Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Spijtoptanten

Auteur Bericht

avatar#8622
Truc Machin
Berichten: 37
Reacties: 97

#0 Geplaatst: 2010-12-20 18:22:48

Alweer enkele jaren terug speelde hier een “discussie” over de zogenoemde spijtoptanten. Dit zijn Nederlanders en Vlamingen die spijt hebben gekregen van hun emigratie en terug zijn gegaan naar respectievelijk Nederland en België.

De discussie destijds derailleerde, het fenomeen zelf verdween uit beeld en onbelangrijke details en vooral de gissingen over het waarom gingen de boventoon voeren. Uiteindelijk liep de “discussie” uit op een nieuwe (in mijn ogen een pseudo stelling): “Er zijn nogal wat emigranten die terug zouden willen, maar dat niet durven vanwege gezichtsverlies.” Een nogal dom resultaat waar niemand iets mee kan.

Een nieuwe poging tot een discussie over spijtoptanten.

Kent u mensen die spijt hebben van hun emigratie ? En: Zijn ze inderdaad terug gegaan ? Welke motieven werden daarbij gegeven ?

Truc

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#1 Geplaatst: 2010-12-20 18:47:07

Thema voor een nieuwe TV-serie naast "Ik Vertrek": "Ik ga terug"?!

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2010-12-20 19:54:23

Ik ken best veel 'spijtoptanten', die i.d.d. zijn weggegaan uit Frankrijk. Niet altijd terug naar Nederland, maar bijv. naar Spanje zijn verhuisd. 

De redenen die worden aangevoerd zijn met name,

1. dat mensen die altijd in de stad hebben gewoond, toch niet kunnen wennen aan het platteland,

2. dat mensen op een gegeven moment het Cees-syndroom krijgen (zelfverklarend), door temperament en daadkracht

3. Ziektes en ziekenhuis, of oudevandagenhuis zien opdoemen in de mist van de toekomst,

4. Uiteindelijk onvoldoende Frans beheersen om een omgeving te creëren waar men intellectueel uit de voeten kan. Ze hebben wel hun best gedaan, maar het lukte toch niet.

Ik geloof wel in 'jouw pseudo stelling', althans voor de mensen op wie het betrekking heeft. De meeste mensen willen op een gegeven moment wel terug, maar vaak haalt de dood of de economie hen in. Hoe vaak ik geen gasten tegenkom, die in Frankrijk, Spanje, Portugal of Italië hebben gewoond, willen jullie niet weten. En tenslotte, om de stap te maken om naar Frankrijk te gaan, moet je een beetje nomadenbloed hebben, en dat stopt niet als je daar eenmaal bent.

Ik heb mijzelf altijd beschreven met 'have gun. will travel'. Op afroep werkte in van maanden tot jaren aan de andere kant van de wereld. Mijn conclusie uit al die reizen is, dat Frankrijk wel een erg mooi land is (vooral luchten en sterrenhemel, maar dat is dan ook alles (voor mij). De rest lijkt erg op mythes.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2010-12-20 20:47:53

Ik denk dat goepie het juist verwoord.

Die enkeling die terug gegaan is na een mislukte poging zich te vestigen in Frankrijk is te zien bij diverse tv programma’s, maar dat is slechts een enkeling.

Ze zenden nooit programma’s uit van mensen die wél blijven, want dat is geen nieuws.

Dat een huis afbrand, de boel mislukt, een scheiding, ellende en verdriet, dat is wat men wil zien.

Of ik me zou schamen als ik terug zou willen ?

Aan m’n reet.

Wie niet probeert weet nooit hoe het was.

Die gasten die me zogenaamd een schaamtegevoel aan zouden praten zijn zelf zielig omdat ze eeuwen praten en dromen, om te emigreren, en het nooit durven te ondernemen.

Als ik hier weg zou gaan, als….., dan zou ik denk ik naar een nog warmer land gaan, maar terug nee, ik ben geen huismus.

Doodgaan doen we allemaal, of dat nu in een bejaardenhuis in nl is of in mijn tuin in Frankrijk, daar zit net het verschil.

Veel mensen leven zonder te denken, verzekeren zich rondom en aan het eind van het liedje weten ze niets.

Ik verzeker me alleen maar op een salaris voor een huishoudelijke hulp die ik tegen die tijd nodig zal hebben (elke maand op een spaarboekje) en als ik echt zo labiel ben dat ik het niet meer alleen kan neem ik iemand in huis die ons verzorgt.

Ik verrek het terug te gaan en zeker om in die polder het eind te halen.

Spijt ?

Nee, wel jammer dat ik en de Charente Maritime ben terecht gekomen maar spijt nee.

Nu is leven weer een sport.

Ehhh, goepie, wat is een Cees-syndroom ?

Cees.

avatar#7313
cees klumper
Berichten: 4
Reacties: 58

#4 Geplaatst: 2010-12-20 22:42:19

Ons plan is om na pensionering permanent in Frankrijk te gaan wonen (we hebben er nu een tweede huis, wonen in Geneve sinds een jaar en daarvoor Amsterdam - doordat het Franse huis niet zo ver weg is van Genve zijn we er nu al heel regelmatig). Dan, als we echt oud mogen worden dan gaan we weer terug naar Amsterdam. Dus wij gaan er al vanuit dat we niet voor altijd naar LDF gaan. Het is trouwens ook nog goed mogelijk dat we nog voor een jaar of vijf naar de VS gaan, waar ik al eens 10 jaar heb gewoond. Kortom ik verwacht geen spijtoptant te worden.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#5 Geplaatst: 2010-12-21 01:23:28

Er is inderdaad al ruim aandacht geschonken aan dit onderwerp, maar het blijft een zeer interessant item. Veel van de Nederlanders die destijds in Frankrijk zijn neergestreken, beginnen tegen de 70 te lopen of zijn al  - veel - ouder. Mijn indruk is dat een meerderheid kiest voor terugkeer naar Nederland als de jaren beginnen te tellen en zeker als één van de twee is weggevallen. De overblijvende - meestal de vrouw - kiest voor een terugkeer naar de Hollandse biotoop.

Ik betuig adhesie met een stelling van Goepie die mijns inziens de spijker op de kop slaat: 

Uiteindelijk onvoldoende Frans beheersen om een omgeving te creëren waar men intellectueel uit de voeten kan. Ze hebben wel hun best gedaan, maar het lukte toch niet.

 

Helemaal waar, ook wat mij betreft.

Wim

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#6 Geplaatst: 2010-12-21 07:15:24

Word je oud en afhankelijk in Frankrijk, dan val je terug op "mantelzorg" van buren, vrienden en familie. Als je die niet, of onvoldoende hebt, dan zijn er problemen want zowel de medische als sociale zorg zijn in F onder de maat, vergeleken met NL, en zeker op het platteland.

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2010-12-21 08:25:38

@MartiniCees: Ceessyndroom=jouw gedrag en jouw reacties en ergenernis op het gebeuren beschreven in het Schavot.

Jullie zijn niet uniek hierin. Ik heb deze week twee jongemannen (jullie leeftijd) uitgewuifd, die na 10 jaar Frankrijk met een eigen bouwbedrijfje, afgelopen  zondag zijn vertrokken richting Spanje. Ze werden gek van de werkomstandigheden in de Languedoc. Alles ging hen te moeizaam en te stroperig. Die zien we niet meer terug in Frankrijk, anders dan logeren bij vrienden.

Alhoewel ze toegeven, dat Spanje aanzienelijk minder fraai is dan Frankrijk en ze spraken toch  redelijk Frans.

avatar#4835
felix
Berichten: 9
Reacties: 111

#8 Geplaatst: 2010-12-21 14:08:38

1. dat mensen die altijd in de stad hebben gewoond, toch niet kunnen wennen aan het platteland,

Dit is inderdaad wat mij tot op heden nog tegenhoudt om naar de LDF te verhuizen. Op dit moment zie ik echt alleen Parijs nog een beetje zitten.

Op het internet kom ik er niet helemaal achter, maar is er in Parijs toevallig een volwaardige Nederlands talige basis school (zoals je die in Jakarta en Singapore hebt)? Of zijn het alleen bij/extra lessen?

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#9 Geplaatst: 2010-12-21 15:44:52

Ik geloof niet dat er volledig nederlandse scholen zijn in Frankrijk Felix.

Wel is er een institute waar nederlands wordt gegeven op echt niveau.

Cees.

avatar#8154
henribik
Berichten: 37
Reacties: 172

#10 Geplaatst: 2010-12-21 16:46:40

De titel van dit topic heeft een wat negatieve klank en dat hoeft niet.

Ik denk dat het heel legitiem is om een aantal jaren in Frankrijk te wonen en dan weer terug naar Nederland te gaan onder het motto 'Frankrijk is een mooi boek, maar ik heb het uit.'

Wij zelf dachten dat we hier een jaar of vijftien zouden wonen en dan weer terug zouden gaan. Inmiddels denken wij daar anders over en verwachten wij hier te blijven tenzij er dramatische veranderingen optreden in het fiscale regiem.

Om ons heen zien wij dat veel Nederlanders terug gaan zodra ze de 75 naderen. Een veel gehoord argument is dat ze meer contact met kinderen en kleinkinderen willen hebben en de betere ouderenzorg in Nederland.

Onder hen zijn er inderdaad veel die niet sterk geïntegreerd zijn, voornamelijk Nederlandse sociale contacten hebben en het niet nodig vonden om heel goed Frans te leren.

Maar zij zeggen: Wij kijken terug op een mooie periode in ons leven en hebbben  geen spijt van onze Franse jaren.