Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

vervangen dakpannen

Auteur Bericht

avatar#7532
seillans
Berichten: 12
Reacties: 7

#0 Geplaatst: 2010-12-23 18:09:02

Bonjour,

Onlangs geconstateerd dat er barsten zitten in een paar dakpannen en er dus lekkage optreedt.

Nu is dat helaas de onderste rij die in een bedje cement ligt.

heb geprobeerd er een te vervangen maar omdat je die onder de naastgelegen pan moet schuiven en die ook vastligt in cement barste die dus ook. Als ik hier mee doorga kan ik dus 10 meter onderste rij gaan vervangen. Kan niet de bedoeling zijn? Toch?

Iemand een tip?

Merci en fijne kerstdagen

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#1 Geplaatst: 2010-12-23 21:58:26

Alle goeds ook, Frans.

Wat die gebarsten pannen betreft : als die rondom in het cement liggen lijkt juist dit me de oorzaak van die gebarsten pannen. Ze kunnen geen kant op bij hogere en lagere temperaturen.

Ik zou me voorbereiden op het vervangen van die tien meter, zoveel is dat niet.

Peter.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2010-12-24 11:37:15

Eens met Peter.

Zo moet het niet, maar zonder cement of andere specie. Met specie is alleen voor de dakoverstand van tuiles canal juist.

Totaal vervangen is toch een heerlijk werk voor de zomer (die er zeker komt).

Provisorische oplossing:

alleen de gebarsten pan verwijderen door de ze in stukken te slaan, zonder de buurman links en rechts te beschadigen. Dan provisorisch een stuk lood  of desnoods dakleer met de afmeting* van een pan maken er erin wurmen; door de zachtheid van dit materiaal worden dan de buurpannen niet beschadigd.

Dit houdt zeker tot de volgende zomer - verzamel nu al je moed voor het verwijderen van de hele rij pannen!

Ik benadruk: dit is een noodoplossing!

Christian von Klösterlein

* misschien de loden noodpan ietsje breder dan de originele nemen, want je hebt ook materiaal voor de correcte aansluiting (le recouvrement) nodig

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#3 Geplaatst: 2010-12-24 13:49:17

Bonjour,

Nog even een advizeurende opmerking van mijn kant. Cement mag nooit gebruikt worden om dakpannen vast te leggen. Is ook zo opgenomen in de relevante DTU's. Pannen en nokvorsten van allerlei soorten mogen wel met mortel bevestigd worden, maar dat moet dan kalkmortel of hoogstens bastaardmortel zijn. Geen cement dus.

Persoonlijk zou ik voor de onderste rij pannen liever geen mortel gebruiken. Ik zou zelf een gaatje in de pannen voor de onderste rij boren (onder de overlap) en ze "losvast" schroeven met verzinkte schroeven. Is ook gemakkelijker als er iets moet worden vervangen, zoals je nu zelf merkt :-(

Salutations, Jos

avatar#7532
seillans
Berichten: 12
Reacties: 7

#4 Geplaatst: 2010-12-25 17:17:32

Dank voor alle reacties.

Het betreft ter verduidelijking inderdaad de onderste rij die op de buitenmuur ligt. De pannen liggen waarschijnlijk in de mortel, ik gebruikte gemakshalve de term cement. De onderste rij kan ik wegbikken over 10 meter maar dan zal ik de nieuw te leggen pannen ook weer in een bedje mortel moeten leggen. De ondergrond is een stenen draagmuur namelijk en dus niet vlak of zomaar panleg geschikt.

Groet, Frans