Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

De Euro onder vuur

Auteur Bericht

avatar#8622
Truc Machin
Berichten: 37
Reacties: 97

#0 Geplaatst: 2010-12-27 11:31:24

De Euro ligt onder vuur. De kranten berichten over dalende vertrouwen, stijgende rentelasten en ingrepen door monetaire instituten. Daarnaast duiken er stukjes op met de teneur “dat we uit de euro moeten stappen”. Twee willekeurige voorbeelden: in Marianne2 schreef Laurent Pinsolle “Sortir de l'euro plus facile qu'on croit”. En de Volkskrant deed dit weekeinde verslag van een enquête in Duitsland. De uitkomst gaf aan dat bijna de helft van de Duitsers geen zin meer had in de euro en liever de mark terug wil.

Over het algemeen zijn dergelijke stukjes weinig solide en is de realiteitswaarde beperkt. Voor de emigranten met een financiële link buiten Frankrijk is het toch interessante materie. Stel dat het wordt bewaarheid: het besteedbare inkomen zou zomaar met forse percentages kunnen stijgen, of zoals enkele jaren terug de Britten overkwam, in korte tijd met dubbele cijfers achteruit kunnen hollen. De koersdaling van het pond in dubbele cijfers betekende voor velen zelfs een terugkeer naar Groot Brittannië omdat de kosten van la vie quotidienne niet meer op te brengen waren.

Truc

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#1 Geplaatst: 2010-12-27 13:03:50

Voortdurend, in discussies met mijn omgeving (meestal Frans, soms van elders) stel ik het voorbeeld van de USA. Veel verschillende staten die ieder eigen belastingheffing hebben, voor een deel eigen wetgeving, enorme interculturele en religieuze verschillen. Hoor je daar ooit over afschaffing van de dollar? Sluiten van de grenzen tussen de verschillende staten? Als je uit het economisch verpauperde Midden-Westen komt, word je dan tegengehouden als je in New York of Florida wilt gaan werken?

Wat hebben zij dat wij niet hebben? Wellicht een nationaal gevoel van de "United States of America" dat wij in de "United States of Europe" niet hebben.

Ook geen "quotation agencies" die verschillen maken tussen de verschillende staten en daardoor de relaties nog verder scheeftrekken.

Politici moeten beseffen dat ze met dit soort korte-baanrijderij hun eigen land en Europa alleen maar schade berokkenen.

Ik ben geen econoom. Gelukkig niet. Economie is meer religie dan wetenschap. Ze kunnen erg goed achteraf verklaren waardoor dingen gelopen zijn.

Dan maar liever de "geneeskunst". Ook niet bijster wetenschappelijk (wel steeds meer)........

Steven

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#2 Geplaatst: 2010-12-27 13:46:04

Ondertussen hebben we toch wel geleerd om de politieke richtingen en belissingen niet teveel van de grote, domme massa af te laten hangen? Dan zou de economie, het milieu, etc. etc. helemaal op zijn gat liggen.

Dat Duitsers liever zouden hebben dat Zuid-Europeanen eens gingen werken/veranderen kan ik nog wel enigszins begrijpen, maar ze hebben die ('interne-')markt wel heel hard nodig. Dat er nog Fransen zijn die denken dat ze in de wereldeconomie in hun eentje een kans maken is volkomen belachelijk.

avatar#4388
kuin
Berichten: 12
Reacties: 130

#3 Geplaatst: 2010-12-28 17:26:47

Het verschil, Steven, tussen de EU en de VS is dat de laatste een centrale, de economie regelende, overheid hebben, en de EU niet. Als Californië een enorm tekort heeft, wordt dat bijgepast vanuit Washington. Niemand merkt daar verder veel van en de speculanten weten dat dit gebeurt, dus die bestoken Californië niet met afwaarderingen e.d., noch draaien ze de geldkraan dicht. Als Griekenland een enorm tekort heeft, stort de financiële maffia zich massaal op deze prooi in de hoop er flinke winst uit te slepen. Geen EU regering, dus geen automatische vereffening. Paniek in de tent en geïmproviseerde hulp.

Dat is dus het verschil.

Dolf

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#4 Geplaatst: 2010-12-28 23:04:03

Twee eeuwen geleden had je in het Wilde Westen niets dan 'n zooitje ongeregeld met vele verschillende wortels, er kon dan ook gemakkelijk 'n Verenigde Staten worden gesticht.

In diezelfde tijd had je al 'n eeuwenoud Europa met bestaande beschavingen en vele sociaal-culturele verschillen. Hoe wil je daar achteraf, met terugwerkende kracht, 'n Verenigd Europa van bakken ?

En wat Duitsland betreft : vooral de Ossies hebben flink geprofiteerd van de hereniging en van de invoering van de euro. De grootste vergissing, de allergrootste vergissing is geweest dat die blikken of nikkelen Ost-Mark één op één werd gelijkgesteld aan de Reichsmark.

Hiervoor heeft geheel Europa diep in de buidel moeten tasten, we hebben door onze neus betaald. En nu 'n beetje gaan janken vanwege Griekenland en Ierland ? Raus !

Peter.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2010-12-29 10:37:14

De euro onder vuur ;

Elk jaar weer voor de kerst en voor de zomervakantie komen dit soort berichten langs.

Als de klagers te snel door hun centjes heen zijn.

Ze kunnen beter leren met geld om te gaan, want al zou men terug gaan naar florijn of franc, ook dan klagen ze steen en been.

Cees.

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#6 Geplaatst: 2010-12-29 15:57:17

Het zijn de vaste berichten van de Angelsaxische Eurofoben die nu al ruim 10 jaar hetzelfde vertellen: de eurozone zal uiteenvallen. Vandaag weer in de New York Times: "We told you so"

Eigenlijk begrijpen ze gewoon nog steeds niet hoe de eurozone werkt, laat staan waarom. Vraag de gemiddelde econoom in de VS of het VK waar de E van EMU voor staat en ze antwoorden: Europese. Fout: economische (monetaire unie)

En je hoort inderdaad niemand over het uittreden van staten uit de dollarzone.

Door de fiscale unie kan Washington zorgen dat Californië wordt gered, alleen hoe?

Vertaalt naar de Europese situatie betekent het dat Brussel, met geld uit  Griekenland en Ierland, de staten Duitsland en Frankrijk moet redden.

Waar liggen de grootste problemen?

-In een fiscale unie waar juist de grootste staten failliet zijn?( VS)

-In een afbrokkelend Rijk waar zelfs Schotland onafhankelijk wil worden om onder de schuldenlast uit te komen (VK)

Of

-In een monetaire unie waar de grootste staten gezond zijn (eurozone)

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2010-12-30 08:07:09

De voordelen van de Euro zijn zo evident, dat praten over afschaffing alleen is weggelegd voor echte blindgangers. Met name het uitbannen van het valutarisico is al een voldoende reden om de Euro in stand te houden. Vroeger had het bedrijfsleven zeer hoge kosten om bezittingen en schulden te waarderen en moest alles worden afgedekt, anders kon je van de ene dag op de andere dag door valuta transacties  failliet zijn. Nu blijft 80 % van de Export/Import  binnen Europa en zijn de risico's daarop verdwenen. Wat alleen in de weg zit zijn de zelfoverschatting van sommige landen. Alleen Duitsland is sterk en innoverend genoeg om recht van spreken te hebben. Nederland heeft de keus om om de EU te ondersteunen of een Bundesland van Duitsland te worden. Die keus heeft Frankrijk niet. Frankrijk kan alleen maar leven met een sterke EU, La France, ce n'est plus grande chose.....

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#8 Geplaatst: 2010-12-30 08:08:33

En weten jullie nog wel, dat vroeger toen we door België reden, dat je of Belgische Franken of Luxemburgse Franken moest omruilen, om onderweg iets te gebruiken, naar de wc te gaan of te weten hoe duur de benzine nu echt was. Gelukkig is die tijd voorbij. Ik had permanent 3 doosjes met geld in mijn voiture.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#9 Geplaatst: 2010-12-30 10:00:43

Humpry, Frankrijk is het land van de illusies: de beste wijn, het beste eten, de beste mode, de beste cosmetica, de beste treinen, de beste kerncentrales, de beste gezondheidszorg, de beste auto's, de beste vliegtuigen, de elegantste vrouwen....

En het werkt (nog wel, meestal), door uitgekiende marketing en de huidige kracht ligt nog in de export van dit soort produkten maar vooral de "pays émergents".

De "Français moyen" laat zich hier nog door verblinden maar beseft niet dat de marges steeds krapper worden. Met een steeds ouder wordende workforce, een immobiele arbeidsmarkt, te weinig investeren in mensen en R&D is het 5 voor 12. Maar weinig politici durven dit onder ogen te zien en de weinigen die het wel snappen, kunnen het nauwelijks verkopen aan de achterban...

Steven

PS ik ben ook een fashion victime: heb ik verdorie net weer een Franse auto gekocht terwijl ik gezworen had.... maar hij is zo mooi en rijdt zo lekker....

PPS Alstom wrijft zich vast in de handen na de problemen met de Sprinter SLT gemaakt door Siemens en Bombardier door weinig winterhardheid... maar wie maakte ook weer die Eurostars die niet tegen sneeuw konden..?

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#10 Geplaatst: 2010-12-30 12:41:16

Steven,

Je hebt gelijk.

De solex was een  uitzondering :-))

In heel Europa zijn de werkers en ontwikkelaar niet kritisch meer,  ze hebben een uiterst beperkte scope.

Wij hebben het stokje over gegeven aan Azie en Europa wordt het vakantiepark van de Aiatische middenklasse.

Amsterdam, zonder coffeeshops en wallen slaapt snel en zeker in.

Pamiers in de Languedoc is ruiger.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#11 Geplaatst: 2010-12-30 12:48:20

En TOCH drink ik morgenavond Champagne en Margaux, en TOCH eet ik foie gras au truffes, en TOCH een Gewürztraminer Vendanges Tardives en macarons van Ladurée als dessert, en TOCH doe een lekker luchtje op van Hermès.... !!

Steven

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#12 Geplaatst: 2010-12-30 21:51:27

Wat de Gallische misère betreft : het bewijs is zojuist geleverd, de ellende begon in de jaren '80. Ik kijk naar Les années 10 op France 5, 'n verhelderend doch te oppervlakkig overzicht van zestig jaar Frankrijk. Toen al sprak de president van dienst dezelfde woorden die morgenavond door Sarko zullen worden uitgesproken, mark my words.

En met Steven smikkel ik lekker mee, après nous le déluge. Maar m'n oesters heb ik zojuist gehaald bij 'n lokale visserman om de hoek, daar komt geen handelaar tussen.

Peter.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#13 Geplaatst: 2010-12-31 11:05:39

Peter, goeie tip. Vanavond op France 3. Ik ga het opnemen.

Steven

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#14 Geplaatst: 2011-01-13 10:27:29

En toch wil het maar niet rustig worden. François Fillon wil Londen erbij halen om de Euro te redden, gister berichtte het FD dat José Barroso en eurocommissaris Oli Rehn van mening zijn dat het reddingsfonds voor eurolanden aanzienlijk meer geld en zelfstandige bevoegdheden nodig heeft, en The Telegraph had volgens mij vanochtend de primeur, met een nietsverhullende foto van het humeur van Sarkozy en Merkel, dat Frankrijk en Duitsland hun veto hebben uitgesproken over dit Brusselse plannetje. Geen dag zonder nieuwe ontwikkelingen, meningen, analyses, politieke schermutselingen, vragen over weef- en structuurfouten, toekomstgerichte visies op Europa, voorwaarts kameraden, er is geen weg terug, de europese machine kraakt door ondeugdelijke onderdelen in al haar voegen, dus doe er nog maar wat meer van dat soort onderdelen in, vragen over wie er nu van wiens centen feest heeft gevierd, buitenlandse opkopers aan de europese voordeur die denken dat er wel wat te halen valt, in ruil voor wat vraag je je dan af, het houdt maar niet op. Misschien toch een aandachtspunt op het lijstje van rationele en emotionele aankoopoverwegingen van mensen die "de" stap nog moeten maken. Doe ik het nu wel of niet, zo'n maison secondaire kopen, of laat ik mijn geld maar op de bank staan. Want dit plaatje blijft verontrustend. En de Engelsen zeggen: bekijk het zelf maar, het is jullie probleem, niet het onze.

Rob van der Meulen