land is het toch droevig gesteld met de uitbetaling.

Er zijn maar verrekt weinig salarissen die dit halen (SMIC) en diegene die de magische grens van tweeduizend euro halen is al op één hand te tellen.

Of zijn de franse bazen van het type dat ze tweemaal smic geven.

Er is een duidelijke kloof tussen de arbeider en de gestudeerde namelijk.

Ben je een timmerman, dan gaan de munten karig over de tafel, maar heb je papieren, tja, dan ligt het anders.

Een eenvoudige timmerman verdient een karige dertienhonderd euros per maand, brut wel te verstaan, en een ingenieur van amper vijfentwintig lentes loopt met vierduizend euros fluitend de straat in.

Ik hoor nogal wat mensen klagen rondom, en gezien de koopdrift met kerst, die vooraf gegaan wordt door erg stille restaurants en bars, ben ik toch benieuwd wie die cijfers uit de hoge hoed heeft getoverd.

Of liegt dit erom?

Cees.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#1 Geplaatst: 2010-12-15 19:12:45

Cees, in een gemiddeld Frans huishouden werken man én vrouw fulltime, verdient man 25% meer dan vrouw (vive l"égalité) is als ze allebei een beetje hoger dan de Smic zitten komen ze wel aan het bedrag.

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2010-12-15 19:22:34

Mijn hoogleraar bedrijfseconomie, die overigens in de maand december altijd college gaf in het Frans en met Sint zelfs op rijm, zei ooit: De weg naar het failissement is geplaveid met gemiddelden.

Kortom: met dit soort getallen kan je vanalles bewijzen en beweren.

Als je de site bekijkt die jij hebt aangegeven, dan zie je dat de waarheid helemaal niet in het midden ligt, maar ver naar de verkeerde kant. Overigens is het leukste aspect van die site, dat je de gegevens per classe kan bekijken. 

avatar#8237
Jeroen(35)
Berichten: 1
Reacties: 65

#3 Geplaatst: 2010-12-16 10:55:35

Ik kwam laatste cijfers tegen over de verdeling van salarissen per persoon (dus niet per huishouden), waarbij 10% van de Franse beroepsbevolking minder verdiende dan 900€ netto per maand en 10% meer dan 3100€. De rest zit daar dus tussenin. Ik heb zo gauw de cijfers niet teruggevonden, ik zoek die zsm op. Gemiddelde loon per huishouden van 3700€, als het al correct is, dan is het waarschijnlijk brutoloon en gezinsinkomen, anders heb ik moeite het te geloven.

"en een ingenieur van amper vijfentwintig lentes loopt met vierduizend euros "... Ik werk in een omgeving met veel ingenieurs (nou ja, iedereen is tegenwoordig ingenieur), namelijk de ICT, en daar zijn dit soort beloningen als je 25 bent toch echt een uitzondering. De "magische grens" waar moeilijk overheen te komen is (behalve een échte specialist of de betere manager) blijkt hier in Rennes te liggen op 45000€ bruto/jaar. Overigens wordt in de ICT gemiddeld beter betaald dan in veel andere vakgebieden, niet geheel terecht overigens, en in Parijs liggen die cijfers allemaal nog wat hoger... maar veel ken ik er niet, zeker niet aan het begin van hun carrière. En dan nog ... in het vorige bedrijf waar ik werkte, een grote ICT-dienstverlener, hing het beginsalaris af van de school/universiteit waar je afgestudeerd was, en dat kon voor dezelfde job 10000€ op jaarbasis schelen!   

Vriendelijke groet, Jeroen

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#4 Geplaatst: 2010-12-16 11:14:30

Heel wat van die gegevens zijn terug te vinden op de website van het Franse CBS, INSEE geheten. En om een ieder kennis te laten maken met de weerbarstige kant van het vak (met tellen alleen ben je er nog niet), het interpreteren van statistische gevens, steken ze ook nog een didactische hand uit naar alle belangstellenden. Het zijn gegevens uit 2006. En wanneer je nog wat zou willen rondkijken bij uit de heup genomen groepsfoto's, dan kun je hier voor allerlei nationale snapshots terecht. En ook voor wat diepgravendere analyses over Frankrijk. Een studieus Kerstfeest toegewenst.

Rob