Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

koffietijd

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2010-12-22 13:28:12

Uit de krant :

Durant votre vie au travail, vous passez 188 jours et 21 heures en pause café.

La pause café (ou thé) met en péril la productivité des salariés : c'est la thèse d'une étude anglaise. Et la convivialité au travail alors ?

Une étude britannique estime à 490 euros par employé et par an l'impact financier de la pause thé ou café. Davantage pour les entreprises que la pause cigarette.

Sur une carrière professionnelle, attendre que la bouilloire chauffe, que le café coule et partager un moment avec les collègues  représente 188 jours et 21 heures, calcule l'étude.

Néanmoins, le journal reprend aussi les propos d'un expert en management qui explique à la BBC que pour être productifs, "Les gens doivent être plus actifs et voir d'autres personnes". Et ça, ils le font à la machine à café...

Weg met dat warrige ge-heen en weer geloop op alle tijden die je maar wilt.

Een vast ritme, een praatje met collega’s, en het bevordert de sociale band tussen collega’s en verbeterd de communicatie tussen personen en afdelingen.

De fransen roepen dat ze het meest arbeidsproductief zijn in europa, maar ik vraag me af waar ze dat op baseren.

Heb vaak genoeg het tegendeel gezien, en alleen maar omdat het qua ritme een zooitje is.

Cees.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2010-12-22 13:53:31

Cees,

  Dat baseren de Fransen dus niet hierop. Of ze zo sportief zijn als de Amerikanen die een keer hun kritiek op het te genereuze Nederlandse sociale stelsel gepareerd zagen worden met de verwijzing naar dit soort gegevens, en uiteindelijk riepen: "It is hard to argue with facts" waag ik vooralsnog te betwijfelen.

Rob

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#2 Geplaatst: 2010-12-22 17:28:11

Nog 'n feit : ik ken genoeg bedrijfjes met tien, twintig man (f/h) aan personeel waar helemaal geen voorzieningen voor koffie en dergelijke zijn. En roken doe je ook buiten, uiteraard.

Peter.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#3 Geplaatst: 2010-12-22 18:26:04

Nee, anderhalf of twee uur middagpauze (iedereen naar huis) en niks tussendoor, dat is pas leuk!

Steven

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#4 Geplaatst: 2010-12-22 20:46:42

Toen ik nog in Nederland werkte was de middagpauze kort: 30 minuten snel je eten wegwerken, continu gestoord door zoemers en telefoons en hup gauw weer spreekuur om jawel 13.00 uur.

Wat een verademing sinds ik in Frankrijk werk, en dat geldt ook voor de Franse Antillen: tussen de middag 1.5 uur naar huis. Spreekuur begint om 14.00 uur of wat later als me dat uitkomt. En echt, het in tweeen delen van de dag doet mij werkelijk heel goed. Ik heb niet meer dat opgesloten "gevangenis" gevoel wat ik jaren heb gehad in NL.

En ja, koffiedrinken doen we ook maar dat doen we gelijk om 9.00 uur, als de werkdag begint (nee, niet om 8.00 zoals in NL) en de dag begint dus om 9.20 of 9.30 naar gelang de 'convivialité'. De enkele keer dat ik een sandwich eet 'devant l'écran' is op één hand te tellen en dat zijn ook momenten dat ik me zwaar ongelukkig voel omdat het dan 'prison' voor mij is. Ja hoor, ik word er ook mee geplaagd door mijn collega's.

De verpleging houdt ook pauzes, vaak ontbijtpauze omdat de dagdienst zo idioot vroeg begint (6.00 uur, dat zou ik als bedrijfsarts niet pikken maar de nachtploeg wil niet anders ivm de kinderen die naar school moeten etc). Ook allerlei andere redenen om te pauzeren met gateau, champagne, etc.

Mijn man begeleidt mensen die in een herintegratieproject ('ré insertion) zitten. Het is fysiek redelijk zwaar werk (moestuin) en er is hevig gediscussieerd om de koffiepauze terug te brengen van 30 naar 20 minuten want in het bedrijfsleven was 30 minuten wel erg riant.......Dat zijn natuurlijk minuten in de baas z'n tijd, net als in de verpleging.

Ik kan mij nog herinneren toen ik vakantiewerk deed in de boomkwekerijen hadden wij 2 x 30 minuten koffiepauze want het was zwaar werk. de heft van de baas en de helft in eigen tijd.

Ondanks de pauzes wordt er wel degelijk hard gewerkt, dat kan ik wel zeggen.

Ingrid

avatar#8237
Jeroen(35)
Berichten: 1
Reacties: 65

#5 Geplaatst: 2010-12-23 17:45:39

Maar de overeenkomst tussen Frankrijk en Nederland in dezen is toch wel dat ik de interessante nieuwtjes hoor en de belangrijkste links tussen onderwerpen leg bij de koffieautomaat...! En daar heb ik in NL of in FR geen enkel verschil tussen gemerkt ... (altijd bij grote bedrijven gewerkt).

avatar#8154
henribik
Berichten: 37
Reacties: 172

#6 Geplaatst: 2010-12-24 14:25:27

Een goede kennis van mij heeft een magazijn annex verzenddienst voor een bedrijf in Nederland opgezet en gemanaged.

Vervolgens hetzelfde in Duitsland en vervolgens hetzelfde in Frankrijk.

Hij constateerde dat het in het Franse magazijn het hardste werd gewerkt en de productie het hoogste was, ondanks dat er 35 uur ipv 38 uur gewerkt werd.

In mijn eigen waarneming zie ik de Fransen in de Hérault hard en nauwkeurig werken in de winkels en in de dienstverlening.