Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Het schavot

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2010-12-18 10:57:52

Gisteren heb ik een ernstige fout begaan, en als U me na het weekend een paar weken kwijt ben zit ik niet achter de rhum op martinique maar achter droog brood in de bajes.

Ook al krijg ik nog steeds de complimenten van veel anderen, het is stom geweest van me, maarrrrrrrrr, ik beloof niet dat ik het niet weer zou doen.

Wat gebeurde er?

Naar aanleiding van een scholingsproject voor een apprenti kreeg ik een paar weken geleden de inspecteur de travail op bezoek.

Toevallig was dit de week dat we op locatie werkten en de apprenti op school zat, dus ik zat alleen op “kantoor” wat inhoud; aan de lange eettafel in de woonkeuken.

Men kwam de machines controleren, en daar de oudste machine in 2006 nieuw is aangeschaft en de laatste (een houtdraaibank) pas enkele weken geleden, was ik vol goede moed ze (een te mannelijke vrouw en een te vrouwelijke man) de werkplaats te laten zien.

‘Ja het is koud ja, erg koud, maar de jongen zit op school deze week’

De machines worden op een lijst gezet (machines dangereux) en men nokte af.

Daar krijg ik deze week een enorme brief wat er allemaal per direct gedaan dient te worden.

Volledige lijst van aankoop met Europese certificaten van de machines, enz enz, maar wat schetste mijn verbazing, een kantine, een toilet, en verwarming van de werkplaats.

In alle onredelijkheid, want dat wordt je dan, heb ik ze opgebeld om onmiddellijk te komen, en ze kwamen, dezelfde twee.

We werken momenteel op locatie, ik verdom het mijn werkplaats te stoken als er geen hond is, dus vertelde hun dat.

Ik legde ze uit dat er waarschijnlijk in Frankrijk geen enkel bedrijf is waar je een keuken tot je beschikking hebt met haard, pizzaoven, zespits fornuis, een lange eettafel, en een sofa.

Een toilet met douche, en een kleedkamer van twaalf vierkante meter.

Stap in !, riep ik terwijl ik de autodeur openhield.

Het eerste adres was een enorme hal van tweeduizend vierkante meter ‘hebben ze hier een, kachel mevrouw meneer ?’ ik sleur ze bijna mee naar de buren, een werf waar stalen schepen worden gebouwd, ‘en hier, en hier, en kijk eens naar die kantine!’

Ik was woedend, en in mijn woede deed ik net of mijn telefoon ging en liep naar de auto, en  heb ik ze midden op dat grote koude industrieterrein laten staan en ben naar huis gereden, ze lopen maar dacht ik bij mezelf, worden ze lekker warm van.

Tja, het zijn wel inspecteurs van de overheid, en als die niet blij zijn dan dek je maar.

Dus nu heb ik een probleem, plus een auto te veel op mijn terrein.

Cees.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2010-12-18 13:19:43

Cees,

toch iets voor Steven's rubriek over wennen en niet wennen.

Neem je je iPod mee naar de bajes ;-))

Christian 

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#2 Geplaatst: 2010-12-18 15:34:02

Cees, man naar m'n hart, had je je duimschroeven wel goed verstopt ?

Die bajes gun ik je niet, maar wel veel medialawaai.

Alle goeds, alle adem,

Peter.

avatar#8154
henribik
Berichten: 37
Reacties: 172

#3 Geplaatst: 2010-12-18 18:52:06

Beste Cees,

Het lijkt me niet dat jouw begrjpelijke misstap tot een herinvoering van de guillotine (overigens een enorme kostenbesparend instrument) zal voeren.

Maar het had ook anders gekund:

1. kijkt u eens hier is de verwarming die altijd aan staat als er in de werkplaats gewerkt wordt.

2. Excuses dat ik u niet de keuken annex kantine, het toilet, de douche en de kleedkamer voor het personeel heb laten zien, maar voilà..

3. Mag ik u dit bedrijf laten zien met onverwarmde hal en miserabele kantine ?

4. Komt u mee voor het apéro in mijn bedrijfskantiene en een heerlijke Hollandse erwtensoep met worst..!

Mogelijk waren je dan de verder te verwachten beproevingen bespaard gebleven...

Ik heb al in mijn eerste drie maanden hier in de Hérault geleerd dat een Franse ambtenaar het niet van mij pikt als ik hem de absurditeit van zijn burocratische procedures probeer uit te leggen..

Meebuigen met de wind der fonctionnaire potentaten is mijn devies.

In ieder geval zou ik zorgen dat die auto, gewassen, vergezeld van je nederige excuses en 2 dozen mooie wijn weer bij de 'Inspection du travail' verschijnt.

Anyway, chapeau voor je moed en sterkte .!

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#4 Geplaatst: 2010-12-19 09:25:27

Cees,

aangezien je een "50-min bedrijf" bent zullen het wel geen inspecteurs maar controleurs geweest zijn. Toch netjes dat ze teruggekomen zijn op jouw verzoek. En het verbaast me hogelijk dat ze niet even samen met de Gendarmes terug zijn gekomen om de auto op te halen..... wellicht doen ze dat morgen. En mag je mee "en garde à vue" als ze dit hoog spelen.

Ik snap je inhoudelijke en procedurele bezwaren wel maar in de communicatie heb je de plank goed misgeslagen.

Morgen dus maar even gauw de Inspection du travail bellen, je excuses aanbieden, ze uitnodigen om hun auto op te komen halen en ze netjes ontvangen.

Aankondigen dat je over de opmerkingen deskundigen zult raadplegen en er op terug zult komen.

Die twee dozen wijn van Henri zijn wellicht teveel van het goede maar ik heb voor relaties altijd flesjes Oranjebitter (met het kroontje van de Koningin) of Berenburg en dat wordt vaak gewaardeerd.

Steven

avatar#7313
cees klumper
Berichten: 4
Reacties: 58

#5 Geplaatst: 2010-12-19 12:19:20

In aansluiting op wat al gezegd is, zou ik ook het initiatief nemen (niet wachten tot er iets gebeurt, wie weet duurt het nu wat langer omdat ze een professioneel arrestatieteam aan het formeren zijn) en onomwonden laten weten dat je het anders had moeten doen, excuses aanbieden en aanbieden om de auto terug te brengen (je zult wel geen sleutel hebben - autoambulance van de plaatstelijke garage?) danwel even de eigenaar heen en weer rijden, whatever. En inderdaad serieus met de op- en aanmerkingen omgaan, in elk geval laten merken dat je wel aan de officiele vereisten wilt voldoen. Hou ons op de hoogte! We kunnen altijd nog op visite komen ...

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#6 Geplaatst: 2010-12-19 15:12:19

'n Verontschuldigend woordje in de trant van dat nietszeggende désolé, d'accord. Maar meer ook niet.

Je kunt toch zeggen dat je werd gebeld vanwege iets zéér belangrijks, 'n zaak van leven of dood ? Dat je onmiddellijk weg moest en die ambtenaren daardoor totaal vergat ? Maar dan zullen ze wel je telefoonverkeer gaan checken, ben ik bang.

En mocht ik in de jury zitting hebben als Cees voor het tribunaal verschijnt, kies ik zijn partij. Zijn ze nu helemaal... Al weet ik dat je het dan net zo goed moet spelen als de wederpartij, liever beter, en dat je als buitenlander voor de rechter weinig troeven hebt.

Inderdaad, houd ons op de hoogte.

Peter.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2010-12-20 13:45:04

Nou, dat is met een sisser afgelopen.

Bedankt voor de adviezen, ik heb henri’s advies maar gelijk aangenomen en ben als de bliksem gisteren aan het regelen gegaan.

Ik heb twee problemen;

Ten eerste schop ik tegen alles aan wat niet deugt.

Ik ben met een project bezig (réinsertion) en veel bedrijven zijn daar niet gelukkig mee.

Zoals U weet is er in Frankrijk de omstreden wet dat men niet zomaar iemand kan ontslaan, dus wat doet men, bedrijven die even teveel werk hebben nemen onder een mooi praatje iemand van de interim aan en schoppen hem na een poosje weer net zo gemakkelijk de straat op alsof het niets is.

Er zijn werkelijk bedrijven in LR die voor een schilderklus een uitzendkracht aannemen voor onbepaalde tijd en als de boot drie weken later klaar is kan die zonder pardon vertrekken.

De uitzendbureaus zijn allang blij dat er in ieder geval iets gedaan wordt, dus zeggen ze niets.

Het is schandelijk, en zeker na de opmerking van iemand die zei, “nu kunnen wij die gunsten wel gaan vergeten”.

Gunsten ? je misbruikt die mensen man, je beloofd ze een baan en verteld er niet bij dat je gewoon even snel en goedkoop die boot geschilderd moet hebben, met de nodige subsidie er boven op.

Ik zeg wat ik denk, en soms is dat niet zo heel erg goed.

Ten tweede ben ik nogal impulsief, ik kan er soms zo tegen aan gaan, en dat is ook niet altijd even goed.

Aan de andere kant heb ik ook de gave om zó hartverwarmend mijn beroep te bespreken dat men bijna jaloers is geen ébéniste te zijn.

Zo ook de gendarme die gisteravond aan kwam zetten om eens even polshoogte te nemen.

Gelukkig hebben ze deze zomer nogal wat vlaggen gestolen bij me, heb ik daarop een spandoek van tien meter aan de muur gehangen, en bel ik soms de gendarme als er iets niet helemaal pluis is in de buurt (auto’s met Oost-Europees kenteken die wat te lang in een steegje staan of zo) en kennen ze mijn bedrijf daar ik twee weken geleden onderuit ging in de werkplaats toen er een stuk hout uit de machine jaste en mijn hoofd er bijna afschoot.

De mannen keken eens rond in de werkplaats, en toen hebben we (men komt niet voor niets om zes uur) een glaasje genomen, het is tenslotte zondag en rustig op de weg.

Ik had het niet moeten doen, maar de oude baas van de kazerne kon er na een tweede glaasje pineau hartelijk om lachen.

Vanmorgen moest ik mij verdedigen tegenover een chef die dondersgoed wist dat ik lang geleden een hoop stampei maakte toen mijn toenmalige baas een ventilator in een dakraam hing als afzuiging van de werkplaats, aan een touw notabene.

Als het loeizware gevaarte zou vallen terwijl het drieduizend toeren draait ben ik zeker onthoofd.

De toenmalige inspecteur had meer oog voor mijn werkgever als voor mij, en nu die chef is zit tie in een lastig parket, dat kon ik hem flink inpeperen.

Ik zal het niet meer doen, maar zoals peter al zei, excuses hoeven ze echt niet te verwachten.

De auto staat weer op de parkeerplaats, gisteren geregeld met een autoambulance, en de twee inspecteurs hebben beiden vanmorgen een heerlijk krentenbrood met noten gekregen die ik gisteren in de houtoven heb gebakken.

Men vroeg niets, zelfs niet hoe nu verder te gaan, dus de storm zal wel overgewaaid zijn.

een ding hebben ze goed begrepen, ze hebben aan mij geen makke fransoos die alles slikt wat een "hogere" zegt.

Cees.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#8 Geplaatst: 2010-12-20 15:27:15

Cees ,

gefeliciteerd met de goede afloop,

en dat je het allemaal zo goed hebt kunnen regelen!

Ik moet toch nog mijn stukje schrijven over een Franse collega met wie ik in Vlaardingen samengewerkt heb.

Christian von Klösterlein

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#9 Geplaatst: 2010-12-20 17:08:33

Ha ! Je kunt ook geluk of gelijk hebben, het scheelt slechts één letter.

En zoals ik je 'n beetje ken, lijkt me dat aflopen met 'n sisser wat jou betreft  'n eufemisme want ongetwijfeld zul je deze kwestie onthouden.

Peter.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#10 Geplaatst: 2010-12-20 18:39:11

Nou Cees, om in zeemanstermen te spreken heb je zeer scherp aan de wind gezeild! Maar inderdaad goed afgelopen, ik denk dat je het geluk had dat de gendarmes je kennen en weten dat je "au fond" geen kwaad in de zin hebt.

Het is nl. zo dat contrôleurs de travail van de gendarmes afhankelijk zijn om hun wil door te zetten.

Ik kan het scenario uittekenen. Een beetje beduusd hebben de contrôleurs hun baas -diie jou dus al kende- gebeld en zijn per taxi opgehaald. Vervolgens is er krijgsraad gehouden, wellicht bij de Gendarmerie geïnformeerd en hebben de gendarmes poolshoogte genomen. Even checken of Cees niet met een carabine achter de deur staat...

Aangezien de Direction Régionale du Travail (heet nu DIRECCTE) niet alleen werkomstandigheden controleert maar ook nog eens werkgelegenheid moet bevorderen, hebben ze je niet de pin op de neus gezet. Geen belang om een goed bekend staand "leerbedrijf" in te leveren.

Daarnaast: Officieren van Justitie vervolgen nauwelijks PV's van overtredingen van de Code du travail (vinden ze niet belangrijk genoeg) dus daar was ook geen eer te behalen.

Net op tijd heb je zelf impliciet je excuus aangeboden en de zaken rechtgezet.

Voor het vervolg: praat toch eens met je Service de Santé au Travail (jouw apprenti's moeten tenslote ook gekeurd worden dus je moet daar een aansluiting hebben) over hun opmerkingen. En met hun hulp kun je een repliek opstellen.

Maar alles bij elkaar: mooi verhaal!

Steven

avatar#7313
cees klumper
Berichten: 4
Reacties: 58

#11 Geplaatst: 2010-12-20 22:48:43

Gelukkig dat het goed is afgelopen, ik maakte me ongerust.