Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Wie bent U in frankrijk?

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2010-12-21 13:48:38

Gezien de laatste twee draadjes “spijtoptanten” en “waar wen ik wel en niet aan in” wil ik de boel eens omdraaien, en voor de reacties vraag gerust eens om je heen, misschien kunnen we zo onze integratie bevorderen.

Vorige week staat een mevrouw met een cartouche kit bij een man uit te leggen dat ze echt alleen maar een stukje plastic vast wil lijmen op de kopse kant van haar aanrecht.

De verkoper blijft heen en weer draaien en de klant was niet echt overtuigd, en dus, ik kan het weer niet laten, spring in en vertel de mevrouw dat ze beter bij de super een tube polystyreenlijm kan kopen want dat is de enige lijm die men gebruikt om dit soort dingen te plakken.

Achteraf was de man een verkoper en die was niet blij, dus ik legde hem later uit dat het geen zin heeft iets te verkopen waar je zelf al niet achter staat, die klant komt dan nooit meer terug.

Vanmorgen sta ik te wachten in dezelfde winkel en de verkoper is hevig zijn best aan het doen een klant uit te leggen op welke sites hij misschien kan zoeken voor de baterij van zijn schroefmachine uit het jaar prik.

Ik sta me groen en geel te ergeren want ik heb haast, en ja hoor, ’t is t’r weer uit voor ik er erg in heb; ‘batterijen zijn duurder dan de machine zelf meneer, loop eens naar achteren, er is volgens mij een aanbieding’ en loop voor de man uit naar het schap.

De ogen van de verkoper stuiterden bijna op de grond schijnbaar want hij keek niet vrolijk.

Toen ik de man een promo van zeshonderd euro in zijn maag duwde werd hij opeens heel anders, veel vriendelijker.

Ik heb eens even naar de verkoper geluisterd, en ze vinden ons buitenlanders nogal, ja wat eigenlijk, zo open, bijna te familiaal zeg maar.

Wat denkt U, hoe vinden de fransen U eigenlijk?

Cees.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#1 Geplaatst: 2010-12-21 19:15:44

Moeilijke vraag, Cees. Het is niet in de Franse cultuur aan iemand een oordeel over zijn functioneren of persoonlijkheid te geven. Ook met complimenten is men spaarzaam; het lijkt of men bang is dat het verplichtingen schept.

Wat ik dus weet over hoe ik overkom, is voor 95% uit de tweede hand. Via collega's, mijn assistente, mijn buren en mijn vrouw.

In het algemeen positief, alhoewel ik hoor dat ik weleens onhandig communiceer (te snel "to the point" kom).  Het grootste compliment kwam van mijn baas, die tijdens een vergadering van de Conseil d'Administration zei dat hij bereid was een touringcar naar Nederland te sturen om daar bedrijfsartsen in te laden (er zijn er nu 2 Hollanders in de dienst). Ja, dààr waren de syndicats niet blij mee...

En de typisch Hollandse zaken: er af en toe shabby bijlopen, snel tutoyeren, een simpele sandwich eten als "déjeuner" en vervolgens mijn mail doen i.p.v. uitgebreid eten, leuteren en de krant lezen, daar zijn ze inmiddels wel aan gewend. Het wordt me vergeven, voordeel van buitenlander zijn.

Verder is het natuurlijk zeer persoonsgebonden. Ik reageer snel op vragen, ben redelijk proactief, erg duidelijk in mijn adviezen en vooral, veel humor en relativering. Ook "auto-dérison".

Ik herinner me en patiënt die een idee had over zijn kwaal en zei: "je ne suis pas trop médecin mais....." en ik antwoordde "moi non plus" en we hebben samen ontzettend gelachen!

Steven

avatar#8622
Truc Machin
Berichten: 37
Reacties: 97

#2 Geplaatst: 2010-12-22 01:55:45

Ik ervaar geen verschil tussen Fransen en Nederlanders wat betreft hun inschatting van mijn persoon. De meesten zijn trefzeker in het duiden van mijn karakter en het daaruit voortvloeiende gedrag. Een redelijk open boek dus.

Sommigen gedragsaspecten die “afwijken” van het “Franse gemiddelde” zoals Taciturne al -met andere woorden- opmerkte 'te snel te concreet worden', worden toegeschreven aan mijn nordic achtergrond. Men heeft daar geen probleem mee, maar men wil het wel gezegd hebben. Mijn zelfspot kan men niet altijd plaatsen.

Verder zie ik er nogal stereotiep Frans uit: klein, heftig en driftig praten, oppervlakkig joviaal, een gore mop op zijn tijd enz.

Truc