Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nutsbedrijven

Nutsbedrijven

Telefoon, internet, televisie, gas, water en licht

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Lage waterdruk, wat zijn de normen?

Auteur Bericht

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#0 Geplaatst: 2010-12-20 20:45:16

Een collega van mij is recent in onze gemeente komen wonen en is hard bezig het huis te renoveren. Hij woont in een hameau nààst de bron waar de Gemeente het water oppompt. Dat water gaat vervolgens in een buis van ca. 150mm naar de watertoren in de "bourg" op 7 km afstand. Vervolgens loopt er daar vandaan een buis (ik denk naast de aanvoerbuis maar diameter onbekend) weer terug en eindigt, u raadt het al, bij hem. Het water doet er intotaal dus 14 km over om zijn huis te bereiken terwijl het op 200m afstand wordt opgepompt!

Gevolg: zijn waterdruk is rond 1,0 Bar en dat is onvoldoende om zijn CV af en toe bij te vullen. Ik neem aan dat de tuin sproeien prostatistische taferelen gaat opleveren maar daar is hij nog niet aan toegekomen.

Op de Mairie wordt schouderophalend gezegd "c'est normal, vous êtes au bout de ligne" en de chauffagiste suggereerde een "pompe de relevage" te installeren.

Weet iemand of er wettelijke regels zijn t.a.v. de minimum-waterdruk die geleverd dient te worden?

Alvast bedankt!

Steven

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2010-12-20 21:18:57

Steven,

Wanneer je morgen weer op je werk bent, kijk dan in die boekenkast naast je. In Frankrijk is dat denk ik nog iets dat tot eer strekt, in Nederland levert je dat een slechte aantekening in je personeelsdossier op. Mijnheer heeft a) niet voldoende vertrouwen in ons bedrijfsarchief, b) leest boeken onder werktijd en c) is waarschijnlijk digibeet. Goed, je pakt daar de Code de la Santé Publique die daar ongetwijfeld al langere tijd staat, en we bladeren door naar de passages over alles wat met eau potable te maken heeft. In Article 1321-58 treffen we een passage aan die maar eens aan de mairie in kwestie moet worden voorgelegd:

La hauteur piézométrique de l'eau distribuée par les réseaux intérieurs mentionnés au 3° de l'article R. 1321-43 doit, pour chaque réseau et en tout point de mise à disposition, être au moins égale à trois mètres, à l'heure de pointe de consommation.

Dat kan volgens mij maar één ding betekenen: dat je toch een redelijke waterdruk mag verwachten, daar is een gezondheidsbelang mee gemoeid dat verder gaat dan dat van de individuele citoyen die het betreft, het is een algemeen belang, de volksgezondheid. Want anders had het nooit in deze code gestaan. Maar helaas één levensgrote ontsnappingsclausule: bestaande installaties van vóór 7 april 1995 gaan vrij uit, die vallen niet onder de werkingssfeer van deze bepaling. Maar dat hoef je ze er op de mairie niet meteen bij te vertellen. Het gaat immers ook om de intentie van de wet.

Rob

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#2 Geplaatst: 2010-12-20 22:59:53

Ha Rob,

Daar komen we al een stuk verder mee! Ik zal maar niet gaan zoeken naar de Code de Santé Publique op het werk want sinds internet er is bij ons, worden dit soort dure werken niet meer ververst!

Twee opmerkingen.

Ik ben eens even op Google Earth gaan zoeken en vond dat de watertoren op 161 m boven de zeespiegel staat (aan de voet gemeten) en zijn huis op 187 m. Er is dus een theoretisch drukverval van 26 m = equivalent van 2,6 bar als er geen opvoerpompen tussen staan, hetgeen de lage druk bij hem kan verklaren.

Dan: in het betreffende artikel staat: "Les dispositions du présent article ne sont pas applicables aux installations de distribution existant avant le 7 avril 1995." Ja...... de leidingen VAN de bron NAAR de watertoren zijn net dit jaar vernieuwd, of het de andere kant op ook het geval is, weet ik niet.

In elk geval hebben we voldoende munitie om de Mairie eens aan te spreken. Ik waag te betwijfelen of op korte termijn er een oplossing komt.

Bedankt voor de zeer nuttige bijdrage, we houden jullie op de hoogte!

Steven

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#3 Geplaatst: 2010-12-21 01:06:17

Zelfde verhaal bij ons toen wij ons vestigden. Watertoren, château d'eau, 700 meter van ons huis, maar nauwelijks druk. Iedereen erbij gehaald, vergadering bij de watermeter. C'est comme ça. De helling van de watertoren naar ons huis was flauw, dus de wet van de zwaartekracht gold niet zo. Dat soort verhalen. Kort en goed, surpresseur en voorraadvat aangeschaft - kostte geen vermogen - en we beschikken al die jaren over een prima waterdruk in het gehele huis.

Wim

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#4 Geplaatst: 2010-12-21 06:08:34

Rob en Steven,

Lees ik dat nu verkeerd:

La hauteur piézométrique de l'eau distribuée par les réseaux intérieurs mentionnés au 3° de l'article R. 1321-43 doit, pour chaque réseau et en tout point de mise à disposition, être au moins égale à trois mètres, à l'heure de pointe de consommation. ?

Dat betekent toch duidelijk dat er een overdruk van niet meer dan 0,3 bar gegarandeerd moet zijn (gespecificeerd op het uur van het piekverbruik). En dat is erg weinig. Hiermee kan je geen verwarmingssysteem vullen. 2,5 à 4 bar (overdruk) is gebruikelijk. 

En omdat het huis van de verbruiker hoger staat dan de waterspiegel in de watertoren heeft hij helemaal geen waterdruk, als er geen pomp tussenzit. Bij een 26m hoge watertoren zou de statische druk bij hem nul zijn. Ik denk dus dat er ergens in het systeem een opvoerpomp zit.

Rob, 

bedankt voor het opduiken van het regelwerk! Leve het virtuele universele archief.

Wim,

wat een flauw verhaal, kwamen deze mensen zonder elk natuurwetenschappelijk inzicht ook met de wet van Diogenes :-))  ?

Hoogteverschil is hoogteverschil, en die creëert nu eens druk. Als die niet bij de verbruiker aankomt zit er ergens een bedoelde of onbedoelde restrictie.

Ce qui n'est pas logique n'est pas français geldt hier blijkbaar niet. :-)

Christian von Klösterlein

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#5 Geplaatst: 2011-01-18 21:20:49

Een update. Aangezien onze "hameau" van 12 huizen water krijgt van TWEE verschillende bedrijven (hoe verzinnen ze het!) en bij mij op 500M van betreffende collega de ingangsdruk zo hoog is (6-9 bar) dat ik er al vanaf het begin een begrenzer op heb gezet, eens navraag gedaan.

Hij zit dus op het andere net. Andere bewoners die op dezelfde leiding als mijn collega zitten, hebben een normale waterdruk. Ergo: er is een probleem bij hem. Aangezien het verdacht zompig is bij zijn huis en net een half jaar geleden de aanvoerleidingen zijn vernieuwd, zou het weleens kunnen dat de aansluiting het probleem is.

Bij de Nieuwjaarsreceptie van de Maire dus maar even de zaak aangekaart.

Er zal naar gekeken worden. Plechtig beloofd.

Affaire à suivre....

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2011-01-19 12:35:54

@Wim

Hoeveel liter vat en wat voor type pomp.

Ik heb het geprobeerd met een Grundfoss pomp zonder vat, maar dat helpt niet. Dat begrijp ok wel.

Hoe bereken je de grootte van het vat?

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#7 Geplaatst: 2011-01-19 21:34:22

Goepie,

googelen met de term surpresseur levert een hoop informatie op.

Een typische unit ziet er zo uit:

De ballon tampon of reservoir à vessie heeft voor une maison induviduelle een volume van 20 of 25 liter. De vroeger gebruikelijke vaten van 200 à 300 liter zijn echt niet meer nodig, want het gaat niet om de volumebuffer maar om drukbuffering.

Vraag even bij een Brico. Prijzen beginnen bij €100 of 120. Totaal RVS kost €200 à 250.

Om ongewenste geluidsoverdracht op dragende delen van het huis of het waterleidingsysteem te voorkomen zijn wel een aantal  voorzichtigheidsmaatregelen aan te bevelen.

Christian von Klösterlein

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#8 Geplaatst: 2011-03-02 23:51:14

Het vervolg: de Gemeente aangeschreven en die beroept zich inderdaad op het door Christian genoemde artikel.

Die vlieger gaat dus niet op, dus buurman moet op zoek naar een surpresseur (want daar willen ze ook al niet aan bijdragen).

Blijft vreemd dat de buren verderop goede druk hebben.

In elk geval alle bijdragers bedankt voor de informatie!

Steven

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#9 Geplaatst: 2011-03-03 09:07:43

Heeft iemand van het waterleiding bedrijf al eens naar de installatie gekeken? Ikzelf had jaren weinig druk, net genoeg om alle badkamers te laten werken, maar op enig moment bijna geen druk meer.

Waterbedrijf erbij en er werd vastgesteld dat er grof vuil (steentjes) vóór de afsluitkraan buitenhuis zaten. Alles open gemaakt; schoongespoeld, nieuwe kraan en nieuwe dikkere leiding naarhet huis. Sindsdien: forse druk, die we met een drukregelaar rond de 3 houden.

Soms kun je dus te maken hebben met een mechanisch probleem...    

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#10 Geplaatst: 2011-03-03 10:59:14

Steven en Jean Pierre,

ook mijn mening:
er blijkt ergens een bedoelde of onbedoelde restrictie te zijn, of een stuk leiding of een aansluiting is ondoelmatig uitgevoerd. Anders is het niet te verklaren dat de ene buurman goede druk heeft en de andere niet.

Een diagnosemethode is:
de druk op alle mogelijke aftap- en ontnamepunten (laten) meten, en dit bij veel of weinig verbruik.

In ons dorp hebben wij gelukkig de situatie dat de hydranten voor de brandweer op hetzelfde net zitten als de connections domestiques. De voor brandbestrijding nodige hydranten worden namelijk om de zoveel tijd op druk en debiet gecontroleerd. Ik weet dus als het in de hoofdstraat (150m van ons huis vandaan) en verderop in ons straatje (80m de andere kant op) OK is, dan moet er met de huisaansluiting iets mis zijn.

Gewone boerenlogica.

Christian von Klösterlein

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#11 Geplaatst: 2011-03-04 07:46:15

@JP: De kans op steentjes lijkt vrij klein, of het moeten keien zijn. Het huis heeft namelijk twee aansluitingen (waren twee huizen vroeger) en op beide is de druk hetzelfde.

@Christian: eigenlijk zouden we een tekening moeten hebben van het leidingsysteem. Een hydrant staat wel in de buurt maar hoe die zit aangesloten? En wat verklaart dat de buren verderop wel goede druk hebben?

De Gemeente heeft er duidelijk weinig zin in en wenst ook niet bij te dragen aan een "surpresseur" zoals mijn buurman gevraagd heeft.

Nou hebben we een paar conseillers in de buurt wonen, eens kijken of die wat druk op de waterketel kunnen zetten!

Steven

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#12 Geplaatst: 2011-03-18 19:18:33

Suite et fin.

Een surpresseur zelf geïnstalleerd. Kosten totaal 400€, premier prix bij een Brico, inclusief aansluitmateriaal. Valt niet tegen, slaat aan bij 2,5 bar, uit bij 3,5.

De "ballon vessie" van 100 liter maakt dat hij niet te vaak aan- en uitgaat.

En de CV kan inmiddels gemakkelijk op druk worden gebracht.

Steven